Dodaj do ulubionych

kuchenka gazowa pod samym oknem?

24.04.23, 09:24
Dzień dobry w poniedziałeczek z samego ranka
Mam zgryz, jak urządzić małą (4 m kw. ) kuchnię w kawalerce. Obecnie (stan nie do zaakceptowania) jest tak:
Kuchnia na dwóch prostopadłych względem siebie ramionach (nie w literę L, bo pion w rogu). Na krótszym ramieniu: zmywarka 40 + trochę miejsca plus zlew nakładany 80. Na dłuższym szafka, kuchenka i znowu szafka (niestety dokładne pomiary dopiero zrobię) i clou tego wszystkiego: lodówka w świetle okna!!!
Chciałabym przywrócić lodówkę na miejsce, które przewidział dla niej architekt tego budynku, tj. tam gdzie stoi obecnie zmywarka. Po najmniejszej linii oporu, można by lodówkę do kąta obok zlewu, kupić nowy mniejszy zlew, szafkę 40 zamiast tej 80, zmieścić zmywarkę pod zlewem obok tej 40 na której ma leżeć zlew i szafa gra.
I wówczas, na miejscu zwolnionym przez lodówkę uda się urządzić mały kącik do jedzenia.
Ale mi chodzą po głowie alternatywy.
Alternatywa jest taka, że wywalamy zlew (i zmywarkę) z wnęki, którą przewidział dla zlewu architekt i przenosimy to na dłuższe ramię (ok. 2 m. długości). Tylko - ponieważ ani zlew - zwłaszcza mały, ani kuchenka nie powinny stać przy samej ścianie - ze względu na wygodę manewrowania przy nich (prawdę mówię?), ciąg musi wyglądać tak: szafka - kuchenka (lub zlew) - szafka (może być ta zmywarka 40) - kuchenka (lub zlew) - i nie wiem, czy nie dochodzimy do samego okna, a w opróżnionej wnęce stawiamy rzecz jasna lodówkę, obok której można postawić wysoki słupek lub wysokie cargo - gdzie jest mnóstwo miejsca do przechowywania, dodatkowo, dzięki temu zamiast dwóch miejsc, które trzeba osłonić przed chlapaniem wody i tłuszczu, zostaje tylko pasek na jednej ścianie.
No i dlaczego to wszystko piszę, czy Waszym zdaniem też no nie może być tak, żeby kuchenka doszła pod samo okno, bo to wygląda dziwnie i jest dziwne?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 09:34
      Rozrysuj...
      Osobiście nie chciałabym mieć kuchenki pod oknem. Ciągle zapackane okna. Albo myte. No chyba, że używasz kuchenkintylko do podgrzewania wody.
      • kochamruskieileniwe Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 10:07
        Jezeli nie bylo zmian w ostatnich latach, przepisy mowily o co najmniej 2 (chyba?) m odleglosci od okna dla kuchenek gazowych
        • mania_222 Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 25.04.23, 00:44
          1metr od okna, ale to stary przepis. Chodziło o możliwość zdmuchnięcia płomienia przez przeciąg.
          Współczesne kuchenki mają zabezpieczenia i w razie zaniku płomienia gaz jest odcinany, jednak ten przepis o 1 metrze wciąż obowiązuje.
    • qwirkle Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 10:57
      Daj plan, wymiary, gdzie drzwi i okno, jak wysoko to okno.

Kuchenka nie powinna być pod oknem bo wiatr może zdmuchnąć ogień.

• kabaret234 Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 11:02
        Super, dzięki wam za cenne uwagi. Ew. rozważam ten zlew pod oknem, to już chyba bardziej przyjęte, prawda? Planów nie mogę dać, bo muszę się umówić z najemcą.
        • hanusinamama Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 19:20
          Ja mam zlew pod oknem (tyle ze okno ma wyzej, bo to domek). i jest ok
        • ichi51e Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 19:47
          Zlewu pod oknem się nie robi bo ktoś kiedyś wymyślił ze chlapiesz szyby (a to przecież zależy od masy rzeczy) i czasem robi się tak ze przez kran nie da się otworzy okna. Za to gaz pod oknem to zagrożenie - do tego nie ma jak wyciągu zamontowac
          • inny.kwiatek Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 19:55
            Zlew pod oknem jak najbardziej „się” robi.
            • ichi51e Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 21:36
              Oczywiście ze tak ale jak pójdziesz do projektanta to ci będzie mówił „trojkat produkcyjny” „zlew pod oknem niewygodny” itd bzdety
    • rosie Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 12:41
      Kuchenka przy oknie to glupi pomysl. Zazwyczaj jak gotuję to lubię mieć uchylone okno. Mam kuchenkę w rogu kuchni, 15 cm od okna. Jak sobie uchylę, to gaz nierównomiernie ogrzewa garnek (podmuch powietrza nawet przy lekko uchylonym oknie) Przy gotowaniu zupy nie gra roli, przy smażeniu naleśników/jajecznicy już tak. A jak zrobi się przeciąg w domu, to gaz może zgasnąć.
    • li_lah Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 13:32
      Kuchenka gazowa musi się znajdować 1.5m minimum od okna. To ze względów bezpieczeństwa.
    • inny.kwiatek Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 24.04.23, 19:54
      Dla mnie kuchenka gazowa pod samym oknem jest przede wszystkim niebezpieczna. W tak małej kuchni warto otworzyć okno w czasie gotowania a wtedy powiew wiatru może zdmuchnąć ogień i ulatnia się gaz, popchnąć płomień i coś się zapali. I pytanie czy to okno w ogóle da się otworzyć. Dla mnie opcja nie do przyjęcia.
      A zlewozmywak mam jako pierwszy od prawej przy ścianie i w ogóle mi to nie przeszkadza.
      Myślalaś o małej lodówce podblatowej? To rozwiązuje problem lodówki w świetle okna a pytanie czy sama potrzebujesz tak dużej lodówki.
    • ritual2019 Re: kuchenka gazowa pod samym oknem? 25.04.23, 07:28
      Zlewy sa zazwyczaj pod oknem. Kuchni sobie nie wyobrazam, gdzie wtedy zainstalujesz wyciag?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka