Dodaj do ulubionych

Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni .......

26.04.23, 14:10
pit.pl/aktualnosci/od-26-kwietnia-2023-r-dwa-nowe-urlopy-w-kodeksie-pracy-w-jakiej-formie-zlozyc-wniosek-1008269

Po co komu taki prezent? Dodatkowe 5 NIEPŁATNYCH dnia na zapewnienie opieki lub wsparcia..bla bla bla
jak można na takie coś dostac 80% zwolenienia lekarskiego.... ?
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 14:32
      Jak pilnie potrzebujesz, a nie masz jak dostać się do lekarza np, chyba nie trzeba dużo wyobraźni żeby sobie znaleźć takie kejsy
      • yoko765 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 14:35
        Gdy potrzebujesz szybko wziąć wolne, tym bardziej jednodniowe. Tak jak urlop na żądanie. Gdy nie masz ochoty, ani siły biegać po lekarzach.
        • 18lipcowa3 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 14:39
          przecież sa teleporady, nie trzeba biegać
          jednodniowe zwolnienia też istnieją
          • yoko765 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 14:52
            Wszystko zależy od tego jak i gdzie pracujesz w mojej firmie za jakiekolwiek L4 obetną mi premię stanowiącą dużą część składową wypłaty. Bardziej opłaca mi się nie dostać dniówki.
          • hanusinamama Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 15:06
            Jak masz badania z dzieckiem? bardzo czesto nie dają na to zwolnień.
            To ze ty nie korzystasz nie znaczy ze komuś to nie ejst potrzebne
            Ja nie biorę typowego urlopu a na zwolnieniu lekarskim nie byłam ani razu od wielu lat...czy to znaczy ze tobie płatny urlop nie jest potrzebny?
          • little_fish Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 15:21
            W mojej przychodni nie ma teleporad
      • 18lipcowa3 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 14:38
        nie znam opcji pilna potrzeba= nie ma jak dostać się do lekarza, zawsze sie dostaję, lub lekarz wystawia wstecz przeciez
        • hanusinamama Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 15:07
          To gratuluje ze zawsze tego samego dnia masz umówioną wizytę lekarską. U mnie na wizyte u pediatry sie czeka czasami 2-3 dni
        • babcia47 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 15:14
          Mój syn musiał brać bezpłatny urlop by zawieźć mnie do kontroli po operacji złamanego biodra. Sama nie byłam w stanie nawet zejść po schodach. Cztery razy tak mnie woził plus piąty na komisję lekarską do odległego miasta
          • babcia47 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 15:16
            Ps. Syn na opiekę nad m na zwolnienia by nie dostał, miał bezpłatny A w tej sytuacji chociaż 80% pensji za dany dzień
        • maslova Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 27.04.23, 10:29
          18lipcowa3 napisała:

> nie znam opcji pilna potrzeba= nie ma jak dostać się do lekarza, zawsze sie dos
          > taję, lub lekarz wystawia wstecz przeciez
          >
          A, no to tak, jesli Ty nie znasz takiej opcji to rzeczywiście te dni wolne są NIKOMU niepotrzebne.
        • auksencja15 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 27.04.23, 11:02
          😂 można się tylko uśmiechnąć na taki post…
        • makinetka82 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 29.04.23, 09:23
          18lipcowa3 napisała:

> nie znam opcji pilna potrzeba= nie ma jak dostać się do lekarza, zawsze sie dos
          > taję, lub lekarz wystawia wstecz przeciez
          >

A nie no, jak Ty nie znasz, to takie przypadki się pewnie nie zdarzają big_grin
    • dwa_kubki_herbaty Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 14:34
      Nie wiem, lepiej mieć niż nie mieć.
      Nie każdy może wyjsc z pracy mówiąc: muszę odebrać matkę z przystanku bo się słabo czuje, a tu proszę, nawet na badania rodzicielkę zawieziesz tego samego dnia.
      • 18lipcowa3 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 14:40
        "Nowy urlop będzie udzielany na wniosek pracownika złożony w postaci papierowej lub elektronicznej w terminie nie krótszym niż 1 dzień, przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. "

matka ma czekac na przystanku 1 dzień?
        • babcia47 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 15:19
          Matka może mieć termin wyznaczony, ja syna też uprzedzalam kiedy mam wyznaczoną kontrolę, zazwyczaj schodził nam cały dzień w przychodni i uprzedzam, że tego dnia nie będzie to w pracy lub może być dostępny dopiero po zakończeniu badań
        • dwa_kubki_herbaty Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 15:23
          Ale są też dwa dni na już.
        • mid.week Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 17:24
          jak kocha to poczeka
    • maslova Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 14:35
      Ale tego zwolnienia jest 14 dni w roku, więc w niektórych sytuacjach może być dla kogoś za mało.
      • 18lipcowa3 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 14:41
        no jak ktoś nie umie pomyślec to faktycznie mu zostaje te 14 plus bonusowe 5
        • iwoniaw Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 14:47
          18lipcowa3 napisała:

> no jak ktoś nie umie pomyślec to faktycznie mu zostaje te 14 plus bonusowe 5
          >

Nie no faktycznie skandal, ze ktoś może mieć legalne niepłatne wolne, skoro nieudacznik nie potrafi naciągać systemu na płatne 🤣 Rzucic go lwom, to jedyna opcja! 🤣
        • little_fish Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 17:43
          Ale o czym ma pomyśleć? Zaplanować wydarzenia zdrowotne rodziny? Część poprzenosić na kolejny rok, bo się limit wyczerpał ?
        • profes79 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 27.04.23, 11:11
          Ja swego czasu myślałem mając opiekę nad starszą, niesprawna osoba. Poszedł cały urlop zwykły, dodatkowy i zaległy. Każda dodatkowa forma wolnego na opiekę byłaby wówczas wzięta z pocalowaniem reki
    • no_name33 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 14:49
      No jak po co? Na członka rodziny masz 14 dni...

To dwa tygodnie w roku. Dziecko po 14 roku życia ze złamaną nogą, po zabiegu, po operacji, z wysoką gorączką...połamany mąż...matka, ojciec...itd.

• little_fish Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 16:30
        14 dni to prawie 3 tygodnie
        • iwoniaw Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 17:12
          little_fish napisała:

> 14 dni to prawie 3 tygodnie

No i? Najczęsciej nie jest to potrzebne i ludzie nie korzystają - do chwili, kiedy jednak muszą i jest to możliwość nie do przecenienia.
          • little_fish Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 17:44
            Oczywiście. Tak tylko sprostowałam
        • iwles Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 18:26
          little_fish napisała:

> 14 dni to prawie 3 tygodnie

Jeżeli bierzesz od razu, to sobota i niedziela też sie wliczają.
          • little_fish Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 18:29
            To kurde trzeba kombinować. Bez sensu...
      • sol_13 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 18:45
        Sporo tych wypadków jak na jeden rok.
        • little_fish Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 18:58
          Wystarczą chorujący rodzice, których trzeba dostarczyć do szpitala, na badania, wizyty lekarskie. A czasem zaopiekować się nimi w domu w przypadku choroby dodatkowej.
        • no_name33 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 26.04.23, 22:54
          sol_13 napisała:

> Sporo tych wypadków jak na jeden rok.

Jak sporo? Jestem jedynaczką, mąż też... mamy czworo starzejących się ludzi oraz 14-latka....

Jak miał zapalenie stawu biodrowego, to lapalam się jeszcze na opiekę, inaczej to byłaby maskara.
          • sol_13 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" 30.04.23, 08:04
            My też jedynacy, niestety nie wyobrażam sobie pomocy rodzicom w zakresie wożenia do szpitali/lekarzy, gdyż mamy pracę i własne małe dzieci. Radzą sobie taksówkami i komunikacją, zależnie od samopoczucia. Teściowie póki co w dobrym zdrowiu, ale oni 250 km od nas, więc nie wiem jak to będzie wyglądać w razie choroby.
    • slonko1335 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 15:03
      Na chorego członka rodziny jest 14 dni tego płatnego. W orzypadku starszej osoby może być mało...
    • eriu Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 15:49
      Nie masz obowiązku korzystania. Dla kogoś to może być prezent jak ktoś będzie w rodzinie schorowany czy po wypadku.
    • leosia-wspaniala Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 15:53
      A teraz czytaj uważnie: "9 marca Sejm uchwalił zmiany wdrażające dyrektywy unijne do porządku prawnego."
    • inny.kwiatek Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 16:25
      Nie każdy wyłudza zwolnienia.
      Nie chcesz, nie bierze, innym daj spokój.
    • sol_13 Re: Po co komu taki prezent? Nowe "wolne" dni ... 26.04.23, 18:46
      Po nic, to wymagania unijne, niezależne od już funkcjonujących dni wolnych w prawie pracy danego kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka