Dodaj do ulubionych

Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje?

27.04.23, 19:36
Jeśli wynajmujecie mieszkanie na wakacyjny wyjazd, czym się kierujecie? Na co zwracacie uwagę poza ceną, opiniami i rzecz jasna miejscem? Jakie to mieszkanie musi być? Jak urządzone, co musi się tam znaleźć, co jest niezbędne? Co powoduje, że z tysięcy czasem ofert wynajmujecie to, a nie inne? Przeglądam zdjęcia na znanej stronie na A. i wszystkie te mieszkania wydają mi się takie mało ciekawe: bezosobowe, na jedno kopyto, widać że często gęsto wyposażone w sprzęty od Sasa do Lasa, bo tanie, bo gdzieś tam zalegały. Dla Was musi być ładnie, czy wystarczy, że czysto, praktycznie choć nijako?
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 19:41
      ja zwracam największą uwagę na wyposażenie kuchni. zmywarki być nie musi, ale utensylia typu mieszadło, wyciskarka do czosnku, czajnik (we włoszech jak yeti), deski do krojenia, kieliszki do wina, oglądam długo zdjęcia kuchni.

reszta nie jest już tak istotna, lubię mieć też ładny widok z okien i raz trafiłam fatalnie, na szczęście to było BN, więc o 16, po powrocie z nart było już i tak ciemno, a rano wychodziliśmy o 9tej, ale latem bym tam nie zdzierżyła...
      • reinadelafiesta Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:07
        Tylko że tego na pierwszy rzut oka, na zdjęciach nie widać. Ostatnio nacięłam się na mieszkanie dla 4 osób, w którym były trzy kubki, dwa noże i brak deski do krojenia, o innych utensyliach nie było nawet co marzyć. Na szczęście to nie były wakacje, wyjazd tylko kilkudniowy, nie chciało mi się afery robić. Ale fakt, brak takich sprzętów może zepsuć miłą atmosferęsad
        • volta2 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:40
          czytam dokładnie opinie, na ogół wynajmujący dzielą się uwagami o rzeczach, których na zdjęciu nie widać.
          ja też piszę dokładnie, co jest a czego brakuje.
          • arwena_111 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 07:45
            Ja czytam przede wszystkim te złe opinie. Bo one zdecydowanie więcej mówią o hotelu/apartamencie niż te dobre
            • szeptucha.z.malucha Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 07:55
              A to też. I reakcje na opinie.
    • raphidophora_tetrasperma Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 19:44
      Nie wynajmujemy mieszkań na wakacje. Na wakacje jeździmy do hoteli albo pensjonatów.
    • ichi51e Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 19:51
      Fajnie żeby było cos ekstra - ogród/basen
    • jkl13 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 19:52
      Wynajmuję na booking.
      Przede wszystkim lokalizacja. Potem lokalizacja. Potem opinie, nie wynajmuję tych z opiniami poniżej 7/10. Potem...to zależy. Jak jadę tylko z mężem, to jedno łóżko gdziekolwiek nam wystarcza. Gdy z synem, muszą być dwie sypialnie, bo mąż bardzo chrapie plus salon z aneksem, bo syn celebruje śniadanka.
      Zwracam uwagę na wielkość prysznica (wanna odpada, malutkie półokrągłe prysznice też). Musi być kuchenka/płyta grzewcza, bo gotujemy na wyjazdach. Późne zameldowanie mile widziane, najchętniej odbiór kluczy na kod, bez widzenia się z właścicielem.
      Na wystrój wnętrz zwracam najmniejszą uwagę. Jest on miłym dodatkiem, ale proste wnętrze nie jest z góry skreślone.
      Ale generalnie to lokalizacja, opinie i cena. To są podstawowe kryteria, w tej właśnie kolejności.
    • extereso Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:03
      Żeby był niezależny budynek, chciałam napisać w ogrodzie, ale ostatnio wynajęliśmy taki bez, tylko z tarasami i też super. Żeby były sypialnie oddzielne i pokój dzienny, 2 łazienki, pralka, dobry internet. Reszta już zależy od kolorytu: no w Chorwacji żeby nie było basenu jeśli wynajmujemy sam apartament ( ale to było raz i jednak to nie dla nas).
      • black_magic_women Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 30.04.23, 12:56
        A co było nie tak z basenem? Był dzielony z kimś jeszcze czy brzydko pachniał?
    • 1matka-polka Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:13
      Klimatyzacja, okna od wschodu i północy, brak hałasu z ulicy, czyli sprawdzam okolicę na guglach.
      • 1matka-polka Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:21
        Porzadne materace, opinie od 9/10...
    • kurt.wallander Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:15
      Lubię, gdy jest ładnie, i gdy jest "jakoś". Te bezosobowe wybieram raczej z braku lepszej alternatywy niz jako pierwszy wybór.
      Poza ceną, opiniami i lokalizacją, dla mnie istotna jest również liczba sypialni i układ łóżek.
    • tol8 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:19
      Wizualnie jasno, chętnie białe meble.
      Musi być aneks kuchenny z czajnikiem, lodówką.
      Musi być tv, ręczniki
      • homohominilupus Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 09:24
        Po ch ci tv na wakacjach?
        • arwena_111 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 09:26
          Żeby podpiąć laptopa z netflixem - wieczorem smile
          • alpepe Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 18:28
            A po co laptop, jak się logujesz do netflixa w telewizorze?
            • arwena_111 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 19:29
              Bo w polskich hotelach rzadko jest telewizor z opcją łączenia z netem? Nawet w tych 4 gwiazdkowych?
    • slonko1335 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:20
      Mieszkania wynajmujemy zwykle w miejscach gdzie dzień spędzamy poza nimi a wracamy na noc, zatem poza czystością interesuje mnie wygodne spanie, ilość sypialni, lazienek/toalet, okoliica , park8nf i dojazd do atrakcji, ogólna wygoda i podstawowe sprzęty. W sumie tyle.
    • inny.kwiatek Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:23
      Na wakacjach lubię mieć lepiej niż w domu, dlatego nie wynajmuję mieszkań.
      • hanusinamama Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:37
        Wiesz jaką radochę zrobił moim dzieciom apartament (sorry tak sie zwało na bookingu) na 4 piętrze we Wrocławiu? Moje dzieci mieszkają w domu dla nich to jest frajda smile
        • 1matka-polka Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:47
          Winda byla? 😀
        • inny.kwiatek Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 29.04.23, 00:46
          Możliwe. Ale ja nie jestem Twoim dzieckiem i mieszkanie na urlopie w środku miasta na IV piętrze bez windy jawi mi się jako koszmar.
          • 1matka-polka Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 29.04.23, 10:02
            inny.kwiatek napisała:

> Możliwe. Ale ja nie jestem Twoim dzieckiem i mieszkanie na urlopie w środku mia
            > sta na IV piętrze bez windy jawi mi się jako koszmar.

Nie masz jakiejs bliskiej osoby, z ktora moglabys porozmawiac o swoich problemach i frustracjach?
    • em_em71 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:24
      Dom z zeszłorocznych wakacji był idealny. Spory, dobrze wyposażony aneks kuchenny z piekarnikiem, zmywarką, połączony z pokojem dziennym, wyjściem na taras, okna do podłogi, widok częściowo na morze, a częściowo na sielski pagórkowaty krajobraz, 2 łazienki, pralka, 3 sypialnie - 1 na parterze, 2 na piętrze,, z balkonamo, szerokie wygodne łóżka, nowa klimatyzacja. W spokojnej okolicy, blisko basen, plaże szerokie, piaszczyste, CZYSTO. Normalnie, jak nie we Włoszech. A, zapomniałam, na tarasie fajne meble i grill/kominek i mały ogród z cytrusami, kwirnącymi pnączami. Co najważniejsze, miejscówka nie za miliony. Porównywalne warunki mieliśmy na Korsyce, z tym, że tam właściciel mieszkał z drugiej strony budynku, ale za to w ogrodzie był całkiem spory basen i leżaki. Chłop codziennie wieczorem ten basen czyścił.
      Jeżeli akurat trafi się apartament, to miło jak blisko morza, z ogrodem i basenem, tak najczęściej trafiamy w Hiszpanii.
      Jeżeli wyjazdy krótsze niż 2 tyg w jednym miejscu, warunki mogą być bardziej skromne, bo w mieszkaniu zazwyczaj tylko śpimy.
      • ritana Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 18:22
        możesz napisać, gdzie to było? Jakiś link?
    • alicia033 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:29
      Dogodna lokalizacja, ilość wygodnych łóżek (w pełnym składzie potrzebujemy 5, co eliminuje jakieś 99.9 ofert), czystość.
      W przedbiegach odpadają też wszystkie oferty oznaczone jako "dom ekologiczny". Raz się na coś takiego się nacięłam w Pirenejach i never again. Lubię niezawodną elektryczność przez całą dobę i kranówkę nadającą się do picia.
      • homohominilupus Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 09:46
        alicia033 napisała:

> W przedbiegach odpadają też wszystkie oferty oznaczone jako "dom ekologiczny".
        > Raz się na coś takiego się nacięłam w Pirenejach i never again. Lubię niezawodn
        > ą elektryczność przez całą dobę i kranówkę nadającą się do picia.
        >
        Hehe

Trochę ta kranówka mnie zaskoczyła, w większości jest bardzo smaczna, wręcz mineralna leci (zwłaszcza, gdy niedaleko jest rozlewnia) ale raz w cudownym dzikim miejscu w Asturias w domu pośrodku niczego kranówka była tak obrzydliwa że nie dało się pić kawy ani herbaty. Waliła jakaś koszmarna chemią, do tej pory nie wiem dlaczego.
    • 18lipcowa3 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:31
      Dwie sypialnie musi mieć żeby dzieci swoją a my swoją. Lokalizacja i opinie .
    • szorstkawelna Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 20:49
      1. Odpowiedni metraż - nie cierpię siedzenia sobie na głowie
      2. Lokalizacja
      3. Oświetlenie. Muszą być jakieś małe lampy, lampa podłogowa lub biurkowa. Jeśli jest tylko górne światło jak na dworcu, to mieszkanie odpada.
      4. Preferuję mieszkania z charakterem.
      • 1maja1 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 22:11
        O wlasnie, lampa podlogowa. Wynajeliamy apartament w Polidniowej Karolinie, ladny, czysty, ale maz od razu zauwazyl, ze brakuje tej lampy w salonie. Swiatla punktowe walace z sufitu psuly cala atmosfere wieczorna. W kuchni brakowalo tostera, otwieracza do wina (!!!!), czajnika do zagotowania wody (opakowanie herbaty stalo na blacie) i malo garnkow np rondel/maly garnek do podgrzania czegos. No ale Amerykanie chyba nie gotuja niczego. Acha, nie bylo odkurzacza, tylko miotla. Po 9 djiach syf byl okropny, co tam sie dalo to zbieralam papierem kuchennym na mokro. Wlasciciel stwierdzil, ze to sa jego poczatki i dopiero ogarnia temat wynajmu dla gosci😏
        • imponderabilia22 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 29.04.23, 14:12
          1maja1 napisała:

> O wlasnie, lampa podlogowa. Wynajeliamy apartament w Polidniowej Karolinie, lad
          > ny, czysty, ale maz od razu zauwazyl, ze brakuje tej lampy w salonie. Swiatla p
          > unktowe walace z sufitu psuly cala atmosfere wieczorna. W kuchni brakowalo tost
          > era, otwieracza do wina (!!!!), czajnika do zagotowania wody (opakowanie herbat
          > y stalo na blacie) i malo garnkow np rondel/maly garnek do podgrzania czegos. N
          > o ale Amerykanie chyba nie gotuja niczego. Acha, nie bylo odkurzacza, tylko mio
          > tla. Po 9 djiach syf byl okropny, co tam sie dalo to zbieralam papierem kuchenn
          > ym na mokro. Wlasciciel stwierdzil, ze to sa jego poczatki i dopiero ogarnia te
          > mat wynajmu dla gosci😏

Syf był, bo sami go narobiliscie. Po własnym mieszkaniu też chodzicie w butach i syficie gdzie popadnie?
          • 1maja1 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 29.04.23, 23:38
            Sluchaj, to ze tak jest u ciebie, nie oznacza, ze inni maja podobnie. Cos ci sie w glowce pomieszalo.
    • pyza-wedrowniczka Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 21:19
      Patrzę na wielkość pokoi i wyposażenie pokoi - żeby była szafka, komoda/stolik, jakieś krzesło (nie wszyscy oferują to w sypialniach, a czasami te są tak małe, że dwie osoby się nie miną), żeby była w pełni wyposażona kuchnia (najlepiej z otwieraczem do wina tongue_out ) i duży wygodny salon. I jeśli domek, to za kominek ma dodatkowy punkt.

Ładne nie musi być, to rzecz gustu, ale musi być zadbane. Jak widzę na zdjęciu coś zniszczonego/nie remontowanego przez 40 lat, to od razu mnie zniechęca.
    • zwyczajnamatka Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 21:53
      1. Lokalizacja
      2. Parking/garaż jeśli jadę samochodem
      3. Metraż, nie wynajmuję klitek
      4. Widok z okien, balkonu. Jeśli jedziemy nad morze, to koniecznie w pierwszej linii i z widokiem na morze.
      5. Łazienka, czysta i w miarę nowa, ogólna czystość całości
      6. Opinie, zawsze czytam te złe
    • aguar Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 22:01
      Musi być dostęp po płaskim bez stopni i schodów, prysznic najlepiej też bez stopnia - to z powodu niepełnosprawności. 3 pomieszczenia do spania - może być salon i 2 sypialnie. Łóżka w miarę wysokie. Z względu na naszą papużkę - apartament akceptujący zwierzęta, w oknach firany (albo przynajmniej, żeby było gdzie powiesić firanę zabraną przez nas). Poza tym ze sprzętów: pralka, kuchenka mikrofalowa, raczej większa lodówka, koniecznie z zamrażarką. Dobre Wi-Fi.
      • reinadelafiesta Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 22:49
        Pozostałe rzeczy rozumiem, ale firana mnie zafrapowała. Jeździcie z własną firaną?
        • aguar Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 07:23
          Zdarzyło się ze 3 razy. Jak np. widziałam, że są jakieś liche zasłonki i będzie gdzie powiesić firanę. Nieosłonięta szyba jest niebezpieczna dla papużki, może w nią uderzyć.
          • reinadelafiesta Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 07:34
            Rozumiem, pozdrowienia dla papużkismile
          • homohominilupus Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 09:26
            aguar napisała:

> Zdarzyło się ze 3 razy. Jak np. widziałam, że są jakieś liche zasłonki i będzie
            > gdzie powiesić firanę. Nieosłonięta szyba jest niebezpieczna dla papużki, może
            > w nią uderzyć.
            >

😍
    • kaki11 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 27.04.23, 22:46
      Mnie nie przeszkadza, że urządzenie mieszkania jest nijakie. I tak spędzam tam na wyjazdach za mało czasu żeby zwracać na to uwagę. Zwykle mam swoje kryteria czego potrzebuję i pod to wybieram, ale to są kryteria praktyczne, poza ceną i miejscem to są rzeczy typu ilość pokoi (bo np. jedziemy z parą znajomych i jednak trzeba 2-3 sypialnie), głęboki brodzik lub wanna bo córka nie jest nauczona mycia pod prysznice itp. natomiast czy wystrój będzie ładny, regionalny albo będzie do siebie pasował, to prawdę mówią ma dla mnie jakieś totalnie marginalne znaczenie smile Podobnie podchodzę do wynajęcia apartamentów, pensjonatów czy hoteli- mam listę wymagań których szukam, ale wygląd nie jest kryterium wyboru.
      Przy kilku podobnych lokalizacyjne i spełniających założenia wybiorę po prostu najtańszy
    • szeptucha.z.malucha Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 07:41
      Możliwość odwołania, odpowiednia liczba łóżek, minimum 2 sypialnie, kuchnia - z kuchenką, dostęp do pralki (dla tygodniowych i dłuższych wyjazdów, dla krótszych nie), lokalizacja, komunikacja , jeśli miasto, dostępny parking. Wystrój - byle było czysto i sprawne sprzęty.
    • chicarica Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 09:21
      Nie wynajmuję mieszkań na wakacje.
      Wolę hotel - posprzątają mi, śniadania nie muszę robić ani latać po bułki tylko schodzę i mi podają, w dobrym hotelu podają mi do stolika kawę na początek. Jem sobie śniadania np. tak jak ostatnio w pięknym ogrodzie z basenem, ptaszki śpiewają, słońce świeci. Wyposażenie kuchni mnie nie interesuje, bo gotowanie na wakacjach to coś z kategorii prędzej odgryzę sobie głowę.
      • inny.kwiatek Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 29.04.23, 00:54
        Aż sprawdziłam czy to nie ja ten post napisałam, słowo w słowo moje zdanie smile
    • aamarzena Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 09:21
      Lokalizacja, odległość od interesujących mnie miejsc, możliwość zabrania zwierzat, parking, ile i jakie łóżka, żeby później dzieci nie musiały spac razem na rozkładanej sofie. Co najmniej 2 pokoje. Wielkosc całego mieszkania. Wyposażenie kuchni w podstawowe sprzęty. Oczywiście sprawdzam opinie i przede wszystkim zwracam uwagę na czystość. Bonusy to ogródek do własnego użytku, jakieś atrakcje na miejscu typu basen czy plac zabaw.
    • reinadelafiesta Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 12:38
      Przeczytałam Wasze odpowiedzi: wygląda na to, że w większości decydują względy praktyczne. Rozumiem to, ale powiem szczerze, że ja nie potrafię odpoczywać w brzydkim otoczeniu, męczy mnie to, drażni i nawet super położenie mieszkania nie jest w stanie zrekompensować mi mordęgi korzystania z jakichś starych gratów. Tak samo zresztą jak brzydzę się wykładzin w hotelach i kap na łóżku ( szczególnie ciemnych)- dla mnie to nie do przeskoczenia, żeby z nich korzystać. Dlatego nawet hoteli szukam nowych i ładnych, co niestety mocno mi potrafi budżet nadszarpnąć.
      • szeptucha.z.malucha Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 12:41
        No to kup wypasiony kamper😉 Twoje preferencje są mi obce, bo dla mnie liczy się, żeby mieć gdzie spać, przygotować posiłek wg diet i nie przywieźć insektów do domu. W wynajętym mieszkaniu spędzam tylko noc.
        • reinadelafiesta Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 12:45
          No każdy ma jakieś idee fixe, co ja poradzęsmile
          • szeptucha.z.malucha Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 12:47
            Cóż, domek na plecy i do przoduwink
      • kaki11 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 13:21
        Ja cię rozumiem, chociaż mam dokładnie odwrotnie. Po prostu ludzie mają różne preferencje, i to że dla mnie wystrój jest mało ważny, bo w niczym mi nie przeszkadza, nie znaczy, że Ty będziesz umiała odpoczywać w byle jakim miejscu, podobnie jak mi nie przeszkadza jeśli np.pokoje są małe a inni lubią dużą przestrzeń.
    • aqua48 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 13:25
      Ja kieruję się tym, żeby było blisko plaży, sklepu i komunikacji. Niezbędna jest klimatyzacja i kącik kuchenny, a przynajmniej lodówka i czajnik plus sztućce. Musi też być sprzątane co dwa dni minimum i nie w hałaśliwym miejscu. Kieruję się opiniami na stronie. Zazwyczaj im droższe tym lepiej/nowocześniej wyposażone.
    • millli40 Re: Jak wynajmujecie mieszkanie na wakacje? 28.04.23, 13:34
      Mam tak serdecznie dość wakacji, wynajmów, turystów,że najchętniej to bym chyba na wakacje typu wędrówka z plecakiem i spanie gdzie popadnie pojechała, namiot, schroniska, domki, wolny pokój, obojętnie co już i najlepiej spontanicznie. Jesli jeżdżę gdzieś to często do domków,kwater, hotelikow, i wtedy jest mi wszystko jedno jak wyglądają, gdzie są.JEsli domek fajnie żeby miał jakiś taras, żeby pogrillowac, zjeść śniadanie na tarasie.JEsli hotel, to nie musi być wypasiony , byle śniadanie bylo, nie gotuje na wakacjach, i nie lubię targać jedzenia , naczyń itdOdleglosc do atrakcji mi obojętna, dojdę wszędzie,lub dojadę, jestem typem włóczęgi, warunki, byle było sie gdzie przespać, umyć, w miarę czysto i żeby mój pies był akceptowany.NAjlepiej blisko domu tak 3 godziny drogi, ten sam klimat,żebym nie musiala rozmyślać jakie ubrania na jaką pogode i krótki dojazd ze względu na chorobę lokomocyjna.Warunki nie są dla mnie ważne, też dlatego że wszedzie nawet w deszczu całe dnie spędzamy poza miejscem noclegowym. Małe mam wymagania jak widać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka