Dodaj do ulubionych

Zamykany ogród w szkle

27.04.23, 14:56
Czy ktoś z was robił taki, albo ma?

Podoba mi się idea, ale właśnie rozmawiałam z kwiaciarką, która mówi, że trudno to utrzymać i że nadają się nieliczne rośliny, głównie paprocie, absolutnie nie bluszcz, który np. jest sprzedawany na all jako nadający się do lasu w słoiku...
No ostudziła mój zapał. Ponoć jej koleżanka miała punkt ze sprzedażą takich ogrodów,ale zrezygnowała, bo było mnóstwo reklamacji.

I co teraz? Robić czy nie? Może kupić, ale gdzie? A może jednak otwarty sobie zrobić lub kupić?
Obserwuj wątek
    • cojapaczem Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 15:01
      zrób taki który możesz otwierać
    • alicia033 Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 15:39
      zależy ile czasu i staranności jesteś w stanie w utrzymanie roślin włożyć.
      Wypracowanie równowagi w zamkniętym zabiera chwilę (eufemizm) czasu, odpowiedniego reagowania na zmieniające się warunki, głównie temperaturowe. Zdecydowanie nie są to ogrody bezobsługowe ale dają szansę powodzenia uprawy roślin o wysokich wymaganiach przede wszystkim co do wilgotności powietrza.
      Jeśli coś takiego Cię nie kręci a chcesz mieć roślinę w szkle, to wybierz otwarty pojemnik.
    • atoness Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 15:39
      Mnie się idea zamykania roślin w słoiku nie podoba, ale też to po prostu nie działa.
      Zrób w otwartym słoiku, misce, na kawałku drewna czy czymkolwiek innym.
    • unikotka Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 15:53
      Dziękuję! Czyli potwierdzacie, co mówiła kwiaciarka. Kolejny kit, że to niby samo się nawadnia i nie kosztuje pracy. Jejku, czemu teraz na każdym kroku trzeba być czujnym? Zrobię więc otwarty 😊
      • cojapaczem Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 16:00
        Ja bym zrobiła sama od początku w takim słoiku z kranikiem żeby wodę odsączać po podlewaniu
        • cojapaczem Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 16:01
          o w takim
          • unikotka Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 16:02
            Sprytnie 😊
            • cojapaczem Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 16:03
              powodzenia smile
              • atoness Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 16:13
                Otwór z kranikiem jest kilka centymetrów nad dnem, czyli trzeba by założyć, że woda zawsze będzie tam stać.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 16:20
      Da się, ale musisz mieć dobrze dobrane rośliny. Ja mam terrarium i są rosliny co zdechly i takie co żyją i mają się dobrze.
      Kup rosliny do terrarium bioaktywnego, u mnie żyją:
      Skrzydlokwiat, orchidea, gwiazda lucyfera, pilea drobnolistna, ostatnio zdechla maranta.
    • thea19 Re: Zamykany ogród w szkle 27.04.23, 20:23
      Bez sensu bo rośliny mega szybko rosną i wychodzą ze słoika, połowa pleśnieje i wychodzi kompost a nie las

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka