Dodaj do ulubionych

Porady na chrapacza?

17.04.23, 06:53
Bo już nie wytrzymuję, chodzę jak zombi z niewyspania i wzbiera we mnie nienawiść. Osobnego pokoju brak.
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:55
      Osobne sypialnie 😉
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:57
        Chyba ze u sąsiada. Nie mam humoru na żarty. Napisałam, że dodatkowego pokoju brak. Znecaj się dalej nad cierpiącym, kop leżącą
        • turbinkamalinka Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:36
          szmytka1 napisała:

> Chyba ze u sąsiada. Nie mam humoru na żarty. Napisałam, że dodatkowego pokoju b
          > rak. Znecaj się dalej nad cierpiącym, kop leżącą

Oj to jeszcze nie jest kopanie leżącej. Czy twój Szanowny Osobisty Miś Szumiś był u lekarza? U mojego przeszło dopiero po wymianie zastawki serca. Mój przed zawałem też chrapał.
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:14
            Był, serce ma zdrowe wg ostatniego badania. Kardiologa odwiedza co roku, gdzie ma wykonywane ekg i jest w porządku. U laryngologa był, u alergologa. Neurologicznie to ma kręgosłup rozwalony. Pozostałe funkcje życiowe ok. Idzie jeszcze raz, do innego lekarza, ma skierowanie do laryngologa.
      • grey_delphinum Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:58
        Wiem, radykalne rozwiązanie, ale u nas zadziałało (m. śpi osobno od nd do czw, bo ja wstaję baaardzo wcześnie i w którymś momencie, po wyczerpaniu różnych innych sposobów, tak zdecydowaliśmy). Wreszcie się wysypiam.
        • grey_delphinum Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:59
          Kurcze, nie doczytałam, sorki.
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:02
            Proponuję mu miejscówkę na klatce schodowej, uporczywie odmawia
            • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:23
              Zawsze mnie zadziwia, że chrapać ma w nosie, a otoczenie niechrapiące musi się martwić.
              • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:23
                Chrapacz ma w nosie
              • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:25
                Chrapacz był u lekarza, probowal.kropelek i zapewne spróbuję innych metod. Skąd pomysł, że.ma.w nosie. Rada żeby nie spal cudowana. Będziemy stosować zamiennie, jedna noc nie śpię ja, druga chrapacz
                • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:51
                  Niech się wyniesie do kuchni choćby. Jak wujek od udreczonej cioci zasnął kiedyś w pociągu, to cały wagon oka nie zmrużył. Horror.
                • ursydia Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 12:54
                  Bezdech?
              • nelamela Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 17:21
                ayelen40 napisała:

> Zawsze mnie zadziwia, że chrapać ma w nosie, a otoczenie niechrapiące musi się
                > martwić.

Moj ex tak miał.Mial dokładnie w odwłoku że się męczę. Na końcu wyeksmitowalam go do łazienki...Boże jak sobie przypomne....masakra to była.
            • turbinkamalinka Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 13:13
              szmytka1 napisała:

> Proponuję mu miejscówkę na klatce schodowej, uporczywie odmawia

Może wycieraczkę masz nie wygodną albo brzydką smile
          • mallard Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:18
            grey_delphinum napisał(a):

> Kurcze, nie doczytałam, sorki.

No tak, tekst taki długaśny - można cierpliwość stracić... 🙃
            • grey_delphinum Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 18:47
              Cierpliwość można też stracić, gdy wpis - tak jak Twój - nic nie wnosi do tematu i powstał tylko po to, by komuś dopieprzyć...

Gdybyś był bardziej kumaty, to zrozumiałbyś, że przeczytałam tylko tytuł wątku i do niego się odniosłam, a za swój błąd przeprosiłam.

• mallard Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 21:47
                Grey, zlituj się i wyjmij ten kij, a potem zjedź na dół i przeczytaj mój drugi wpis, który- sądzę - jest bardziej przydatny głównej zainteresowanej niż niejeden typu "wystaw walizki".
      • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:00
        Jak śpi na boku też chrapie?
        • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:03
          Też, zmiana pozycji to przerwa w chrapaniu na tyle krótka, że ja nie zdążę ponownie zasnąć
          • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:22
            No to niech nie zasypia po prostu.
            • primula.alpicola Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:29
              Wizyta w klinicie leczenia bezdechu i chrapania.
              • malaperspektywa Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 20:29
                Dokładnie. To się leczy i powinno się leczyć. To poważna choroba.
    • princesswhitewolf Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:56
      Po ematkowemu to radzi sie " wystawic walizki"...
      A tak na serio to nawet operacje czasem nie pomagaja na to
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:58
        Chyba ze operacja eutanazji 😎
        • princesswhitewolf Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 10:47
          Oo celne. To by bylo bardzo po ematkowemu lol
    • tanebo001 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:58
      Przekręcasz jego głowę gdy chrapie do póki nie usłyszysz cichego trzasku.
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:59
        Raczej duze karczochów, nie poszłoby latwo
    • zosia_1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:58
      Zatyczki do uszu dla siebie. Nic więcej nie wymyśliłam
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:00
        Nie mogę tak, w zatyczjavh vzuje szum albo słyszę pulsowanie krwi, to przedzkadza mi również, poza tym śpię czujnie, czasem dziecko gos chce
        • bei Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:52
          Zatyczki powodują stany zapalne uszu😕
          • mava1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:27
            śpię w zatyczkach dziesiąt lat i nigdy nie miałam stanów zapalnych.
            Zatyczki woskowe, ugniatane, które dopasowują się do ucha, pod wpływem ciepła.
            Do "pulsowania" tp, mozna sie przyzwyczaić, ja ich nie słyszę już. Wszystko zalezy od preferencji, dla mnie chrapanie było gorsze.
            Przy małych dzieciach, drzwi od wszystkich sypialni zawsze były otwarte, poza tym ja zawsze późno chodziłam spać, kiedy dzieci też juz głęboko spały a przy ich chorobach nastawiałam budzik np. co dwie godz. żeby kontrolowac stan. I drugie poza tym, mąz, śpiący bez zatyczek, też jednak reagował kiedy dzieci były w nocnej potrzebie.
            • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:10
              Męża to by wystrzał armatni nie obudził 😆 ją kiedyś chodziłam później, ale im później szlam spać, to byłam bardziej niewyspana i miałam większy problem z usnieciem. Teraz staram się koło 22 leżeć w łóżku.
            • nutella_fan Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 16:30
              Mam to samo, zatyczki od 25 lat prawie, od kiedy moje pierwsze dziecko się urodziło. Co za komfort....
          • primula.alpicola Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:31
            bei napisała:

> Zatyczki powodują stany zapalne uszu😕

Albo i nie.
            Całe życie śpię w zatyczkach (te kolorowe z Rossmanna), nigdy nie miałam infekcji uszu.
          • enigma81 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 15:26
            bei napisała:

> Zatyczki powodują stany zapalne uszu😕

Nie powodują, a już na pewno nie u każdego. Używa, od lat, zero zapaleń.
            Dziecko słyszałam, kiedy było małe - mimo stoperów.
        • anvalley Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 10:20
          szmytka1 napisała:

> Nie mogę tak, w zatyczjavh vzuje szum albo słyszę pulsowanie krwi, to przedzkad
          > za mi również, poza tym śpię czujnie, czasem dziecko gos chce

Śpię w zatyczkach woskowych (formowanych) już od 14 lat - codziennie. Praktycznie odkąd zamieszkałam z mężem. Nie mam żadnych infekcji. Dziecko usłyszy mąż - chyba nie ma problemu ze słuchem? Monotonny szum czy pulsowanie to jak szept niemowlęcia w porównaniu z chrapaniem i spokojnie można to zaakceptować. Nie masz osobnej sypialni więc nie masz za bardzo wyboru.
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:12
            Kiedy muszę mieć ciszę a nie szum. Poza tym zatyczki nie eliminują na tyle hałasu żeby chrapnia nie było słychać osoby śpiącej w jednym lozku
            • anvalley Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:31
              No ale to czego oczekujesz? Dodatkowej sypialni nie dobudujesz, rozwiązania lekarskie nawet jeśli jakimś cudem miałyby pomóc, to na pewno nie od ręki.
              Swoją drogą próbowałaś woskowych stoperów? Bo ja żadnego szumu ani bicia serca nie słyszę. To kosztuje jakieś 3-4zł - co Ci szkodzi spróbować?
              Może nie tłumią w 100 procentach i jak nie będziesz spać, tylko nasłuchiwać to z pewnością coś tam usłyszysz, ale jeśli zaśniesz przed mężem, to będą na tyle skuteczne że chrapanie cię nie wybudzi. Ja zazwyczaj właśnie staram się zasnąć pierwsza i zanim mąż zacznie chrapać to już śpię na tyle głęboko że chrapanie wytłumione przez stopery mnie nie budzi.
            • slonko1335 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 15:32
              Eliminują. Przyzwyczajanie się do zatyczek zajęło mi ok. tygodnia. Teraz jest cudownie. Śpię jak dziecko i znowu mam sny. Męża myślałam że ukatrupię.
        • zosia_1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 22:19
          Też nie mogłam na początku. Przyzwyczaiłam się, bo byłam tak zmęczona, że nie dawałam rady. Używam woskowych, te są dla mnie najlepsze. Zawsze wysłuchiwałam, czy dziecko mnie nie potrzebuje, może ktoś wody nie zakręcił itp itd. Aż dzieciom powiedziałam, żeby przychodziły do sypialni, a reszta niech dzieje się co chce , bo inaczej za zabójstwo mnie wsadzą. Są też podobno jakieś maski na bezdechy, ale to trzeba do lekarza pójść. Mój nie chce. A bezdech i chrapanie jest niebezpieczne dla zdrowia
    • jednoraz0w0 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 06:58
      U mnie w domu niespodziewanie pomogła wymiana materaca.
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:01
        Nie, to się dzieje niezaleznie, gdzie śpi ten potwor
      • bywalec_hoteli Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:42
        Na bardziej miękki czy twardszy?
        • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:11
          U nas połowa chrapqcza jest twardsza, bo ma rozwalony kręgosłup a moja miększa, ale jak się zamieniamy to też bez różnicy.
          • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:12
            I pewnie śpi na znak?!
              Wznak
              • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:09
                Najchętniej to na brzuchu akurat, ale mu nie wolno, więc na boku. Najlepiej dupa do mnie żeby mi nie chuchał w twarz, bo ja też lubię na boku a nie lubię cudzego oddechu. Coś jeszcze chcesz wiedzieć, rozmiar kołdry może?
                • nutella_fan Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 16:33
                  Ja od oddechu na twarzy potrafię się obudzić, nienawidzę jak coś mi na twarz wieje. Zatyczki plus tabletki nasenne i śpię jak dziecko.
    • alexa0011 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:06
      Ma moim ulubionym Mumsnecie są całe wątki na ten temat. Kobiety są zrozpaczone i agresywne. Wiele pisze o tzw CPAP, to chyba jest jakaś maszyna wspomagająca bezdech? Ponoć działa cuda, no, ale trzeba spać w tym czymś, poczytaj. I chyba tylko dziala na chrapanie z bezdechu. Czy Twój się w ogóle diagnozował?
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:14
        U alergologa i laryngologa i pacany nic nie wykryli. Teraz ma skierowanie na nfz ponownie do laryngologa. BedIe draYl, ale z powodu innych problemów, wskazujących na alergie niewykryta. Ta maszYna to raczej nie, że idę do apteki i sobie kupuje, tylko ktoś musi zdiagnozować i wystawić zlecenie na zakup?
        • alexa0011 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:19
          Nie mam pojęcia, ale tu zobacz:
          www.brandvital.eu/aparaty-cpap-i-koncentratory-tlenu/dofinansowanie-na-aparat-cpap-komu-przysluguje-i-jak-wyglada-sciezka-refundacyjna/
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:23
            Widziałam w klasie. Knorr w tym.kiedys spal
            • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:24
              W Klanie tasiemcu
              • steel.tape Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 15:29
                znajomy w czyms takim sypia.chwali sobie:przestał zasypiac w ciągu dnia.laryngolog go badał i idesłał do hmm takiej komorki /zakładu przy Akademi Med i tam spał pod kontrolą.Dość długo na nfz sie czeka na to badanie.
                A ja dorzuce od siebie?: odpowiednia poduszka,ktora profiluje kręgosłup? zero alko przed snem? nadwage chrapacz ma? Moj M kiedys zdarzało sięzrywał sie w srodku nocy bezdechowo.zaczelam od poduszki potem badania no i wage w dół...bardzo rzadko chrapnie.Są tez jakies zabiegi ,ktore likwidują temat,ale podobno niezbyt trwały jest efekt.
    • berdebul Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:07
      Klips do nosa, lub kropelki na chrapanie. Drugie łatwo zaaplikować jak zaśnie, jeżeli jest niewspolpracujacy.
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:12
        Jakie kropelki? Te to pisz na wodę nomen omen, bo w składzie xhyba woda morska
        • pasquda77 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:16
          Łączę się z Tobą w bólu, qrwa przysięgam, że go kiedyś zabiję w nocy tak chrapie 👿👿👿
          • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:20
            Moja ciocia przez 30 lat małżeństwa nie przespała spokojnie nocy, do tego nie była w stanie spać nie w swoim łóżku, więc jej noce to były wędrówki po całym mieszkaniu...
            • infinitypool Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:26
              Nie wiem jak mozna sobie cos takiego zrobic zamiast po prostu wyniesc sie do innego pokoju (nie mowie tu o Szmytce, ktora tej mozliwosci nie ma, no chyba, ze ta ciocia przez te 30 lat tez nie miala)
              • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:29
                Gdybym mogła, to bym poszła. Starsze dziecko jak było małe spało że mną że 4 lata a chrapqcz osobno. To był super czas, ale to se Ne vrati
              • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:48
                Miała, ale nie była w stanie spać poza własnym łóżkiem. Dla nas w rodzinie to dowód, że trzeba spać z facetem przed ślubem i jak chrapacz, to z nim zerwać.
                • alicia033 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 08:03
                  ayelen40 napisała:

> Dla nas w rodzinie to d
                  > owód, że trzeba spać z facetem przed ślubem i jak chrapacz, to z nim zerwać.

nice try ale zwykle problem pojawia się z czasem, zwłaszcza razem hodowaną równolegle przez facetów ciążą gastronomiczną.
                  • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 08:07
                    Ten wujek to akurat od zawsze. Ciocia odkryła to w noc poślubną. Chciała to bożemu, to miała (już nie żyje).
                • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:12
                  Ja już nie pamiętam czy blisko 20 lat temu chrapal, może wtedy sama miałam twardy sen i nie przeszkadzało mi 🤔
                    Naprawdę współczuję.
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 08:52
                  Chyba malo który facet w młodości chrapie. To się zaczyna dopiero po trzydziestce. W sumie ostatnia moda na późne małżeństwa sprzyja wykryciu chrapacza ;P
              • m_incubo Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 08:35
                Są tacy chrapacze, że wyniesienie się do drugiego pokoju nie robi różnicy.
                Chyba że do pokoju w innym skrzydle pałacu.
                • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:13
                  Haha tak, to słychać nawet za śccianą. Sąsiadka moja z powodu mojego chrapacza przeniosła łóżko w najodleglejsze miejsce id naszej ściany działowej.
                  • gorzka.gorycz Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 09:09
                    Masz mega cierpliwą sąsiadkę. Powinna zażądać od Was wygłuszenia ściany.
                • sol_13 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 22:40
                  m_incubo napisała:

> Są tacy chrapacze, że wyniesienie się do drugiego pokoju nie robi różnicy.
                  > Chyba że do pokoju w innym skrzydle pałacu.
                  >
                  Mój ojciec. Jak chrapal wieczorem w zamknietej sypialni rodziców, to z matką w salonie filmu nie słyszałyśmy.
                  • nutella_fan Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 16:38
                    O f..k, to naprawdę straszne. Jak wyście spały w swoich pokojach? W stoperach?
                    • gorzka.gorycz Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 17:14
                      W jaki sensie? Mój mąż chrapał krótko i w dodatku niegłośno,, oddawane nie chrapie wcale. A ja i tak śpię z jaśkiem na uchu, od dzieciństwa. Więc akurat mi to nie bardzo przeszkadzało. .
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:22
            Jestem tego bliska. Cierpię na chro iczny brak snu. Teraz mam małe.zalamanie, bo nie było go z miesiąc łącznie i taka cudownie byłam wyspana. Kładę się o 22, wstaje o 6-7 wypoczęta. A z nim ani usnąć nie.moge, ani potem.spac, co godzina mnie wybudza, gorzej jakbym noworodka miała od nastu lat. A potem słucham na ematce, że pijana jestem, bo w klawisze nei trafiam i mi się nie chce błędów poprawiać. Komu by się chciało, jakby był.wiecznie niewyspany. Idę już, bo już.nie.mam czasu,.ale wrócę sprawdzić, czy padła jakaś cudowna rada na chrapacza
            • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:24
              Czy to nowy partner?
              • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:27
                Najnowszy.
                • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:49
                  No to chyba małorokujący, że sam nie wpadł na to, by iść spać choćby do kuchni. Małżeństwo mojej cioci także pod innym kątem było koszmarne ☹️.
            • bazia_morska Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:25
              Jedynie interwencja lekarska (np . usunięcie polipów).
            • massinga Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 08:44
              Kiedys w jednym filmie bohater dostal rade od lekarza, jak sobie poradzic z wiecznym niedospaniem - popoludniowa drzemka. Moze to jest wyjscie.
    • evening.vibes Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:21
      Wysłać do lekarza przede wszystkim. Niektóre przyczyny chapania da się zlikwidować, w tym operacyjnie.
    • kropkacom Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:24
      Niech idzie do lekarza.
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:28
        Już był, ale z głównym problemem innym, trzeba nacisk na to.wiekszy położyć. Lekarze chyba bagatelizują taki problem, jak reszta chłopa zdrowa
        • kropkacom Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:31
          Powiedział lekarzowi, że ma problem z chrapaniem? Chrapanie jest raczej szkodliwe dla zdrowia. Jego zdrowia.
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:39
            Powiedział też, że.ma inne dolegliwości. Lekarz przebadał, kase wziął i nic nie wykrył 😆
            • kropkacom Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:43
              To niech idzie na NFZ (nie wiem jak się to teraz nazywa). Jest otyły?
              • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:00
                Waży 100 kg ale to się rozklada na dużej powierzchni, wlazi w sieciowkowe xl lub xxl z bardziej slim krojow😆 i jak ważył z 80 to też chrapal, ale ja byłam młodsza i lepiej spałam i niedospanie lepiej znosiłam.
                • kropkacom Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:07
                  No ale chcecie z tym chrapaniem coś zrobić? Jednak taniej będzie zadbać o sobie, pójść do odpowiedniego lekarza niż kupić większe mieszkanie.
                  • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:14
                    Ja najchętniej jemu eutanazje chce zrobić, ale ze to ryzykowna zagrywka to napisałam w sprawie innych porad
                    • kropkacom Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 10:47
                      Czyli nie chcesz.
                      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:07
                        Ale się czepiasz. Był że 2 tyg temu po kolejna poradę, dostał nowe skierowanie do laryngologa. Nie czuje się dobrze, jak muszę aż tak szczegółowo opisać nasz tryb funkcjonowania i uwaga, że był u lekarza albo że nie pomogło albo że chodzi jest potem tak roztrząsania, że trzeba się wytłumaczyć szczegółowo co dokładnie lekarz powiedzial
                        • kropkacom Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:11
                          Nie czepiam się. Masz problem o którym napisałaś na forum. No nie ma cudownych kropelek po których przestanie chrapać. Warunki mieszkaniowe macie jakie macie. Ludzie jakoś jednak, dzięki medycynie i na przykład zrzuceniu kilku kilo przestają chrapać.
                          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:15
                            Nadzieja umiera ostatnia.
                            • kropkacom Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:32
                              No chyba, że jednak nie.
          • kropkacom Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:39
            Taki cytat :"...warto również zmienić pozycję podczas snu, wyeliminować używki i wprowadzić odpowiednią dietę, dzięki której zgubimy zbędne kilogramy. Jeśli mimo wszystko problem chrapania nie ustanie, należy udać się do laryngologa. Lekarz pomoże ustalić przyczyny chrapania i dobrać odpowiednią metodę leczenia.".
        • alicia033 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 08:10
          szmytka1 napisała:

> Lekarze chyba bagatelizują taki problem, jak reszta chłopa zdrowa

Zamiast tracić czas u randomowych lekarzy niech idzie do poradni zaburzeń snu. Chrapanie to jeden z prostszych problemów, jakimi się zajmują, więc przynajmniej diagnostyka będzie szybka i sprawna. Leczenie to inna kwestia, bo niestety zależy od chęci pacjenta do zmiany...
          • 1matka-polka Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 13:00
            alicia033 napisała:

> szmytka1 napisała:
            >
            > > Lekarze chyba bagatelizują taki problem, jak reszta chłopa zdrowa
            >
            > Zamiast tracić czas u randomowych lekarzy niech idzie do poradni zaburzeń snu.
            >

Popieram, znalezc specjaliste, samo szukanie, to moze to byc dlugi i żmudny proces, ale potem leczenie juz w try mi ga...
    • evening.vibes Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:33
      szmytka1 napisała:
      > Osobnego pokoju brak.

I jeszcze - dlaczego nie zmienicie mieszkania? Tak, to kosztuje. Pytanie na ile wyceniasz swoje zdrowie.
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:37
        Hmmm niech pomysle. 🤔 tak, nie zmei iam ze skapostwa, bo wole byc niewyspana niz miec wieksze mieszkanie za kase, ktorej brak. Tak, znam tekst zmień prace, weź kredyt.
      • jammer1974 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 10:21
        evening.vibes napisała:
        > I jeszcze - dlaczego nie zmienicie mieszkania? Tak, to kosztuje. Pytanie na ile
        > wyceniasz swoje zdrowie.

Durnota niektorych robi wrazenie.
        • evening.vibes Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 10:25
          jammer1974 napisała:
          > evening.vibes napisała:
          > > I jeszcze - dlaczego nie zmienicie mieszkania? Tak, to kosztuje. Pytanie
          > na ile
          > > wyceniasz swoje zdrowie.
          >
          > Durnota niektorych robi wrazenie.

No robi. Autorka mdleje ze zmęczenia ale o ile ktoś nie wymyśli magicznego zaklęcia to nic z tym nie zrobi.
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:05
            Pożyczę trochę kasiory od ciebie, wszK to nie problem, co nie?
    • ewaewa2002 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:37
      Mąż znajomej, która okropnie chrapie śpi na materacu w kuchni. Codziennie targa ten materac do kuchni, ale przynajmniej jest wyspany.
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:38
        Rozważam taki krok, ale musiałabym starego do niego nakłonić. Ja z tych co.majq problem ze snam poza własnym łóżkiem, on gdzie przyłoży głowę tam może spac
        • evening.vibes Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:42
          szmytka1 napisała:
          > Rozważam taki krok, ale musiałabym starego do niego nakłonić.

Facet rozwala ci zdrowie i sam na to nie wpadł??? Obudź w sobie jematkę i postaw ultimatum - zarobienie na dodatkową sypialnię, kuchnia albo walizki.
        • joyce_byers Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:08
          Wybacz Szmytko, ale do czego namawiać?
          On jest przyczyną. Budź go co chwilę. Choćby to było kilkaset razy w nocy za każdym razem jak ty się wybudzasz. Po dwóch nocach sam się wyniesie.
          I pytanie ile on waży? Często zrzucenie nawet 5 kg już dużo daje.
          Nie ma czegoś takiego, że on nie chce.
          Szczerze to ja bym nie wytrzymała i naprawdę wystawiła walizki. Może wtedy się ogarnie.
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:17
            Będę go budzić, zaczniemy się kłócić i dopiero się wyśpimy oboje. Wiadomo, że go szturcham, żeby choc na chwilę przestal, Le to nie jest rozwiązanie. Spanie w ciasnej kuchni też nieszczególnie, jak jeden może spać dluEhq drugi wstaje i rozpoczyna tam dzienna aktywność. Albo jak wstanie ten z kuchni i zostawi bajzel pościelowe materacowy na środku żeby nie budzić innych i ten drugi bedzie to musiał posprzatac. Za pol roku zaloE watek jak sie pozbyc bajzlu sypialnianego z kuchni 😆Czytam wszystkie porady i rozważam co by się sprawdziło u nas.
            • evening.vibes Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:22
              szmytka1 napisała:
              > Spanie wciasnej kuchni też nieszczególnie, jak jeden może spać dluEhq drugi wstaje i
              > rozpoczyna tam dzienna aktywność.

To nieś swój krzyż. Nie ma ofiar.

• szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:04
                Tak, przecież mogę go w ogóle porzucić. Te rady, które nie pasują do mojej sytuacji wskazują, że nie ma ofiar, aha, bardzo ematkowe. Doskonale wpisujesz się w nurt.
                • evening.vibes Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:16
                  szmytka1 napisała:
                  > Te rady, które nie pasują do mojej sytuacji

Sytuacji, której szczegółów nie opisałaś bo przecież 'a po co'?

Chcący szuka sposobu, niechcący powodu.
                • 1matka-polka Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 13:05
                  szmytka1 napisała:

> Tak, przecież mogę go w ogóle porzucić. Te rady, które nie pasują do mojej sytu
                  > acji wskazują, że nie ma ofiar, aha, bardzo ematkowe. Doskonale wpisujesz się w
                  > nurt.

Pierdzielisz szmytka, a to, a tamto, a stary a ja, a dupa, a słoń, a kupa🙄
                  • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 08:43
                    A co matkowy, też chrapiesz?
        • enia17 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 22:29
          Ja tez juZ polozylam lache.
          Nie wiem czy kiedys chrapal mniej / ciszej czy ja sie zrobilam.bardziej drazliwa.
          Kiedys szturchnelam to sie przekrecal na bok I nie chrapal, teraz nawet na boku
          Spie na kanapie w salonie.
          • brenya78 Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 00:00
            „ Spie na kanapie w salonie.”

Na zdrowy rozum to chyba on powinien spać na kanapie?
            • gorzka.gorycz Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 06:55
              A to już chyba tylko oni powinni decydować, kto gdzie śpi.
              • mallard Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 09:10
                gorzka.gorycz napisała:

> A to już chyba tylko oni powinni decydować, kto gdzie śpi.

Powinna decydować osoba "pokrzywdzona", gdzie jej wygodniej...
                • gorzka.gorycz Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 13:20
                  O tym też powinni decydować sami zainteresowani.
                  • mallard Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 13:34
                    gorzka.gorycz napisała:

> O tym też powinni decydować sami zainteresowani.

Czyżbyś wylądowała na kanapie, bo "zainteresowani" tak zdecydowali? 🙃
                    • gorzka.gorycz Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 14:43
                      Nie, ja nie chrapię. smile A mój mąż już przestał. Ale jestem uczulona na „kto co powinien” w takiej sytuacji.
      • mikams75 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:50
        tez bym wolala spac na materacu w kuchni albo nawet w wannie ale spac. Podejrzewam, ze po serii zarwanych nocy byloby mi obojetne gdzie spie, iby we wzgednej ciszy.
        • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 12:37
          Nawet wanny nie mam 😮‍💨
        • berdebul Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 15:16
          Chrapaczowi trzeba obniżyć komfort, żeby ruszył zad na fitness i do lekarza. tongue_out Karimata w kuchni i cienki kocyk.
    • laokoon Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:41
      U nas pomogło schudnięcie, zrzucenie brzucha i zmiana diety oraz odstawienie całkowite alkoholu. Braliśmy pod uwagę operację przegrody nosowej, ale udało się bez. Doskonale rozumiem problem, kiedy mieszkaliśmy w mieszkaniu i mieliśmy wspólną sypialnię zdarzało mi się spać w kuchni albo w samochodzie, byłam wykończona, autentycznie rozważałam rozwód, byle tylko się wyspać 😴 I tak mam teraz osobną sypialnię, bo tylko tak czuję się w pełni komfortowo.
    • aguar Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:44
      Pisałaś o dziecku, potem o starszym dziecku... To w ile osób mieszkacie w tym jednym pokoju? Nie macie chociaż osobnej kuchni? To jest ojciec Twojego dziecka/dzieci? Jesteś od niego zależna finansowo?
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:03
        W 15 mieszkamy w jednej izbie. To mój konkubent a każde dziecko mam z innym konkubentem. Co to za pytania w ogole. Wywiad środowiskowy? 😆 Może asystenta rodziny mi przyslesz
        • homohominilupus Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:14
          Chce ci doradzić wystawienie chrapaczowi walizek zapewne 😄
          • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:19
            Wiadomo, że chrapnia zależy od ilości posiadanych dzieci. Jak mi zdradzi od którego zaczyna się chrapie, to się może pozbędę nadmiarowego bombelka. A jakby nie był ojcem bombelkow to by chrapal, czy nie 🤔 czuje, że w tym komentarzu padły najistotniejsze pytania dla kwestii jak uciszyć chrapacza. Jak bombelkow mało a to w dodatku nie ich ojciec, to wyj...ć na zbity pysk.
            • aguar Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 17:19
              Chodziło mi o to, że może w wersji, jak by nie był ojcem dziecka/dzieci cofnąć się do etapu związku, gdzie nie mieszka się razem na stałe, z perspektywą, że to się zmieni, jak pan rozwiąże problem chrapania, albo będzie Was stać na większe lokum, albo jak dzieci opuszczą gniazdo rodzinne...
              • mid.week Re: Porady na chrapacza? 18.04.23, 11:16
                Aquar czy mozesz mi narysowac zależność miedzy rodzicielstwem a posiadaniem wolnego lokalu mieszkalnego umozliwiajacego plan aby "cofnąć się do etapu związku, gdzie nie mieszka się razem na stałe"?
    • gorzka.gorycz Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:48
      A ma nadwagę? Czasem na chrapanie pomaga schudnięcie.
    • abecadlowa1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:48
      Oczywiście diagnostyka i leczenie.
      A oprócz tego można się wspomóc aplikacjami typu SnoreLab i ćwiczeniami paszczy, podniebienia i języka + ćwiczeniami oddechowymi, których celem jest spowodowanie, żeby chrapacz zaczął oddychać przez nos.
    • homohominilupus Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 07:48
      Pisałaś w innym wątku że mąż gruby?
      • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:05
        Ma 180pare cm wzrostu i że 100 kg, barczysty, duży chłop. Mógłby schudnąć, na standardy ematki gruby, ale mieści się w ciuchy z normalnych sieciowek, carry, h&m, reserved w xl lub xxl jak coś slim jest.
        • joyce_byers Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:12
          No jest gruby. Nawet barczysty przy takim wzroście powinien ważyć max 86 kg. Takxd ma do zrzutu przynajmniej dychę.
          Piszesz, że nie dajesz rady. To postaw go przed faktem. Albo się ogranie albo idzie spać do kuchni i będzie spał na podłodze.
          Nie rozumiem dlaczego TY masz do końca życia jego ponosić konsekwencje w postaci niewyspania? Skoro to ON jest powodem. No błagam cię.
          I nie, nie ma cudownych leków na chrapanie. Żadna operacja nie przyniesie rezultatów. Największe szanse ma zrzucenie jego nadwagi bo on jest gruby i świadczy o tym jego waga.
          • mava1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:38
            mój mąż nie jest gruby a też chrapie. Ba, być może ja też chrapię, pojecia nie mam bo śpię.
            "Chrapanie" to zresztą dosyć ogólne i nieprecyzyjne pojecie, w popularnym rozumieniu. Np właśnie wystarczy, że człowiek oddycha przez usta więc niekoniecznie muszą pomóc operacje nosa.
            • szmytka1 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:00
              On jak nie chrapie a oddycha przez sen to ten oddech też jest głośny. Od razu wyłapuje przez ten oddech, że z fazy czuwam jest w fazie odplywam.
              • ayelen40 Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 11:01
                Czyli sapie. Tez okropienstwo
        • gorzka.gorycz Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:46
          Mój też się mieścił i gruby nie był, ale jak schudł 6 kg to przestał chrapać. I mi też laryngolog kazał w pierwszej kolejności schudnąć, jak zaczęłam pochrapywać.
        • jakis.login Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 09:58
          szmytka1 napisała:

> Ma 180pare cm wzrostu i że 100 kg, barczysty, duży chłop. Mógłby schudnąć, na s
          > tandardy ematki gruby,

Ale ogarniasz, że to nie ematka tworzy standardy? Zakładając 185 cm wzrostu i 100 kg wagi, to twój mąż balansuje między nadwagą a I stopniem otyłości.
          • gorzka.gorycz Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 10:02
            Bzdura. Ważny jest skład ciała. Może być 100 kg facet składający się z mięśni i nie będzie to żadna nadwaga. To może stwierdzić dietetyk ew. lekarz. Same liczby nie znaczą nic.
            • jakis.login Re: Porady na chrapacza? 17.04.23, 10:22
              gorzka.gorycz napisała:

> Może być 100 kg facet składający się z mięśni

Wiadomo, każdy stukilowy misio to Pudzian, nie może być inaczej.
            • homohominilupus