Dodaj do ulubionych

Podręcznik do niemieckiego C1

17.04.23, 17:47
Może ktoś korzystał i może coś polecić do samodzielnej nauki? Oczywiście filmy, czytanie w J.niemieckim to podstawa, ale chciałabym też jakiś podręcznik. Jakoś mało tego na wyższych pozimach. Gdzieś ktoś polecał Erkundungen na jakimś blogu i to właściwie tyle co znalazłam. Wyświetlają mi się też jakieś inne, ale nie znalazłam ani przykładowych stron ani opini na ich temat, a nie chce brać w ciemno. Któraś z Was uczyła się niemieckiego na C1 z jakiegoś podręcznika i może polecic?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Podręcznik do niemieckiego C1 17.04.23, 18:02
      Studia skończyłam wieki temu, ale też nie kojarzę podręczników, bardziej chodziło o naukę własną, o rozszerzanie słownictwa o synonimy i poznawanie niuansów mowy w lekturach. Jeśli masz na tyle zaparcia, by się uczyć samodzielnie, co podziwiam, to polecę ci np. www.bpb.de/, gdzie załapiesz masę współczesnego słownictwa z różnych dziedzin. Warunek to uważne czytanie, wypisywanie sobie słówek, najlepiej w zdaniu i próba przekładu własnego. Bardzo dawno temu ja otrzymywałam też pismo Deutschland chyba, w wersji niemieckiej i polskiej, czasem znajdowało się błędy w tłumaczeniu np. Moldau to była według tłumacza Mołdawia a chodziło o rzekę...Tu sobie popatrz www.deutschland.de/pl/wspolnie-przeciwko-koronawirusowi-magazyn-do-pobrania-za-darmo. Nie wiem, czy pomogłam, bo pomogłam, jak umiałam big_grin.
      • wkswks Re: Podręcznik do niemieckiego C1 17.04.23, 19:16
        Wszystkie jakie znam są do nauki w grupie. Są powieści wydawnictw, Np. Circon czy compact z ćwiczeniami gramatycznymi- polecam. No i ustaw niemiecki na netflixie
        • margaretta80 Re: Podręcznik do niemieckiego C1 17.04.23, 20:49
          Nie słyszałam o tych powieściach, zaraz posprawdzam. Dzięki. Co do netflixa zaczęłam oglądać ale brakuje mi też takich tradycyjnych metod. Z netflixem mam tak, że jak czegos nie zrozumiem to tekst przeleci i w sumie tyle z tego mam. Może powinnam zatrzymywać i sprawdzać wtedy w słowniku. Nie wiem
      • margaretta80 Re: Podręcznik do niemieckiego C1 17.04.23, 20:46
        Dzięki za polecenia. Zaraz posprawdzam. Niestety z zaparciem u mnie nie za dobrze, dlatego pomyślałam, że może zmobilizuje się do przerobienia jakiegoś podręcznika.
    • senin1 Re: Podręcznik do niemieckiego C1 17.04.23, 20:04
      wejdz na strone Klett- Sprachen.\ i wybieerz sobie cos. Sa tam versje demo wiec mozesz wybrac co ci podchodzi wizualnie tematycznie itd. Tekst linku
      I nie przejmuj sie tym, ze niektore maja sporo cwiczen do nauki w grupie - mozna je pominac albo zadoptowac dla nauki jednoosobowej
      • senin1 Re: Podręcznik do niemieckiego C1 17.04.23, 20:10
        Schubert Verlag ma tez cwiczenia online Cwiczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka