Dodaj do ulubionych

Długi lot a pigulki anty

22.04.23, 09:51
Dziewczyny czeka mnie dość dlugi lot (powyżej 8 godzin), biorę piguły. Wyniki krzepliwości mam ok, sprawdzę jeszcze przed podróżą. Czy zabezpieczacie się lekami przeciwzakrzepowymi w takich wypadkach? Porozmawiam jeszcze z lekarzem, ale może coś podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 09:54
      ??
      • alfa36 Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:00
        Nie dotyczy bezpośrednio pytania ale w sumie to ja też zastanawiam się, czy przy długich lotach trzeba brać jakiś acard czy coś w podobie.
    • kk345 Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:00
      Myślałam, ze pytanie będzie dotyczyć zmiany stref czasowych w kontekście pory zażycia pigułki...

Miliony kobiet tak przecież lata, czego się obawiasz? Dopilnuj wygodnych butów, nieuciskających skarpetek i bielizny/ubrań, ćwicz stopy podczas siedzenia i przejdź się co jakiś czas- i tyle.
      • kk345 Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:00
        Ale to w sumie rozsądne zalecenia na kazdy lot, bez związku z pigułką
    • piataziuta Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:13
      Weź se aspirynę jak się boisz.
      • bazia_morska Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:52
        Se sama weź.
        • princy-mincy Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 16:53
          ale co sie rzucasz? to dobra rada.aspiryna rozrzedza krew. ja biore zawsze na dlugie loty.
          • armamagedon Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 17:30
            To nie jest dobra rada, przeciwpyłkowe nie zmniejszają ryzyka zakrzepicy
          • bazia_morska Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 17:37
            Pierwszy z brzegu artykuł w necie mowi coś dokladnie przeciwnego. Więc rzucaj swoje uwagi gdzieś indziej.
            • piataziuta Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 17:48
              Tak mi poradziła moja ginekolog.
    • armamagedon Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:26
      Przy planowanym locie powyzej 6 h iprzynajmniej 1 czynniku ryzyka (m.in. tabsy anty, >40 rż.) zaleca się dawkę profilaktyczną hep. drobnocząsteczkowej. Pamietaj o leku na powrót. Nie oznacza to, że masz pominąć pozostałe działania profilaktyczne (picie + spacery do kibelka to już coś, spinanie mięśni, krązenia stopami etc.)
      • snakelilith Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:50
        O ile wiem, to coś takiego zaleca się pacjentom z WYSOKIM ryzykiem, a nie jak leci kobietom biorącym pigułki.
        • bazia_morska Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:55
          O poziomie ryzyka porozmawiam z lekarzem smile
        • kk345 Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 11:01
          Dokładnie- takich zaleceń nie mam, a jestem po pourazowym zakrzepowym zapaleniu żył. Tylko ćwiczenia, woda i brak ucisku
          • armamagedon Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 15:23
            Myśle, ze jest z 5 lekarzy w pl, którzy maja pojęcie o tym, ze dość klarowne i konkretne Zalecenia co do lotu w ogóle istnieją.
            • kk345 Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 17:41
              Sama piszesz, że gp też nie ma pojęcia😂
            • anka_z_daleka_1 Re: Długi lot a pigulki anty 26.04.23, 11:27
              O ile merytorycznie masz rację to nie podoba ni sie dezawuowanie polskich lekarzy. Kim jesteś, że wyrażasz taką opinię?
              Latam ogromnie dużo i najczęście powyżej 6-8 h i biorę heparynę drobnocząsteczkową ( ryzyko 40 z małym plusikiem), co 45-60 minut chodzę po pokładzie i mam więcej miejsca na nogi niż w np. tanich liniach. Profilaktyki nigdy za wiele. Pić ( wodę nie wódkę) chodzić po pokładzie, wstrzyknąć sobie heparynę drobnocząsteczkową.
        • armamagedon Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 15:27
          Ale to nie jest kwestia wydaje mi się, tudzież co to znaczy wysokie ryzyko. Ryzyko epizodu oceniasz w badaniach dla każdego czynnika i zależności od dlugosci lotu. Powyżej 6h, płeć żeńska wyjściowo zwiększają ryzyko, same tabsy ryzyko zwiększają 40x. Przy czym same incydenty rzeczywiście nie należą zatrwazajaco częstych.
      • bazia_morska Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 10:51
        Dziękuję za wskazówki, porozmawiam z lekarzem.
        • armamagedon Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 15:28
          GP najpewniej nie będzie miał pojęcia. Poproś, by kuknal w pubmed, strony iata
          • bazia_morska Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 16:11
            U nas jest zwykła internistka, to Lolska, a nie UK, ale przekażę wink
            • pampelune Re: Długi lot a pigulki anty 26.04.23, 10:10
              bazia_morska napisała:

> to Lolska, a nie UK

Lolska 🤣🤣🤣

Strach spytać czy to od LOL, czy od papieża z Wadowic.
    • kaki11 Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 14:45
      Ja nigdy nie brałam nic dodatkowego, ale jak masz obawy to zawsze lepiej pogadać z lekarzem
    • mrs.solis Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 16:20
      Lekow nigdy nie bralam, ale zakladam kolanowki kompresyjne i staram sie od czasu do czasu rozprostowac nogi.
    • kozica111 Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 16:43
      wzięłabym pół aspiryny i tyle..
      • 1matka-polka Re: Długi lot a pigulki anty 22.04.23, 22:42
        kozica111 napisała:

> wzięłabym pół aspiryny i tyle..

Do tego wystarczą 2 pierogi na obiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka