Dodaj do ulubionych

Laserowa korekcja wzroku

20.04.23, 18:58
Ponieważ dopadła mnie starczowzroczność czyli słabo widzę z bliska i muszę czytać w okularach , mam plus 1,75, to obejrzawszy na fejsie reklamy takiej operacji(9-13 tys) zastanawiam się, czy warto. Podobno trwa to 15 minut i wzrok jak za młodu. Robiłyście? Znacie kogoś, kto sobie taki zabieg zrobił?
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Laserowa korekcja wzroku 20.04.23, 19:10
      Też jestem ciekawa
    • xxkoralinaxxx Re: Laserowa korekcja wzroku 20.04.23, 19:18
      Znam, fantastyczna sprawa, zabieg niekomfortowy, ale zupełnie bezbolesny. Potem upierdliwe jest chodzenie przez jakiś czas w okularach przeciwsłonecznych, ale poza tym oczy jak nowe, przy dużych wadach czasem wraca lekka krótkowzroczność, ale to nie Twój przypadek. Gdybym się kwalifikowała, to już dawno bym zrobiła, ja mam -10, astygmatyzm, ale niestety rogówka za cienka.
    • misiamama Re: Laserowa korekcja wzroku 20.04.23, 19:36
      Laserowa korekcja 9-13 tys.? Syn robił niedawno i kosztowała 7,500 (Warszawa). Faktycznie, trwa 15 minut. Wzrok jak za młodu, ale on jest młody smile
      • presens Re: Laserowa korekcja wzroku 20.04.23, 21:14
        Takie ceny podaje reklamujący się lekarz w zależności od wady wzroku. Kuszące to jest, nie powiem
    • anatewka11 Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 01:00
      Byłam bardzo zajarana na laserową korekcję wzroku u moich dzieci (możliwe po 21 roku życia ) zwłaszcza u córki która w wieku 17 lat ma -7 ale docierają do mnie komentarze, że okuliści choć zachęcają to u siebie i swojej rodziny się nie decydują. Powodem jest zwiększone ryzyko jaskry w przyszłości po takiej operacji . Jaskra jest paskudna bo nieuleczalna. Nie drążyłam tematu bo jeszcze mamy kilka lat zapasu ale może ktoś wie coś więcej ?
    • mhanutka Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 06:03
      Mąż miał 18 lat temu. Zadowolony. Do tej pory jest ok. Bada oczy regularnie. Córka po tacie odziedziczyła dużą wadę, planowala za 2 lata zabieg ale lekarz mówił że teraz się raczej stosuje wszczepienie soczewki, o ile nie pomyliłam nazewnictwa
    • mizantropka_20 Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 06:22
      Ja się przymierzałam (+2,5 OP i 2,75 OL) ale pani opto powiedziała, że po korekcji będę mogła zrezygnować z okularów do dali, niestety do bliży nadal konieczne. Odpuściłam. Młodsza koleżanka poddała się korekcji i jest zachwycona.Koszt u mnie 5 500,00 - 6 000,00 Polska C.
      • kandyzowana3x Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 06:47
        Poszukaj innych ośrodków, różne posługują się różnymi metodami.
        W moim przypadku laserowa korekta wzroku to jedna z najlepszych decyzji. Sam zabieg na oku to kilkanascie sekund do 2 min. Nic się nie widzi, nic nie boli. Zależy od metody, ale bardzo szybko dochodzi się do siebie.
      • misiamama Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 08:06
        to prawda, ja również zrezygnowałam z lasera z uwagi na brak możliwości jednoczesnej korekty do dali i do bliży, plus u mnie rogówka już nie kwalifikowała się do ścinania. Możesz zrobić wymianę soczewki. Natomiast wiem, że jest to agresywna metoda i nawet w podobnym wątku sprzed pół roku dość intensywnie tutaj zwalczana.
    • conena Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 06:51
      Ja miałam w 2009 roku (albo 2008? Nie pamietam). Jaskry na razie nie mam, widzę normalnie. Duża ulga to dla mnie była bo miałam na lewym oku -6 już.
    • trut_u Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 09:19
      Kiedys chciałam. Najpierw słyszałam, że trzeba mieć 20 lat, potem, że lepiej jeszcze poczekać, a w ogóle to najlepiej po dzieciach... Chodzi o to, że wada może się zmieniać. I tak oto dobiegam czterdziestki i wada nadal się zmienia big_grin Także chyba odpuszczę.
      • anatewka11 Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 10:07
        U mnie po 40 wada zaczęła się cofać (właśnie mam o 0,5 dioptrii lepiej niż miałam ) wiec jest nadzieja na stare lata 🤣🤣🤣
        • gulcia77 Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 18:50
          To tak samo, jak u mnie. Z -3,75 doszłam do -2,75. I dalej się zmniejsza.
    • lady.madrugada Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 10:17
      Robiłam kilka lat temu. Zabieg trwa kilkanaście minut, jest niekomfortowo, ale nic nie boli. Miałam minusy.
      • alina460 Re: Laserowa korekcja wzroku 21.04.23, 18:04
        To tak jak ja, ale u mnie będzie już ze 20 lat od zbiegu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka