Dodaj do ulubionych

Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która ma?

20.04.23, 22:14
jak się z tym żyje? co się z tym robi? a czego się nie robi? na sygnale do lekarza czy już nie ma ratunku dla mnie?

Wyszło mi w wyniku RTG

Poza tym:
Zwężony krążek m-k C5-C6
Zmiany zwyrodnieniowe na krawędziach trzonówC5,C6
Wysokość trzonów kręgowych zachowana

To wynik z dziś. a jeszcze we wrześniu było tylko to - Wysokość trzonówkręgowych zachowana. DyskopatiaC5-C6. Zmiany zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów.

Nie było tej zniesionej lordozy i zwężonych krążków, czy ktoś się nie dopatrzył?
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 20.04.23, 22:31
      To zmiana ewolucyjna idąca w parze ze scrollującym kciukiem
      • panna_lila Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 20.04.23, 22:34
        Właśnie wyrzuciłam telefon przez okno
    • lubiekoty Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 20.04.23, 23:43
      Mam, po wypadku samochodowym. Nawet o niej nie wiedziałam, aż po 11 latach od wypadku dała o sobie znać po raz pierwszy. U mnie był to najpierw ból barku, a potem unieruchomienie całej ręki z powodu bólu, który zaczynał się w barku a kończył na małym palcu. Leczenie przeciwzapalne i rehabilitacja pomogły. Po 3 latach powtórka z rozrywki, ale tym razem z drugą ręką. Znów rehabilitacja, leki, w końcu steryd podany do barku. Na razie jak nie wykonuję gwałtownych ruchów to jest OK.
    • thea19 Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 20.04.23, 23:52
      Ja mam. Na studiach odkryte. Fizjoterapia i ćwiczenia pomogły wtedy. Po paru latach doszły inne kwiatki typu drętwienie dłoni, wiecznie sztywny kark, trudność w obracaniu głowy. Znowu fizjo i ćwiczenia, regularne nastawianie głowy, masaże. Z upierdliwości to zakaz nacisków na kręgi szyjne czymkolwiek, więc mam piankę na sztangę a masażerem omijam kręgi.
    • anatewka11 Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 21.04.23, 00:52
      Tez mam. Zajęłam się sprawą (ok 10 lat temu)jak w nocy zaczęły mi tak drętwieć ręce , ze nie byłam w stanie wyłączyć budzika po przebudzeniu. Trafiłam do dobrego ortopedy który wszystko wytłumaczył i powiedział żeby unikać pochylania głowy ( np do mycia włosów gliwe odchylić do tylu a nie schylać do przodu). Miałam w ogole wyeliminować wszelkie pochylanie co dawało szansę na powrót lordozy ale tego mi się nie udało zrobić. Poza tym zalecił marszobiegi 3 razy w tygodniu i kilka razy dziennie takie minimalne , śmieszne ćwiczenia głową- łatwe i nie obciążające. Do tych marszobiegów i ćwiczeń się przełożyłam przez 3 miesiące i prawie 10 lat miałam spokój z objawami . Ostatnio wróciły wiec musiałabym się znowu zastosować ale nie pamietam już dokładnie tych ćwiczeń .
    • enty.enty Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 21.04.23, 06:02
      A robiłaś rezonans?
      Czekam na rezonans, u mnie to drętwienie i mrowienie rąk.
      • panna_lila Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 21.04.23, 07:06
        rezonansu nie było, dobrze że dostałam skierowanie na rtg. U mnie jest silny ból w lewej ręce, raczej jak nerwoból niż drętwienie. idę dziś z wynikiami rtg do lekarza internisty, zobaczę co zaleci dalej i do kogo da skierowanie

Dziwi mnie bardzo tylko, że we wrześniu tego zniesienia nie było widać, byłabym już o krok dalej i może to co mnie dopadło teraz nie mialoby miejsca w takim stopniu.
        • anatewka11 Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 21.04.23, 07:25
          Na rezonans tylko specjalista może skierować, tak samo jest z KT wiec to zdjęcie rtg plus skierowanie do specjalisty to jedyne co rodzinny może zrobić i nie wynika z jego złej woli. Może tez chyba dać skierowanie na fizjoterapie .
          Rezonans byłby bardzo wskazany żeby zobaczyć czy gdzieś nie ma ucisków na rdzeń i gdzie są na nerwy . To wystawia specjalista (neurolog albo ortopeda w tym przypadku ) i on za to nie placi tylko NFZ wiec nie powinien z tym robić problemu . Jak sam nie wypisze to warto go przycisnąć o ten NMR. Terminy są odległe ale można tez znaleźć bardzo szybkie, trzeba podzwonić i warto nawet jechać gdzieś dalej ale szybciej. Różnice między pracowniami potrafią wynosić kilka miesięcy .
          • anatewka11 Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 21.04.23, 07:31
            Aha i we wrześniu ta zniesiona lordoza już na pewno była ale może nie opisali. To jest bardzo częsta patologia (pracuję w rtg i co drugi kr C to zniesiona lordoza w różnych stopniach) i nie zawsze daje objawy. Wydaje mi się, ze wkracza się jak są objawy właśnie bo jako takiej tej lordozy się nie leczy. Można wzmocnić mięśnie przykregosłupowe żeby to wszystko podtrzymywały.
            • panna_lila Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 21.04.23, 09:30
              dziękuję za porady. Oglądam film, okazuje się ze powiedzenie głowa do góry, nie oznacza broda do górysad i wcale to nie takie łatwe
              • youtu.be/L_ydOjrrZqM" title="WŁAŚCIWE USTAWIENIE GŁOWY I SZYI, jak wyleczyć bóle głowy, karku i wiele innych ?"> WŁAŚCIWE USTAWIENIE GŁOWY I SZYI, jak wyleczyć bóle głowy, karku i wiele innych ?

• nikzapomnial Re: Zniesiona fizjologiczna lordoza szyjna? która 21.04.23, 11:17
                rób sobie ćwiczenia-wyprostowana sylwetka , ramiona prosto, /możesz siedzieć byle prosto/ , i naciskanie palcem brody tak, żeby głowę lekko przesunąć do tyłu poziomym ruchem brody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka