Dodaj do ulubionych

Co was przenosi natychmiast do młodych lat?

20.04.23, 23:53
1.Kupiona satelita na początku lat 90, tłukłam MTV non stop. Mariah Carey i Vision od Love, rok chyba 1990, tę piosenkę mam wypaloną w głowie i gęsią skórkę za każdym razem. I całą masę innych. Chce mi się czasem płakać ma wspomnienie starej MTV.
2. Jako była koszykarka- mecze NBA w nocy, Bulls oczywiście zwłaszcza.Dalej wracam do nich.
3. Lato, dzika róża, niebo bezchmurne, upał, pszczoły, zapach i bzyczenie.
4. Stare zapachy - Adidas Active Bodies, Gabi Sabatini i inne.
Obserwuj wątek
    • malgosiagosia Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 20.04.23, 23:57
      Zapachy. Zapach ziemi po deszczu , powietrza po burzy, zapach ulicy po przejezdzie polewaczki, zapach skoszonej trawy.
      Porany letni chlod i wilgoc zbieranych kwiatow polnych.
      • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 20.04.23, 23:59
        I niebo w kolorze indygo/granat.
        • malgosiagosia Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:02
          Tak. I kumkanie zab.
          • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:05
            I migocząca tafla dużego jeziora w słońcu.
            • malgosiagosia Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:11
              Kocham migoczaca duza wode. Mam taka jedna i w pandemii modlilam sie, zeby moc jeszcze chociaz raz te migocczaca wode zobaczyc. Udalo sie. Widzialam juz dwa razy. smile
              • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:15
                Zachwyt za każdym razem.
              • 1matka-polka Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 09:19
                malgosiagosia napisała:

> Kocham migoczaca duza wode. Mam taka jedna i w pandemii modlilam sie, zeby moc
                > jeszcze chociaz raz te migocczaca wode zobaczyc. Udalo sie. Widzialam juz dwa r
                > azy. smile

To zes dojebala😂
                • malgosiagosia Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 13:53
                  1matka-polka napisała:

>
                  > To zes dojebala😂

Nie smierci sie balam, tylko czy otworza w koncu granice. smile

• jammer1974 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:06
      Nie lubie sie przenosic go starych lat. Unikam wszystkiego co "mnie przenosi".
      Moze zabrano dziwnie ale nie chcialabym przenosic sie do przeszlosci nawet tej juz doroslej i szczesliwie. Z kazdym kolejna rokiem uwazam ze moja terazniejszisc jest najlepsza a przyszlosc bedzie jeszcze lepsza.
      Nie wiem czemu tak uwazam ale mam takie niezachwiane przekonanie.
      • unikotka Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:53
        Mam podobnie. Może o przyszłości nie myślę, ale zawsze mam poczucie, że teraz jest lepiej niż kiedyś.
      • anorektycznazdzira Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 09:06
        Też tak mam.
    • madame_edith Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:09
      Najbardziej na świecie dźwięk lata z radiem w trójce. Od razu jestem w naszym stasrtm mieszkaniu i mam cudowne dziecięce wakacje ehhhh
      • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:13
        Lato z radiem było chyba w Jedynce? Właśnie mi przypomniałaś - wakacje z dziadkami i nim stop "A gdybyś był mlotkowym" i Falco "Flames od Love"😄
        • homohominilupus Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:31
          alexa0011 napisała:

i Falco "Flames od Love"😄

To był Fancy 😉
          Falco to inny niemiecki wyjec chyba też z tamtej epoki ale odkryłam go dopiero przy soundtracku z Dark.
          • philippa_p Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:51
            homohominilupus napisała:

> alexa0011 napisała:
            >
            > Falco to inny niemiecki wyjec chyba też z tamtej epoki ale odkryłam go dopiero
            > przy soundtracku z Dark.
            >
            >

Falco Rock me Amadeus big_grin
            • znowu.to.samo Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 09:51
              „Gdybyś był młotkowym” nie znosiłam tej piosenki, nie rozumiem fenomenu o czemu to ciągle puszczano w radio
              • znowu.to.samo Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 09:55
                Za to „pod papugami” albo „nie domykajmy drzwi” to co innego, od razu mnie przenosi
              • homohominilupus Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 10:00
                No, wyjątkowo durne.
                • znowu.to.samo Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 10:04
                  Latami się zastanawiałam o czym ta baba właściwie śpiewa, w sumie do tej pory nie wiem xD
                  • philippa_p Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 12:27
                    znowu.to.samo napisała:

> Latami się zastanawiałam o czym ta baba właściwie śpiewa, w sumie do tej pory n
                    > ie wiem xD
                    >

No jak to o czym, o zboczenstwach big_grin
        • madame_edith Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 10:35
          Haha pewnie tak, programy mi się pozajączkowały. Ale wszyscy wiedzą o co cho 😁
      • inny.kwiatek Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 02:04
        O tak, sygnał "Lata z radiem" i mam jakieś 7-10 lat, wcinam pajdę chleba z masłem i cukrem u Babci.
        • hanusinamama Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:34
          Ja pierogi z jagodami i smietaną. I mam fioletowe dłonie...bo sama te pierogi zbierałam z ciotką
          • inny.kwiatek Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:48
            Hanusina, dawaj namiary na miejsce gdzie zbiera się pierogi, też chcę smile
        • purchawka2020 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 09:57
          Idę na plaże w Darłówku. Po śniadaniu w stołówce. Z kremem nivea.
      • m_incubo Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 06:52
        To był Program Pierwszy Polskiego Radia, ale mnie też przenosi. I kanapki z pasztetem i pomidorem smile
        • lilia.z.doliny Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:26
          Dorzucam dolata z radiem zapach ingrediencji do produkcji ogórków małosolnych. To się zgrywalo
          • yannefer Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:27
            I widok babci w takiej polestrowej podomce, fartuszku, nie wiem co to byłosmile
            • hanusinamama Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:35
              Podomka smile
      • dzikka Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:33
        tak, dokładnie to samo, lato z radiem i jadę samochodem z rodzicami na wakacje......i to sie juz nigdy nie powtórzysad Najważniejsi pasażerowie udali się już w swoja ostatnia podróż....
      • disco-ball Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 22:32
        A ja jestem na wakacjach z dziadkami i czuję zapach sosnowego lasu.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:17
      Lunaparki, a zwłaszcza te rozkładane na słowo honoru przy okazji odpustów na wygwizdowach. Jezzzu, te odpusty! Stoiska z tandetnymi zabawkami, karuzele grożące zerwaniem łańcucha w każdej chwili, gibające się kolejki górskie, wata cukrowa... cudowne to jest, jedyne w swoich rodzaju smile
      • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:21
        A to ja lunaparki jakoś nie, chociaż lubiłam. Ale co do odpustów, to zabawki nadmorskie i smoczki plastikowe, oraz biżu niby bursztynową, pierścionki 😍
        • znowu.to.samo Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 09:58
          alexa0011 napisała:

> A to ja lunaparki jakoś nie, chociaż lubiłam. Ale co do odpustów, to zabawki na
          > dmorskie i smoczki plastikowe, oraz biżu niby bursztynową, pierścionki 😍

A tu od razu mi wjeżdżają „kolorowe jaarmarki” Rodowiczowej xD
      • snakelilith Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:34
        Kopalnioki. Jakby kto nie wiedział, to takie czarne cukierki ziołowe mocno smakujące na miętę i anyż. Nie mam pojęcia dlaczego, ale kupowano je tylko w budach na odpustach.
        • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:35
          Anyż 😈😈😈
          • snakelilith Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:40
            Ja się dowiedziałam, że to anyż dopiero później. Ale ja jestem wielką fanką takich smaków i uwielbiam do tego lukrecję. Mam najwyraźniej geny Wikingów w sobie. wink
            • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:40
              No chyba 😄fuj , ale wiem, że są amatorzy.
            • malgosiagosia Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:43
              Ja mam ponad 55 procent genow Wikingow , a cukierkow takich nie lubie.
              • bazia_morska Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 06:38
                Ty masz 99% genów trolla, a to nie jest to samo.
                • simply_z Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:19
                  haha
                • lella_two Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:22
                  Trafne!
                  • malgosiagosia Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:49
                    trafne, bo?
                • malgosiagosia Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 15:00
                  bazia_morska napisała:

> Ty masz 99% genów trolla, a to nie jest to samo.

Nie napisze jakich genow ty masz 100%.
                  Powstrzymam sie.
            • clio_yaga Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 12:37
              Kopalnioki jak najbardziej można jeszcze kupić, nie wiem czy w całej Polsce ale na Śląsku tak. Też lubiłam, mój tata zabierał zawsze do pracy, chyba były nawet wtedy na wagę i bez opakowania.
              • lella_two Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:21
                U nas były na wagę w jednym sklepie, pani to łupała metalową szuflą. Kupowałam dla babci, dla mnie ten smak był raczej intrygujący w małych ilościach.
              • 35wcieniu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:38
                Są, są. I jeszcze z tej "serii" są Szkloki, te są z rabarbarem, też dobre.
              • gulcia77 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 16:50
                Mam na biurku w pracy - kopalnioki i szkółki. Do kupienia na Śląsku bez problemu.
        • laluna82 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 23:42
          Ja nie znałam, z Pomorza jestem wink
          Na allegro są i szkloki też, różne smaki.
          Chyba zamówię różne rodzaje , na czele z Kopalniokami, zwłaszcza że anyż lubię.
      • lilia.z.doliny Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:27
        Tam były takie piłeczki na gumce.
        • migafka357 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 15:57
          Jo-jo 😁 uwielbiałam.
    • snakelilith Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:30
      1. Muzyka new wave z lat 80 tych. We wtorek byłam po raz pierwszy na aqua fitness, muzyka była jak wyjęta z tego czasu - New Order, Duran Duran, Visage i takie tam. Skakałam w wodzie jak młody delfin i już dawno nie miałam takich zakwasów jak następnego dnia. Jak zmienią muzykę, to zabiję trenerkę. big_grin

2. Perfumy Chanel nr. 5. Dostałam jako miniaturkę w 1988 roku w Kolonii na ulicy i nosiłam długo. Dziś kojarzy mi się z wielką przygodą i zachłyśnięciem się wolnością choć to raczej konserwatywny zapach.

3. Film Rebecka Hitchcocka. Ulubiony film mojej mamy. Dawali w PRL-u zawsze w okolicach świąt. Za każdym razem jak oglądam, jestem w rodzinnym domu.

4. Szum drzew późnym latem. Taki jak w filmie Blow up Antonioniego w słynnej scenie w parku. W Polsce mieszkałam przy lesie i ten szum lekko wysuszonych już liści przenosi mnie do dzieciństwa.
    • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:32
      Mążwink
      Serio.
      • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:33
        I pluszaki moich psów.
        Do jeszcze młodszych lat przenoszą smile.
      • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:36
        Mnie trochę partner. Pokazuje stare filmy z lat 80, bardzo to fajne.
      • kafana Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:45
        Poznałaś go w przedszkolu?wink
        • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:38
          Nie wiem czy do mnie czy do alexa0011.

Ja poznałam męża gdy miał ok 18 lat.
          Daaaaawno temu. Całe dziesięciolecia trzy ponad temu. I jego widok przenosi natychmiast do studenckich lat.

Żałuję, że nie poznałam go już w przedszkoluwink

Lubię też mieć w domu młodziakowych gości. To też cofa w czasie. Lubię patrzeć na młodość i urodę hasające po domu czy ogrodzie. Słyszeć beztroskie wybuchy śmiechu.
    • koko8 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:34
      Mnie najbardziej mój ulubiony zapach z tamtych lat Paris YSL i dowolny utwór Pablo Honey.
      • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:39
        Ja miałam za młodu perfumy First.
        Nie ma ich od lat.
        • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:40
          Dostałam od ówczesnego narzeczonego I zakochałam się w tym zapachu.
    • bi_scotti Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:42
      * Pociag, kazda jazda pociagem (tuk-tuk-tuk-tuk) a juz sypialny przez Polske to OMG - I'm a little girl forever smile
      * Jesien na Powazkach, kasztany ... juz teraz dzieci nie ukladaja z nich inicjalow czy krzyzy ... ja wciaz ukladam, eh
      * ABBA (no commens big_grin)
      * spodnie sztruksowe, arafatki, sandaly na koturnie - gdy widze na kims mam poczucie podrozy w time machine wink
      * twarozek ze szczypiorkiem & rzodkiewka ale tylko wczesna wiosna
      * sporo momentow z rodzinnego muzykowania - gdy przymkne oczy znow gram z rodzicami a nie np. mezem & synem wink
      Cheers.
      • alexa0011 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 00:46
        Pociąg, z kuszetkami! Znalazłam kiedyś w głębokiej komunie paczkę zagranicznych jajeczek czekoladowych w kąciku kuszetki, bosz, co za radość była.
        • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:42
          Boszsze jako dziecko ciągle jeździłam kuszetkami z mamą.
          Teraz za nic bym nie umiała w czymś takim zasnąć...
      • inny.kwiatek Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 02:06
        Zapachniało nostalgią, też układałam kasztany na grobach, wciąż układam... I zawsze stawiam znicze bez przykrywki żeby ogień był "żywy".
      • chococaffe Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 16:05
        a ja ci skomentuję Abbę, a co! Jako dziecko uwielbiałam. (teraz raczej nie). I kiedy otworzono w Sztokholmie muzeum to poelciałam. Nie dla siebie teraz tylko dla siebie-dziecka. Chocodziecko by mi nie darowało gdybym nie poleciała.big_grin
        • bi_scotti Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 23:49
          Teraz nie??? Ja mam troche good friends gays - gdy tylko sa concerts przez jakies ABBA-wannabe zespoly, zawsze idziemy spora grupa, choc czesc z tych moich kompanow to definitely mlodsze pokolenie wink Ale jak nie kochac ABBA, no jak wink ... there was something in the air, Fernando ... big_grin Cheers.
          • chococaffe Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 07:00
            Nie, już od liceum nie (nie znaczy to, że nigdy i "po moim trupie" i gardzę itd, po prostu mam inne rzeczy do słuchania). Ale mam sentyment, bo była chyba pierwszą muzyczną miłością.
    • pierwszykot Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 01:22
      Metalica
    • babcia47 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 01:31
      Generalnie muzyka z końca lat 60- tych A szczególnie pierwsze płyty Niemena. Miałam wtedy poniżej 10 lat ale byłam mała drobna. Wczasy z rodzicami, nudno, jakieś 2 dzieci w moim wieku ale beznadziejne maminsynki. Ratunkiem okazała się spora grupa nastolatków którzy zrobili sobie ze Nie maskotkę paczki i wszędzie zabierali ze sobą. Gdy się zmęczyłem chłopcy nosili na barana lub dziewczyny na krzesełka splecionym z tak między sobą. Nauczyli mnie grać w ping- ping, tańczyć bigbit i właśnie słuchać muzyki. Opanowali nagłośnienie ośrodka przy świetlicy i cały czas leciały zdobyte gdzieś najnowsze płyty. Dla moich rodziców to nie było miłe ale dobrze, ze zaczęli się już przyzwyczajać...
    • bergamotka77 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 01:55
      Muzyka i zapachy.
    • inny.kwiatek Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 02:03
      Las. Musi być mieszany, liściasto iglasty z poszyciem ze ściółki, na którym świetnie rozbija się namiot. Taki last w sierpniu tuż po deszczu lub bladym świtem, gdy słońce dopiero wstaje powoli i ... mam 16 lat, czasem 20, nigdy więcej smile
      • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:45
        Ooo, namiot wink. Jeziorny zapach wody.
        Kajaki i wszystkie rzeczy przemoczone w plecaku.
        Dym z ogniska.
        Uwielbiam zapach dymu z ogniska.
        Kiedyś piłam herbatę o zapachu takiego dymu.
        • inny.kwiatek Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 01:42
          Tego zapachu nie da się podrobić. Taki wilgotny dym. W moich wspomnieniach lato często jest mokre, a w Bieszczadach niemal zawsze.
    • ykke Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 05:24
      Zapachy i dźwięki. Gdy słyszę Polkę z Lata z Radiem natychmiast siedzę u babci i dziadka w kuchni i jem truskawki. Na wspomnienie czasów dzieciństwa gniecie mnie w sercu z tęsknoty. Było pięknie ' bezpiecznie
    • emateczka Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 06:24
      Lato z radiem. Hamak, czeresnie i okrągłe biszkopty mamut. Letni poranek, kiedy już bardzo wcześnie robi się upalnie.
      Zapach łodyg pomidorów - dziadkowie mieli uprawę i pomagałam zbierać.
      Zimowy wieczór i zapach palonego drewna lub węgla. Krakanie wron nad polem pod koniec lata.
      • kafana Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:48
        Och zapach łodyg pomidorow gdy wchodziło się do szklarni
    • jowita771 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 06:47
      Najbardziej zapachy, czasem widok albo odgłos. Ciepły powiew wiatru latem.
      Z zapachów - las sosnowy w upalny dzień, maciejka. Żadne perfumy, tylko natura.
      • m_incubo Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:25
        O tak, maciejka!
    • yannefer Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:10
      Juz padło kilka razy- dźwięk lata z radiem, przenosi mnie do kuchni babci i jemy truskawki, czytamy bravo z kuzynka, na wsi kiedyś zabitej dechami a teraz z pięknym butikowym spa, które kiedyś było wielka riuną i wspomnieniem swojej dawnej świetności.
      • yannefer Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:14
        I jeszcze muzyka typu dr Alban czy Ace of Base, zamykam oczy i jestem w podstawówce na dyskotece szkolnej. Mega.

I- oglądanie katalogow bon prix u ciotki smile totalnie nie wiem dlaczego smile
        • disco-ball Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 22:40
          O tak! Ja kiedy słyszę Ace of base od razu mam przed oczami widok siebie i koleżanek w koszulkach z troczkami (dół pociachany w paseczki, kojarzycie?).
          • hana2 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 23:33
            Tak, miałam taką bluzkę. Ace of base, dr Alban - tak, tak. Zapach powietrza podczas upału na polnej drodze, zapach wieczoru po upalnym dniu, zapach powietrza w mroźny dzień (wszystkie zapachy za miastem). Zapach róży, maciejki, bzu.

• simply_z Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:22
        I to
        www.youtube.com/watch?v=-RoRcd41cOM
        • szarmszejk123 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:23
          Też!
    • yen_z_vengerbergu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:21
      1. Lodziarnie. Ale nie takie frymuśne, tylko bardziej: idziesz sobie przez miasto, a tu nagle bach, w lokalu wielkości pudełka po butach siedzi pan lub pani w białym kitelku (zdarzała się i czapeczka przywodząca na myśl marynarzy) i serwuje za opłatą lody włoskie z automatu. Klasyczne włoskie, nie świderki. I nie dają w tym przybytku nic innego, tylko te lody, co więcej sam przybytek sprzedaje lody z "okienka". Wczesne lata 90. jak malowane.

2. To zatarte wspomnienie i mgliste, bardziej z końca lat 80. chyba, ale "picie w woreczku, ze słomką". To była jakaś kolorowa woda, matka nie chciała mi tego kupować, argumentując, że syf i niewiadomoco, ale był to przedmiot pożądania.

3. Oui-Non de Kookai. Moje pierwsze poważniejsze (?) perfumy. Przepadałam za tym zapachem, jego wspomnienie przenosi mnie automatycznie w czasie do liceum. Kilka ładnych już lat temu kupiłam miniaturę na Allegro, ale albo szlag je trafił przez lata (zapach, chlip, nie jest produkowany) albo inaczej je zapamiętałam, bo to nie było to.

4. Poison Diora. Jako nastoletnia dziewczyna pachnąca Oui-Non bardzo chciałam pachnieć Poison (dziewczęcy zapach, co? big_grin). BARDZO. Koleżanka mojej matki go używała, uwielbiałam ogon zapachu, jaki za sobą zostawiała. Druga połowa lat 90. to ja i moje tęsknoty za Poison, które stały się moje niewiele później, ale znowu - choć nosiłam je wiele lat, to już nie było to.
      • 35wcieniu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:41
        Czy włoskie i świderki się czymś różnią poza wielkością?
        • szarmszejk123 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:45
          Mnie się wydaje, że konsystencją. Świderki były twardsze i gęstsze, włoskie lżejsze, bardziej puszyste.
          • yen_z_vengerbergu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 06:25
            Dokładnie tak. Włoskie były (są) mniej zmrożone też.
            • szarmszejk123 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 12:33
              Tak, to też. Ogólnie delikatniejsze.
              Że świderków można by bałwana w lipcu ulepić i trochę by postał:p
      • inny.kwiatek Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:52
        Ale przecież nie chodzi o wspomnienia jako takie tylko o to co dzisiaj, gdy się pojawia, natychmiast przenosi Cię w przeszłość.
        Dziś nie ma tych budek z lodami ani napojów w woreczkach przecież,
        • 35wcieniu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 15:03
          Jak nie ma budek z lodami?
          • yen_z_vengerbergu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 06:27
            Budek i lodziarni jest od metra, ale jak napisała inny.kwiatek, o coś innego chodzi. No i akurat takich miejsc, jak opisałam wyżej, faktycznie raczej już nie ma (inne czasy, inne potrzeby klienta).
            • 35wcieniu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 11:42
              Ja zrozumiałam że chodzi ci o to że jak widzisz takie budki to ci się dzieciństwo przypomina.
              Takie w rodzaju że człowiek się zastanawia jakim cudem one w dzisiejszych czasach prosperuja- u mnie się ciągle trafiają, dlatego sądziłam że o takie chodzi.
      • jolie Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 15:31
        Prawdziwe włoskie lody bardzo trudno teraz spotkać. Coś przypominającego ten smak z dzieciństwa ostatnio jadłam pod pałacem w Łańcucie, blisko bramy wejścia po drugiej stronie ulicy.
        • simply_z Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:18
          oo przypomnialy mi sie lody w kostce, jedlismy na koloniach. Zwykle, smietankowe...
          • yen_z_vengerbergu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 06:23
            No właśnie! Miały specyficzny smak, przepadałam za nimi. Calypso może?
            • 35wcieniu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 11:44
              Calypso były chyba w kulach.
              A w kostkach to pewnie zwykłe śnieżki, mi się jakoś bardzo z dzieciństwem nie kojarzą ale czasami sobie kupuje.
        • yen_z_vengerbergu Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 06:31
          Coś w tym jest. Ja z kolei jadłam takowe przy parku zdrojowym w Konstancinie, były ok, choć nie powiem, że przeniosły mnie w czasie.
    • m_incubo Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:23
      Lista na Spotify "The best of '80" big_grin
    • lilia.z.doliny Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:34
      Szampon lipowy albo rumiankowy ultra doux.
      Modern Talking.
      Zapach maciejki.
      Dezodorant Blaise
      Ten podkład muzyczny że Strof dla ciebie ( o boze, zaraz się rozplacze)
      • lilia.z.doliny Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:37
        Takie
        youtu.be/PhGoHuyEuB4
      • dzikka Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:38
        weź nie mów,ja już ryczę, tym bardziej, że dzisiaj mija 5 rocznica śmierci mojej mamysad((((((
        • lilia.z.doliny Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:56
          sad((((
      • hungaria Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 14:54
        Uwielbialam Blaise! Wydawal mi sie taki dorosly i wyrafinowany smile
      • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:48
        Szampon Timotei dodam. Nie było go wtedy w Polsce. Mój że Szwecji przyjechał smile.
        • igge Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 17:49
          I sztruksy z pewexuwink
    • bazia_morska Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:36
      Zapach roztopionej smoły (latem naprawiano dachy na blokach), kraczące stada gawronów jesienią, Zapach farby drukarskiej (juz od dawna książki TAK nie pachną).
    • kachaa17 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:40
      Lambada, spodnie z wysokim stanem, dżinsy dekatyzowane.
    • lilia.z.doliny Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 07:52
      Wszystkim sentymentalnym polecam film ( może trochę wytargać trzewia)
      www.filmweb.pl/film/Wspomnienie+lata-2016-753171
    • mae224 Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 21.04.23, 08:25
      sucha sierpniowa spalona słońcem trawa pod gołymi stopami, to dotyk i zapach mojego dzieciństwa.
      • bazia_morska Re: Co was przenosi natychmiast do młodych lat? 22.04.23, 20:26
        O rany, tak!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka