Dodaj do ulubionych

Spacer w niedzielę - vol 2

16.04.23, 19:42
Drogie ematki, w nawiązaniu do tego wątku pragnę donieść, że z Krakowa do Wieliczki da się dojść pieszo również ulicą Wielicką, ponieważ, wbrew moim obawom, na większości jej długości jest chodnik - wije się jak pijany wąż, ale jest. Także, da się. Ale absolutnie nie warto. Trasa przez park Aleksandry i wzgórze Kaim jest znacznie bardziej malownicza i ciekawsza.
No. Także, dziś trasą lekką zmienioną, przez Kopiec Kraka tym razem, przez Wielicką - i tym razem nawet udało mi się wrócić na piechotę, stąd ładne zdjęcie obelisku na Kaim, rzeczki płynącej sobie na przedmieściu oraz widok z Kopca na Kraków smile
A to wszystko w promocyjnej cenie - tylko 25,8 kilometrów, 37 442 kroki!
(nowych butów jeszcze nie mam, bo nie mogę się zdecydować, ale postaram się wstrzymać z wątkami jeśli wyskoczy mi nowy krwiak)

A jak u was w niedzielę?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 19:48
      Trzeci raz w tym roku udało mi się powerandować na balkonie, przeczytałam kryminał (kiepski), oglądam film o Emily Brontë.
      • agnes_gray Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 19:54
        Nie za wcześnie na surfinie i pelargonie?

Zwykle sadzę je dopiero w maju, po ogrodnikach. Nawet nie wiedziałam, że już można kupić sadzonki. Chyba że swoje wyhodowałaś 🙂
        • daniela34 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 19:59
          Petunie smile kupiłam mniej więcej o tej samej porze co w zeszłym roku a pelargonie przezimowały.
          • daniela34 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:00
            (Do Ogrodników to bym nie wytrzymała, najwyżej będę chować do środka jak będą przymrozki)
            • agnes_gray Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 12:34
              No tak, naczekać się trochę trzeba, może w tym roku też spróbuję wcześniej smile
        • szmytka1 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:29
          Netto, dino już ma, w takich wielopakach
          • agnes_gray Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 12:35
            Dzięki, muszę sprawdzić u lokalnego ogrodnika, może też już mają.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:14
        Zazdroszczę wszystkim, którzy mogą tak siedzieć na balkonie wśród kwiatów i z czymś słodkim, i na tyle nie bać się owadów żeby im robić zdjęcia...

...ja wiem, że one nie gryzą, ale mój mózg na widok czegokolwiek w pasy dostaje szału. Już znacznie mniej niż kiedyś, kiedy miałam wręcz ataki paniki, ale nadal wolę się nie zbliżać na odległość żądła.
      • ayelen40 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:21
        A jaki tytuł?
        • daniela34 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:23
          Zaginiony klejnot Ferrary. Nie polecam.
    • simply_z Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 19:55
      W kopalni bylas?🙃
      • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 19:58
        Nie byłam, doszłam tam o 17:00, a poza tym, wolnych 80 złotych nadal nie mam uncertain
        • simply_z Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:22
          idź na geologiczną, może wyjdzie taniejwink,
          • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 22:09
            Niestety, sprawdziłam - tyle samo. Jest jeszcze jakieś Śladami Legend - stówka.
            Tylko Tężnia tania, ale tężnia to nie zwiedzanie...
    • shellyanna Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:10
      Szacun
    • jolie Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:13
      Gdzie start i meta tą trasą?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:26
        Start w Galerii Krakowskiej, meta w domu, dzielnia Prokocim smile
        A trasa sama w sobie, tak w przybliżeniu, to:
        Galeria Krakowska - Rynek - Wawel - Stradom - most - Rynek Podgórski - Rękawka - tęczowe schody! Bardzo ładne schody! - Kopiec Kraka - zejście stroną na Cmentarz Podgórski - no i dalej to już Wielicką prosto i zakolami, no bo Wielicka przecina obwodnicę Krakowa... ale jak już się uda, to ulicą Kościuszki w Wieliczce prosto - park Mickiewicza - i już jesteśmy przy kopalni - w kopalni, w ramach trofeum, kupujemy woreczek soli - widzimy, że mamy mniej kroków niż poprzednio, więc idziemy obok Zamku Żupnego na Rynek Górny - widzimy, że Wieliczka jest w nastroju bojowym bo wywiesili tam szyldy wzywające ONZ i NATO do bardziej zdecydowanej pomocy Ukrainie (szacunek) - potem wracamy po śladach i idziemy straganami w dół - dochodzimy do wniosku, że siła jeszcze jest, a i słońce jeszcze wysoko na niebie - Trakt Powroźników - przecinamy tory - Reformacka - Długa - skręcamy wcześniej pod górę i szczytem podchodzimy pod obelisk na Górze Kaim bo czemu nie - schodzimy w dół Zolla - wchodzimy do Krakowa, po drodze pada nam komórka, bo wycieczka nie była planowana więc nie mamy powerbanka - Rakuś - Łaczka - Park Aleksandry - i już prawie dom.
        • jolie Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:49
          Wow, fajna trasa, dzięki za szczegóły. Z Prokocimia byłoby za blisko? wink
          • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:00
            ...no bo to było tak big_grin
            Miałam dziś iść na wycieczkę, ale do Tyńca. I też ambitnie, bo nie wałami Wisły, a przez dwa kopce (Kościuszki i Piłsudskiego) i przez zoo. Ale to długa trasa jest, jeszcze przeze mnie nie przetarta i przez lasy, łąki i ogólnie szeroko rozumianą przyrodę, w której jednak wolę przebywać za dnia. No to uznałam, że obudzę się rano, koło 7, i wystartuję z Rynku, tak jak poprzednio z Rynku startowałam do Wieliczki.
            No ale zaspałam.
            No i koło południa uznałam, że pójdę na śniadanioobiad do Galerii, przy okazji chociaż Plantami się przejdę.
            Tak jakoś skręciłam na Wawel. Tak jakoś wygodnie od Wawelu idzie Stradom, więc pomyślałam - a, pójdę pieszo do domu, zawsze to jakiś marszyk.
            No i w drodze pomyślałam - hm, poprzednio szłam do Wieluczki przez Bieżanów, bo miałam wątpliwości, czy wzdłuż całej długości Wielickiej jest chodnik. A może by tak sprawdzić?
            No i jak przyszło do podjęcia decyzji, to uznałam - a co tam, najwyżej zawrócę.
            Tym sposobem doszłam do Wieliczki.
            A czemu wracałam też na pieszo to już pisałam - mniej kroków niż poprzednio, siła jeszcze jest i do zachodu daleko, dawaj Marusia, dawaj. tongue_out

...a czemu poprzednio też szłam od Rynku? W sumie... tak, uznałam, że za blisko, zrobimy wycieczkę szlakiem solnym (Rynek-Wawel-Wieliczka) i w nagrodę kupię sobie sól.
            • igge Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 01:49
              Super. Podziwiam.
        • simply_z Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:20
          Ehm te szyldy wywiesza pewien chory psychicznie pan.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:25
            A to dziwne, bo tuż obok budynku, który chyba mieści starostwo powiatowe, w zasadzie w przybudówce. No nic, w każdym razie lepiej w tę stronę niż coś w stylu "To nie nasza wojna" albo stopińćdziesiąt Maryjek (mijam taki dom jak jeżdżę do mamy - od dziecka taki sam, od dziecka daje ciarki).
            • simply_z Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:30
              Tak, tam jest prywatne mieszkanie. Starostwo jest bliżej zamku, tam jest jakiś inny oddział chyba. Szkoda, że rynek jest taki paskudny z tymi szmateksami uncertain.
              • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:34
                No, szmateksy to by mogli usunąć, fakt, psują wrażenie. Ale za to ile Janów Pawłów przy Zamku!
                • simply_z Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 22:33
                  polecam ci też kosciolek Sebastiana z polichromią Tetmajera.
    • heca7 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:17
      Szacun, 25km pieszo 😱
      My dziś zrobiliśmy nieporównanie mniej. Tylko park w Nieborowie. Podobno ładniejszy niż Arkadia. No nie wiem, chyba wolę Arkadie 😜
      • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:29
        Piesek!
        • heca7 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:53
          Pieskowi z całego parku najbardziej podobało się przybrzeżne błoto w stawach big_grin
      • pepsi.only Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:53
        O jak pusto! Żadnych spacerowiczów...
        Jak byłam ostatnio, to jesienią i też taka miła pogoda jak dziś, to po prostu były tłumy, że cieżko było zrobić zdjęcie.
        • heca7 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:04
          Ktoś tam się kręcił ale rzeczywiście bez tłumów. I bez problemu z parkowaniem.
    • agua_de_coco Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:22
      Całkiem miło smile
      • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:29
        Łoooo!
        • agua_de_coco Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 20:45
          Sporo łażenia, ale aż tylu kroków nie nabiłam big_grin
          • simply_z Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:23
            cudna toskania
      • asfiksja Re: Spacer w niedzielę - vol 2 16.04.23, 21:45
        Ech, do Florencji to bym sobie pojechała. Właśnie teraz, kiedy tam kwitną glicynie.
    • igge Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 02:13
      Spacerem tak imponującym nie mogę się pochwalić.

Nasza niedziela też ok: najpierw dużo muzyki, potem taras i słońce i dużo zapachu kwitnących drzewek. Spadają z nich już płatki i wygląda to jakby śnieg padałwink. Mili goście i wino na ławeczce z poduchami i kocykiem i pięknym psim widokiem . Śmiech i spokój.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 17:10
        Lubię te drzewka!
    • inaccessible_rail Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 09:19
      A tu moja niedziela z przyjaciółkami na wyjeździe 🙂 Dukla na Podkarpaciu
      • igge Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 12:48
        Ładna ta Dukla.
      • feniks_4 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 12:57
        Fajna ta Dukla! Mam do niej sentyment po świetnej książce Andrzeja Stasiuka.
        • feniks_4 Re: Spacer w niedzielę - vol 2 17.04.23, 13:05
          Książka z rysunkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka