Dodaj do ulubionych

Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy

23.04.23, 23:19
Mieszkania na wakacje
To mój najnowszy pomysł.
Pracuje zdalnie. Pracodawca doceniający i idący z wszystmkm na rękę.
Wymyśliłam dziś że mogłabym wynająć np na miesiąc mieszkanie w jakimś fajnym wakacyjnym miejscu ( Hiszpania, może Grecja)
Pracować stamtąd a dzieci korzystałyby z dłuższego pobytu. Wiadomo że musiałaym.im.cos organizować na czas pracy ale mogę przesunąć godziny a i weekendy byłyby wolne + trochę urlopu. Dzieci starsze.
Ktoś coś takiego praktykował?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 23.04.23, 23:24
      Koleżanka za zgodą pracodawcy z przyczyn losowych pracowała zdalnie z zagranicy, choć bez dzieci w tle.
      Łatwo dojść po IP do lokalizacji więc załatwiła to formalnie
      • sol_13 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 18:49
        Teraz i tak trzeba każdorazowo zgłaszać miejsce wykonywania pracy zdalnej zgodnie z nowymi przepisami.
    • clk Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 23.04.23, 23:42
      Tez nad tym myśle. Mam w kontakcie prace zdalna w 100% mimo ze nie korzystałam - bardziej model hybrydowy.
      Myślałam o tygodniu/ dwóch tam gdzie jest ciepło. Wynająć mieszkanie na 2 tygodnie tam gdzie ciepło i daja dobrze jeść, może być nawet „wioska” w Hiszpanii.
      Jak narazie myśle nad tym - w kontakcie mam napisane „praca w miejscu zamieszkania”. Wiem ze z firmy tak niektórzy robią - czy oficjalnie czy nie nie dochodziłam, ale słyszy się o tym
      • enia17 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 23.04.23, 23:50
        Co roku pracuje w wakacje z Polski. Nie ma problemu żadnego.
        Ale teraz myślę że fajnie byłoby spróbować innego kraju. W sumie to dzieci mogłabym zapisać na jakieś ichniejsze kolonie.
        Kiedyś na Majorce widziałam.jak dzieci uczyły się zeglowac na mini lodeczkach
        • turzyca Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 07:59
          >Co roku pracuje w wakacje z Polski. Nie ma problemu żadnego.

Sprawdź jednak, bo zmiana kraju pociąga za sobą liczne komplikacje prawne i finansowe.
          • enia17 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 12:42
            Ale chyba nie na te parę tyg w roku
            • inny.kwiatek Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 03:02
              Owszem, nawet na parę tygodni.
          • yannefer Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 19:13
            U nas jest zakaz pracy zza granicy
            • sol_13 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 18:50
              Why?
            • droch Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 27.04.23, 20:16
              Rozumiem taki zakaz, ale z drugiej strony - czy nie stoi w sprzeczności ze swobodą przepływu kapitału, usług i osób w UE?
    • princesswhitewolf Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 23.04.23, 23:52
      Moja kolezanka, Greczynka to praktykuje. Mieszka w Grecji. A zatrudniona jest w UK. Ale mowi ze poniewaz chce spedzac tam wiecej czasu to musi przeniesc rezydencje podatkowa
    • ichi51e Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 00:10
      My w zeszłym roku. Po dwa tygodnie.
    • bruy-ere Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 00:14
      Nihil novi sub sole.
      Tim Ferris propaguje takie pomysły od swojej pierwszej książki wydanej w 2007 ("4-godzinny tydzień pracy")
      • balbina1710 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 01:29
        bruy-ere napisała:

> Nihil novi sub sole.
        > Tim Ferris propaguje takie pomysły od swojej pierwszej książki wydanej w 2007 (
        > "4-godzinny tydzień pracy")

No jesli daloby sie ogarnac te prace w 4 godziny w tygodniu to i z Madagaskaru i z 5 dzieci pod opieka moznaby pracowac. Ze dwie drzemki dzieci i juz praca na ten tydzien ogarnieta wink
    • enty.enty Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 07:00
      Eee, to ty spędzasz 2 najgorętsze miesiące w Pl na zdalnej smile
      Pamiętam lato w ire: tam 12 stopni a w pl 32 !

To chyba wiesz jak jest w tej Pl? Jakie są ceny i wszystko inne, prawda? Bo w wątku obok rozważałaś powrót do Pl wraz z dziećmi.
      • enia17 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 07:16
        2 miesiące
        Pogoda była różna
        Tak wiemy jakie są ceny w Pl , nie widzę zwiazku z tematem tego wątku
    • shellyanna Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 07:25
      Wynajem na miesiąc to nie wynajem długoterminowy 🙄 to są raptem 4 tygodnie.

Pewnie zależy od podejścia przełożonych. Znam takich, którzy potraktowaliby to normalnie i zaakceptowali pomysł, ale znam tez takich którzy widzieliby w tym po prostu przedłużony urlop i byliby przekonani, ze w takim miejscu nie będziesz produktywna.
      • enia17 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 07:47
        Wynajem na miesiąc to nie wynajem długoterminowy 🙄 to są raptem 4 tygodnie.
        Przykładowo 4 może dłużej byłoby za długo.

Pewnie zależy od podejścia przełożonych. Znam takich, którzy potraktowaliby to normalnie i zaakceptowali pomysł, ale znam tez takich którzy widzieliby w tym po prostu przedłużony urlop i byliby przekonani, ze w takim miejscu nie będziesz produktywna

Już tak robiłamz Pl więc jest zaufanie przełożonych .
      • inny.kwiatek Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 03:04
        To nie chodzi o żadną produktywność tylko o prawo podatkowe oraz kwestie ubezpieczenia w razie wypadku "przy pracy i w drodze do pracy".
        • bywalec_hoteli Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 12:04
          O jakim wypadku w drodze do pracy mówimy kiedy pracuje się zdalnie?
      • bi_scotti Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 03:09
        Produktywnosc to pikus, taxes - that's what matters! Jesli pracodawca zezwala, no problem. Jesli nie zezwala, no issue. Life.
    • mayaalex Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 07:36
      Da sie, tylko jesli mialoby to byc na dluzej to musisz spytac o kwestie podatkowe i ewentualne ubezpieczeniowe itp w miejscu pracy.
      Nie wiem, co konkretnie masz na mysli, piszac, ze dzieci sa starsze, wazne jest tez czy dzieci sa sie w stanie porozumiec w jakims jezyku poza polskim. Ja bardzo czesto korzystam z lokalnych nian i babysitterek podczas wyjazdow, sa appki i portale w kazdym kraju, szukasz im ogarnietej studentki lub studenta, ktorzy chca latem dorobic i taka osoba jest zazwyczaj w stanie (z Twoja pomoca ewentualnie) zorganizowac im czas naprawde ciekawie. Bierzesz kilka godzin dziennie i masz czas na prace w spokoju, kilka godzin dzieci same sie ogarnia a wieczory macie wspolne.
    • marta.graca Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 07:39
      Ja byłam w ubiegłym roku we Włoszech na 6 tygodni. Fantastyczne rozwiązanie. Ja nie mam dzieci, ale jeśli twoje są starsze, to chyba będą w stanie zająć się sobą?
      • simply_z Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 16:08
        W ktorym miejscu bylas?
        • marta.graca Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 16:16
          Miesiąc w Toskanii pod Lukką, a później w Kampanii-Paestum.
          • simply_z Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 16:25
            Lukka jest cudowna! w sumie fajny pomysl, nie wiem czy u mnie cos by takiego przeszlo..myslalam o Toskani, Siena albo Florencja i kursie malarstwa popoludniowym.
            • marta.graca Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 16:32
              Było bosko! Pienza, Montecatini, Siena, Tirrenia, naprawdę mnóstwo zobaczyliśmy, a ilość słońca w maju pozwoliła na naładowanie baterii na pół roku smile
              • simply_z Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 16:35
                Tak, Toskania jest cudna, Kampanii nie znam niestety.
    • nutella_fan Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 19:11
      Suchar, od czasów kovidka u nas ludzie tak robią.
    • bywalec_hoteli Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 19:25
      Fajne. Tylko jakieś xuje mówią o rezydencjach podatkowych, rzucają kłody pod nogi…
      • yannefer Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 24.04.23, 19:35
        O to to!
    • volta2 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 25.04.23, 18:36
      parę miesięcy pracowałam na zdalnym u męża w afryce, dzieci zresztą też z nami tam były. żaden cymes, wszyscy chcieliśmy być u siebie na dzielni.no może poza tymi drobnym chwilami, kiedy to jechaliśmy na plażę, ale że było daleko (porównywalnie jak wawa i bałtyk) to i nie chciało nam się już jeździć. gdyby to było zaraz przy plaży to nie wiem, pewnie by mi się podobało bardziej, no ale praca męża akurat zachciała być w stolicy a nie na wybrzeżu...
    • inny.kwiatek Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 03:01
      Z tego, co wiem, bez zgody pracodawcy jest to niezgodne z prawem, ponieważ zmienia się sposób płacenia podatków. Jeśli zrobisz to bez zgody pracodawcy może to być przyczyną rozwiązania umowy.
      • palacinka2020 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 11:18
        Zmienia sie sposob placenia podatkó dochodowych, co jest po twojej stronie. Po prostu na koniec roku to rozliczasz.
        • kolteta Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 11:52
          Nie tylko o podatki chodzi. Jest jeszcze kwestia ubezpieczenia (wchodzi ubezpieczenie zagraniczne), dostęp do danych spoza kraju i wiele innych kwestii. Niewiele firm na to pozwala.
    • rb_111222333 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 06:03
      Podobno się nie da, że względów podatkowych. Słyszałam o przypadku, gdzie pracownik wyjechał za granicę pracując zdalnie i nie informując pracodawcy i szybko dostał ultimatum, że ma wziąć urlop albo zwolnienie, bo prawo nie zezwala na taką opcję. Być może coś się zmieniło w tej kwestii po niedawnych zmianach
      • enia17 Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 09:19
        Ja bede informowac pracodawce
        Problem z rozliczeniem podatku w moim przypadku bylby tylko wtedy jesli pracowalabym poza krajem dluzej niz 6 mcy
        • kolteta Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 11:53
          A co z ubezpieczeniem? DOstępem do danych spoza kraju? Jest wiele niuansów dlatego firmy się na to nie zgadzają.
          • bywalec_hoteli Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 26.04.23, 12:03
            A co to za problem? Na terenie Unii Europejskiej działa ubezpieczenie zdrowotne dzięki karcie EKUZ. Dostęp do danych jest szyfrowany. Jakie kwestie podatkowe jesli pracuje się miesiąc z zagranicy. Według mnie sztuczne szukanie problemów z dupy by pracownikowi utrudnić życie i uniemożliwić fajna sprawę jaka jest praca z miejsca o lepszej pogodzie i klimacie niż nasz.
            • kolteta Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 27.04.23, 15:41
              Nie do końca, bo jeśli ulegniesz wypadkowi w czasie pracy to jak to zakwalifikować? Jako wypadek w pracy? Poza tym to są kwestie ubiezpieczen grupowych w firmie. Wszystkim się wydaje, że "jaki to problem, przecież tylko mój". Otóż nie, mieliśmy na ten temat spotkanie z prawnikiem i wszystko nam krok po kroku tłumaczył. Na tą chwilę prawo nie pozwala na takie rozwiązanie i już.
              • droch Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 27.04.23, 20:19
                Na tą chwilę prawo nie pozwala na takie rozwiązanie i już.

Akurat nie zabrania, tylko jest ignorowane prawo wspólnotowe.
              • bywalec_hoteli Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 28.04.23, 01:28
                kolteta napisała:

> Nie do końca, bo jeśli ulegniesz wypadkowi w czasie pracy to jak to zakwalifiko
                > wać? Jako wypadek w pracy? Poza tym to są kwestie ubiezpieczen grupowych w firm
                > ie.

Ilu wypadkom uległaś w pracy przy komputerze? Wymyślanie problemów a raczej stawianie przeszkód pracownikom na sile.

O jakich ubezpieczeniach grupowych mówisz?

Wiesz, weźmy taka Szwajcarię czy Luksemburg. Tam 20 albo więcej procent osób zatrudnionych regularnie dojeżdża z krajów ościennych z powodu lepszych płac, np z Niemiec albo Francji. Sądzisz ze w dobie pracy z Home Office wszyscy siedzą w drogiej Szwajcarii czy Luxie na miejscu przez cały tydzień gdyż boja się o sprawy podatkowe czy ubezpieczeniowe? Czy może przyjezdzaja do biura np raz na tydzień a w pozostałe siedzą w domu w swojej ojczyźnie?

Polak Polakowi lubi robić problem.

A jak ktos uznaje ze ryzykuje wypadek przy pracy - pracując na cieplej plaży na wybrzeżu Francji kokos może spaść na głowę - to przecież może się dodatkowo prywatnie ubezpieczyć?
    • princy-mincy Re: Praca zdalna a wynajem dlugoterminowy 27.04.23, 19:26
      moze byc problem z ubezpieczeniem - jesli mialabys wypadek w czasie pracy z innego miejsca niz to zgloszone w firmie ubezpieczeniowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka