Dodaj do ulubionych

Które birkenstocki?

20.04.23, 09:59
Doradźcie proszę.
Nie mogę się zdecydować na kolor. Generalnie najbliżej mi do szarych - bo najlepiej się czuję w kolorach czarno- szaro-białych, ale trochę już nuda... może zaszaleć? smile Różowe też mi leżą - tzn. w ogóle nie lubię różu, ale te mi tak delikatnie wyglądają, bardziej nude niż różowe. A może fiolet? Który kolor na najbliższy sezon? A może zupełnie inne, jakieś bardziej intensywne?
Przyznam, że z modą jestem na bakier, bo ostatnio w ogóle ubranie się i wyjście jest już dla mnie sukcesem, a chciałabym trochę odświeżyć look.

https://img2.ans-media.com/i/164x248/SS23-KLD08Y-30X_F1.jpg@webp?v=1674209827

https://img2.ans-media.com/i/164x248/AA00-KLD03O_90X_F1.jpg@webp?v=1660284681

https://img2.ans-media.com/i/164x248/SS23-KLD0DR-04X_F1.jpg@webp?v=1675844753
Obserwuj wątek
    • azja_pl2 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:02
      rozowe!
    • alpepe Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:22
      A kiedy będziesz szaleć? Do trumny sobie kupisz? Teraz jest ten czas.
      • kubek0802 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:29
        Jeżeli to mają być buty do odświeżenia looku i zaszalenia to naprawdę kolor nieistotny.
        • lu_na_be Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:34
          Luz, nie konkuruję z diwami w szpilkach smile. Raczej chodzi mi o kolor, bo to, że wrażania w obuwiu ortopedycznym nie zrobię, to wiem smile
    • paszczakowna1 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:27
      *Mile zdziwiona, że jeszcze nikt nie hejtuje birkenstocków*

Ten odcień różu będzie ci pasował i do szarego, i do granatu, i nawet na upartego do czerni, a ożywi kreację. CO prawda szare też są OK.
      • lu_na_be Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:33
        Zaraz pewnie będzie hejt, ale ja muszę mieć wygodne buty. Odkąd założyłam birkenstocki na stopy wiele lat temu, wymieniam tylko modele i kolory. Inne buty leżą i zakładam je od tzw. "wielkiego dzwonu".
        Bardzo długo nie czytałam forum, więc nie wiem na co się narażam, pytając o te klapki smile
        • thank_you Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:37
          Jaki hejt, chyba nie ma popularniejszych butów latem na polskich ulicach tongue_out
        • mysiulek08 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:50
          to ja sie wylamie smile nie podpasowaly moim stopom zadne birki, czulam spory dyskomfort je noszac

zdecydowanie wole berkemanny

ps
          bralabym rozowe
          • gama2003 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 23:13
            Siostro !
            Siedziałam cicho czytając z zazdrością, bo te buty bardzo mi się podobają do człapania latem. Miałam kiedyś podobne polskie Lemar i były to buty cud. Czemu nie produkują tych modeli , pojęcia nie mam bo powinni mieć po nie kolejki.
            I kupiłam birkenstocki.

Nie wiem co ja nam za stopy, ale koszmar. Twarde, wszystko nie tak.
            • mysiulek08 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 23:24
              jak nie chcesz babcinego dizajnu berkemannow tongue_out to moje stopy polecaja Fusbet:

allegro.pl/oferta/klapki-skorzane-fusbet-trzy-paski-brazowe-46-10684235832 (wynik wyszukiania pogladowy- ale ja kupowalam meskie z powodu haluska na prawej stopie)
              wygodne, miekkie, cena bardzo przyzwoita
              • towarzyszka_leila Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 23:51
                Te są też babcine. W dodatku dziadowe.
                • mysiulek08 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 23:56
                  a birki sa szczytem wygladu? tez sa dziadowe, poza tym, napisalam, ze to tylko przyklad
                  • towarzyszka_leila Re: Które birkenstocki? 21.04.23, 13:24
                    Birki jak to birki, przynajmniej mają jakiś wygląd.
      • kk345 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:34
        Ale jeśli szare,to te z jasną podeszwą.
        • kk345 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:46
          Dopiero teraz zanalizowałam opis i odkryłam ze zdumieniem, ze jedne szare robią za fioletsmile Fioletowi, który jest niewidoczny mówię stanowcze NIE
    • piataziuta Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:31
      różowe!

gdzie kupujesz?
      pytam, bo birkenstocki są w wersji na wąską i na szeroką stopę - ale (oprócz oficjalnej strony firmowej) wszędzie sprzedają na wąską, nie oznaczając wcale na jaką stopę to jest

• lu_na_be Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:38
        Różnie, teraz na answear, bo mi się uzbierało trochę kasy do wymiany, więc kupię sporo taniej. Na ich stronie też raz kupowałam - zamówiłam obydwa rodzaje, w końcu zostawiłam wąskie, ale obydwa modele były ok. Nie wiem jakie są w pozostałych sklepach, bo faktycznie brak oznaczeń.
        • pade Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 15:13
          lu_na_be napisał(a):

> Różnie, teraz na answear, bo mi się uzbierało trochę kasy do wymiany, więc kupi
          > ę sporo taniej. Na ich stronie też raz kupowałam - zamówiłam obydwa rodzaje, w
          > końcu zostawiłam wąskie, ale obydwa modele były ok. Nie wiem jakie są w pozosta
          > łych sklepach, bo faktycznie brak oznaczeń.

Oznaczenia są. Najczęściej z boku buta, stopa zamalowana albo pusta w środku (obrys stopy), z tego co pamiętam.
      • andace Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:49
        Polecam Zalando Lounge, jak nie ma oznaczenia to jest wersja standardowa, oznaczają tylko te wąskie (i da się upolować poniżej 200 pln).
        Kupowałam Birkenstocki w różnych sklepach online i wszędzie mają jako standard wersję szeroką (a raczej normalną). Można też w dobrej cenie kupić czasem na e-obuwie.
    • 18lipcowa3 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 10:38
      500 zł za klapki pffffff
      i do tego średnio urodziwe
      styl działkowej babci
      • kokoryczko Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:13
        wygodne i zrobione buty są warte tych pieniędzy. Rozumiem, czemu babciom takie się podobają, bo są naprawde super dla stóp. Kupno i noszenie takich jest zupełnie dobrowolne, więc po co bulwers wink
        • kokoryczko Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:14
          *dobrze zrobione
      • bergamotka77 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 12:57
        Nie znasz się.
    • swinka-morska Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:00
      Różowe, i to raczej oczojebne, niż takie delikatne (jeśli tylko są dostępne we wścieklejszym kolorze). Do bieli, szarości i czarnego będą dobrze wyglądały.

Przy okazji - czy są ludzie, którym birkenstocki nie pasują na stopę? Krążyłam wokół tematu wiele lat (klapki za 500 zł nie mieściły mi się w moim powściągliwym protestanckim podejściu do wydawania pieniędzy), w zeszłym roku w końcu poszłam do sklepu, przymierzyłam i... jakoś dziwnie leżały. Próbowałam obie szerokości, wyszłam ze sklepu z niczym.
      • pani_up Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 13:45
        No bo one rzeczywiście dziwnie na początku leżą. Ja chciałam zwrócić aż tu nagle stopa i but się dopasowały i latem cierpię, jak muszę założyć inne buty. Już czwarty rok mam i kocham bardzo.
      • jednoraz0w0 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 13:47
        A próbowałaś soft i hard bed? Mnie soft podeszły id początku, hard zajęło dłużej.
      • koko8 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 16:19
        Mam wąskie stopy, ale birkenstocki kupuję w wersji szerokiej, arizony. Najwygodniejsze są zamszowe z serii footbed.
        Mam chyba z 6 par i wszystkie są megawygodne.
      • zaspasniegowa Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:02
        Moje pierwsze były za duże i dziwnie leżały. Kupiłam rozmiar mniejsze niż zazwyczaj nosze i te są dobre.
    • 35wcieniu Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:09
      bo najlepiej się czuję w kolorach czarno- szaro-białych

Ja w czarno-szarych i gdybym musiała wybrać z tych trzech wzięłabym szare. Reszty bym w ogóle nie rozważała. Raz że do niczego by mi nie pasowały, dwa że mi się nie podobają.
    • thank_you Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:24
      Żadne, bo nie są skórzane.
      • lu_na_be Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:28
        • pasquda77 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:33
          Różowe, a jeśli jest to bardziej intensywny róż, starszą panią w garsonce jeszcze się nabędziesz 😉
        • thank_you Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:34
          O, widze - w koncu wprowadzili skore smile To wzięłabym różowe aczkolwiek za to, ze skórzane klapki kosztują u nich dwa razy tyle co ze skory eko, nie kupiłabym żadnych. Taki moj wewnętrzny protest od zawsze, nie podoba mi sie ich polityka smile
          • primula.alpicola Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:39
            Moje fioletowe są skórzane i mają już ładnych parę lat.
            • thank_you Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:49
              Spoko, wydawało mi sie, ze gdy oglądałam je wiele lat temu (chcąc kupić dziecku takie sandały, to było pewnie z 8-9 lat temu) to nie było skórzanych. I tak mi utkwiła ta firma w głowie, ze sprzedają drogi plastik.
              Spoko, teraz wiem, ze nie. smile
          • andace Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:42
            Mam kilka par skórzanych, najstarsze mają co najmniej 5 lat i odkąd pamietam, zawsze była wersja skórzana, ale nie wszędzie dostępna pewnie ze względu na cenę.
            • thank_you Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:47
              Pewnie dlatego myślałam, ze wszystkie sa z eko skory. smile Co zreszta jest dość słabym zabiegiem, bo wychodzi na to, ze kawałek skory na gorze buta kosztuje jakieś 300 zł. wink skoro re z eko skory to 280 zł, a skórzane - 580. Ale to oczywiście MOJ wewnetrzny problem i tego typu buty kupowałam po prostu innych firm.
              • gris_gris Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:59
                thank_you napisała:

> Pewnie dlatego myślałam, ze wszystkie sa z eko skory. smile Co zreszta jest dość
                > słabym zabiegiem, bo wychodzi na to, ze kawałek skory na gorze buta kosztuje ja
                > kieś 300 zł. wink skoro re z eko skory to 280 zł, a skórzane - 580. Ale to oczyw
                > iście MOJ wewnetrzny problem i tego typu buty kupowałam po prostu innych firm.

Ja bym kupila zlote, gdyby byly ze skory, ale nie znalazlam, chyba ich nie robia.

Alternatywa jest pianka EVA, bo uwielbiam birkenstockowate buty na plaze (mam biale z Zara Home), ale nie ta sztuczna niby skora.
                • thank_you Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 12:03
                  Te z pianki mam z Mlodym smile
                • primula.alpicola Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 12:31
                  Piankowe są świetne!
                • jednoraz0w0 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 12:47
                  gris_gris napisała:

> thank_you napisała:
                  >
                  > > Pewnie dlatego myślałam, ze wszystkie sa z eko skory. smile Co zreszta jest
                  > dość
                  > > słabym zabiegiem, bo wychodzi na to, ze kawałek skory na gorze buta koszt
                  > uje ja
                  > > kieś 300 zł. wink skoro re z eko skory to 280 zł, a skórzane - 580. Ale to
                  > oczyw
                  > > iście MOJ wewnetrzny problem i tego typu buty kupowałam po prostu innych
                  > firm.
                  >
                  > Ja bym kupila zlote, gdyby byly ze skory, ale nie znalazlam, chyba ich nie robi
                  > a.

Robili kilka lat temu na pewno, wiem bo dorzynam parę. Tzn moja to takie rose gold, ale zwykle złote i srebrne tez były.
                • jednoraz0w0 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 12:51
                  O, ze skory są, tylko droższe i akurat rose gold i srebrne:
                  www.birkenstock.com/us/arizona-natural-leather/arizona-metallics-naturalleather-softfootbed-eva-w_10544.html
                  • gris_gris Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 13:00
                    jednoraz0w0 napisał(a):

> O, ze skory są, tylko droższe i akurat rose gold i srebrne:
                    > www.birkenstock.com/us/arizona-natural-leather/arizona-metallics-naturalleather-softfootbed-eva-w_10544.html

Dzieki! Wlasnie zwykłych złotych nie moge znalezc skórzanych.
          • princesswhitewolf Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:29
            >O, widze - w koncu wprowadzili skore

W koncu czyli z 20 lat temu juz byly ze skory. 🤣
            • thank_you Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 18:05
              Och, princess pierwszy raz w zyciu ma racje - wiwatom i fanfarom nie bedzie końca.
              • inny.kwiatek Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 22:37
                Ale to ty się pomyliłaś, ja noszę och buty od ćwierć wieku i od zawsze mieli skórę.
                • thank_you Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 22:46
                  No a co innego napisałam?
                • danaide2.0 Re: Które birkenstocki? 21.04.23, 09:16
                  No mieli, ale jak się jakieś 8 lat temu przeszłam wybrać model to okazało się, że mnóstwo ekoskórki, zwłaszcza w modelach mnie interesujących.
    • primula.alpicola Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:31
      Brałabym różowez ale szare też ładne.
    • mayaalex Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:55
      Z tych najbardziej podobaja mi sie rozowe. Ale z tego, co wymienilas to fajne bylyby tez czarne - widzialam wersje czarne lakierowane i byly super. Niby birkenstocki ale ten lakier dodawal im uroku, zmienial styl ale w taki fajny sposob.
    • enty.enty Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 11:58
      Rozowe. Dla mnie osobiscie, przy haluksach, to mega niekomfortowe obuwie. Nie wiem dlaczego. Dla zdrowej stopy nie zaprzeczam moga byc super hiper wygodne.
    • gryzelda71 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 12:07
      Te buty są brzydkie. Wygodne, ale brzydkie. Czasem ratuje je kolor. Przecież to letnie, lub domowe obuwie, kup jakieś niezlewajace się z chodnikiem.
    • jednoraz0w0 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 12:55
      Zaszaleć.
    • bergamotka77 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 12:58
      Najwygodniejsze buty świata! Bierz różowe smile
      • mysiulek08 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 18:16
        nie dla kazdego smile
    • xxkoralinaxxx Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 13:00
      Pink! <3
    • pani_libusza Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 13:47
      Żadne, klapki ktore nie wytrzymały nawet jednego sezonu. A producent nie uznał reklamacji bo to wina „wadliwej stopy” czy jakaś inna bzdura w ten deseń.
      • inny.kwiatek Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 22:38
        U mnie wszystkie wytrzymały po kilka sezonów, rzadziej noszone kolory jeszcze dłużej
    • lu_na_be Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 14:47
      Dzięki, większością głosów biorę różowe smile
    • pade Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 15:10
      różowe
    • daisy Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 16:13
      Zgłaszam się jako hejterka. Nie noś klapek - to zwyczajnie niezdrowe, dla stóp, bioder, kolan, kręgosłupa. (O walorach estetycznych chyba nie ma co wspominać).
      Więcej:
      centrumpodologiczne.pl/blog/dlaczego-nie-powinnismy-nosic-klapek/
      • jednoraz0w0 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 16:18
        Ale Birkenstock to nie tego typu klapki. Ani nie są śliskie, ani nie przytrzymuje się ich palcami.
      • primula.alpicola Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 16:23
        To raczej dotyczy tego typu klapek:
        https://img2.ans-media.com/i/1080x1626/RS23-OBD805-88X_F2.jpg?v=1680260326

Birki z podwójnym paskiem dobrze trzymają stopę, no i są wyprofilowane, co też wpływa korzystnie na stabilizację stopy.
        • daisy Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 16:40
          Nie, to nieprawda. Przeczytajcie info w linku, tam jest mowa również o takich "zdrowotnych" klapkach. Zresztą chodziłam w takich, więc wiem, że fizjologicznie to tylko może być różnica skali, ale nie jakości. Wszystkie buty z luźną piętą musimy przytrzymywać palcami stóp, wystarczy nawet zbyt luźny pasek z tyłu w sandałach czy pantoflach.
          • daisy Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 16:54
            witamynasorze.pl/jakie-buty-potrafia-zepsuc-twoje-zdrowie/
          • jednoraz0w0 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 16:59
            Buty z piętą tez mogą być złe, (i w ogóle podwozie może być złe) bo podeszwa podeszwie nierówna. Jednak jest zasadnicza różnica między plastikowymi japonkami a birkenstockami.
            • daisy Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:02
              Japonki to jeszcze inne zło. Za to klapki takie jak scholle albo b-stocki są z kolei grube i sztywne i prawie wcale nie zginają się tam, gdzie powinny zginać się buty. Sorry, ale ze zdrowiem to nie ma nic wspólnego.
              • jednoraz0w0 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:05
                Co nie przeszkadza autorom tego pierwszego artykułu wrzucić wszystkie takie buty do jednego wora.
                • daisy Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:17
                  Nie jest to żadne pogłębione studium i po prostu wszystkim klapkom się należy. Nie wspominają też o uprawianej przez klapki promocji halluksów, niestety.
          • princesswhitewolf Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:32
            > Wszystkie buty z luźną piętą musimy przytrzymywać palcami stóp, wystarczy nawet zbyt luźny pasek z tyłu w sandałach czy pantoflach.

Ale te paski sa az do samego szczytu stopy i dlatego nie klapia. Trudno to nazwac klapkami
      • princesswhitewolf Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:30
        Ale to nie sa klapki zupelnie plaskie. One maja z 1 cm wysokosci i wymodelowana podeszwe
        • daisy Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:33
          Mają luźną piętę, jak wszystkie klapki, a do tego w ogóle się nie zginają. Podobnie zdrowe jak holenderskie drewniane chodaki.
      • inny.kwiatek Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 22:39
        Przecież nie o takie klapki chodzi, wręcz odwrotnie
    • koko8 Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 16:22
      Ostatnie, zdecydowanie
    • princesswhitewolf Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 17:25
      Rozowe
    • hrabina_niczyja Re: Które birkenstocki? 20.04.23, 22:41
      Ja bym brała różowe.
    • eagle.eagle Re: Które birkenstocki? 21.04.23, 13:37
      Na e-obuwie teraz jest 30 % zniżki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?