Dodaj do ulubionych

Co posadzić w zacienionym ogrodzie?

22.04.23, 15:23
Poradzcie, bo ogrodnictwa nie cierpie i nie mam cierpliwosci ani do grzebania w ziemi ani w internecie na ten temat. Czesc ogrodka mam kompletnie w cieniu, caly rok. Ze wzgledu na psa pozbylismy sie trawy (kopal i przynosil bloto), poza tym w tym cieniu to i tak pozytku z niej nie bylo zbytnio. Teraz mamy kamyczki i takie jakby kocie lby, nic sie nie nosi ale wizualnie jest szaro i ponuro. Na roslinnosci sie nie znam, w zeszlym roku kupilam jakies lawendy i inne krzaki do duzych donic (ziemia sie nie nadaje do kopania zeby cos posadzic bezposrednio, same kamienie i pozostalosci z budowy) i zaden z tych krzakow nie przetrwal zimy. I teraz do sedna. Sa jakies krzaki ktore beda rosly w takich warunkach i wygladaly ladnie, w sensie zielono caly rok? Zeby nie trzeba bylo kolo nich chodzic? I zeby byly bezpieczne dla psa? Sztucznych nie chce...
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:31
      Krzaków w donicach nie sadziłam. Na pewno muszą być donice ocieplone i na zimę poprawiony odpływ wody (np. postawione na cegłach). Z rosnących w cieniu zimozielonych może cis? Owoce są trujące, ale są męskie odmiany. Z kwiatów niecierpki waleriana i begonie bulwiaste. Z bylin żurawki i kolorowe odmiany barwinka. Może jeszcze ogrodowe odmiany jasnoty. Lubię też w donicach gajowca.
      • jola_ep Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:35
        Klasyką cienia są hosty - ja lubię bardzo babkolistne o pachnących kwiatach. Osobiście jednak bardziej kocham paprocie. Trawy też piękne (niestety nie pamiętam mojej odmiany, jakaś turzyca). Tych roślinek nie trzymałam w pojemnikach, więc nie wiem, jak się sprawują przez zimę.
        • alannda Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:51
          O, paprocie bardzo lubie, bede szukac w tym kierunku, dzieki!
          • b.bujak Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 19:51
            alannda napisała:

> O, paprocie bardzo lubie, bede szukac w tym kierunku, dzieki!

weź pod uwagę kwestię kleszczy ;
            jak pies będzie wchodził w zarośla to będzie przynosił wiecej kleszczy, niż z trawy; paprocie ponoć są bardzo lubiane przez kleszcze, zresztą każda roślinność w miejscu mało słonecznym (czyli bardziej wilgotnym) to raj dla kleszczy
            • thea19 Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 20:35
              Kleszcze siedzą tam, gdzie zostawi je zwierz. Same nie chodzą
            • alannda Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 20:36
              Wykaze sie ignorancja pewnie, ale skad mi sie te kleszcze wezma w srodku nowo wybudowanego osiedla?
              • b.bujak Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 21:01
                alannda napisała:

> Wykaze sie ignorancja pewnie, ale skad mi sie te kleszcze wezma w srodku nowo w
                > ybudowanego osiedla?

zostaną przyniesione na jakimś zwierzaku - na myszy, na jeżu, na wróblu, na kocie, na psie, na człowieku ....
      • alicia033 Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:41
        jola_ep napisała:

> Z rosnących w cieniu zimozielonych może cis? Owoce są trujące, ale są męskie odmiany.

Dokładnie odwrotnie: cis jest cały trujący z wyjątkiem owoców.
        • jola_ep Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 16:07
          Tak mi się utrwaliło, bo owoce są zachęcające do jedzenia. W całości nie są bezpieczne.
          • qwirkle Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 16:54
            jola_ep napisała:

> Tak mi się utrwaliło, bo owoce są zachęcające do jedzenia. W całości nie są bez
            > pieczne.

Dokładnie, jadalne z cisa jest tylko to czerwone, tzw osnówka
    • alicia033 Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:35
      alannda napisała:

> (ziemia sie nie nadaje do kopania zeby cos posadzic bezposredni
      > o, same kamienie i pozostalosci z budowy) i zaden z tych krzakow nie przetrwal
      > zimy. I teraz do sedna. Sa jakies krzaki ktore beda rosly w takich warunkach i
      > wygladaly ladnie, w sensie zielono caly rok? Zeby nie trzeba bylo kolo nich cho
      > dzic? I zeby byly bezpieczne dla psa? Sztucznych nie chce...

Przy tych warunkach to chyba jednak tylko sztuczne, bo nawet tak pionierska roślina jak jałowce nie da u Ciebie rady. Cień kocha wiele roślin ale aż tak samoobsługowe jakbyś chciała no nie są.
      • lella_two Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:55
        Kocham cieniste ogrody ale na kupie gruzu i nieprzygotowanym podłożu to nie może się udać w zadowalającym stopniu. Poszłabym w te donice z kolorowymi liśćmi- jakieś hosty, żurawki, tawułki czy języczki... ale jednak trochę uwagi trzeba im poświęcić.
    • gaba.m.k Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:38
      Tawułki
      • gaba.m.k Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:51
        Nie wsadzaj do donicy tylko wykop duży dół, uzupełnij dół ziemia że sklepu. I dopiero wsadź. Albo kup wiadro tanie, usuń dno. I tak samo dół, do wiadra ziemia i tawułka
        • gaba.m.k Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 15:52
          Ale w donicy też raczej ok, tylko trzeba poczytać jak zabezpieczyć na zimę
        • alannda Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 16:18
          Wykopac sie nic nie da, a juz na pewno nie na glebokosc wiadra, kiedys probowalam i w okolicach plotu i murku jest mnostwo betonu, zakladam ze to jakies fundamenty, nie da sie tego wygrzebac.
          • gaba.m.k Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 17:14
            No to tawułka w donicy też urosnie
    • kozica111 Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 16:37
      funkie.
    • aqua48 Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 16:51
      Przede wszystkim trzeba wysprzątać - usunąć wszystkie pozostałości z budowy i kamienie, nawieźć ziemi, podsypać nawozem. W cieniu świetnie rosną paprocie.
      • alannda Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 17:15
        Jest posprzatane, tych kamieni nie widac, dopiero jak sie zacznie kopac, kopania nie lubie, zwlaszcza w betonie, kocie lby i kamyczki kladla mi firma, nie bede tego teraz wszystkuego wykopywac, dlatego szukam roslin ktore beda rosly w donicach na wierzchu.
    • ichi51e Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 16:57
      Ja bym robiła ogród japoński „tsubo-niwa” en.m.wikipedia.org/wiki/Tsubo-niwa
      • alannda Re: Co posadzić w zacienionym ogrodzie? 22.04.23, 17:10
        O, podoba mi sie, dziekuje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka