Dodaj do ulubionych

Sensowne porady dla nastolatków w internecie

24.04.23, 13:04

Zaczęło się od raportu Martyny. Zaczęłam z synem (prawie 14) wieczorami omawiać zagadnienia z tej strony mlodeglowy.pl/kompendium/jestem-mloda-osoba/ i spodobało mu się. Chce kontynuować, wydaje mi się to fajne, szukam inspiracji. Czegoś podobnego, ale niekoniecznie stricte o zdrowiu psychicznym. Po prostu o problemach nastolatków np. kontaktach z rówieśnikami, przyjaźni, motywacji do nauki, o wartościach, poglądach itp. itd. Kojarzycie coś?
Obserwuj wątek
    • wisniowy_sad Re: Sensowne porady dla nastolatków w internecie 24.04.23, 13:55
      Może program TVP E-mocje, czy jakoś tak? Dostępny za darmo na vod, na kanale alfa też chyba był jakiś czas temu.
    • sferoplast Re: Sensowne porady dla nastolatków w internecie 24.04.23, 15:40
      Z działu 'język inkluzywny' na tej stronie:

>Każdy i każda z nas chce być szanowanx. Będę pisać znak „x” w miejsce znaku lub znaków odpowiedzialnych za rodzaj, bo jesteśmy różnych płci i każdx z nas jest równie ważnx. Pod x możesz sobie w myślach podłożyć np. a, y, e – w jakich zależności zaimków używasz.

🥴

A wracając do pytania - może internetmatters.org/pl/ o bezpieczeństwie online i Scarleteen o związkach i edukacji seksualnej.
      • unikotka Re: Sensowne porady dla nastolatków w internecie 24.04.23, 16:13
        sferoplast napisała:

> Z działu 'język inkluzywny' na tej stronie:
        >
        > >Każdy i każda z nas chce być szanowanx. Będę pisać znak „x” w miejsce znak
        > u lub znaków odpowiedzialnych za rodzaj, bo jesteśmy różnych płci i każdx z nas
        > jest równie ważnx. Pod x możesz sobie w myślach podłożyć np. a, y, e – w jakic
        > h zależności zaimków używasz.

Genialne smile
        Chciałabym, żeby taka pisownia się przyjęła, bo to -y/-a jest strasznie problematyczne.
        • feel_good_inc Re: Sensowne porady dla nastolatków w internecie 24.04.23, 18:39
          Zawsze mi się w takim przypadku przypomina namolne forsowanie przez woke tłumek "latinx" jako inkluzywnego, na który to każdy latynos dostaje piany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka