yen_z_vengerbergu
26.04.23, 12:18
Wiem, że było sporo wątków o Vinted, ale czy jest przestrzeń na taki dla zbłąkanych dusz poznających ten serwis, szukających informacji, łaknących wiedzy od vintedowych wyjadaczek i wyjadaczy?
Powoli, acz z sukcesami pozbywam się zalegających mi rzeczy via w.w. serwis i przy okazji przeglądam sobie konta innych osób. Zastanawia mnie kilka rzeczy:
- Vinted narzuca konieczność udostępniania przynajmniej kilku opcji wysyłki i nie można ich wyłączyć; wyłączyć z kolei można nieliczne i są to opcje Poczty Polskiej na przykład, czy tam DPD do domu etc. (no i ok) - a jednak mimo wszystko całkiem sporo osób ma w opisach informację, że "wysyłam tylko przez x!!!", "nie wysyłam przez xyz!" - czy tak można w ogóle i to jest formalnie ok, skoro serwis nie oferuje takiego rozwiązania?
- analogicznie do sytuacji wyżej, serwis narzuca sprzedaż przez swoje podwoje (no i ok, taki sens jego istnienia), więc opcja "Kup teraz" jest (chyba?) zawsze widoczna + można sprzedać poza serwisem, jak się strony dogadają inaczej i oznaczyć przedmiot jako sprzedany samodzielnie - jednocześnie sporo widzę osób, które j.w. informują, że nie sprzedają w ogóle przez "Kup teraz" i "wpłata tylko na konto bankowe" (chciałoby się dodać: "a wysyłka tylko gołębiem ukwieconem, wypuszczanym z mej wieży odzieży, gdy południca przechadza się po polach, a kur dawno nie pieje..."

) - i znowu pytanie, to tak można, że serwis oferuje wachlarz możliwości, a wystarczy, że ktoś sobie napiszę "nie robię tego i tego" i już?
- czy jeśli widzę, że moje przedmioty dodała do ulubionych lub próbuje negocjować cenę osoba, która ma kiepskie komentarze na Vinted (czyli innymi słowy boję się, że kupi, ja wyślę, a potem wyniknie z tego problem), to mogę ją po prostu zablokować i to rozwiązuje sprawę? czy też to blokowanie jest na wypadek grubszych scysji i ambarasów?
Na razie mam same sympatyczne doświadczenia z V., przyznaję. Ludzie uprzejmi, żadnych "dej na horom curkie" albo napastliwych wiadomości, o których czytałam tutaj. Im dalej w las, tym więcej jednak pytań, więc jeśli ktoś zna odpowiedzi na powyższe, będę zobowiązana na oświecenie.