Dodaj do ulubionych

Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa

14.04.23, 00:33
dlaczego "osób LGBT"jest więcej z kazdym pokoleniem ?

Chyba powinno być ich mniej więcej tyle samo?

Americans' Self-Identification as LGBT, by Generation
LGBT Straight/Heterosexual No opinion
% % %
Generation Z (born 1997-2002) 15.9 78.9 5.2
Millennials (born 1981-1996) 9.1 82.7 8.1
Generation X (born 1965-1980) 3.8 88.6 7.6
Baby boomers (born 1946-1964) 2.0 91.1 6.9
Traditionalists (born before 1946) 1.3 89.9 8.9
Obserwuj wątek
    • felis.viridis Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 00:38
      Im młodsi, tym łatwiej jest im się do przyznać do odmiennej orientacji seksualnej (także przed samym sobą).
      • taki-sobie-nick Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 00:43
        Jest to pewna teoria.
    • matacznik Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 07:52
      taki-sobie-nick napisała:

> dlaczego "osób LGBT"jest więcej z kazdym pokoleniem ?
      >
      > Chyba powinno być ich mniej więcej tyle samo?
      >
      Będzie.
      https://probityadvisors.com/wp-content/uploads/2015/10/2015.10.2-History-of-left-handedness.jpg
      • georgia.guidestones Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:29
        matacznik napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
        >
        > > dlaczego "osób LGBT"jest więcej z kazdym pokoleniem ?
        > >
        > > Chyba powinno być ich mniej więcej tyle samo?
        > >
        > Będzie.
        > https://probityadvisors.com/wp-content/uploads/2015/10/2015.10.2-History-
> of-left-handedness.jpg
        sredni przyklad, znam trochę praworecznych mlodych osob nieheteronormatywnych.
        • chococaffe Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:34
          to chyba nie o to chodzi
          • georgia.guidestones Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:37
            chococaffe napisała:

> to chyba nie o to chodzi
            >
            pośrednio en.wikipedia.org/wiki/Handedness_and_sexual_orientation
        • matacznik Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:53
          georgia.guidestones napisała:

> sredni przyklad, znam trochę praworecznych mlodych osob nieheteronormatywnych.
          >
          Nieistotne. Ten obrazek pokazuje, że jak się przestaje stygmatyzować albo "leczyć" normalne zjawisko, to liczba jawnych przypadków rośnie, aż osiągnie poziom rzeczywistych przypadków. I potem już nie rośnie.
          • better.call.kim Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:25
            Nie da się w ten sposób wytłumaczyć wzrostu liczby transpłciowych dziewcząt o 4000%. Oraz gdyby prawdą było to, co mówią transaktywiści ("jak nie pozwolisz dziecku zmienić płci, to się zabije"), to byśmy brodzili w trupach po korytarzach szkół średnich.
            • matacznik Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:32
              better.call.kim napisała:

> Nie da się w ten sposób wytłumaczyć wzrostu liczby transpłciowych dziewcząt o 4000%.
              >
              Przy niskiej bazie każdy wzrost procentowy da się wytłumaczyć w zasadzie dowolnie.
              Ale podaj może jakieś dane na tę czterdziestokrotność (sztucznie pompowaną formatem procentowym), bo nie wiem co liczysz i za jaki okres.

> Oraz gdyby prawdą było to, co mówią transaktywiści ("jak nie pozwolisz dz
              > iecku zmienić płci, to się zabije"), to byśmy brodzili w trupach po korytarzach
              > szkół średnich.
              >
              To chyba nie do mnie.
              • better.call.kim Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:37
                committees.parliament.uk/writtenevidence/7947/html/

Do Ciebie, Ty twierdzisz, że to normalne zjawisko.
                • matacznik Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:41

> Do Ciebie, Ty twierdzisz, że to normalne zjawisko.
                  >
                  Jest to poziom bredni dużo poniżej progu, przy który mógłbym podjąć dyskusję.
                • matacznik Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 21:34

> committees.parliament.uk/writtenevidence/7947/html/
                  >
                  Jeszcze jedno, bo to zabawne.
                  Otóż rzekome 4000% to wzrost liczby skierowań dziewcząt do GIDS w ciągu ośmiu lat:
                  en.wikipedia.org/wiki/NHS_Gender_Identity_Development_Service
                  Nie jest to liczba transpłciowych dziewcząt, żaden z ośmioletnich okresów nie pokazuje takiego wzrostu, ale jak zrobimy wykres wszystkich skierowań w kolejnych latach, to wyjdzie nam taki obrazek:
                  Coś mi to przypomina...
            • aandzia43 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 19:19

> Nie da się w ten sposób wytłumaczyć wzrostu liczby transpłciowych dziewcząt o 4
              > 000%.

A czemu nie?

Oraz gdyby prawdą było to, co mówią transaktywiści ("jak nie pozwolisz dz
              > iecku zmienić płci, to się zabije"), to byśmy brodzili w trupach po korytarzach
              > szkół średnich.

Bez przesady z tym brodzeniem, transy to promil w populacjach. Samobójstwo jednego dziwaka nie było odróżniane od samobójstw innych dziwaków, ot w głowie mu się pomieszało to się targnął na linę, nikt nie dociekał czy on trans bo do niedawna nie było takiego określenia. A jak już było to też nie zawsze wykrywano przyczynę samobójstwa czy wcześniejszego nieprzystosowania.
      • taki-sobie-nick Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:09
        Leworęcznosc to nie to samo. To pisałam ja, leworęczna.
        • matacznik Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:13
          taki-sobie-nick napisała:

> Leworęcznosc to nie to samo. To pisałam ja, leworęczna.
          >
          To jeszcze raz: Ten obrazek pokazuje, że jak się przestaje stygmatyzować albo "leczyć" normalne zjawisko, to liczba jawnych przypadków rośnie, aż osiągnie poziom rzeczywistych przypadków. I potem już nie rośnie.
    • totutotam.org Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 08:42
      A w Rosji po 2012 coraz mniej, hm.
      Może się do USA przeprowadzają...?

[ironia]
    • better.call.kim Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 08:50
      Social contagion, moda.
      • pani_tau Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 09:03
        Tak samo jak kolor oczu.
      • kk345 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 09:04

> Social contagion, moda.

Kaczyński się z tobą zgadza.
        • better.call.kim Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:39
          O, nie wiedziałam, że jest seksuologiem.

Nauka jest zgodna co do tego, że wszystkich osób nieheteronormatywnych w społeczeństwie jest jakieś 6-8% i to się nie zmienia.
          • evening.vibes Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:27
            > O, nie wiedziałam, że jest seksuologiem.

Nie jest dlatego pewnie przyklasnął by bzdurom, które piszesz.
            • better.call.kim Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:40
              „Akcja rodzi reakcję. Szczucie na osoby LGBT, ściganie za "zbrodnie" pokroju nieprawomyślnej naklejki, wtłaczanie siermiężnej propagandy do szkół, wreszcie - wyrok TK na zamówienie katolickich fundamentalistów, nie mogły pozostać bez odpowiedzi. Niestety, odpowiedzią okazało się zassanie idei najgłupszych, tak samo wrogich liberalnej demokracji, tak samo nietolerancyjnych wobec każdego, kto inny.”
              • evening.vibes Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:44
                > „Akcja rodzi reakcję. Szczucie na osoby LGBT, ściganie za "zbrodnie" pokroju ni
                > eprawomyślnej naklejki, wtłaczanie siermiężnej propagandy do szkół, wreszcie -
                > wyrok TK na zamówienie katolickich fundamentalistów, nie mogły pozostać bez odp
                > owiedzi. Niestety, odpowiedzią okazało się zassanie idei najgłupszych, tak samo
                > wrogich liberalnej demokracji, tak samo nietolerancyjnych wobec każdego, kto i
                > nny.”

Cytat bez źródła. Aha, aha...
                • better.call.kim Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 15:30
                  Weronika Jaglińska na Facebooku, proszsz.

www.facebook.com/weronika.jaglinska.3
                  • evening.vibes Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 16:33
                    > Weronika Jaglińska na Facebooku, proszsz.
                    >
                    > www.facebook.com/weronika.jaglinska.3

Jakiś guru nosorożców? Symetrysta pierwsza klasa big_grin
                    • evening.vibes Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 17:08
                      evening.vibes napisała:
                      > better.call.kim napisała:
                      > > Weronika Jaglińska na Facebooku, proszsz.
                      > >
                      > > www.facebook.com/weronika.jaglinska.3
                      >
                      > Jakiś guru nosorożców? Symetrysta pierwsza klasa big_grin

AAA... rozumiem Fowlerka - ty cytujesz sama siebie big_grin Transfobiczna osoba z macicą stylizująca się na młodego chłopca. Wszystko pasuje big_grin
      • marta.graca Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 09:08
        Hm, to kiedy zaczniesz zgodnie z modą sypiać z kobietami?
        • better.call.kim Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:37
          Nigdy nie byłam modna.
          • marta.graca Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 16:05
            Ale naprawdę uważasz, że ktoś decyzję o tym, czy sypią z facetem, czy kobietą, podejmuje pod wpływem mody?
      • taje Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 09:14
        W jakiejś tam mierze moda ale dużo bardziej w drugą stronę - dekryminalizacja i normalizacja bycia LGBT powoduje, że ludzie przestają się ukrywać. Przecież jeszcze w latach 60.-70. homoseksualizm był przestępstwem w niektórych krajach europejskich.
      • evening.vibes Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 12:04
        > Social contagion, moda.

Na leworęczność też moda (patrz wykres wyżej)?
        • demodee Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 12:09
          Osobę praworęczną można chyba nauczyć posługiwania się lewą ręką tak, żeby była oburęczna? Czy nie?

Zwłaszcza, jeśli się wcześnie zacznie.
          • taje Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 12:18
            Yyy, a ktoś tak uczy, czy coś przegapiłam?
            • magia Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:20
              teraz juz chyba nie, qle w latach 80- i 90- to czesto stosowano
          • sueellen Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 12:20
            Mozna, mozna poslugiwac sie tez nogami ...

Można być dwuręcznym, tylko dlaczego stygmatyzować akurat leworęcznych?

W niektórych kulturach i społeczeństwach leworęczność była "dyskryminowana", karana, a nawet uważana za znak zła lub czarów. Czasem była kiedyś kojarzona z diabłem W przeszłości ludzie leworęczni mogli być zmuszeni do korzystania z prawej ręki.
            • alpepe Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:29
              Ja byłam przestawiona przez matkę na prawą rękę. Piszę jak kura pazurem, może lewą ręką pisałabym lepiej. Rocznik 76.
              • taje Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:40
                Ale demodee pisze o przestawianiu praworęcznych na leworęczność…
                • georgia.guidestones Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:54
                  taje napisała:

> Ale demodee pisze o przestawianiu praworęcznych na leworęczność…
                  dobrze ze mam wygaszony ten nick. szkoda dyskutowac.
                • alpepe Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:03
                  Bo demodee jest płatnym trollem, więc pisze, by pisać, ale ja się podpięłam pod suellen.
                  • taje Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 17:24
                    A, ok. Wcześniej czytałam na telefonie i drzewko mi się tam nie rozwija do wszystkich podpoziomów.
          • yuka12 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:05
            Można. Niektórzy nawet muszą się przestawić. Ale tak jakoś w historii współczesnych europejskich państw to leworęczność była be i źle widziana (jeżeli nie zabijana w zarodku).
            Wiesz, rozumiesz Biblia i te sprawy. Polecam poczytać.
            • yuka12 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:07
              Ps. Jeżeli rozejrzysz się, dostrzeżesz, jak wiele codziennych przedmiotów jest przystosowanych do praworęcznych. Opcje dla leworęcznych są dostępne od stosunkowo niedawna.
      • semihora Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 17:16
        Moda. Aha. No luz.
    • summerland Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 12:02
      Moze antykoncepcja hormonalna ma na to wplyw. Ale to moja taka teoria
      • 35wcieniu Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 12:10
        Zaiste, wspaniała.
        • simply_z Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:42
          Kto wie....zywnosc jest teraz niezle naszpikowana roznego rodzaju dziadostwem, meska plodnosc tez drastycznie spada od lat 70-tych bodajze. Moze inne czynniki tez maja wplyw
      • livia.kalina Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 21:43
        I ludzie do kościoła mniej chodzą. I ludzie mniej sie modlą i mniej księdzu płacą. To pan bóg ich karze.
        • yuka12 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:45
          A ja jakoś lesbijką nie zostałam za karę ... jeszcze 😂.
          Może za mało hormonów biorę 🤔?
    • sueellen Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 12:13
      Ponieważ homoseksualizm był nielegalny, a nawet gdy przestał być karany więzieniem, nadal często tzw coming out powodował ostracyzm społeczny wiec mało kto się przyznawał? Dopiero bodajże w 2003 roku w USA został uznany za niezgodny z konstytucja.
      • sueellen Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 12:14
        chodzi o tzw "sodomy laws" zostało uznane za niezgodne z konstytucja (nie homoseksualizm)
    • swinka-morska Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:37
      Z tego co pamiętam z zajęć z antropologii kulturowej, odsetek osób homoseksualnych był mniej-więcej stabilny we wszystkich badanych społecznościach prymitywnych (ok. 10-15%), oczywiście stopień ujawniania był różny w zależności od kultury.
      • better.call.kim Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:51
        Takie procenty to wyszły Kinseyowi, który prowadził badania na więźniach i prostytutkach.
    • la_mujer75 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 13:57
      Patrz pani, a w takiej Arabi Saudyjskiej to pewno w ogóle nie ma, co?

Prosta rzecz- odsetek zapewne na przestrzeni wieków był ten sam, tylko ludzie się bali ujawniać.
      W niektórych krajach nadal "nie wychodzą z szafy".
    • jehanette Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:00
      Self-identyfication, oto odpowiedź. Jak wymyślasz nieistniejące tożsamości i seksualności to każdy se znajdzie jakaś etykietkę, wuj z tym że nie ma ona sensu, albo masz 13 lat i "identyfikujesz się" jako "aseksualna" i już, bach! Jesteś literka z LGBTetcetc.
      • alpepe Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:04
        Kurdę, a ja znam jedną osobę aseksualną, aczkolwiek podejrzewam, że to lesbijka, która jest bardzo głęboko w szafie i sama przed sobą się do tego nie przyznaje.
      • evening.vibes Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 14:29
        jehanette napisała:
        > Self-identyfication, oto odpowiedź. Jak wymyślasz nieistniejące tożsamości

Nie istnieje bo ty wyznaczasz co istnieje?
      • yuka12 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:40
        Bliska mi osoba, już dorosła, postrzega siebie jako adeksualną i aromantyczną. Mam jej szukać partneta przeciwnej płci, wybijać z głowy durne pomysły czy akceptować jej poglądy?
        Ja wolę to ostatnie - z czasem i doświadczeniem ludzie powinni żyć, jak czują i jak chcą, a nie jak jakaś religia czy stereotypy nakazują.
        • yuka12 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:42
          *aseksualną, partnera
    • jammer1974 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 15:39
      Moze dlatego ze ludzi jest wiecej wiec proporcjonalnie wzrasta proporcjonalnie ilosc osob homo.
      • georgia.guidestones Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 18:43
        piec procent ludzkosci to zawsze piec procent, niewazne czy sie odnosisz do wsi z trzema domami czy calego kontynentu. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 tam sa statystyki procentowe, trzeba być nie wiem jak nieuwaznym, żeby nie załapać. 🤣
      • taki-sobie-nick Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:11
        Liczbowo tak, ale procentowo...?
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:11
      Tak samo leworęcznych obecnie jest 5 razy tyle co 100 lat temu. No ciekawe dlaczego...
      • taki-sobie-nick Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:13
        Bo ich skutecznie przestawiano na prawą rękę.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:19
          Tak zmuszano ich do tego. Geje i lesbijki też zmuszali się do małżeństw i wiedli przykładne heteronormatywne życie.
          • yuka12 Re: Ktos mi wyjasni - dane Instytutu Gallupa 14.04.23, 22:35
            Adam Kay w swojej ostatniej książce o tym wspomniał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka