Dodaj do ulubionych

Co bank zwraca po wcześniejszej spłacie kredytu?

25.04.23, 19:00
Kredyt hipoteczny przewidziany na 30 lat został w zeszłym roku spłacony po 10 latach (wzięty w 2012). Czy w takim wypadku można odzyskać jakąś część składek ubezpieczeniowych, które w momencie podpisywania umowy zostały wliczone do wysokości zadłużenia do spłaty? Zastanawiam się czy się w to bawić, bo mieszkam za granicą, a zanim skonsultuję się face to face z polskim prawnikiem, to może minąć trochę czasu i może też się okazać, że sprawa się przedawni... Któraś z was coś odzyskała od banku przy wcześniejszej spłacie?
Obserwuj wątek
    • welcome_back Re: Co bank zwraca po wcześniejszej spłacie kredy 25.04.23, 20:47
      Sprawdź, co masz w umowie. Np. w mojej ubezpieczenie jest pobierane co miesiąc, jeśli robię np. nadpłatę, to potem to ubezpieczenie jest mniejsze, bo liczone od mniejszej kwoty (od kapitału do spłaty). Jeśli jest taki przypadek, to nie masz niczego do zwrotu, bo to ubezpieczenie było na te kolejne miesiące, kiedy coś tam podlegało ochronie.
      Jest jeszcze zasada zwrotu prowizji, jeśli była pobrana przy udzielaniu kredytu, ale tam jeszcze jakiś warunek wchodzi (kredyt musiał być wzięty nie wcześniej czy nie później niż - nie wiem dokładnie, nie dotyczyło mnie).
    • anorektycznazdzira Re: Co bank zwraca po wcześniejszej spłacie kredy 25.04.23, 21:03
      O ile pamiętam, to prawo przewiduje zwrot proporcjonalnej części prowizji. Weszło kilka lat temu.
      Co do ubezpieczeń to nie wiem.
      • memphis90 Re: Co bank zwraca po wcześniejszej spłacie kredy 26.04.23, 07:00
        Weszło do kredytów zawartych bodajże po 2017z
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Co bank zwraca po wcześniejszej spłacie kredy 26.04.23, 09:28
      Oczywiście, że się w to bawić, to może być spora suma za 20 lat.
      Zadzwoń na infolinię banku, może się tam dowiesz, jak sprawa wygląda w twoim konkretnym przypadku.
      • hugo43 Re: Co bank zwraca po wcześniejszej spłacie kredy 26.04.23, 09:46
        Jesli byla pobrana prowizja,to proporcjonalnie bank zwróci
    • leni6 Re: Co bank zwraca po wcześniejszej spłacie kredy 26.04.23, 17:39
      A co to za u ubezpieczenie było? Opłaty za ubezpieczenie przy braniu kredytu rzadko dotyczą okresu powyżej 5 lat. Generalnie ustawa o kredycie konsumenckim obowiązywała, więc jeśli miałaś jakieś koszty liczone na cały okres to powinnaś dostać zwrot (np części prowizji).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka