Dodaj do ulubionych

Co się u was zmieniło z wiekiem?

20.04.23, 13:13
Ja:

Noszę rzeczy wygodne, w których się dobrze czuję, nawet najmodniejszy ciuch gdy jest niewygodny np. drapie, trudno go założyć czy zapiąć - odpada
Wolę mieć mniej ciuchów za to droższych, w moim stylu - wyprzedalam na Vinted pół szafy
Nie noszę szpilek, choc niewysoki obcas w botkach, klapkach czy kowbojkach chętnie
Nie noszę spódnic. Wolę dżinsy i inne spodnie czy sukienki
Chodzę częściej w butach sportowych
Mam więcej płaszczy niż kurtek sportowych
Mam mniej torebek za to porządne
Niewiele się maluję, o ile w ogóle, rzadko kupuję kolorówkę - jeśli juz to głównie produkty do ust
Używam tylko perfum niszowych, popularne zapachy mi nie pasują
Lubię kosmetyki, które ładnie, naturalnie pachną
Mam fazę na owoce - muszę mieć kilka rodzajow w domu, myślę o weganizmie
Gorzej toleruję alkohol - po lampce wina mam zaczerwienioną twarz.

A jak u was? Aha i podajcie wiek - mój to 46.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:21
      Coraz bardziej lubię siebie i swoje życie, coraz mniej przejmuję się pierdołami i coraz wiecej się uśmiecham.
    • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:21
      Ja to w ogóle przestałam tolerować alkohol, ostatnio po dwóch małych lampkach wina obudziłam się z takim bólem głowy jakbym że dwie butelki sama wypiła.
      • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:31
        A, wiek: 37
      • alpepe Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:54
        To akurat może być wina wina, nie twojego braku tolerancji.
        • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:02
          Nie wiem, zniechęciło mnie do sprawdzania:p
        • pyza-wedrowniczka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 18:02
          Offtop "Wina wina" to jest genialna książka!
        • esperantza Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 23.04.23, 13:44
          Nie wina a odwodnienia
      • yen_z_vengerbergu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:55
        Może być, uczulam, jeszcze gorzej. Jakiś czas temu po 2 kieliszkach wina (normalnych, nie wielkości wiadra) pół soboty spędziłam na smętnym dogorywaniu w łazience. Po prostu nie było sensu co chwila wybiegać z sypialni...
        • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:31
          po 35 roku metabolizm jest coraz gorszy niestety i alkohol gorzej sie wchlania....
          • yen_z_vengerbergu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:01
            Tak, zdecydowanie, a po 40 to całkiem potrafi się zbiesić i człowiek nie zna dnia ni godziny, strach na napój wyskokowy popatrzeć.
            • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:16
              Mi to jakoś całkiem obrzydło po ostatnim doświadczeniu :p
              • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:36
                Zalezy od wina tez, ja dobrze toleruje biale i rozowe, najlepiej pol slodkie, czerwone jest zdecydowanie za ciezkie. Troche mi szkoda, bo zawsze lubilam wino (jak juz mnie ktos ochrzci pijaczka) ale teraz zdecydowanie gorzej sie wchlania.
                • yen_z_vengerbergu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:56
                  Mnie też właśnie szkoda, bo czerwone wino - najlepiej z tych cięższych - to moje ulubione, żeby nie powiedzieć wręcz jedyny alkohol, na który w ogóle miewam świadomą ochotę (wiem, odważne wyznanie, pozdrowienia dla wszystkich wannabe ochlapusów i ochlapusek).
                  • aadrianka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:41
                    Siostro! Inne alkohole mogłyby nie istnieć.
                    • yen_z_vengerbergu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:51
                      Ba!
                  • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:59
                    No to otóż:p ja też, jak już piję, to czerwone 🤷 ale już chyba nie będę:p
                    • yen_z_vengerbergu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:52
                      Może "Klub patrzących na wino" byłby rozwiązaniem.
      • hanusinamama Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:10
        Ja po winie puchnę. Jestem opuchnieta na drugi dzień.
        • yen_z_vengerbergu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:04
          O to to. Ja też puchnę, po winie i czymkolwiek z procentami (nie żebym jakoś często pijała trunki). Kieliszek domowej nalewki ekspresowo czyni z moich normalnie szczupłych palców dłoni nieatrakcyjne parówki.
          • hanusinamama Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:01
            Ja tylko na twarzy. Jak nie mam problemów z worami pod oczami czy tam upuchlizną pod oczami...tak po lampce wina rano mam opuchnięte paczałki...
            Ostatnio z ciekawości wypróbowałam piwo. Napiłam się tyle ile odpowiada połowie kiliszka wina (sprawdziłam nawet ile ma moj kieliszek, przeliczyłam zeby alko było tyle samo)....i nic
            Tyle ze mi piwo przestało smakować...wódki nigdy nie lubiłam ani słodkich likierów wiec zostanę abstynentką
        • magda.z.bagien Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 19:27
          Ja po winie dostaję wypieków i twarz mnie piecze. Przerzuciłam się na nalewki i to mi służy.
          • vasaria Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 19:41
            magda.z.bagien napisała:

> Ja po winie dostaję wypieków i twarz mnie piecze. Przerzuciłam się na nalewki i
            > to mi służy.

Mam tak samo. Nie mogę pić win i nie jest to wina wieku - od zawsze po winie mam wypieki, boli mnie głowa . Za to uwielbiam zimne piwko. A najbardziej miodowego litovela tongue_out .
            • aandzia43 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 20:04
              Wypieki i oszołomienie po czerwonym winie (niewspółmierne do dawki alkoholu) przestały mnie dopadać w średnim wieku. Zastanawiam się czy mój organizm się zmienił czy zaczęli produkować inne wina.
              • hanusinamama Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:02
                Te nowe wina u mnie powoduje opuchliznę smileMusi byc zmiana skłądu, dekadę temu nie było takiego efektu
                • aandzia43 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:37
                  Ha, mnie te nowe jak widać wchodzą gładko smile
      • kasiaabing Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 17:13
        O matko, mam identycznie. Po 2 lampkach wina mam kaca giganta, głowę mi rozsadza. Boję się wypić cokolwiek z % bo się boję tego paskudnego samopoczucia. Trochę mi szkoda bo lubiłam sobie wypić od czasu do czasu. Porobiło mi się tak od roku.
        • srubokretka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 17:19
          co moze byc rzyczyna? Starzejaca sie watroba, czy jeszcze cos?
          Ja od zawsze mialam "slaba glowe" u mnie przyczyna jest slaby balans w jelitach.
          • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 17:48
            Żadam to pytanie naszym ekspertom, bo faktycznie wątek ciekawy i pewnie już w naszym serwisie omawiany.
            • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 20:06
              Slabsza wchlanialnosc, wolniejszy rozklad alkoholu.
              • srubokretka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:50
                Tylko jak wytlumaczyc to , ze jak tancze to moge pic duuuuuzo wiecej. Jak siedze to po kilku lykach dobrego drinka zaczyna mi " szumiec w glowie".
                • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 12:49
                  bo sie ruszasz.
          • babcia47 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 19:55
            Nerki, od mlodosci miałam zakaz szczegolnie czerwonego wina ktore czesto zawiera sporo garbnikow i choc inne alkohole robily na mnie nale wrażenie to zanim dopilam jedna lampke juz mialam kaca
            • srubokretka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:48
              z nerkami w dziecinstwie mialam troche problemow.
          • hanusinamama Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:08
            U mnie chyba odzwyczajenie. 2 ciąże plus potem po 2 lata karmienia cycem każdą z moich gwiazd. W sumie 3 lata bez nawet grama procenta przerwa i znowu 3 lata. Jak widać głowę trzeba trenowac
            • srubokretka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 20:25
              > Jak widać głowę trzeba trenowac

Slyszalam o tym smile Na szczescie ten sport mnie nie pociaga. Na samotne picie alko mialam w zyciu moze ze 3x. Ostatnio sake. Nie smakuje mi, ale samopoczucie mialam bdb po nim.
      • aandzia43 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 19:46
        Alkohol toleruję nie gorzej niż za młodych lat, a może nawet lepiej bo mi migreny ustały i większość pozostałych bólów głowy. Nie nadużywam, ale trzy drinki czy pół butelki wina na imprezie nie robią na mnie większego wrażenia i rano wstaję bez problemu. Zdarzyło mi się rozpędzić i wypić butelkę wina - rano trochę kręciło mi się w głowie, i tyle.
        • towarzyszka_leila Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 23:44
          Ja też. Z wiekiem coraz lepiej toleruję alkohol. Może dlatego, że umiem już mądrze pić, a nie chlać, żeby się schlać.
          • aandzia43 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 14:31
            Mądrze umiem pić od kilkudziesięciu lat, mądrze czyli tak żeby nie czuć dyskomfortu. Były lata że po jednym piwie czułam się źle więc nie piłam w ogóle. Teraz mogę sobie pozwolić czasem na wino czy drinka więc korzystam. Niestety alkohol jest nośnikiem fajnych aromatów i smaków smile Sam w sobie szumek po alko też jest ok. Dopóki nie jest zajebiście ok, wtedy mamy skłonność do uzależnienia się.
      • afro.ninja Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 17:50
        Może to po covidzie?!
    • jkl13 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:21
      Z wiekiem osiągnęłam jeszcze wyższy poziom wdupiemania niż w młodości, choć od liceum mam ponadprzeciętnie rozwinięte wdupiemanie, w kontrze do matki "co ludzie powiedzą". Wiek - 44.
    • klaramara33 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:29
      Kilka- niewiele lat młodsza od ciebie jestem. Co z wiekiem-również lepszej jakości ubrania kupuję bardziej pasujące do mnie ale kolory podobne lubię. Podobne buty lubię jak kiedyś-trampki, glany, skórzane czółenka, botki. Nadal za snekaersami nie przepadam,te jedynie do sportu. W ogóle styl sportowy to nie mój i to się nie zmieniło. Umiem bardziej dbać o włosy i cerę.
    • daniela34 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:34
      39 lat 1 miesiąc i 17 dni

Przestałam się przejmować
      Przestałam próbować złapać wszystkie sroki za ogon
      Przestałam mieć poczucie obowiązku wobec ludzi, którzy sami nie mają ochoty zadbać o własne interesy

Kolorówka: bez zmian, niewiele
      Szpilki: bez zmian, wysokie
      Płaszcze: bez zmian, od lat jest ich więcej, a kurtka sportowa jedna
      Weganizm: bez zmian, bez sera nie ma życia.

• klaramara33 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:58
        daniela34 napisała:

> 39 lat 1 miesiąc i 17 dni
        >
        >
        > Przestałam mieć poczucie obowiązku wobec ludzi, którzy sami nie mają ochoty zad
        > bać o własne interesy
        >
        O to ja też. Kiedyś się przejmowałam, nadskakiwałam bliskim,żeby im się dobrze ułożyło ,oni owszem korzystali ale sami nie zmieniali tylko narzekali. A ja słuchałam...
        Dbałam o swoje sprawy jakby co bo jak mi w życiu nie ukłądało się , to pracowałam nad zmianami i zwykle mi wychodziło dobrze dlatego mysłałam,że inni z mojego otoczenia też tak mogą. Teraz absolutnie nie doradzam, nie nadskakuję, nie wydzwaniam zmartwiona,nawet mi się tak słuchać narzekań nie chce widzę, skupiam się na pozytywach życia bo zapracowałam sobie na to.
      • inny.kwiatek Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 19:31
        Zgadzam się, bez sera nie ma życia. I bez jajek.
    • waleria_bb Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:36
      Ograniczyłam makijaż. W liceum obowiązkowo musiały być cienie i mocniejsze oko, potem przeszłam fazę przedłużanych rzęs, nie znosiłam siebie z gołym okiem. Teraz po domu chodzę bez tuszu, do ludzi wychodzę w lekkim makijażu.
      Zeszłam z wysokością obcasów, ale to bardziej kwestia mody i tego, że nie chcę wyglądać na zbyt nastaraną. Bardzo podobają mi się szpilki i ogólnie obcasy, ale na ulicy jest zalew płaskich butów, mnóstwo kobiet chodzi w sportowych i nie chcę się za bardzo wyróżniać.
      Perfumy też ograniczyłam, kiedyś psikałam bez umiaru, teraz nawet dobre zapachy potrafią mnie drażnić.
    • xxkoralinaxxx Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:45
      Noszę to co ładne i w czym wyglądam atrakcyjnie, tu nic się nie zmieniło. Zmieniło się to, że inwestuję w o wiele droższe ciuchy, H&M czy Zara to już nie mój świat.
      Maluję się z takim samym upodobaniem co kiedyś, wręcz odkryłam miłość do kolorowych cieni, a kiedyś tylko czarne i brązowe. Nie wyobrażam sobie nadal twarzy bez 3049230492 kosmetyków.
      Jem gorzej niż jadłam w wieku 20 lat - mam lat 37.
      Jestem bardziej cierpliwa i mniej nerwowa, jako nastolatka i dwudziestolatka byłam diabłem wcielonym.
      Przestałam w ogóle pić alkohol, ale jak byłam młodsza też nie piłam go jakoś dużo.
      Nie palę, a kiedyś paliłam.
      Pokochałam medycynę estetyczną i regularne używanie filtru, już w wieku 20 lat chciałam stosować regularnie SPF50, ale wtedy to były dramatyczne tynki.
      Jestem dalej nieodpowiedzialna wink

Rocznik 1985
    • yen_z_vengerbergu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:48
      Mniej (lub wcale) się przejmuję tym, co "ludzie powiedzą / pomyślą. Nigdy specjalnie mnie to nie zajmowało jakoś, ale na pewno bardziej, niż obecnie. Z innych rzeczy: usuwam, jakkolwiek niefajnie to brzmi, ze swojego otoczenia osoby, o których wiem, że mi z nimi nie po drodze i źle wpływają na moje samopoczucie, czy życie - to ostatnie zwłaszcza jest za krótkie, żeby tkwić w jakichś kiepskich relacjach podlanych toksynami, a nie mam też od dawna chęci na bycie czyjąkolwiek wybawicielką. Ergo, wolę wokół siebie mniejszy krąg ludzi, ale sprawdzony. Jednocześnie, wyniku różnych rzeczy, które mnie spotkały, mam w sobie o niebo więcej zrozumienia dla ludzi, niż miałam kiedyś - i nie jestem skora do pochopnego oceniania. Kiedyś wiele sytuacji, słów etc. mogło mnie zaboleć, drążyć potem tunele w głowie (a nie mam niestety myślodsiewni, pzdr prof. Dumbledore!), teraz zazwyczaj uznaję: ok, z tym / tą mi nie po drodze - i ok.

Z przyziemnych mogłabym się podpisać pod wieloma Twoimi: w rzeczach interesuje mnie jakość, doceniam wygodę (ale i estetykę), alkohol znienacka mi szkodzi (a lubię czerwone wino, ech), kurtki sportowe są be, trencze super, przymierzam się do zaatakowania moją odzieżą Vinted wink. Cenię komfort znacznie mocniej, niż kiedyś, w wielu aspektach.

42.
    • jusytka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:49
      Ja też podobnie w temacie szpilek, kiedyś do pracy tylko na obcasach, w kieckach, żakiecikach, a teraz wygodnie i też bliżej mi do wegetarianizmu, lampka wina od wielkiego dzwonu. Kosmetyki naturalne, chemia w domu zredukowana do minimum, pasja do ogrodu się rozwinęła, sport/turystyka/życie towarzyskie na podobnym poziomie.
    • pampelune Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 13:49
      bergamotka77 napisała:

Ja zaś:

Noszę buty wyłącznie na płaskim obcasie, i to nawet nie może być mini schodka, takiego jak np. w oksfordach. Oraz nie mogą być wsuwane. I też coraz więcej sportowych, ale pierwsze sketchersy wciąż przede mną (czaję się).

Nie noszę w ogóle dżinsów, zorientowałam się, że są dla mnie mega niewygodne i ściskają mi przeponę. Od tego czasu legginsy w stylu jogowo-ciążowym albo dresy. Albo sukienki smile

Nie używam torebek, tylko plecaka. Torebka zawsze mi obciąża ramię, nawet leciutka, i potem mnie bolą plecy. Szukam ładnych plecaków, czy sportowych, czy tam wytwornych.

Nie maluję się w ogóle i już nawet przestałam się łudzić, że kiedyś zacznę. Do niedawna robiłam hennę brwi i rzęs, ale i to przestałam – wystarcza mi regulacja brwi i już się uważam za super zrobioną 😁

Za to zaczęłam ostatnimi czasy nie dość, że regularnie kremować twarz, to mam krem na dzień i na noc i nawet krem pod oczy oraz serum i peptydy, co uważam za rozpustę pielęgnacyjną i stosuję z satysfakcją, zadziwieniem i poczuciem egzotyki.

Przestałam golić nogi i testuję różne sposoby, żeby rozjaśniać włoski i żeby się jakoś mega nie rzucało to w oczy. Ciężko mi wyjaśnić moja motywację.

Mam 42.
      • beataj1 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:47
        O, ja przestałam depilować pachy. Jest mi tak wygodniej i miłej. Lubię dotyk tych włosków.
        • asz.3 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:13
          beataj1 napisała:

> O, ja przestałam depilować pachy. Jest mi tak wygodniej i miłej.

Nie no, latem przez te włoski pocimy się jednak częściej i gęściej. A wszelkie antyperspiranty zatrzymują sié na tym owłosieniu, fuj
          • beataj1 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:36
            A widzisz, mi jest bardziej komfortowo z włoskami. Moje osobiste doświadczenie jest takie że wygodniej mi z włosami. Fakt ze akurat pod pachami pocę się mało. Za to skora głowy to co innego. Ale tych włosów nie ogole smile
          • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:27
            O błeee, przypomniałaś mi pana Mateczka, mojego nauczyciela informatyki w technikum:p nosił takie żonobijki a'la Mc Hammer i miał obleśny busz wszędzie, a na kłakach spod pach wisiały obrzydliwe grudy antyperspirantu w sztyfcie 🤮🤮🤮🤮
            • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:28
              Mareczka*
            • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:44
              nie przy jedzeniuuuuu fujjj
        • pampelune Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 19:55
          beataj1 napisała:

> O, ja przestałam depilować pachy. Jest mi tak wygodniej i miłej. Lubię dotyk
          > tych włosków.

smile
    • virtualnie Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:03
      bergamotka77 napisała: .....

A co ci opadło, obwisło i się pomarszczyło?

• shellyanna Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:58
        To jest Berdżi. Jej by coś miało opaść czy pomarszczyć?! Bój się Boga!
      • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:13
        virtualnie napisała:

> bergamotka77 napisała: .....
        >
        > A co ci opadło, obwisło i się pomarszczyło?
        >

Na razie nic szczególnego. Jestem dość krągła, tłuszczyk działa jak wypełniacz, zmarszczek mało, nie stosuje botoksu i innych zabiegów. Opadły mi głównie powieki bo.mam genetyczną skłonność, ale już nadmiar skóry wycięty. Biust bez zmian.
        • kotejka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 20:52
          bergamotka77 napisała:

> virtualnie napisała:
          >
          > > bergamotka77 napisała: .....
          > >
          > > A co ci opadło, obwisło i się pomarszczyło?
          > >
          >
          > Na razie nic szczególnego. Jestem dość krągła, tłuszczyk działa jak wypełniacz,
          > zmarszczek mało, nie stosuje botoksu i innych zabiegów.

Tusza jednak postarza

Opadły mi głównie powi
          > eki bo.mam genetyczną skłonność, ale już nadmiar skóry wycięty. Biust bez zmian
          > .
          >
          >
          • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:11
            Niekoniecznie, twarz często odmładza. I jaka tusza? Może ty.masz tusze, ja się mieszczę w rozmiar M lub L w zależności od marki i fasonu. Niby nauczycielka a używa określeń stygmatyzujacych. Nic dziwnego, ze dzieci nie lubią obecnie szkoły skoro.maja do czynienia z takimi jednostkami. I to chyba nawet dyrektorka. A czy wiesz ze nadwaga/otyłość ma często przyczynę zdrowotną? Cukrzykowi też powiesz, ze go postarza cukrzyca albo osobie z rakiem? Jesteś głupia i niedouczona.
            • kotejka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:32
              To żaden wyczyn nie mieć zmarszczek w tym wieku
              Jestem twoją rówieśniczka
              Ani ja ani moje koleżanki nie mamy zmarszczek
              To raczej problem 70+
              Natomiast nalana tłuszczem węglowodanowa buzia bardzo postarza
              I ciężka sylwetka
              To chciałam powiedzieć, a ciebie widziałam
              no sorry, m to nie jest
              Więc nie ma co się chwalić, że cię tłuszczyk botoksuje
              nie wiem po co wyzwiska
              Nie wiem też co mają do tego cukrzycy
              I gdzie tusza stygmatyzuje
              To absolutnie neutralne i nienacechowane słowo
              Tusza to tusza
              A łokieć to łokieć
              • gr.ruuu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:42
                Ekhm... Jak wiadomo ja i Berga to się ostro cięłyśmy nieraz na forum, ale z tymi zmarszczkami 70+ to pojechałaś ostro 😁 Lecę powiedzieć mojej 66-letniej mamie że jest przedwcześnie postarzała. Przy czym jak najbardziej można nie mieć zmarszczek po 40 przy dobrych genach o dobrej dbałości, a można mieć 35 i je mieć.
                • kotejka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:49
                  gr.ruuu napisała:

> Ekhm... Jak wiadomo ja i Berga to się ostro cięłyśmy nieraz na forum, ale z tym
                  > i zmarszczkami 70+ to pojechałaś ostro 😁 Lecę powiedzieć mojej 66-letniej mami
                  > e że jest przedwcześnie postarzała. Przy czym jak najbardziej można nie mieć z
                  > marszczek po 40 przy dobrych genach o dobrej dbałości, a można mieć 35 i je mie
                  > ć.

No geny jak twierdzą to 30% zaledwie
                  Reszta to tzw ekspozom smile.
                  Wiadomo, że twarz już dwudziestek nie jest idealnie gładka, ale zmarszczki mimiczne to jeszcze nie starość smile
              • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:44
                Bo masz bardzo mały rozumek. Bardzo dużo kobiet ma już sporo zmarszczek po 40''-tce chyba że biorą botoks. Ja twarz okrągłą mialam zawsze, nawet ważąc 53 kg. Taka uroda. Jak chcesz podeślę Ci metki ubrań z mojej szafy to zobaczysz rozmiary. Widziałaś mnie na żywo? To ciekawe bo nie przypominam sobie - nie mam wielodzietnych koleżanek ani znajomych nauczycielek. I tak, twój język obraża i jest pelen pogardy dla kobiet innych niz ty. Podejrzewam, że poza szczupłością nie masz się czym pochwalić stąd twoje uwagi. Ludzie są różni, uszanuj to, nie oceniaj albo chociaż zmien zawod by takie nietolerancyjne kreatury nie nauczały młodego pokolenia. Zresztą oni są często mądrzejsi niż te baby, które mają ich uczyć.
                • kotejka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:54
                  Eee, nie jestem szczupła
                  Ważę 20 kg więcej niż 20 lat temu
                  Trudno mi się było z tym pogodzić, bo zawsze byłam drobniutka trzcinką
                  Za to dużo więcej się ruszam, ćwiczę siłowo, więc jestem sprężysta, silna i jedrna dość
                  Jakich pochwał jeszcze ode mnie oczekujesz?
                  Cos wymyśle wink
                  • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:58
                    To tym bardziej nie komentuj innych skoro sama przytyłaś tak dużo na przestrzeni lat.
                    • kotejka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:07
                      bergamotka77 napisała:

> To tym bardziej nie komentuj innych skoro sama przytyłaś tak dużo na przestrzen
                      > i lat.
                      >

Ależ ja nikogo nie komentuję, stwierdziłam fakt, że tłuszczyk postarza, a nie odmładza
                      Ja swoją wagę przyjmuje z pokorą i godnością osobista wink
                      Mając lat 25 ważyłam 46 kg
                      Trudno, żebym w swoim wieku po trzech ciążach ważyła wciąż tyle samo
                      Zupełnie inne ciało, inne proporcje
                      W nawiązaniu do twojego wątku natomiast - bardzo je lubię i jestem mu wdzięczna, ze mnie ciągle zdrowo nosi, że jest silne, zdrowe i gibkie
                      Że daje mi wiele radosci i przyjemności
                      Że mogę biegać, ćwiczyć, jeździć na nartach
                      Że dało mi troje pięknych dzieci i pozwoliło wynosić urodzić naturalnie i wykarmić bez pomocy
                      I po tym wszystkim nie mam teksańskiej masakry tylko płaski brzuch bez jednego rozstępu i tyłek bez celulitu
                      Więc się go już nie czepiam
                      To mi się zmieniło z wiekiem wink
                      A wielkich cycek już nie upchne w eskę, onienie
                      • wapaha Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:25
                        kotejka napisała:

>
                        > Ależ ja nikogo nie komentuję, stwierdziłam fakt, że tłuszczyk postarza, a nie o
                        > dmładza

ale chyba niekoniecznie masz rację
                        podściółka tłuszczowa sprawia, że nie ma zmarszczek - widać to dobrze po kobietach bardzo szczupłych, u których nawet mimiczne zmarszczki są głębsze i mocniejsze, widać po twarzach np. kobiet maratonek,-które biegają dużo . długie dystanse i są szczupłe ( czasem wręcz chude )
                        węglowodanowa buzia to buzia chora- a nie twarz osoby mającej więcej tłuszczyku

z bergą mi czesto nie po drodze ale -w tym przypadku -to ty nie piszesz zbyt fajnie
                        • wapaha Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:32
                          btw- sam mechanizm powstawania zmarszczek wynika nie tyle juz z ekspresji co utraty jędrności i gęstości na skutekutraty tkanki tłuszczowej ( nie bez powodu zmarszczki wypełnia się tłuszczem -jest to zabieg lipotranseru/lipofilingu)

• fioletowa01 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:40
                            Kupowanie bardzo drogich ubrań też w myśl zasady mniej a porządnie, kiedyś tzn jak byłam młoda potrafiłam wydać 5 tys na kurtkę, 3 tys na buty i 2 na spodnie a teraz mam odwrotność tego na co niedawno wpadła większość żeby kupować mało a porządnie, wolę mass market.
                        • jolie Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:43
                          Zgadzam się, wszystkie znane mi bardzo szczupłe kobiety mają głębokie zmarszczki. I nie wszystkie to palaczki. Mowa o kobietach powyżej 45-50 r.ż. Figury mają dobre, owszem, ale twarz od razu zdradza wiek.
                          • wapaha Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:52
                            jolie napisała:

> Zgadzam się, wszystkie znane mi bardzo szczupłe kobiety mają głębokie zmarszczk
                            > i. I nie wszystkie to palaczki. Mowa o kobietach powyżej 45-50 r.ż. Figury mają
                            > dobre, owszem, ale twarz od razu zdradza wiek.

dokładnie
                            stąd też powiedzenie : w pewnym wieku albo dupa albo twarz wink
                        • gr.ruuu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:08
                          A to nie chodzi przypadkiem o osoby, które znacząco schudły a nie są stale szczupłe? Można mieć szczupłą sylwetkę a twarz krągłą, są osoby które po zdjęciu portretowym są przez to oceniane jako znacznie grubsze. Zresztą widziałaś moje zmarszczki wink Jasne, kiedyś w końcu się pojawią jak u każdego, ale nie sądzę żeby były gorsze niż u kobiet z nadwagą.
                          • wapaha Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:58
                            gr.ruuu napisała:

> A to nie chodzi przypadkiem o osoby, które znacząco schudły a nie są stale szcz
                            > upłe? Można mieć szczupłą sylwetkę a twarz krągłą, są osoby które po zdjęciu po
                            > rtretowym są przez to oceniane jako znacznie grubsze. Zresztą widziałaś moje zm
                            > arszczki wink Jasne, kiedyś w końcu się pojawią jak u każdego, ale nie sądzę żeby
                            > były gorsze niż u kobiet z nadwagą.

chodzi o podściółkę tłuszczową na twarzy-a ta niekoniecznie jest kompatybilna ze szczupłą/nieszczupłą sylwetką, to też cecha osobnicza
                          • jolie Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 11:02
                            Znane mi osoby nigdy nie były grube tylko szczupłe. Z wiekiem resztki tłuszczu z twarzy zniknęły, zmarszczki są bardzo wyraźne. Dotyczy zwłaszcza kobiet w typie Celine Dion.
                            • 18lipcowa3 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 11:05
                              czyli typ baby jagi
                              • narttu_koira Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 13:40
                                18lipcowa3 napisała:

> czyli typ baby jagi
                                >

lepszy typ baby jagi, niż toporny look a'la bufetowa

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXRG4SwJfEx30G08JgnJQy6HJqqiJFq82iuA&usqp=CAU
                        • homohominilupus Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:09
                          wapaha napisała:

> kotejka napisała:
                          >
                          > >
                          > > Ależ ja nikogo nie komentuję, stwierdziłam fakt, że tłuszczyk postarza, a
                          > nie o
                          > > dmładza
                          >
                          > ale chyba niekoniecznie masz rację
                          > podściółka tłuszczowa sprawia, że nie ma zmarszczek - widać to dobrze po kobiet
                          > ach bardzo szczupłych, u których nawet mimiczne zmarszczki są głębsze i mocniej
                          > sze, widać po twarzach np. kobiet maratonek,-które biegają dużo . długie dystan
                          > se i są szczupłe ( czasem wręcz chude )
                          > węglowodanowa buzia to buzia chora- a nie twarz osoby mającej więcej tłuszczyku
                          >
                          > z bergą mi czesto nie po drodze ale -w tym przypadku -to ty nie piszesz zbyt fa
                          > jnie

Mnie również z nią nie po drodze ale nie podoba mi się wywlekanie jej wyglądu przy każdej okazji i jazda po niej tylko dlatego że jakieś wredne baby kiedyś wlazły na jej konto IG. Tak jakby każda z nich była miss Polonia w rozmiarze XS
                          • rosapulchra-0 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 16:13
                            Mnie również z nią nie po drodze ale nie podoba mi się wywlekanie jej wyglądu przy każdej okazji i jazda po niej tylko dlatego że jakieś wredne baby kiedyś wlazły na jej konto IG. Tak jakby każda z nich była miss Polonia w rozmiarze XS

Otóż to!
                        • 18lipcowa3 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:20
                          zgadzam się
                          niestety wszystkie te szczupleńkie dziewczyny koło 50 są takie baba jagi
                          • gr.ruuu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:21
                            A te z podściółką jak ludzik Michelin xd
                            • homohominilupus Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:36
                              Jak by nie patrzeć, doopa z każdej strony
                          • figa_z_makiem99 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:52
                            Chciałabyś lipcowa, za tobą obejrzy się jedynie brzuchaty janusz.
                            • 18lipcowa3 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:56
                              ale co bym chciala?
                        • kotejka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:39
                          z bergą mi czesto nie po drodze ale -w tym przypadku -to ty nie piszesz zbyt fajnie
                          ----
                          Kurcze, może to zabrzmialo jak przytyk do bergi
                          A nie taka była intencja

Ogólnie pisałam
                          Że niestety ale tłuszcz nie odmładza, a raczej postarza
                          A węglowodanowa opuchlizna szczególnie
                          W przemiamach dietowych, kiedy zejdzie nadmiar wody
                          Kiedy ograniczy się węgle, zwłaszcza po kilku miesiącach ketonwodac 5-10 lat mniej
                          Z drugiej zaś strony - chuda krowa te nie łania i nie oszuka że ma 15 a nie 51 nawet w rozmiarze xs
                          • pade Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 10:57
                            Ale niewielka podściółka tłuszczowa na twarzy, a opuchlizna węglowodanowa (co to właściwie znaczy?) to chyba nie jest to samo?
                          • wapaha Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 11:13
                            kotejka napisała:

> ----
                            > Kurcze, może to zabrzmialo jak przytyk do bergi
                            > A nie taka była intencja
                            >
                            no weź..
                            napisałaś wyraźnie..

Natomiast nalana tłuszczem węglowodanowa buzia bardzo postarza
                            I ciężka sylwetka
                            To chciałam powiedzieć, a ciebie widziałam
                            no sorry, m to nie jest
                            Więc nie ma co się chwalić, że cię tłuszczyk botoksuje
                            • alex_vause35 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 15:59
                              Teraz kotejka powinna napisać, że po prostu jest szczera big_grin.
                              • rosapulchra-0 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 16:15
                                alex_vause35 napisała:

> Teraz kotejka powinna napisać, że po prostu jest szczera big_grin.
                                >

Nie. Powinna przeprosić bergę.
                                • 18lipcowa3 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 19:37
                                  A ty przeprosiłas osoby które obrażałas?
                                  • rosapulchra-0 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 22.04.23, 10:11
                                    licpowa, a co ma piernik do wiatraka?
                                    Ja wiem, że za mną latasz i mnie hejtujesz, ale takiej głupoty jaką teraz napisałaś, to nawet śmiać mi się z ciebie nie chce.
                                    I tak, kilkakrotnie przepraszałam wszystkie osoby, które kiedyś obraziłam. Na forum przepraszałam. Poszukaj sobie, a potem możesz dalej robić z siebie głupka tongue_out
                                    • krolewska.asma Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 22.04.23, 10:19
                                      Ja sobie nie przypominam żebym była kiedykolwiek przeproszona niestety przeprosiny po takim podłym zachowaniu wydają się oczywista oczywistością
                                  • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 22.04.23, 10:48
                                    Przepraszała wiele razy.
                                    • krolewska.asma Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 22.04.23, 10:51
                                      Mnie ?
                                      • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 22.04.23, 12:43
                                        Nie wiem, czy ciebie personalnie, ale grupowo przepraszała wiele razy.
                                        • krolewska.asma Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 22.04.23, 14:41
                                          Jakieś nieszczere wypociny wrzucane do wszystkich na odczepne ?

Zato co tu wszystkie wycierpialysmy ?

Dobrze że ja nawet tego nie widziałam bo bym się tylko zdenerwowała
                                          • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 22.04.23, 15:31
                                            Wycierpiałyście? Strasznie jesteście zatem delikatne, że słowa forumowego bytu doprowadzają do cierpienia.
                          • homohominilupus Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 11:14
                            Kurczę, chuda krowa, łania a to wszystko pisze baba o innych babach na babskim forum 🤦‍♀️
                      • gryzelda71 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 19:58
                        No, no kolejka zawsze czułam że potrafisz doje....
                    • hanusinamama Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:10
                      Ona chyba nie komentowała. Faktycznie szczupła twarz wygląda młodziej. szczupła sylwetka też
                      • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:43
                        Różnie z tym bywa:p ja jestem szczupla i wyglądam na swój wiek i mam koleżankę nieszczupłą, 9 lat starszą i ona też wygląda na mój wiek:p
                  • black_magic_women Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 23:26
                    kotejka napisała:

> zawsze byłam drobniutka trzcinką
                    >
                    Ooo to ja pamiętam twoje moofkowe nogi, piękne! Wklejałeś kiedyś zdjecie.
                    • kotejka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 05:58
                      black_magic_women napisała:

> kotejka napisała:
                      >
                      > > zawsze byłam drobniutka trzcinką
                      > >
                      > Ooo to ja pamiętam twoje moofkowe nogi, piękne! Wklejałeś kiedyś zdjecie.

Ojej dziękuję 😚 tak, pamiętam akcje że zdjęciami
                      Kiedy to było
                      Wątek mial z 500 wpisów, fajnie było zobaczyć forumki 🙂
                    • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 09:43
                      Aaa też pamiętam!
                • alex_vause35 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 15:57
                  A to zależy, metka nie jest wyznacznikiem. Jeśli kupujesz w h&m albo sklepach o podobnej polityce, to będziesz miała rzeczy L, a w innym, starego typu, jakieś 44 lub 46.
                  Jeden z głupszych pomysłów obecnych czasów to zawyżanie rozmiarówki, żeby krąglejsze kobietki uważały się za zwiewne sylfidy.
                  • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 16:06
                    Wiem, aIe kupuję głównie w polskich markach które mają wręcz zanizone rozmiarowki. Wiem że wydaję się duza, bo jestem grubokoscista ale jestem sprawna i aktywna coraz bardziej a
                    mieszczę się wszędzie w zwykłej rozmiarowce
                    która ma często L albo M/L jako ostatnią literkę. Chyba że spodnie z wąska talia jak w TOS to wtedy XL bo tam ok. 40 cm w pasie to max.
              • rosapulchra-0 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 23:15
                Kotejka, a tobie co się dzieje, że goownoburzę uskuteczniasz? suspicious suspicious suspicious
            • pampelune Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 19:57
              bergamotka77 napisała:

> używa określeń stygmatyzujacych.
              (...)
              > Jesteś głupia i niedouczona

Na swój sposób słodkie, chciałoby się rzec.
        • narttu_koira Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:49
          bergamotka77 napisała:

> Opadły mi głównie powi
          > eki bo.mam genetyczną skłonność, ale już nadmiar skóry wycięty.

ej berżi, nie daj się prosić, wrzuć na public jakąś aktualną fotkę, bo aż jestem ciekawa efektu 🤡
          • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:52
            Po prostu bardziej widać mi oczy, nie mam już takich szparek. Śledź moje teksty - wkrótce będę smile
            • kotejka Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 21:56
              No właśnie
              Syrop glukozo-fruktozowy mnie się kojarzył z ciężka chemia w chińskich beczkach
              A w owocach jest cukier prosty - fruktoza
              Byłam w błędzie?
              • hanusinamama Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 22:04
                Nie byłaś...Syrop glukozo-fruktozowy to moze nie ciężka chemia...ale na pewno nie cukier zawarty w owocach.
            • narttu_koira Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 28.04.23, 12:40
              bergamotka77 napisała:

> Po prostu bardziej widać mi oczy, nie mam już takich szparek. Śledź moje teksty
              > - wkrótce będę smile
              >

widziałam. podziwiam wytrzymałość i rozpuszczone włosy w trakcie.
              ps. oesu, ale ci profilówkę dowalili, ktoś cię nie lubi w redakcji najwyrazniej, że wziął fotę z konkursu na sobowtóra Renaty Beger 🤡
              • szarmszejk123 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 28.04.23, 12:48
                A dlaczego ta profilowana czarno-biała?
                Taka nagrobkowa trochę:p
                Berdżita, poproś o zmianę zdjęcia, przecież jeszcze żyjesz.
    • gr.ruuu Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:10
      40. Bez większych zmian. Nie zmieniłam drastycznie stylu ubierania, nadal się rzadko maluję, nadal nie noszę obcasów. Nawet fryzury nie zmieniałam od lat
    • wkrotceznikne Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:27
      Stawiam na lepszą jakość ubrań i dodatków oraz przede wszystkim na wygodę. Używam dobrej jakości kosmetyków, lepiej dbam o cerę i włosy. Muszę się wysypiać, to absolutnie podstawa. Nie obchodzą,mnie opinie ludzi którzy nic dla mnie nie znaczą. Lepuej, zdrowiej jem.
    • quelquechose Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:28
      Jestem bardziej świadoma siebie, mniej się przejmuję innymi - w tym opinią rodzicielki, potrafię zignorować jej okazjonalne schizy. Dociera do mnie ogrom uwarunkowań i po mału się z nimi upieram. Był moment, że czułam się staro i że nic mnie w życiu nie czeka, teraz (43 lata) świat się przede mną otwiera (nie wiem jeszcze, co przyniesie, ale wiem, że warto czekać). Eksploruję artystyczną część mojej duszy (pracuję z żywicą epoksydową, maluję meble, zaczęłam uczyć się rysunku i odkryłam, że uwielbiam dekorować wnętrza smile) - niestety mniej tańca jest.

Zdrowie: nadal uczę się żyć z migreną. Nie jem glutenu, mleka, nie piję alkoholu (baaardzo rzadko, też od razu odchorowuję - nie warto!) itp. Nadal za mało się ruszam - wymówką są migreny, ale może jeszcze i o to zadbam. Zmieniłam tryb życia - jako sowa zawsze wolałam spać do późna i kłaść się spać również późno. Obecnie mniej więcej wyrównałam spanie 23:45-8:00 (plus/minus) - także w weekendy. Imprezy do nocy od dawna nie dla mnie!

Moda: większy budżet ułatwił kreatywne kreacje, ciekawsze stroje. Uwielbiam ubierać się kolorowo i różnorodnie. Czasem noszę sukienki i spódnice (kiedyś to rzadkość). Obcasy nigdy nie były wysokie, ale teraz stawiam na płaskie lub bardzo niskie - wygoda jest priorytetem. Makijaż nadal lubię - czasem dość wyrazisty, ale też miewam wywalone i do sklepu idę z twarzą "gołą" - kiedyś: zapomnij! Noszę to, na co mam nastrój. Nawet bikini, które w młodości mnie przerażało - a ciało miałam wtedy ładniejsze smile
      • s12345s Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 19:52
        quelquechose napisała:

> Zdrowie: nadal uczę się żyć z migreną. Nie jem glutenu, mleka, nie piję alkoholu

Alkohol to wywoływacz migren. Zbyt długi sen też. Ser żółty też jest, może być wywoływaczem migren.
        Bierzesz tryptany na migreny?
        • quelquechose Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 21.04.23, 11:54
          To właśnie mnie zmusiło to porzucania tych smacznych produktów wink

Tak - tryptany w razie ataku oraz Redomex zapobiegawczo.
    • princesswhitewolf Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:41
      nie chodze w szpilkach a chodzilam w pracy. Teraz mi sie nie chce

Spodnice sa fajne w wielkie upaly poza tym gdziez bym sie meczyla

Maluje sie oczywiscie ale nie jak nigdzie nie wychodze, ani nie jestem na Teams

Nie wloze meczacego stanika chocby cyc wygladal nie wiadomo jak idealnie. Ma byc wygodny

Kiedys mnie latwiej bylo wyciagnac z domu

alkoholu nie pilam i nie pije
    • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 14:52
      Chyba pogodzenie sie z pewnymi sprawami i tym, ze swiat jest coraz bardziej beznadziejnym miejscemwink. Mimo to czasem zachwyca.
    • gorzka.gorycz Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:42
      Mam w nosie opinie innych na mój temat, nie obchodzi mnie to. Robię to, co chcę i jak chcę.
    • beataj1 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:44
      Od dłuższego czasu kieruje sie filozofią "co ja na to". Jeżeli jakis ciuch mi sie podoba a teoretycznie nie wyglądam w dobrze pytam sie siebie co ja na to. Jeżeli dalej mi sie podoba to ja na to, że go noszę z zadowoleniem. Jeżeli wybieram buty to ja chce by najpierw były wygodne a dopiero potem ładne a reszta gdzieś na samym końcu. Zatem latam zwykle w kolorowych sneakersach albo trampkach. Nie noszę jeansów bo mi niewygodnie, ale lubię za to sute spódnice z koła do połowy łydki, najlepiej kolorowe.
      Maluje się od lat tak samo. Ale np zupełnie nie używam podkładów czy pudrów. Mam skórę taką jaką mam i taką pokazuje światu. Ale lubię mieć oko pociągnięte eyelinerem.
      Kremy to bardziej kwestia zapachu niż wiary w odmładzanie bo to mi wisi.

O wiele lepiej znoszę starzenie niż myślałam. Lubie pojawiające sie siwe włosy, zmarszczki itd.
      Fajnie jest byc panią w średnim wieku.
      Alkoholu nie pije od lat, nie lubię smaku alkoholu więc ja na to że nie chce.

Mam 44 lata. I pod tym względem jest mi doskonale i wyglądam na swój wiek a może nawet na trochę więcej.
      • klaramara33 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 15:58
        Fajnie jest być panią w średnim wieku -potwierdzam! smile
        • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:04
          a co w tym fajnego, dajcie spokoj. Juz nie zachwycajmy sie przemijaniem, trzeba sie z tym pogodzic itd. ale nie opowiadajmy bzdur, ze zmarchy, siwe wlosy, gorsza kondycja i uciekajacy czas sa zajebiste.
          • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:16
            simply_z napisała:

> a co w tym fajnego, dajcie spokoj. Juz nie zachwycajmy sie przemijaniem, trzeba
            > sie z tym pogodzic itd. ale nie opowiadajmy bzdur, ze zmarchy, siwe wlosy, gor
            > sza kondycja i uciekajacy czas sa zajebiste.

Zgadzam się to nieuchronne, ale nie zajebiste. Siwe włosy wykluczam, dla mnie są straszne. Dopuszczam po 70-tce, choć moja mama juz po i nie nosi takich. Rzadko komu pasują...
            • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:23
              Dokladnie, niedlugo ktos napisze, ze zylaki odbytu sa fajne i w ogole popuszczanie.
              • bergamotka77 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:30
                Tak smile Wiele osób napisało też głównie o mentalnej przemianie - to inny, choć nie mniej ważny temat. Ja się skupiłam na codzienności i nawykach oraz upodobaniach.
              • inny.kwiatek Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 19:36
                Niektórzy umieją cieszyć się życiem.
            • magdallenac Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 19:38
              Ja mam to samo z siwymi włosami - u kogoś proszę bardzo, u siebie nienawidzę i muszę chodzić na odrost co 4 tygodnie. Nie wyobrażam sobie siebie z siwymi pasmami.😳
              • black_magic_women Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 23:31
                magdallenac napisała:

> Ja mam to samo z siwymi włosami - u kogoś proszę bardzo, u siebie nienawidzę

Jestem pewna, że 90% siwowłosych piękności z netu (modelki, aktorki, itp. ) farbuje/tonuje włosy. Ładne saute białe/ siwe to jednak mniejszość.
          • klaramara33 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:23
            simply_z napisała:

> a co w tym fajnego, dajcie spokoj. Juz nie zachwycajmy sie przemijaniem, trzeba
            > sie z tym pogodzic itd. ale nie opowiadajmy bzdur, ze zmarchy, siwe wlosy, gor
            > sza kondycja i uciekajacy czas sa zajebiste.
            No ale mądrzejsza, lepsza , bardzoej zaradna po doświadczeniach.
            • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:26
              tak to sobie tlumaczmy.
          • beataj1 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:33
            A co jest w nich złego? Siwe włosy mają zupełnie inny kolor niz mój naturalny. Maja trochę inna strukturę. Bardzo ładnie się mienią w moich brązowych.

To jest kwestia myślenia starość to nie choroba. To proces. Naturalny i neutralny. Nie dzieje się po to by zrobić mi na złość czy coś odebrać.
            Z choroby nie byłabym zadowolona. Starzenie po prostu sie dzieje tym bardziej że w tym momencie zupełnie nie wiąże się z chorobami.

To ciekawe i fajne doświadczenie w tym momencie.
            • simply_z Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:41
              Napisalas, ze cieszysz sie ze swoich zmarszczek, starego wygladu itd. Dla mnie to zaklamywanie rzeczywistosci, owszem akceptujmy, okazujmy zadowolenie z zycia ale nie udawajmy, ze to takie cudowne doswiadczenie, no nie. Starosc to trudny etap.
              • beataj1 Re: Co się u was zmieniło z wiekiem? 20.04.23, 16:45
                Nie, to ciekawe doświadczenie, lubuebpatrzec na swoje zmarszczki, na yo jak układają się na skórze, zmieniają ją. To nie jest nic złego.