Dodaj do ulubionych

Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wstyd?

25.04.23, 10:34
Zbiża się lato, a wraz z nim plamy z potu na ubraniach. U szczęśliwców pod pachami, u pechowców również na plecach lub w innych miejscach. Nie chodzi mi o stare, zatęchłe plamy, tylko świeży pot, spływający stróżkami z powodu wysokich temperatur. Jak sobie radzicie z tym faktem? Nosicie tylko białe, czarne ciuchy, na których mniej widać, czy zlewacie problem zlewnych potów i nosicie wszelkie kolory, nie przejmując się, plamami? A może macie jakieś patenty? Blokery potu (chyba szkodliwe, oskarżane o wywoływanie raka), albo jakieś inne?
No chyba, że ematka, jak to prawdziwa ematka "nie poci się jak świnia", i nie ma tego typu problemów?
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 10:38
      A Ty jak widzisz plamy u innych to co sądzisz? Bo ja dokładnie NIC. Ot, plama potu, jak pięknie słońce swieci, moze zjem jabłko?
      • black.imak Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 10:51
        Prawdę mówiąc nie widuję, dlatego się zastanawiam, czy tylko ja mam ten problem? Ja noszę tylko czarne, białe lub wzorzyste bluzki, bo na nich mniej widać, a mnie te plamy krępują. U innych nie widuję, chyba że u biegaczy, no ale oni mają usprawiedliwienie wink
        • thank_you Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 10:54
          Ja widuję - głownie u mężczyzn, latem, noszących błękitne koszule. No pocą się - to chyba dobrze, ze termoregulacja działa? Pewnie tez nieraz miałam w jakimś upale plamę, ale nawet tego nie zarejestrowałam, bo mnie takie rzeczy nie zawstydzają - co i Tobie polecam.

W sumie latem rzadko kiedy noszę cos obcislego a w upały to albo jestem w kostiumie kąpielowym albo w koszuli z długim rękawem (len, jedwab) - i te są szerokie. Tak jest po prostu chłodniej. smile
    • koko8 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 10:47
      black.imak napisał(a):
      Blokery potu
      > (chyba szkodliwe, oskarżane o wywoływanie raka), albo jakieś inne?

Na szybko - chyba była dyskusja na temat aluminium w składzie dezodorantów i antyperspirantów, a nie samych blokerow? I tak są, blokery i antyperspiranty bez aluminium.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:10
        Tyle, że one, albo nie działają, albo udają, że nie mają aluminium, bo to właśnie aluminium i tylko aluminium ma takie działanie.
        • koko8 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:58
          U mnie działają. Podejrzewam jednak , że to kwestia osobnicza, bo pocę się znikomo.
          Niemniej chcaiałbym przeczytać rzetelne badania, który potwierdzaja jakikolwiek wpływ aluminium z dezodoranatów na raka piersi. Na razie uznaję to za urban legend, i stosuję etiaxil, bo dokonale działa.
          • emateczka Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 22:36
            Nie dziwota, że etiaxil działa, bo on akurat ma aluminium...
            • koko8 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 23:23
              Tak też napisalam, że używam go mimo stale krążących mitów na temat jego szkodliwości.
              Ale blokery bez soli glinu typu spirial czy medispirant mineral też są skuteczne.
              • bajgla Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 20:20
                Z tym brakiem soli glinu to tak nie do końca
                • koko8 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 22:32
                  Nie bardzo wiem, co wkleiłaś, bo na zdjeciach nie widzę nazw produktów. I nie wiem co masz na myśli pisząc "to nie tak do końca". Jest wiele antyperspirantów i blokerow bez soli glinu, te 2 dalam przykładowo. Używałam ich (między innymi) i spelnialy swoje zadanie. Wklejam składy spirialu i medispirantu, w których nie występuje aluminium.
                  • bajgla Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 23:35
                    Potassium Alum to jest sól glinu, siarczan glinu potasu.
    • daniela34 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 10:50
      Jestę ematkom i rzeczywiście pocę się mało - tylko przy wielkich upałach i wtedy kiedy wybiorę jakiś ciuch ze sztucznego materiału. Unikam takich wyborów, choć zdarzyły mi się wpadki. O ile materiał nie farbuje to plama szybko wysycha i znika. I noszę wszystkie kolory, zwłaszcza w lecie.
    • imponderabilia22 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 10:55
      Ja noszę w lecie koszulki,które nie przylegają do pach, albo takie porekawki. Ważne, żeby nie śmierdzieć.
    • mabel_mora Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:02
      Zdarza mi się widziec u siebie jak i u innych, dla mnie jest to trochę wkurzająco-krępujące (pod moimi pachami, pod cudzymi jest to to obojętne, ale skłamałabym, że nie przyciągnie wzroku)
      Patentów nie mam, staram się nie kupować ubrań z tkanin na których widac każda krople wody (nawet gdy chlapnie woda przy myciu rąk) często sa to satyny bawełniane.
      Wstydem jest śmierdząca pacha rano lub u osób którym warunki pozwalaja na odświeżenie w ciągu dnia. jestem wyrozumiała dla pracowników fizycznych, pracującychnw terenie
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:05
      Kup sobie wkładki antypotowe pod pachy i się ciesz, że pocisz się pod pachami, a nie na głowie i twarzy, bo to jest dopiero upierdliwe.
      Jak jest bardzo gorąco, to wyglądam, jakbym spod prysznica dopiero co wylazła: włosy mokre, przylizane, stróżki potu spływające z głowy po twarzy i szyi, a pod pachami susza.
      • black.imak Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:22
        To już chyba wolę plamy niż nosić podpaski pod pachami, bo tak mi się to kojarzy. Dla mnie nasutniki czy wkładki pod pachami to jakaś abstrakcja. Tobie nie przeszkadzają?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:25
          Ja nie mam potrzeby nosić, bo pod pachami się nie pocę, a na głowę jeszcze podpasek nie wymyślili.
          • stephanie.plum Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 14:19
            :~)
          • mikams75 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 10:45
            na glowe sa opaski, takie jak czasem sportowcy nosza, zeby im pot oczu nie zalewal, frotte czy z czegos moze lepszego tez sa.
      • stephanie.plum Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 14:20
        to jeszcze nic, ja nie tylko opływam potem, ale też mam twarz czerwoną w białe cętki (ale to po dużym wysiłku w upale).

raz się ktoś autentycznie przestraszył.
      • chatgris01 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 20:22
        Przez Was mam teraz obraz stróżek potu stróżujacych przy pocie i mam zagwozdke, czy przy wlasnym, czy cudzym surprised
      • kiddy Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 15:22
        Mam tak samo, od dziecka bardzo się pocę na linii włosów i na karku. Dosłownie leci mi woda po twarzy. Mocno pocę się też na plecach i to niestety widać, bo czasem o coś sie oprę albo po prostu jestem tak spocona, że ta woda musi być widoczna. Nie mam patentu na pocenie się, trudno, sucha przy 30 stopniach nie będę. Mój syn poci się na twarzy i włosach jeszcze mocniej, po prostu wygląda, jakby cały czas lał ktoś na niego wodę.
    • lalkaika Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:09
      Zrobiłam botoks ładnych parę lat temu. Drogo ale działa.
    • borsuczyca.klusek Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:10
      Dla mnie to normalne działanie ludzkiego organizmu. Każdy się czasem spoci bez przesady by robić z tego problem.

Przynajmniej widać, że ma się do czynienia z człowiekiem a nie reptilianem 🙄
      • stephanie.plum Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 14:12
        kocham Cię całym sercem!!!
    • sylwiastka Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:21
      Nie poce sie pod pachami, bo codziennie uzywam antyperspirantow z aluminium. Poki co nie wykazano ich negatywnego wplywu na zdrowie, oraz nie zakazano ich produkcji. Wiekszy wplyw na raka ma picie alkoholu i jedzenie przetworzonego miesa, promieniowanie UV, niektore wirusy. Produkcla aluminium jest czynnikiem niebezpiecznym lae nie uzywanie produktow z aluminium.
      www.cancer.org/healthy/cancer-causes/general-info/known-and-probable-human-carcinogens.html
      • black.imak Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:25
        Są też badania, że aluminium ma wpływ, między innymi na powstawanie nowotworów i alzheimera. A dezodoranty, antyperspiranty czy blokery bez aluminium działają bardzo kiepsko.
        • sylwiastka Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:32
          Badania sa na wszystko, wiem, bo jestem naukowcem. Nie znaczy to, ze wszystkie badania sa jednakowo dobrze przeprowadzone i daja miarodajne wyniki oraz wnioski, zmianiajace status produktow. Na razie naukowcy z wielu instytucji nie uwazaja aluminium jako czynnika ryzyka, bo nie ma na to przekonujacych, wysokiej jakosci badan.
          • thank_you Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:37
            Za to są badania, które zaprzeczają wpływowi aluminium na rozwój raka piersi i Alzheimera. Ale utrwaliło die to tak, jak kiedyś MMR wywołująca autyzm, bo ktoś sfałszował badania.
        • thank_you Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:36
          To mity.
    • homohominilupus Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 11:39
      Nie lubię, bardzo mnie krępują. Staram się dobierać kolory i fasony letnich ciuchów zeby tego uniknąć.
    • stephanie.plum Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 14:18
      no cóż, wyznam jak na spowiedzi, że ja "pocę się jak świnia" pod pachami.

od lat mam opracowaną strategię, żadnych obcisłych bluzek z rękawami.

nawet zimą jest wersja top na szerokich ramiączkach, nie wrzynający się pod pachy, plus coś luźnego z rękawem, zimą swetrzysko, latem, może być t-shirt oversize, bluza, cokolwiek, chusta, albo nic.

nigdy w życiu nie kupię sobie żadnej kiecki z rękawami, każda musi kończyć się prostą linią uwalniającą ramiona (nie wiem, jak to opisać). na szczęście kocham ten fason i w ogóle nie marznę w ręce.
    • malaperspektywa Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 14:42
      Nie pocę się jak świnia ale wczoraj w zbiórkomie widziałam faceta zlanego potem. Czoło, plecy całe mokre. Nie chciałabym go dotknąć w tłoku ale w zasadzue to nic nie pomyślałam. Taka jego natura, że poci się bardziej.
      • mikams75 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 10:47
        czasem natura a czasem choroba, ja kiedys bralam jakies leki, po ktorych chodzilam cala zlana potem...
    • escott Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 18:45
      Unikam tylko na tyle, na ile mie jest to zbyt upierdliwe. Tzn na przykład zawsze pociłam się w tiszertach łatwo, wiec między innymi z tego powodu nie nosze, wolę bardziej przewiewne rzeczy. Ale jak żar się leje z nieba, to po prostu godzę sie z tym, ze będę spocona, najwyżej staram sie tak planować, żeby na przykład nie wylądować na wieczornym spotkaniu w ciuchach, w których pociłam sie cały dzien. O kolorach nigdy nie myślałam pod tym kątem. Ludzka rzecz. Ja najbardziej nie cierpię pocenia sie pod biustem, ale znowu: No jak jest 30 stopni to nie poradzę na to nic.
    • gama2003 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 19:44
      W upały mokre plamy to mój najmniejszy problem. Chyba się nie przejmuję a pocę się cbyba przeciętnie. Plamy z potu, gdy powietrze w miescie drży od gorąca to nic zawstydzającego. Nawet u nastaranej damulki.

Za to mam obsesję ,, nie śmierdzenia ,,.
      Tu nie ma że boli, nie mogę śmierdzieć ani trochę.

• daisy Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 20:19
      ale te stróżki to żony stróża?
      • stephanie.plum Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 20:23
        chyba córki...
        • chatgris01 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 20:26
          No nie, zony to stróżowe, a corki stróżówny.
          Stróżki to zenska forma stróżów.
        • daisy Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 20:29
          Stróż strugał stracha w strumieniu, strugą spadały strużyny, stróżowa ze stróżkami strwożona stróżowała.
      • angazetka Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 23:05
        Stró(u)żki to moje nemesis redaktorskie, boję się ich jak zarazy big_grin
        • daisy Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 01:30
          Wystarczy skorelować ze strugą bądź stróżem.
      • mmk9 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 13:14
        Skąd, panie wykonujące niezależnie szlachetny fach pilnowania bramy i poganiania miotłą deszczowki do rynsztoka, o czym wiem z literatury.
    • alchemy_alice Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 22:20
      Jak ktoś ma patent który zadziała na mnie to ja chętnie przyjmę. Pocę się, tak że jestem praktycznie mokra wszędzie, na twarzy, plecach, pod pachami, na dłoniach, na udach. Nie wiem czy jest miejsce na moim ciele, gdzie się nie pocę. Używam antyprespirantu, więc zapachu nie ma. Staram się nosić ubrania w miarę luźne, z naturalnych tkanin, co jakiś czas robię kąpiel w szałwi, mam wkładki pod pachy przyczepiane do ubrań. Jednak praktycznie żaden z tych sposobów nie działa tak cudownie, jak to wszyscy mówią. Żadnych tabletek nie używam, bo po pierwsze nie działają, po drugie mają "cudowne" efekty uboczne w postaci latania do łazienki co pół godziny. Wszystko przebadane z góry na dół. Musiałabym się chyba cała ostrzyknąć botoksem.

Sumując przydługi wywód, po prostu znoszę to z "godnościom osobistom"
      • gama2003 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 22:29
        I dobrze robisz.
        Cellulitu nie można, potu nie można, zmarszczek nie można, włosów też nie można, chyba, że o głowę chodzi, to trzeba.
        Dajcie się ludziom pocić jak 50 stopni w słońcu.

• bei Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 22:37
      Gdybym miała taki problem, to używałaby wkładek , przylepianych do odzieży w tych newralgicznych miejscach .
      Co myślę gdy widzę te mokre plamy?- ze jest gorąco, i tyle.
    • ardzuna Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 22:39
      Spływającej stróżki jeszcze u nikogo nie widziałam. Stróża też nie wink
    • mayaalex Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 23:05
      Latem nosze koszulki/sukienki bez rekawow lub z luznymi rekawami. Na plecach raczej sie nie poce, choc jak czasem jest wysoka temperatura plus duza wilgotnosc to poce sie wszedzie (ale wtedy albo wlaczam klime albo wskakuje do basenu bo takie warunki to tylko na wakacjach mam).
      Etiaxil jest bardzo dobry ale podraznia mnie pod pachami, nawet ten delikatny.
    • misterni Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 25.04.23, 23:31
      Szczerze? Mało mnie obchodzi czy widać, czy nie. Podczas upałów interesuje mnie tylko to, żeby je przetrwać. 😉
    • naturella Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 10:53
      Raz jestem e-matką! Bo nie pocę się w upale. Mnie rzadko kiedy jest gorąco, dla mnie idealna temperatura to 28-32 stopnie, wtedy czuję, że żyję. Raz moja córka wiwatowała, bo przy 36 stopniach i intensywnym marszu miałam wilgotne plecy smile Plamy z potu to mogłabym mieć przy wysokim stresie, ale rzadko miewam aż taki stres. Ale bardziej w temacie - chyba na białych ciuchach mniej widać wilgotne plamy?
    • danaide2.0 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 11:02
      Jak się pocą holiłudzcy aktorzy to żaden wstyd.
      Jak się ematka poci - olaboga!!!
      • virtualnie Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 12:24
        Zależy jacy aktorzy. Czasem, można być fajnie spoconym wink

https://recenserie.com/wp-content/uploads/2023/01/1923-1x03-1.jpg

• virtualnie Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 12:25
          https://tv-fanatic-res.cloudinary.com/iu/s--h_2hhaZ3--/t_xlarge_p/cs_srgb,f_auto,fl_strip_profile.lossy,q_auto:420/v1672419578/sweaty-sexy-spencer-1923-s1e3.jpg
    • babcia47 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 15:34
      Czasem mi przeszkadza ale nie sam fakt złocenia się w czasie upału ile brak wyobraźni kogoś kto określa jakiś obowiązujący typ ubrania w taką pogodę i ewentualnie jeszcze gorsze tego wykonanie przez nieumiejetne tego wykonanie. Dla przykładu gdy wymaga się od faceta by był w koszuli z długim rękawem, do tego np w niebieskiej i pod krawatem..A tu na teoretycznie eleganckim ubraniu wielkie zacieki z potu czego nijak nie da się ukryć bo różnica samego koloru jest ogromna. Wystarczyła by luzniejsza koszula z krótkim rękawem i bez krawatu z tkaniny na której nie widać tak mokrych plam
      • virtualnie Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 19:03
        Herezja. Wg ematki koszula męska tylko z długim rękawem, nawet gdyby facetowi wszystko bulgotało pod spodem.
    • m_incubo Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 19:08
      Nie tylko nie pocę się jak świnia, ale nie pocę się właściwie w ogóle, nawet w 30 stopniowym upale.
      To znaczy w sposób widoczny, oczywiście. Nigdy w życiu nie miałam plam potu pod pachami - ani nigdzie indziej 🤷🏻‍♀️
      • virtualnie Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 19:12
        A to jakiś defekt. Bo pocenie się to reakcja chłodząca organizmu.
        • m_incubo Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 19:20
          Coś w tym może być, bo mnie nigdy nie jest gorąco, nawet w największe upały.
          Dopiero w okolicach 30 stopni czuję, że żyję smile
          • koko8 Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 19:26
            Też tak mam, i nie czuję się uszkodzona🤷🏼‍♀️
      • borsuczyca.klusek Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 26.04.23, 22:36
        Zupełnie mnie nie dziwi, że akurat ty jesteś reptilianką 🙄
        • m_incubo Re: Świeże plamy z potu pod pachami, czy to wsty 27.04.23, 15:24
          Może trochę uczlowieczy mnie fakt, że co prawda zdarza mi się spocić, tyle że z zimna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka