Dodaj do ulubionych

pęknięty korzeń zęba?

20.04.23, 13:02
dziewczyny nadgryzłam pestkę martwym zębem i poczułam chrupnięcie. Dzisiaj czuje wkoło tego zęba lekkie drętwienie oraz jak jem to czuje jakby się lekko ruszał.. Mam wrażenie że to pęknięty korzeń w tym zębie albo w najlepszym przypadku pęknięty nadbudowany ząb. Ząb jest martwy od ponad 20 lat, rok temu miałam nadbudowywaną koronę zęba która pękła. Wiem że zęby martwe wytrzymują kilkanaście lat max. Do mojego dentysty jestem umówiona za tydzień, wtedy zrobi prześwietlenie. Ale po ostatnim nadbudowaniu plombą powiedział że nie daje długiej gwarancji na niego. I co teraz? Jeżeli trzeba go wyrwać to co wybrać? Implant czy most? Wiem że do mostu trzeba spiłować sąsiednie zęby, które akurat mam całkiem zdrowe, szkoda ich... nie wiem co robić, ale mam przeczucie że już nie ma co ratować tego zęba..to jest górna 4...
Obserwuj wątek
    • xxkoralinaxxx Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 13:05
      Natychmiast do stomatologa, nie ma na co czekać. Mi się ułamała korona zęba leczonego kanałowo, lekarz odbudował, ale też nie daje szans na długie funkcjonowanie tego zęba. Jeśli trzeba będzie usunąć, to tylko implant, przeraża mnie to, bo most wydaje mi się mniej inwazyjnym i bolesnym rozwiązaniem, ale nie wyobrażam sobie nie mieć zęba. Może to próżne, ale główna motywacja jest taka, że potem kość Ci zanika, a to wpływa na wygląd całej twarzy... nie chcę być zapadniętą babiczką, także tylko implanty imo.
      • pure_cashmere Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 13:11
        do dentysty jestem już umówiona, tylko się zastanawiam jakie mam możliwości...
    • alpepe Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 13:06
      implant
    • aandzia43 Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 13:13
      Pęknięty ruszający się korzeń narusza tkanki wokół więc jest ból, czasem silny. Tobie pewnie ułamała się korona zęba z wypełnieniem.
      Jeśli korzenie są ok, kanały dobrze wypełnienione to można zrobić koronę porcelanową. Jeśli nie to usunąć i wszczepić implant.
      • pure_cashmere Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 13:20
        mam właśnie taką cichą nadzieję że to korona, a nie korzeń bo nic nie boli. Nawet jak naciskam tego zęba i staram się nim ruszać. Dentysta własnie mówił ostatnio, że jak znowu się ułamie to chce robić koronę porcelanową.
    • mrs.solis Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 14:11
      Na martwe zeby powinno sie zakladac koronki co w Pl nie jest powszechna praktyka. Moj brat w takim samym przypadku jak twoj zaraz po ekstrakcji mial wszczepiany implant. To przedni zab, nie niszcz pozostalych zeby zalozyc most.
      • princesswhitewolf Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 14:14
        zaraz po ekstrakcji nie powinno sie wszczepiac implantow tylko ma sie zagoic
        • homohominilupus Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 15:35
          To chyba dentysta/ chirurg będzie wiedział, co?
        • ruda_henryka Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 22:34
          Ja miałam robioną na raz ekstrakcję zęba z odbudową kości i wszczepionym implantem. Można też teraz tak robić też, świetny chirurg mi to zrobił. Czekam teraz na wydobycie implantu i odbudowę zęba. Nie wierzyłam że tak można, ale Jeden dzień i po bólu.
      • 1matka-polka Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 16:03
        mrs.solis napisała:

>
        > Moj brat w takim samym przypadku jak twoj zaraz po ekstrakcji mial wszczepia
        > ny implant.

Miałam tak samo.
        • homohominilupus Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 16:18
          Ale jak to? W takie niewygojone dziąsło z dziurami po korzeniach???
          Ała
          • 1matka-polka Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 16:35
            Dokladnie tak.
            • aandzia43 Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 17:12
              W dziurę po zębie jednokorzeniowym, jeśli nie ma stanu zapalnego czyli jeśli ząb nie był syfiasty z jakimiś zmianami okołowierzchołkowymi, można wszczepić implant zaraz po ekstrakcji. W pozostałych przypadkach czyli najczęściej czeka się kilka miesięcy aż zębodół wygoi się i nieco wypełni.
          • mrs.solis Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 20:29
            Przedtrzonowce nie maja takich korzeni jak trzonowce to i dziura mniejsza.
    • kachaa17 Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 16:25
      Możliwe, że jeszcze korzeń pęknięty ale to może ocenić tylko dentysta. U mnie jak pękł ząb aż do korzenia to trzeba było ząb usunąć. Chciałam rozgryźć orzech w łupninie sad. Ja wstawiłam implant, to była piątka. Jeśli masz pieniądze to bym na Twoim miejscu wstawiła implant. Nie jest prawdą, że martwe zęby wytrzymują kilkanaście lat. Ja miałam ząb leczony kanałowo 30 lat temu. I odpukać cały czas go mam 🙂.
    • malaperspektywa Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 20:19
      Nie martw się to nie koniec świata. Są różne opcje. Jeżeli korzeń jest ok to zrobią ci porcelanową koronę. W ostateczności zrobisz implant. To nic strasznego. Żadnych mostów w każdym razie. A za chwilę zapomnisz, że masz coś sztucznego i będzie jak dawniej.
      • pure_cashmere Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 23:27
        Właśnie martwię się że to korzeń pęknięty. Bardzo chciałabym żeby się skończyło koronką. Jak mocno staram się poruszyć ty
        m zębem to się lekko kiwa..
    • bakis1 Re: pęknięty korzeń zęba? 20.04.23, 23:52
      To wcale nie musi być korzeń, ale odłamany duży kawałek zęba, naruszony, ale nie do końca dlatego się kiwa. Mam taką piątkę.. leczona kanałowo chyba z 20 lat temu.. przeleczona potem dodatkowo. Raz ułamała mi się w drodze na kinder party, udało się odbudować. Za drugim razem jakoś fatalnie się ulamala na kabanosie, cała latała … dentystka tez odbudowała. Siedzi. Do implantów mi nie spieszno, wiec już nie jem kabanosów tym zębem.
      • pure_cashmere Re: pęknięty korzeń zęba? 27.04.23, 17:01
        Niestety okazało się że to korzeń pęknięty. Za tydzień usunięcie zęba i od razu zakładanie implantu...
        • kachaa17 Re: pęknięty korzeń zęba? 27.04.23, 17:07
          Też miałam tak pęknięty korzeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka