Dodaj do ulubionych

Wegańska knajpa pani Spurek

27.04.23, 10:45
Pani Spurek otwiera w Poznaniu wegańską knajpę.

Będzie przeznaczać 20% zysków na szczytne cele związane z prawami zwierząt: fundację, która należy do niej samej. big_grin

Jeszcze zanim się ta szlachetna inicjatywa lewicowa otworzyła, odnotowała wybitne osiągnięcia na niwie walki o prawa pracownicze: bezpłatne dni próbne, na których ofiara, znaczy, kandydat, miał przygotować 4 dania dla 4 osób, poinformowanie kandydatki, że ma niewłaściwą motywację do pracy (bo powiedziała, że zależy jej na UoP, bo chce brać kredyt, a powinna być to "walka o prawa zwierząt") oraz zrobienie w konia 2 kandydatek, z którymi się dogadano, złożyły wypowiedzenia, a potem im powiedziano, że jednak nie (bo zdecydowała odchodząca menedżerka albo zmieniono im zakres obowiązków, a w ogóle proponowano "współpracę, a nie pracę").

Lewico przebudzona, wymrzyj wreszcie.
Obserwuj wątek
    • eriu Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 10:48
      A źródło?
      • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 10:53
        Proszsz:
        www.facebook.com/yanoshka
        • leosia-wspaniala Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 11:07
          Ktoś tu nie rozumie słowa "źródło". Ja u siebie na Fb też mogę napisać, że Better Call Kim wykorzystuje ludzi do bezpłatnej pracy.
        • iwles Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 11:36

Aha.
          "D" i "K" to jest to wiarygodne źrodlo.
          • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:02
            Grzegorz Janoszka to wiarygodne źródło. Wystarczy.
            • eriu Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:25
              Aż musiałam wyszukać kto to. To ten polityk z Białegostoku z partii Razem?

I bo rzeczywiście politycy to tacy nieskalani się błotem nie obrzucają, nie wymyślają nie wiadomo czego.

Lepiej by się inflacją zajęli zamiast tymi przepychankami między sobą.
            • iwles Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:36
              better.call.kim napisała:

> Grzegorz Janoszka to wiarygodne źródło. Wystarczy.

To jeszcze powiedz, gdzie masz łamanie praw pracowniczych, jeśli ŻADNA z osób wypowiadających się, nie mała podpisanej umowy.
              • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:58
                Aaaaa, jasne, jak np. kogoś odrzucisz w procesie rekrutacji z powodu orientacji seksualnej albo koloru skóry, to wszystko w porządku, wszak żadnej umowy jeszcze nie podpisano.
              • vivi86 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 17:03
                Łamaniem prawa są bezpłatne dni próbne.
                • iwles Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 20:05
                  vivi86 napisał(a):

> Łamaniem prawa są bezpłatne dni próbne.

Ile tych dni?
                  Zaraz się okaze, że to 1-2 godziny w ramach praktycznej "rozmowy kwalifikacyjnej".
                  • vivi86 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 08:16
                    Jak już przy tym jesteśmy - to też śliska sprawa i tak. Nie powinno być nawet godziny. Od praktyki masz okres próbny.
                  • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 11:56
                    Przygotowanie od podstaw 4 dań dla 4 osób to nie jest godzina.
            • aqua48 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 16:23
              Ja nie mam pojęcia kim jest Grzegorz Janoszka. Pani Spurek też nie znam.
          • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:33
            Poczytaj wątek na feju. Pojawia się tam pani Anna Spurek, siostra pani Sylwii, współwłaścicielka tej knajpy, wrzuca całe ekrany tekstu, ale w żadnym z tych kawałków tekstu jak dotąd nie padło "to nieprawda, żadne takie sytuacje dotychczas nie miały miejsca".
            • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:48
              Jest jeszcze opcja, że same nakręciły tę aferę, aby knajpę rozreklamować.
              • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 14:50
                Jak widać po paru pożytecznych idiotkach w wątku - to całkiem skuteczne.
                • pursuedbyabear Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 14:57
                  Ojjessu, jak się zaczynają pożyteczne idiotki, to już zapach siarki pod nazwą Konfa roznosi się w powietrzu.
        • lauren6 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:37
          > Lewico przebudzona, wymrzyj wreszcie.

I dlatego tezę opierasz na słowach polityka Razem?
        • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 10:30
          "najbardziej żenująca sprawa to fakt, że po zwolnieniu menadżerki przeglądając oferty pracy znalazłam ich ofertę pracy jako menadżer za 3500 złotych. Przecież to jest tak śmieszna stawka za taką pracę, że to się w głowie nie mieści"

Czyli 3500 dla menedżera OK, a Mentzenowe 3500 dla asystenta to kapitalistyczny wyzysk? big_grin
    • pursuedbyabear Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 11:04
      Idź zjedz robaka, dobrze ci zrobi, bo twój problem z ekosreko urasta do rangi zaburzenia.
      • borsuczyca.klusek Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:28
        Ale gdzie tu widzisz problem z ekosreko? Post startowy dotyczy rzekomego łamania praw pracowniczych.
        • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:34
          Oraz niesmacznego przekręciarstwa fundacyjnego z przekładaniem z jednej własnej kieszeni do drugiej.
          • iwles Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:41

> Oraz niesmacznego przekręciarstwa fundacyjnego z przekładaniem z jednej własnej
            > kieszeni do drugiej.

Który przepis definiuje właściciela fundacji?
          • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:41
            > Oraz niesmacznego przekręciarstwa fundacyjnego z przekładaniem z jednej własnej
            > kieszeni do drugiej.

Na czym polega rzekomy 'przekręt'? Liczysz się z odpowiedzialnością (prawną) za takie słowa?
          • eriu Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 13:41
            Mnóstwo ludzi tak robi, że finansuje fundacje z legalnie działających biznesów. Co jest w tym złego? Przecież nie ma nic złego w przekazywaniu legalnie zarobionych pieniędzy na fundację.

Twoją złość sobie upuść gdzie indziej i w inny sposób, bo za taki możesz beknąć.
            • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 13:43
              I nie znajdujesz niczego krzywego w pomyśle "jedzcie w mojej knajpie, oddaję 20% hajsu na zwierzątka" w sytuacji, kiedy oddajesz to własnej fundacji? (Hint: taniej i prościej byłoby oddać bez pośrednictwa fundacji, której utrzymanie kosztuje). Jeżeli nawet legalne, to jednak we mnie wzbudza niesmak.
              • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 13:47
                > I nie znajdujesz niczego krzywego w pomyśle "jedzcie w mojej knajpie, oddaję 20
                > % hajsu na zwierzątka" w sytuacji, kiedy oddajesz to własnej fundacji? (Hint: t
                > aniej i prościej byłoby oddać bez pośrednictwa fundacji, której utrzymanie kosz
                > tuje). Jeżeli nawet legalne, to jednak we mnie wzbudza niesmak.

Licytacje na WOŚP też wzbudzają twój niesmak bo 'można dać bezpośrednio'?
              • snajper55 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:19

> I nie znajdujesz niczego krzywego w pomyśle "jedzcie w mojej knajpie, oddaję 20
                > % hajsu na zwierzątka" w sytuacji, kiedy oddajesz to własnej fundacji? (Hint: t
                > aniej i prościej byłoby oddać bez pośrednictwa fundacji, której utrzymanie kosz
                > tuje).

Dajesz kasę bezpośrednio zwierzątkom??? Dzięki czemu słoń może pójść do KFC i zamówić kubełek skrzydełek?

S.
                • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:27
                  Daję bezpośrednio zoo.
              • eriu Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:30
                To tam nie jedz jak Ci ideowo nie odpowiada.

Mi nie odpowiada ideowo z innego powodu i nie będę popierać moją kasą. Wystarczy.
              • mid.week Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 07:16

> % hajsu na zwierzątka" w sytuacji, kiedy oddajesz to własnej fundacji?

Wrecz przeciwnie, szanuje że restaurator czesc dochodów przekazuje na zwierzeta, ze mu sie chce prowadzic fundację a jej dochody nie sa oparte wylacznie na datkach.
            • alicia033 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:12
              eriu napisała:

> Co jest w tym złego?

w przypadku spurek całe mnóstwo: zwierzęta produkują CO2, zużywają kurczące się zasoby (KA-TA-STRO-FA-E-KO-LO-GI-CZNA!!! już za drzwiami) no i żywią się mięsem (jeszcze więcej morderczego CO2 i innych gazów cieplarnianych).
              No niestety ale albo się jest za fit55 albo chce się prowadzić knajpę i co tam jeszcze jej się wyroiło pod tą nierówną kopułą . Albo jest się zwykłą, załganą do dna hipokrytką.
              • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:22
                A skąd wiesz, co ta fundacja miałaby robić? Może zajmować się eutanazją i wygaszaniem kolejnych gatunków.

(Zayebista wizja przyszłości lewicy, bez psów, kotów i steka).
                • alicia033 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:27

> Może zajmować się eutanazją i wygaszaniem kolejnych gatunków.

Fakt, nie wiem.
                  Może chce się zajmować dobrostanem karaluchów i innego robactwa?

> (Zayebista wizja przyszłości lewicy, bez psów, kotów i steka).
                • pursuedbyabear Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 17:03
                  Najgorzej, że bez mięcha do zeżarcia.
                  • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 17:53
                    Mięcho jest smaczne i zdrowe.
                    • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 07:09
                      > Mięcho jest smaczne i zdrowe.

Powiedział wujek ocierając smalec z wąsów big_grin

Mięso jest źródłem białka ale jest generalnie niezdrowe, dlatego zaleca się jego ograniczanie.
                      • babcia47 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:50
                        Ciekawe co zostanie o tym powiedziane za 20 lat. Ja już widziałam kampanię przeciw jadł i, zdrowe miały być tylko margaryny, przeciw jajkom A teraz wycofano się z tego rakiem za to całe dzieciństwo próbowano wciskać mi paskudnie przyrzadzony szpinak bo laborantowi przestawił się przecinek przy badaniach. Wszystko jest dobre w miarę i korzystne dla organizmu nawet tłuszcz
                        • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 14:52
                          Tak, widziałam już wszystko. Jedno jajko tygodniowo. Masło zabija, margaryna jest cool. Margaryna jednak nie jest taka cool. Soki - samo zdrowie. Soki - ukryty morderca, bo cukier i bez błonnika.
                    • pursuedbyabear Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 11:53
                      Tak tak. Właśnie rozpoczyna się tradycyjny festiwal jedzenia karkówki z gryla przez tydzień, to się tej zdrowości najesz po pachy.
                      • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 11:57
                        Nie przepadam za karkówką, ale porządny sezonowany stek... mniam.
                        • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:04
                          > ale porządny sezonowany stek... mniam.

'Zdrowe' czerwone miensko???? Borze szumiący - ty jesteś po prostu skaranie głupia.
                          • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:08
                            evening.vibes napisała:

> 'Zdrowe' czerwone miensko???? Borze szumiący - ty jesteś po prostu skaranie głu
                            > pia.

No właśnie. Przecież amerykańscy naukowcy mówią, że .... big_grin
              • livia.kalina Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:26
                a dlaczego hipokrytką?
              • vivi86 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 17:05
                This.
              • homohominilupus Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 08:06
                alicia033 napisała:

> eriu napisała:
                >
                > > Co jest w tym złego?
                >
                > Albo jest się zwykłą, załganą
                > do dna hipokrytką.

Świat się kończy, zgadzam się z tworem alicia033
                >
                >
          • brenda_bee Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 22:41

> kieszeni do drugiej.

Skąd zatem wtręty o lewicy? I po co? Prawicowcy nie oszukują?
            • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:29
              Bo to lewica ma mordy pełne frazesów o etyce, równości i sprawiedliwości.
              • pursuedbyabear Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:36
                No ja nie wiem, czy tylko lewica... Ostatnie dni znowu wskazują, że druga strona jest w tym o parę długości lepsza.
                Anyway, przypominam, że nie ma obowiązku chodzenia do knajp wege oraz w ogóle spożywania jakichkolwiek dań tego rodzaju.
                • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:46
                  pursuedbyabear napisała:

> Anyway, przypominam, że nie ma obowiązku chodzenia do knajp wege oraz w ogóle s
                  > pożywania jakichkolwiek dań tego rodzaju.

W tym sęk, że pani Spurek bardzo by chciała (pomińmy, że nie ona, tylko raczej jej mocodawcy), aby można było jeść tylko wege i na dążeniu do tego polega jej cała działalność polityczna smile

• evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:37
                > Bo to lewica ma mordy pełne frazesów o etyce, równości i sprawiedliwości.

Zawsze to lepsze niż mieć mordę pełną mięcha i hejtu big_grin
                • homohominilupus Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 15:20
                  Ja nie mam, jak to określiłaś mordy pełnej mięcha, albowiem nie jadam mięsa z powodów etycznych. Sylwia Spurek jawi mi się jako skończona hipokrytka i nawiedzona baba która swoim stopniem nawiedzenia odstrasza ludzi od zmiany stylu życia i diety.
                  • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 15:32
                    homohominilupus napisała:

> nawiedz
                    > ona baba która swoim stopniem nawiedzenia odstrasza ludzi od zmiany stylu życia
                    > i diety.

Acha, czyli jest nawiedzone i nienawiedzone namawianie ludzi na zmianę stylu życia i diety? A co ze zwyczajnym, odwaleniem się od wyborów innych ludzi? 🤔 Nadal się nie przyjęło na lewicy?
                    • semihora Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 16:26
                      >>>A co ze zwyczajnym, odwaleniem się od wyborów innych ludzi? 🤔 Nadal się nie przyjęło na lewicy?

Ordo Jurni, Konfederosja i pisiorstwo to lewica? Wow.
                      • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 16:29
                        semihora napisała:

> Ordo Jurni, Konfederosja i pisiorstwo to lewica? Wow.

Przecież nie mówimy o aborcji, która nota bene nie może być żadnym wolnym wyborem jako zabójstwo, tylko o stylu życia i diecie. Ta obsesja aborcyjna jest już nudna.
    • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 11:07
      > bezpłatne dni próbne, na których ofiara, znaczy, kandydat, miał przygotować 4 dania dla 4 osób

Dni? Te dania kandydat miał kilka dni robić?

U mnie w robocie ludzie po rozmowie są sadzani przy lapku i rozwiązują testy i zadania. Tu się okazuje, że powinniśmy im za to płacić 🤷‍♀️
      • waleria_bb Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:11
        Już nie udawaj zaskoczonej, to był/jest problem gastronomii, że wykorzystują tak choćby kelnerów na dni próbne, osoby na zmywaku.
        • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 12:14
          waleria_bb napisał(a):
          > Już nie udawaj zaskoczonej, to był/jest problem gastronomii, że wykorzystują ta
          > k choćby kelnerów na dni próbne, osoby na zmywaku.

Ale tutaj nie mamy do czynienia z pracą na rzecz klientów bo knajpy jeszcze nie ma.
        • snajper55 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:22
          waleria_bb napisał(a):

> Już nie udawaj zaskoczonej, to był/jest problem gastronomii, że wykorzystują ta
          > k choćby kelnerów na dni próbne, osoby na zmywaku.

I kandydat na zmywającego dostaje zadanie umycia czterech talerzy w ciągu kilku dni??? Ktoś zawala taki test?

S.
      • alex_vause35 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:26
        To jest procedura rekrutacyjna, na rozwiązanych przez nich zadaniach lub testach nie zarabiacie i nie oszczędzacie na wynagrodzeniu. Kelner czy kucharz na dniu próbnym zwija się jak w każdym innym dniu pracy, obsługuje normalnych klientów, a grosza z tego nie zobaczy.
        • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:27
          alex_vause35 napisała:
          > To jest procedura rekrutacyjna, na rozwiązanych przez nich zadaniach lub testac
          > h nie zarabiacie i nie oszczędzacie na wynagrodzeniu. Kelner czy kucharz na dni
          > u próbnym zwija się jak w każdym innym dniu pracy, obsługuje normalnych klientó
          > w, a grosza z tego nie zobaczy.

No właśnie - nie wiem czy ogarnęłaś, że ta knajpa jeszcze nie jest otwarta?
    • triss_merigold6 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 11:10
      Zupełnie jak w knajpie "Krytyki Politycznej".
      • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 11:19
        "Inna gastronomia jest możliwa!"

A nie, czekaj...
    • livia.kalina Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 14:10
      o, dzięki za reklamę, na pewno odwiedzęsmile
    • zerlinda Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 16:36
      Nie znam.
    • bazia_morska [...] 27.04.23, 16:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • vivi86 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 16:48
      Jakieś źródło? Jeżeli to prawda to masakra. Ale nie powiem bym po hecy z mieszkaniem była zdziwiona.
      • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 17:18
        Jest podane wyżej.

Było jeszcze noszenie skórzanego paska Vuittona i latanie na wakacje do Wietnamu.
        • vivi86 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 17:32
          I mieszkanie wybudowane na osiedlu, którego budowę ....oprotestowali ekolodzy. Do dziś się nie odniosła do pytań w tej sprawie.
    • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 21:31
      Mnie w sumie ciekawi tylko jedno - po co ona idzie w knajpiano/fundacyjny biznes, jak przez te parę lat w PE to zarobiła miliony i może iść już od razu na emeryturę? Ma aż tak duże wydatki? 🤔
      • semihora Re: Wegańska knajpa pani Spurek 27.04.23, 22:54
        Ekhm.

wiadomosci.wp.pl/kaczynski-wyszedl-z-workami-pieniedzy-sekret-majatku-spolki-srebrna-6867592669305440a
        • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 10:04
          Dalej grzejecie tego suchara o Srebrnej? big_grin
          • semihora Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 16:27
            Ha, trafiony zatopiony! smile
      • iwles Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 07:55

A to nie wolno "na emeryturze" założyć knajpy?
        Koniecznie trzeba tylko leżeć i puszczać bąki? Tak sobie wyobrażasz siebie? 🤣
        • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 10:03
          iwles napisała:

>
          > A to nie wolno "na emeryturze" założyć knajpy?
          > Koniecznie trzeba tylko leżeć i puszczać bąki?

Jasne big_grin
          Prędzej obstawiam, że kasa poszła na skajowe torebki od witona czy innego gucziego, a tu robota w PE się powoli kończy tongue_out
        • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 11:40
          Do knajp się w tej chwili raczej dokłada, większość knajp bankrutuje i generalnie to jest albo biznes dla ludzi z gigantyczną kasą z różnych źródeł, albo dla ludzi, którzy mają marzenie i 1,5 mln złotych na rozkurz bez konsekwencji.
          • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 11:53

> Do knajp się w tej chwili raczej dokłada

No właśnie, dlatego to jest ciekawe smile Bo chyba nikt normalny nie myśli, że o tych zwierzątkach to tak na serio tongue_out
            Czyli źródełko finansowe jej wysycha, bo raczej nie wybiorą jej znowu do PE, więc zakłada biznes, który tak czy inaczej upadnie? 🤔
            • alicia033 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:02
              dramatika napisał(a):

> więc zakłada biznes, który tak czy inaczej upadnie? 🤔

ależ dlaczego miałby upaść? Podejrzewam, że będzie kwitł.
            • better.call.kim Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:06
              Może stworzenie miejsc pracy dla rodziny, zarząd fundacji to poza panią Spurek właściwą jej siostra i mąż.
              • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:09
                No to zagadka rozwiązana. Proste to było tongue_out
          • alicia033 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:00

> generalnie to jest albo biznes dla ludzi z gigantyczną kasą z różnych źródeł,

tu pojawia nam się podpunkt: niezbyt legalnych źródeł. Albo inaczej: z całkiem legalnych źródeł ale którymi nie można wprost zapłacić za pewne usługi, bo podpadałoby to pod przepisy karne albo wiązałoby się z koniecznością oficjalnego zgłoszenia prowadzenia działalności typu np. lobbing...
            • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:06
              Że niby pralnia pieniędzy? 🤔 E tam, chyba aż tak źle nie jest.
              Obstawiam, że chce zarabiać na tej fundacji - kasa od Sorosa itd.
              • alicia033 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:25
                dramatika napisał(a):

> Że niby pralnia pieniędzy? 🤔

no weź, jak ci mogło w ogóle coś takiego przyjść do głowy???
                Taka wyyyyyysoce etyczna osoba i pralnia pieniędzy? No nigdy w życiu w to nie uwierzę! www.emotikonyznaczenie.pl/img/emojis/smiling-face-with-smiling-eyes-and-hand-covering-mouth_1f92d.png
            • triss_merigold6 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:40
              Pralnia i optymalizacja podatkowa.
              • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:45
                triss_merigold6 napisała:
                > Pralnia i optymalizacja podatkowa.

Tak na pewno. Wiecie chociaż co te terminy oznaczają? big_grin
                • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:50
                  evening.vibes napisała:

> Tak na pewno. Wiecie chociaż co te terminy oznaczają? big_grin

Ja wiem, na Netflixie jest fajny serial o praniu kasy smile
                  To by nawet pasowało, w PE wyszła nawet ostatnio jakaś afera łapówkarska, ale oczywiście nikt pani Spurek o nic nie oskarża, takie tam teorie spiskowe sobie snujemy tongue_out
                • triss_merigold6 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:53
                  No, ja akurat wiem.
                  • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:05
                    > No, ja akurat wiem.

Chyba nie bardzo. Na czym polega rzekoma 'optymalizacja podatkowa' w tym przypadku?
                    • triss_merigold6 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:08
                      Zobaczymy na czym będzie polegała, knajpy jeszcze nie ma.
                      • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:12
                        > Zobaczymy na czym będzie polegała

Mamy w tym wątku zażarty bój o przywództwo w kretyństwie big_grin
                        • alicia033 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:14
                          evening.vibes napisała:

> Mamy w tym wątku zażarty bój o przywództwo w kretyństwie big_grin

wręcz przeciwnie.
                          W tej kategorii jesteś tu bezapelacyjnym zwycięzcą, araceli.
                          • evening.vibes Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:17
                            alicia033 napisała:
                            > wręcz przeciwnie.
                            > W tej kategorii

Hehe - uderz w stół a nożyce się odezwą - niestety koleżanki przegoniły cię w idiotyzmach w tym wątku.
                    • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 13:10
                      evening.vibes napisała:

> Chyba nie bardzo. Na czym polega rzekoma 'optymalizacja podatkowa' w tym przypa
                      > dku?

W google nie umiesz?
                      kancelaria-skarbiec.pl/publikacje/jakie-korzy%C5%9Bci-podatkowe-daje-fundacja.html
              • dramatika Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:46

> Pralnia

Czyli jest aż tak źle sad
      • vivi86 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 08:15
        Jak to nawilża klasyk kto ma pół miliona ma więcej od tego co ma ćwierć miliona wink
        • mallard Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 11:27
          vivi86 napisał(a):

> Jak to nawilża klasyk

Yyy?
          • vivi86 Re: Wegańska knajpa pani Spurek 28.04.23, 12:42
            Mawia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka