Dodaj do ulubionych

Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami?

25.04.23, 13:16
Minister klimatu Anna Moskwa, pytana o to, jak radzi sobie z rosnącymi cenami odpowiedziała "Robimy zakupy poza siecią, w lokalnym sklepie, gdzie ceny się nie zmieniły, za co jesteśmy wdzięczni lokalnemu dostawcy".
Nie wiem gdzie jest sklep p. Moskwy, ale też chciałabym robić tam zakupy.
Na razie przyszło mi powiększone opłaty (z wodą) ze Spółdzielni. Przekroczyliśmy już 1100 zł miesięcznie za 4 osoby w skromnym bloku.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:22
      Nie odpowiem wulgarnie, nie odpowiem wulgarnie...
      Taaaak. Na pewno Pani Lodzia, właścicielka niewielkiego sklepu nie podnosi cen tylko dokłada do interesu, bo przecież tak właśnie prowadzi się biznes. Oh yeah!
      • koko8 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:34
        "Pani Lodzia" ze sklepu Moskwy w Lesznowoli właśnie się wypowiada dla reporterów. Ceny jak w Katz's Delicatessen.
        • daniela34 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:40
          🤣🤣🤣
          • daniela34 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:41
            Praw ekonomii pan nie oszukasz i nie bądź pan głąb.
        • mizantropka_20 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:50
          Albo widząc nadchodzącą minister, w popłochu zmienia ceny na te sprzed wypłaszczenia, żeby Moskwa została wciąż tą samą Moskwą.
      • asia_i_p Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:14
        Może to jest taki sam sklep jak różne małe urocze sklepiki na Ursynowie (Belgradzka się ta uliczka chyba nazywała). Oni ceny wyjściowo mieli takie, że spokojnie mogliby ich nie podnosić przez dwa-trzy kryzysy i wyjść na swoje.
        • me-lissa Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:06
          O, albo bazarek na Kabatach, gdzie masło już parę lat temu kosztowało dychę
      • turbinkamalinka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:07
        daniela34 napisała:

> Nie odpowiem wulgarnie, nie odpowiem wulgarnie...
        > Taaaak. Na pewno Pani Lodzia, właścicielka niewielkiego sklepu nie podnosi cen
        > tylko dokłada do interesu, bo przecież tak właśnie prowadzi się biznes. Oh yeah
        > !
        No ja mam właśnie taką panią lodzie, co to chyba tylko cene buraków zostawiła z zeszłego roku. Jak było 1,80 za kilogram, tak jest nadal. I olej rzepakowy kupiłam za 7 zł ale 900ml
      • kozaki_za_kolano Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:10
        daniela34 napisała:

> Nie odpowiem wulgarnie, nie odpowiem wulgarnie...

Lotos..... lotos...... ommmmmm

> Taaaak. Na pewno Pani Lodzia, właścicielka niewielkiego sklepu nie podnosi cen
        > tylko dokłada do interesu

O tym wie każdy przedsiębiorca smile Ba, niedługo w każdym sklepie zawiśnie obowiązkowo tabliczka z napisem "Przedsięciorco! Nie bądź krwiopijcą! Dołóż do interesu", a drobnym drukiem "Tabliczka obowiązkowa, slajd nr 333 rządowej prezentacji z dnia...."
    • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:27
      Ciekawe, ze się nie zmienili skoro zrobili 0% na VAT na żywność, to powinna powiedzieć ze wręcz spadły…

Swoją droga, babka ma 43 lata 😳😳😳 myślałam, ze 63…
      • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:27
        Zmieniły*
      • hanusinamama Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:33
        Ja też.
      • srubokretka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:38
        >babka ma 43 lata

Niemozliwe! Raptownie schudla?
        • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:42
          Poglądy pisowskie postarzają 💁🏼‍♀️
          • srubokretka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:47
            Ale az tak? Nie widzialam jeszcze takiej skory u 40kilkulatki. Do tego okulary. Slabe geny. Jakby to moja kolezanka powiedziala.
            • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:56
              nienawiść i pogarda dodają lat 🙄
              • srubokretka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:01
                gdyby to bylo przyczyna, to wiekszosc ematek tak. by wygladala
                Moze zla data krazy w necie? w 53 bym uwierzyla.
                • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:16
                  Może wyglądają, nie widziałam na żywo ;p zreszta zdecydowanie większość nie sieje nienawiści do wszystkiego co inne i obce
                  • srubokretka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:28
                    >nienawiści do wszystkiego co inne i obce

Niektorzy za pozno dochodza do wniosku, ze powinni np z inna rasa odswiezyc geny. Moze to nie nienawisc, tylko frustracja?

powiem szczerze, ze kobiete widze pierwszy raz, wiec juz sie zamkne. Nie zdarza mi sie tak czepiac czyjegos wygladu.
                    • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:49
                      Serio? Przecież babka jest na stanowisku ministra :0
                      • srubokretka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:58
                        za granica sie ukrywam przed polska polityka wink Niestety tutejsza tez do doopy, ale cudza lepiej znosze.
                • georgia.guidestones Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:06
                  srubokretka napisał:

> gdyby to bylo przyczyna, to wiekszosc ematek tak. by wygladala
                  > Moze zla data krazy w necie? w 53 bym uwierzyla.
                  1979. Czyli M.Rozenek-Majdan bis z tym odmłodzeniem o 10 lat?
      • shellyanna Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:50
        auksencja15 napisała:

>
        > Swoją droga, babka ma 43 lata 😳😳😳 myślałam, ze 63…

Że jaaaak?! Że ile??!! 🤯
        • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:13
          Też jestem w szoku, ona jest młodsza ode mnie, ma pieniądze, możliwości, aż trudno uwierzyć, że można mieć aż tak złe geny lub aż tak się zaniedbać będąc na eksponowanym stanowisku😳
      • alpepe Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:44
        OJP, no, może nie 63, ale 56 dałabym jej. Ja mam 47 i nie mam takich fafli.
      • simply_z Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:47
        ile????
      • alpepe Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:00
        Tak sobie jeszcze popatrzyłam, może to alkoholiczka, niby pulchna, a obwisła.
        • memphis90 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:37
          Jadła ryby z Odry żeby udowodnić, ze nic się nie dzieje, zdrowiutkie są.
      • malia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:07
        W szoku jestem. Ale też przychylam sie do tego, że pisowskie poglądy postarzają
      • bi_scotti Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:16
        auksencja15 napisała:

To be honest, az zapytalam Maszyna Google o obrazek (czy dostalam odpowiednia osobe?), bo myslalam, ze Ematka (as always) lekko wredniawa no ale bo ja wiem ... wink No comments, eh. Life.
        • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:35
          Może po prostu choruje 🤷‍♀️
          • kozaki_za_kolano Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:13
            Albo może przeszła przedwczesną meno, to też postarza, człowiek się wtedy sypie
            • malia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:16
              Charakter i osobowość jej wypełzła na twarz
        • stasi1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 20:17
          na 63 na pewno nie wygląda
          • arthwen Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:45
            Wygląda. Wygląda starzej niż moja teściowa, rocznik 59.
            • stasi1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 27.04.23, 20:50
              To gratulować teściowej
          • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:46
            Wyglada starzej niż moja matka rocznik 67 😂
      • primula.alpicola Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:15
        auksencja15 napisała:

Coooo?! To niemożliwe!
        • malia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:24
          w mojej szkole odchodziła na emeryturę pani Ala, miał bardzo podobny typ urody, na niektórych zdjęciach wręcz jak siostry bliźniaczki. Pani Ala jest zadbaną panią ,ma 62 lata i na tym zdjęciu są łudząco podobne.
          43 lata !!! https://s2.tvp.pl/images2/2/6/b/uid_26b61e6b080d4fb099ec76cef117a4de_width_1280_play_0_pos_0_gs_0_height_720_minister-klimatu-i-srodowiska-anna-moskwa-fot-pappiotr-polak.jpg
          • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:49
            Może to pomyłka jednak i wszędzie powielają
            • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:55
              To nie pomyłka, chyba że cały jej życiorys pomylili.
          • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:53
            Na tym zdjęciu jeszcze nie wygląda najgorzej, mi się wyświetliły starsze, kiedy miała krótkie włosy i słabszy makijaż
          • simply_z Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:17
            Podobna trochę do Zapędowskiej
          • cosmetic.wipes Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 05:42
            Tu jeszcze gorzej
          • anorektycznazdzira Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 05:59
            może tyła i chudła kilkanaście razy po 40 kilo???
            Nie wiem jak uzyskać taki efekt w takim wieku
            • 35wcieniu Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 09:32
              Normalnie, ludzie się różnie starzeją i różnie wyglądają wyjściowo.
              Pani minister jest, i owszem, albo głupia albo pozbawiona kręgosłupa moralnego, co tlumaczyloby dlaczego jest w stanie powiedzieć wszystko dla swoich korzyści, i co należy jej wytykać, nagłaśniać i piętnować, ale rozkmin na temat wyglądu naprawdę nie rozumiem.
      • anorektycznazdzira Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 05:57
        Jezu!!! 0_0
        ja też
        w szoku jestem
    • livia.kalina Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:30
      Pani Moskwa (nomen omen) po prostu je ciastka.
      A ja taka głupia i się nie domyśliłam, co trzeba robić.
    • memphis90 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:44
      Tzn u nas w lokalnych rzeczywiście ceny się bardzo nie zmieniły - mleko nadal po 5.60 - 6zl za litr, masło 9,99 za 200g.
      • memphis90 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:46
        Tzn tak było, bo sklep akurat właśnie upadł i będzie jakiś nowy najemca lokalu. Pewnie mieli za dużo klientów, wiec za dużo musieli dokładać do byznesu.
        • livia.kalina Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:02
          Myślę, że po prostu zarobili już tyle, że nie muszą więcej pracować, tylko pojadą do jakichś biedaków jak Szwecja czy inna Holandia (których już nie ma) i będą tam zyć jako bogaci rentierzy. Żeby zrobić w Polsce miejsce biednym Anglikom, którzy masowo walą na starość do Polski, żeby chociaż u schyłku życia zakosztować prawdziwej wolności i dobrobytu.
      • turbinkamalinka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:34
        memphis90 napisała:

> Tzn u nas w lokalnych rzeczywiście ceny się bardzo nie zmieniły - mleko nadal p
        > o 5.60 - 6zl za litr, masło 9,99 za 200g.
        >
        A to u mnie jeśli chodzi o masło, to w naszym wiejskim sklepiku masło mlekovity po 6,50, a było po 9,99. Mleko jest za 4,50. Chleb najtańszy (baltonowski) za 3,80. Ale marchew 4,80, pietruszka korzeń 8. Z tanich rzeczy biała kapusta mała główka za 2 zł sztuka. Nie najgorsze mam ceny wędliny, od jednej pani która hoduje świnie do 40 zł kg.
    • aagnes Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:46
      Robię dokładnie odwrotnie jak pani Moskwa, kupuje tylko w sieciowkach to co jest w promocji, niewazne czy akurat mam ochote to zjesc.
      na lokalne, krajowe jedzenie mnie nie stać.
      • kokosowy15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:50
        Przecież wystarczy podnieść ceny swoich usług (część ematek) lub iść do szefa po podwyżkę (druga część). Nieudacznicy muszą obniżyć standard życia.
        • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:55
          a jakie inne sposoby polecasz?
          • elkas11 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:19
            Szukam sklepu p. Moskwy
            • koko8 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:37
              proszsz:
              wydarzenia.interia.pl/tylko-w-interii/news-znalezlismy-legendarny-sklep-w-ktorym-wedlug-minister-moskwy,nId,6739086
          • malaperspektywa Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:34
            Wystarczy jeść to samo co dotychczas tylko trochę mniej. 🙃
            • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:37
              Na przykład raz na 3 dni, co ma już zwolenników na forum 😆
              • turbinkamalinka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:38
                szmytka1 napisała:

> Na przykład raz na 3 dni, co ma już zwolenników na forum 😆

Fajnie by było. Ostatnio mam jakiegoś doła, że mi się nawet memłać nie chce. Ale niestety żołądek domaga się 2-3 posiłków dziennie.
            • bi_scotti Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:27
              malaperspektywa napisała:

> Wystarczy jeść to samo co dotychczas tylko trochę mniej. 🙃

Ooo, to jak w odwiecznej przypowiastce o koniu, ktory juz prawie-prawie przyzwyczail sie do niejedzenia ale zanim zrobilo sie perfect to padl uncertain
              Gap pomiedzy tymi, ktorzy maja a tymi, ktorym wciaz brak rosnie szybciej & szybciej - nie umiemy (jako humans na Planecie Ziemia) w taxes i takie sa skutki, eh ... Life.
          • biala_ladecka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:53
            auksencja15 napisała:

> a jakie inne sposoby polecasz?

Koleżanka raczyła zapomnieć o mojej ulubionej radzie: zmień pracę na lepiej płatną.
            Nauczyciele lubią to 😂
          • kokosowy15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:01
            Jest jeszcze jeden, Balcerowiczowsko - Matczakowy, czyli więcej pracować, nawet 25 godzin na dobę.
        • hanusinamama Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:21
          NO nie wystarczy, trzeba jeszcze usługę wykonać. Ale faktycznie - u mnie działa
        • aagnes Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:25
          Toteż ja jako nieudacznik obniżyłam standart.
    • demono2004 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:47
      To gdzie ten sklep, gdzie ceny stoją w miejscu? big_grin
      • primula.alpicola Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:00
        demono2004 napisała:

> To gdzie ten sklep, gdzie ceny stoją w miejscu? big_grin

#całapolskaszuka
        • bi_scotti Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:30
          primula.alpicola napisała:

> #całapolskaszuka

Ja mysle, ze to jest great idea na business - Gra Planszowa Dla Uczestnikow W Kazdym Wieku "Znajdz Sklep Ministry Moskwy" big_grin Wszystkie birthday gifts dla wszystkich pokolen kupia sie same - price will never change wink Cheers.
    • hukers Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:49
      elkas11 napisała:

> Minister klimatu Anna Moskwa, pytana o to, jak radzi sobie z rosnącymi cenami o
      > dpowiedziała "Robimy zakupy poza siecią, w lokalnym sklepie, gdzie ceny się nie
      > zmieniły, za co jesteśmy wdzięczni lokalnemu dostawcy".

Chodzimy sobie z żoną w weekendy na długie spacery z pieskiem, a z racji tego, że ostatni weekend był dość ciepły, przysiedliśmy w lokalnej knajpie na dwa piwka, coby się ochłodzić. Dwa piwka "z pipy" od lokalnego dostawcy kosztowały 34 zł (nie żaden Rynek, obrzeża Krk).
      • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:57
        W centrum Gdańska w ostatnia niedziele w knajpie w ogródku duże piwko 10/12 zł
        • hukers Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:00
          auksencja15 napisała:

> W centrum Gdańska w ostatnia niedziele w knajpie w ogródku duże piwko 10/12 zł

Czyli jednak długi weekend w Gdańsku.
          Dzięki.
          • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:04
            Wiadomo są super drogie fancy miejsca, ale bez problemu można znaleźć coś w rozsądnych cenach, w końcu konkurencja tez jest spora
          • kubek0802 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:38
            Z Krakowa do do Ołomuńca bliżej. Tam Pilsner we wszystkich knajpkach na rynku 56 koron.
            • hukers Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:44
              kubek0802 napisała:

> Z Krakowa do do Ołomuńca bliżej. Tam Pilsner we wszystkich knajpkach na rynku
              > 56 koron.

Piwo piwem, a morze mają?
              • kubek0802 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:47
                cóż, ale na lekkie wspomnienie:
                -hej Czesi jak tam morze?
                -hej Polacy jak tam aborcja?
                • hukers Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:35
                  kubek0802 napisała:

> cóż, ale na lekkie wspomnienie:
                  > -hej Czesi jak tam morze?
                  > -hej Polacy jak tam aborcja?

Z punktu widzenia długo weekendowych destynacji, na szczęście, interesuje mnie tylko pierwsze zagadnieniesmile
    • primula.alpicola Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 13:54
      Tępa krowa.
      Przepraszam krowy.
      • turbinkamalinka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:42
        primula.alpicola napisała:

> Tępa krowa.
        > Przepraszam krowy.

No wiesz, jak tak możesz? Krowy może są dość tępę, ale przynajmniej mają piękne oczy i ogólnie fajne mordy tongue_out, a ta pani nic nie ma. Ani mózgu, ani fajnej mordy.
    • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:09
      Ja odpowiem całkiem serio. No to wypisałam dziecko z przedszkola, bo było platne, o czym naprodukowalam watek na ematce a nawet moze ze dwa. Będę oszczędzać na praniu. Wbrew temu, co twierdziły tutejsze.eksperki.program Eco w.pralce i.zmywarce nie jest energooszczędny względem programu godzinnego. Jedna ematka kazała sprawdzić w takiej tabelce i znalazłam tabelkę i Eco.zre więcej prądu niż godzinne albo 45 minutowe. Zatem na stale piore w 45 minutach i 30 stopniach. Wyjątek zrobię dla pościeli i ręczników od czasu do czasu. Nie będę prac już w moim ulubionym lynie Arielu bo przekracza cena 40 zł za 60 chyba pran, a wypróbuje możeproszek bryzę 45 zł za 100 pran. Tylko obawy.mam czy proszek zda egzamin w tym krotkim programie.
      • pade Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:39
        Oczywiście, że nie jest eko. Ja też korzystam tylko z krótkich programów. Ciemne w 40 stopniach, ręczniki/pościel/ścierki w 60. Używam płynu do prania.
        Do zmywarki też płynu, nie znoszę kapsułek.
        • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:41
          Chodziło o program Eco, w założeniu energooszczędny za to piorunsko długi. Uściślam, bo nie wiem czy się dobrze zrozumialysmy
          • pade Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:11
            Dobrze się zrozumiałyśmysmile
          • hanusinamama Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:25
            Ja nie mam godzinnego. Moj szybki na bawełne pierze 2h i żre wiecej wody i pradu niz eco.
          • danaide2.0 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:38
            Ciekawe co autorzy programów mieli na myśli przez ECO. Bo może oszczędność wody, ale już nie prądu.
            • pade Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:48
              Zdecydowanie wody.
              Do czarnych ciuchów muszę włączyć dodatkowe płukanie, bo inaczej na niektórych tshirtach mam resztki płynu do płukania.
      • evening.vibes Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:58
        szmytka1 napisała:
        > Wbrew temu, co twierdziły tutejsze.eksperki.program Eco w.pralce i.zm
        > ywarce nie jest energooszczędny względem programu godzinnego. Jedna ematka kaza
        > ła sprawdzić w takiej tabelce i znalazłam tabelkę i Eco.zre więcej prądu niż go
        > dzinne albo 45 minutowe.

A porównałaś załadunek w kg? U mnie krótkie programy to 1/2 załadunku długich.
        • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:15
          Ja mam możliwość praniq całego załadunku, a w programie 15 minutowym, który jest na mniej, też się da odświeżyć xala pralkę klamotów i nic się nie dzieje.
          • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:22
            Do ciemnych rzeczy często używam programu 15 minut, na szkolne koszulki i podobne rzeczy w zupełności wystarcza.
      • berdebul Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:14
        Bryza jest bardzo spoko. Mieli genialny zel do prania, ale jakoś zniknął ze sklepów. Prałam w Bryzie przed kryzysem.
        • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:44
          Ja w proszkach prałam przed erą płynów, kilkanaście lat temu. A od dłuższego czasu tylko żele, ariel kolor i vizir do białego, ale z uwagi na zapach. Teraz litrową butelka kosztuje już tyle, co do niedawna ta ponad 2 l, więc postanowiłam szukać alternatywy. I patrze w mediaexpert jest bryza proszek na 105 pran coś 49 zł chuba w promo, byłam już na dziale chemicznym powąchać 😆 i krok mnie dzieli od zakupu
          • hanusinamama Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:01
            Tylko przelicz moze na ile pran wystarcza jedno na ile drugie. Nie mowie ze zel wyjdzie taniej ale warto przeliczyć. My ogólnie podobno za duzo detergentu lejemy/sypiemy do pralek
            • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 08:31
              Masz mnie za idiote, wiem od dawna
              Bryza 105 pran za 49 zl, ariel taki jak kupuje 2litrowy za 30 zł na 32 prania a większy ariel na 70 pran kosztuje 60 zł.
              • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 08:33
                M9ge jeszcze porównać miedY próbkami a nie proszek-plyn. Bryza za 10 kg opakowanie kosztuje coś około 70 zł, czyli 7-7.50 zł kilogram proszku. Mniejsza bryza w promce tez 7-8 zl za kg. Ariela chyba nie ma w takich worach, mniejsze pojemności kosztują między 17 a 25 zł za kg proszku
                • chococaffe Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 08:38
                  Na początku pandemii - kupiłam/odkryłam (polubiłam) płyn do prania Bambi za 5,5 PLN Teraz kosztuje ponad 20 pln
                  • hanusinamama Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 08:54
                    Ja przed pandemią za Płyn do prania dzidziuś płaciłam 14 zł. Teraz kosztuje 24 zł
              • hanusinamama Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 08:51
                Nie wiem czemu kąsasz? Tak z założenia rzucasz się na ludzi?
                Pisałam, żebyś przeliczyła nie dlatego ze cie uważam za idiotkę. Sama nie mam pojęcia na ile mój płyn starcza. Kupuje taki bo inne mnie raz uczulają, dwa mi śmierdzą. Polecam polisę
                • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 09:16
                  Na opakowaniu na przedniej stronie jest zaznaczone jak byk. Zadajesz pytania sugerujące niedorozwój umysłowy. Przelicz.moze na ile wystarczy, sugeruje, że wiesz cos, czego ja nie dostrzegam kupujac detergent.
                  • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 09:19
                    Tak samo jak o cos pytasz, dostajesz odpowiedź już za pierwszym razem, jak w wątku.o robalach, ale.ponawiasz to samo.pytanie jeszczcze 5 x zupelnie od czapy. W dyskusji jeses bardzO irytujaca przez to. Czy ie czytasz drzewka, nie cofasz sie w nim, tylmo.produkujesz sie dalej i dalej z ta.sama.kwestia? Czy ty aby nie jesteś nastolatka? Tak ro i.moj dzieciak, aby mnie wkurzył.
    • lauren6 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 14:30
      Piękny ten filmik z Moskwą. Aż łezka wzruszenia zakręciła się w oku, gdy pani ministerstw zaliczyła krótką zwiechę. Ale błyskawicznie się ogarnęła i brnęła dalej.
      Wyższa szkoła kłamstwa.
    • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:03
      Unikam lokalnych sklepików, cieszę się z dyskontów pod domem. Wczoraj pomidory malinowe kupowałam po 12 zł, masło ostatnio po 3 zł, dziś mleko 3,2 po niecałe 3 zł, ketchup heinz po 10zl/l, szparagi po 12, banany poniżej 4zł.
      Współczuję tym, którzy muszą robić zakupy poza sieciami, choćby emerytom z prowincji, ale akurat oni powinni mieć pretensje tylko do siebie.
      • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:34
        Nie martw się, na prowincję też dotarły markety. U matuli, miasteczko 3 tys luda a jest dino, biedra, lewiatan i delikatesy centrum, sklepiki indywidualne również się utrzymują. Wszystko w jednej miejscowości.
      • demono2004 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:23
        mia_mia napisał(a):

> Unikam lokalnych sklepików, cieszę się z dyskontów pod domem. Wczoraj pomidory
        > malinowe kupowałam po 12 zł, masło ostatnio po 3 zł, dziś mleko 3,2 po niecałe
        > 3 zł, ketchup heinz po 10zl/l, szparagi po 12, banany poniżej 4zł.
        > Współczuję tym, którzy muszą robić zakupy poza sieciami, choćby emerytom z prow
        > incji, ale akurat oni powinni mieć pretensje tylko do siebie.

Mam rodzine na prowincji. Market na markecie.
        • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:30
          W wakacje robiłam za zaopatrzeniowca na spływie kajakowym, do sklepów daleko, a jak już to jakiś lewiatan czy coś podobnego, ceny mało przyjazne.
      • angazetka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:42
        > Współczuję tym, którzy muszą robić zakupy poza sieciami, choćby emerytom z prowincji, ale akurat oni powinni mieć pretensje tylko do siebie.

Bo są emerytami czy bo są z prowincji, czy bo co?
        • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:53
          Że niby każdy emeryt jak jeden mąż głosował na pis. Ak masz legitymacje emeryta, to wg niektroych tak jakbys mial legitymacje pisowca. Nienawidzę tego. To samo mnie wpienilo jak popełniłam wątek, że ortodonci tylko prywatnienjuz I zaraz hanusina przyleciala napisać że dobrze tak biednym, bo glosowali na pis.
          • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:56
            Przecież statystyki dotyczące tego kto i jak głosuje nie są tajne.
            • kokosowy15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:18
              Właśnie. Przecież, według danych, PIS wygrał w KAZDEJ grupie wiekowej, więc nawet jakby wybić wszystkich seniorów, zoliborski konus także by rządził.
              • hanusinamama Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:02
                Kokosowy przestan oglądać TVP, mózg ci wyprali. Nie. nie w kazdej grupie wiekowej
                Przypominam, ze osób 60+jest znacznie wiecej niż 18-30latków. Wy nam wybraliscie PIS
                • kokosowy15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:25
                  Rozumiesz, co to znaczy W KAZDEJ GRUPIE WIEKOWEJ? Przeczytaj sobie wyniki wyborów z 2019 roku.
                • al_sahra Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 00:36
                  hanusinamama napisała:

> Kokosowy przestan oglądać TVP, mózg ci wyprali. Nie. nie w kazdej grupie wiekow
                  > ej

Z ciekawości aż sprawdziłam

www.rp.pl/polityka/art1081031-pis-wygrywa-w-kazdej-grupie-wiekowej

https://bi.im-g.pl/im/c0/22/18/z25305280IH,Wybory-parlamentarne-2019-.jpg
                  • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 06:14
                    Na to jeszcze trzeba nałożyć rozłożenie głosów geograficzne i w zależności od wielkości miasta i wtedy widać jak głosował typowy emeryt z prowincji, a jak młody mieszkaniec dużego miasta. Nie bez powodu robione jest wszystko, żeby w nadchodzących wyborach jednym ułatwić, a innym utrudnić głosowanie.
            • szmytka1 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:24
              Ale ja wiem, że większość zagłosowała na pis, ale co do tego ma mniejszość? A wiesz co to odpowiedzialność zbiorowa i dlaczego jest zła?
              • auksencja15 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 18:10
                Zacznij zmiany w odpowiedzialności zbiorowej od szkoły tongue_out potem można iść dalej
        • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:54
          Bo to wychodzi dużo drożej, w niedzielę u mnie czynny jest lewiatan, żabka i jakieś okoliczne sklepiki utrzymujące się z alkoholi, ceny są zdecydowanie wyższe niż w marketach.
          Niestety to samo dotyczy pobliskiego bazarku, przed świętami kupowałam chrzan (korzeń), na bazarku 30zł/kg, w lidlu 15 i tak z wieloma rzeczami, jeśli nie ze wszystkim. Mając w okolicy dużo sklepów, różne promocje zwyczaj łatwiej jest robić tańsze zakupy.
    • kaki11 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:10
      ehhh ta znajomość realiów przez naszych polityków...
      Pani Anno, halo halo, może pani poda namiary na ten sklep co? bo to trochę jak Yeti brzmi.
      • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:15
        Nie jestem pewna czy chcesz tam robić zakupy

Reporterka Polsat News Magdalena Pernet sprawdziła, ile faktycznie wynoszą ceny podstawowych produktów w sklepie "Stefan", gdzie zakupy robi Anna Moskwa:

masło - 8,90 zł

ser żółty edam - 44 zł/kg

chleb - 5,60 zł

kiełbasa podwawelska - 33,20 zł/kg

mleko - 5,30 zł

kajzerka - 0,80 zł
        • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:31
          To taniej niż u mnie w osiedlowych. smile
          • turbinkamalinka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:51
            thank_you napisała:

> To taniej niż u mnie w osiedlowych. smile

A nie to u mnie taniej smile Uff
            • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 06:56
              W osiedlowych?
        • chococaffe Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 06:24
          eee, to u Niemca taniej smile
      • hanusinamama Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:27
        Pani Annie w tym sklepie zakupy robi Pani Zosia, gospodyni domowa...
    • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:30
      Ja sobie swietnie radzę, wydaję w sklepie - jak zawsze - 100 zł za jedne zakupy. Nie dotykają mnie żadne podwyżki.
      • alpepe Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:12
        haha, a tankujesz za 10 zł.
        • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:14
          Nie, tez za stówkę, wiec podwyżki cen benzyny mnie mie dotyczą
          • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:17
            I to w sumie akurat jest prawda, bo i przed podwyżkami tankowałem drogą „100” i jej cena nie rosla tak jak 95 i diesla.
        • danaide2.0 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:42
          Nie, ona tak codziennie, cyk - stówka.
          "100 zł za jedne zakupy" o niczym nie świadczy.
          • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 16:54
            Nie, częstotliwość zachowałam tę samą. wink
      • s12345s Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 20:10
        thank_you napisała:

> Ja sobie swietnie radzę, wydaję w sklepie - jak zawsze - 100 zł za jedne zakup
        > y. Nie dotykają mnie żadne podwyżki.

A ilość zakupów za tą stówę też jest taka sama?
        • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 20:18
          Nie bede wnikać w takie szczegóły! Płace tyle samo? Płace. Wiec inflacja mnie nie dotyczy.
          • s12345s Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 20:23
            thank_you napisała:

> Nie bede wnikać w takie szczegóły! Płace tyle samo? Płace. Wiec inflacja mnie nie dotyczy.

big_grin big_grin

I to jest Twój sposób na wyższe ceny. Można i tak big_grin
            • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 20:26
              Można sobie swietnie radzic a nie jak jacyś nieudacznicy? Można! 😅
      • turbinkamalinka Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:54
        thank_you napisała:

> Ja sobie swietnie radzę, wydaję w sklepie - jak zawsze - 100 zł za jedne zakup
        > y. Nie dotykają mnie żadne podwyżki.
        No i to jest sposób, mój również. W sklepie wiejskim nigdy nie wydawałam mniej (ani więcej) niż jakieś 50 zł (za każde zakupy). Tylko te reklamówki to chyba co raz większe są.
        • thank_you Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 26.04.23, 06:57
          ;/)))
    • kaktusowepole Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 15:32
      Już znaleźli ten sklep, tam też dotarła i relacja smile
    • pepsi.only Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 17:14
      Ech, ci politycy przy korycie- totalni oderwani od rzeczywistości.
      RZYG!

Ja sobie radzę tak, że mam kury i baaardzo duży warzywnik, trochę krzewów i drzewek owocowych,
      i całe ubiegłe lato i jesień przetwarzałam, przerabiałam, wekowałam, reszta w garażu, i mini kopcach-
      powoli wyjadamy te dobra.
      Ogrom pracy włożyliśmy. Mnóstwo czasu na to poświęciliśmy. Oszczędność spora.
      Poza tym zakupy w Dino lub Biedronce na promocjach, z listą zakupową w ręku, i jakoś spinamy budżet na jedzenie.
      • s12345s Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 20:21
        pepsi.only napisała:

> Ech, ci politycy przy korycie- totalni oderwani od rzeczywistości.
        > RZYG!

Dokładnie. Przez to że mamy takich rządzących oderwanych od reala, to nam wszystkim żyje się trudniej/gorzej/ciężej.
        A poza tym to oni mają kasę, więc im wyższe ceny latają koło nosa.
        • mia_mia Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 20:35
          Ich dochody rosną szybciej niż inflacja, więc z ich punktu widzenia w sklepach jest coraz taniej😉
      • inny.kwiatek Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 22:56
        Pepsi, co kopcowałaś i jak Ci się trzyma?
    • jednoraz0w0 Re: Jak sobie radzicie z rosnącymi cenami? 25.04.23, 19:16
      Ale ten, lokalny dostawca płaci swoje rachunki wdzięcznością pani Moskwy?