Dodaj do ulubionych

Maj i patriotyzm

28.04.23, 01:00
Imprezy upamietniajace święta majowe. Czy uczestniczą w nich zwykli ludzie, czy tylko ci co muszą/wypada mi z racji funkcji? Rozmawiałam z takim człowiekiem, który musi być ale który zadał mi pytanie, co zrobić, żeby ludzie zwykli przyszli. Czasem uda się zmobilizować publiczność występem zespolu/szkolnych dzieci (z tym ciężko), rzadziej poczęstunkiem (mowa o mniejszej miejscowości), ale to ciągle jest na siłę.
Bywacie? Z jakich pobudek?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 03:19
      Nie bywamy i nic by nas nie zachęciło, są ciekawsze sposoby spędzenia wolnych dni w maju.
    • feniks_z_popiolu1 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 05:32
      Nie bywamy. Odkąd PiS zawłaszczył patriotyzm i wytyczył jeden wzorzec Polaka patrioty. Ani patetyczne przemowy ani darmowe grochówki mnie nie zachęcą.
      .
      • marusia_ogoniok_102 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 06:24
        O to to. Kiedyś bywałam intensywnie, teraz już nie.
      • reinadelafiesta Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 08:16
        Przez pozostałe 11 miesięcy ktoś będzie w zad kopany, wykluczany, nazywany nie-Polakiem, a w maju ma przyjść i wyrazić z tego powodu radość.
    • szorstkawelna Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 05:50
      Niech zorganizyje atrakcje dla dzieci i rodzin - piknik, konkursy historyczne, jakiś występ albo eksponaty etc. to może ktoś przyjdzie. Ludzie nie lubią apeli, tylko chcą odpocząć w dni wolne.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:07
      Może już czas najwyższy, aby to wymuszone świętowanie skończyć?

Zwykli ludzie mają te święta gdzieś. Owszem, jak zorganizuje się jakieś ciekawe atrakcje, to przyjdą, ale nie z powodu święta, tylko dla atrakcji i nikt n z nich o świecie nie będzie myślał, ani przez chwilę.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:08
        i nikt z nich o święcie nie będzie myślał
        • simply_z Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:19
          Ciekawe, ze w innych krajach jakos to dziala... ale u nas "wymuszone" swieto.
          • mia_mia Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:35
            Przez ostatnich 8 lat udało się władzy obrzydzić ludziom nawet takie uroczystości, nie wiem czy da się to odkręcić w naszym i następnym pokoleniu.
            Biało czerwone flagi jeszcze długo będą się kojarzyć z marszami „patriotów” 11.11, a nie 02.05
            • jowita771 Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 12:11
              To prawda, tak się kojarzą i chyba więcej ludzi ma takie skojarzenia, bo flag mniej w tym roku na prywatnych domach.
          • towarzyszka_leila Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:37
            U nas też działało, kiedyś. Co roku bywaliśmy z synem na przejeździe "Piłsudskiego" Traktem Królewskim 11 listopada. Potem szło się na miły spacer, kawę, lody. Do 2010. W 2011 spłonął wóz TVN , wyszedł motłoch no i skończyło się świętowanie.
            • inny.kwiatek Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 23:01
              Otóż to. Do pewnego czasu to były fajne święta, ale się skończyły, zawłaszczył je „patriotyzm”, od którego trzymam się z daleka.
          • hanusinamama Re: Maj i patriotyzm 29.04.23, 16:14
            Może dlatego, że w innych kraja neonaziole nie zawładneli patriotyzmem.
    • malaperspektywa Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:30
      Za rządów PIS moja noga nie postanie, a jak będzie coś u dziecka w szkole każę zostać w domu. Po moim trupie. Zniszczyli wszystko, nawet patriotyzm. Zabrali dumę z bycia obywatelem Polski.
      • jowita771 Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 12:12
        Mam identyczne odczucia.
    • ichi51e Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:42
      W sumie przypomniałaś mi i wzruszyłam się. Gdzie są te wszystkie flagi z papieru które zrobiłam w przedszkolu? Wieść gminna niosła ze panie je zabierały i potem przekazywali na pochody…
      • ichi51e Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:42
        *przekazywaly
    • nieeznaajoomaa Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:51
      Dla większości obecnych Polaków, w tym również mnie, jednym z najważniejszych świąt powinien być 2 marca, żaden 3 maja
      • krwawy.lolo Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 09:57
        Twoje urodziny?
        • nieeznaajoomaa Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 10:13
          Nie, zniesienie pańszczyzny w Królestwie Polskim, dla przodków większości z nas to było najważniejsze święto zaraz po Wielkanocy i Bożym Narodzeniu
          • simply_z Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 10:16
            Czyli de facto niewolnictwa
            • nieeznaajoomaa Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 11:07
              Dokładnie tak
          • daniela34 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 15:47
            Moi przodkowie nie mieszkali w Królestwie Polskim
            • arwena_111 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 17:28
              Moi nie byli niewolnikami.
              • nieeznaajoomaa Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 19:32
                arwena_111 napisała:

> Moi nie byli niewolnikami.

To jesteś w mniejszości
            • nieeznaajoomaa Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 19:31
              To też data symboliczna, symbolizuje zniesienie pańszczyzny w ogóle.
              • nieeznaajoomaa Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 19:32
                To do Danieli
                • nieeznaajoomaa Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 19:35
                  W sensie w ogóle na ziemiach polskich
                  • daniela34 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 19:40
                    Dla kogo symboliczny dla tego symboliczny. Dla mnie to że coś miało miejsce w Królestwie Polskim z carskiego ukazu nie symbolizuje niczego.
                    • pkt4a Re: Maj i patriotyzm 29.04.23, 15:23
                      W Galicji i Lodomerii to włościańskie patenty Józefa II .
                      Na ten temat m.in. Marii Dąbrowskiej "Rozdroże . Studium na temat zagadnień wiejskich" które aktualnie czytam .
                      Chyba mało kto wie że Marię Dąbrowską za sprawą męża bardzo interesowały sprawy parcelacji majątków ziemskich , tematy spółdzielczości , itp
                      Na ten temat też Marii Dąbrowskiej odpowiedż na echa "Rozdroża" książka pt "Rozdroże . Moja odpowiedż"-wyd. Ludowa Spóldzielna Wydawnicza , W-wa , 1987
                      Obie książki warte wznowienia .

-
                      pl-pl.facebook.com/sokzburaka
                      • pkt4a Re: Maj i patriotyzm 29.04.23, 15:54
                        c.d.
                        pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Galicji_i_Lodomerii
    • kaki11 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 10:07
      Raczej nie bywam, a jeśli bywam, to nie z pobudek patriotycznych a rozrywkowo rodzinnych. To znaczy, ja chętnie chodzę i chodziłabym na zorganizowane w mieście imprezy, jeśli to są rodzinne pikniki wojskowe, ciekawe pokazy, zloty starych samochodów, jakiś fajny koncert itd. a pod tym względem jest mi doskonale wszystko jedno czy coś ciekawego zostało zorganizowane z okazji obchodów 3 maja, 15 sierpnia, finału WOŚP czy niedzieli palmowej, i głównym moim wyznacznikiem jest to czy mogę tam miło spędzić czas, czy moje albo inne bliskie dziecko zobaczy tam coś ciekawego, i czy my akurat nie mamy innych planów. Więc jeśli mnie mieli by przyciągnąć, to właśnie organizowaniem tego typu rzeczy.
    • klaramara33 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 10:11
      W listopadzie obchodzę narodowe święto ważne dla mnie i chcę to przekazać moim dzieciom by nigdy nie poddawały się i walczyły o swoją niezależność i swojego kraju jeśli będzie trzeba ,a w maju tak bezpośrdnio nie obchoidzę lecz dzieci mnie pytają o te święta więc to fajny moment na przypomnienie sobie czym jest konstytucja i jakie mamy prawa dzięki niej więc też ważne święto w sumie.
    • madame_edith Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 10:17
      Nie bywam na masowych darmowych spędach z założenia i zasady, gdyż tłumy i rodzaj dostępnych atrakcji to są zupełnie nie dla mnie.
    • tt-tka Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 15:26
      Na pierwszym maja bywam, rzecz jasna - od dziecka, a wtedy to byly imprezy ! zwlaszcza te kawalki po oficjalce big_grin
      Trzeciego maja olewam i zeby nawet caly parlament/rzad na rzesach staneli i cyckami zaklaskali, nadal bede olewac.
    • mama-ola Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 15:33
      Przypomniałaś mi wstępniak do "Przeglądu" z tego tygodnia smile Pan naczelny ubolewa tam nad postawą Polaków mało świętujących 1 i 3 maja i w ogóle mało się przejmujących wymową tych dni. Grzmi i wychowuje, aż wióry lecą! Na przykład brak wywieszenia flagi w oknie swojego domu nazywa ni mniej, ni więcej, tylko klinicznym przypadkiem lenistwa. A Wy? Jesteście klinicznie leniwe czy wywieszacie flagę?
      • tt-tka Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 15:37
        Na pierwszego wywieszam. Na trzeciego nie.

PS nie jestem pewna, czy w domu w ogole jest bialo-czerwona flaga smile
      • heca7 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 15:43
        Ja tam wzorem skandynawskim mam stale flagę na domu. Poważnie. Więc kolejnej dowieszać nie będę.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 20:25
        Nie mam flagi i nie zamierzam mieć.
        Patriotyzm, flagi, święta narodowe, godła i inne tego typu symbole, czynności i przedmioty uważam za złe, prowadzące do podziałów i wojen, więc mówię im NIE!
        • bene_gesserit Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 23:23
          To zależy od osobistej definicji pojęć.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Maj i patriotyzm 29.04.23, 15:05
            Nie, to nie zależy od osobistej definicji pojęć, tylko od tego do czego tłum je wykorzystuje, a do czego je wykorzystuje, to akurat świetnie widać na wszystkich manifestacjach i nie tylko tam.
            • bene_gesserit Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 08:02
              A tłum, który wykorzystuje symbole narodowe na Ukrainie też cię mierzi?
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 13:38
                A tak poza tym, to wszystko u ciebie dobrze?
        • mama-ola Re: Maj i patriotyzm 29.04.23, 10:01
          mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Nie mam flagi i nie zamierzam mieć.
          > Patriotyzm, flagi, święta narodowe, godła i inne tego typu symbole, czynności i
          > przedmioty uważam za złe, prowadzące do podziałów i wojen, więc mówię im NIE!

Myślę podobnie i duzą nadzieję pokladalam w idei Unii Europejskiej - że zniesie granice, ksenofobię itd. Ale chyba nieprędko to nastąpi, jeśli w ogóle.
          Przy okazji, na co ja ostatnio natrafiłam na YT. Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam śpiewające dzieci i namiętnie oglądam na YT filmiki z voice kids z całego świata. Ostatnio widziałam filmik sprzed kilku lat, jak trzech małych Rosjan (6-7 lat) śpiewa Imagine. Imagine there's no countries, it isn't hard to do, nothing to kill or die for... Wszyscy biją brawo, mówią, że priekrasna, a ja już wiem, że za kilka lat ci sami ludzie uznają, że jest za co zabijać i umierać.
      • beataj1 Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 16:55
        Mamy flagę Zjednoczonej Federacji Planet a dzieciaki na domku na drzewie piracką. Liczy się?
    • ga-ti Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 16:07
      Jeśli uczestniczę to ze względu na dzieci, bo albo występują/współorganizują (harcerze), albo chcą skorzystać z atrakcji. Ale właśnie bardziej zainteresowałoby nas coś w rodzaju pikniku rodzinnego, dmuchańce, pokazy jakieś wojskowe, konkursy, lokalne jedzonko, wyroby, itp. choć im starsza jestem tym mniej lubię, na szczęście dzieci coraz starsze też i bardziej samodzielne.

A tak szczerze to bardziej przemawia do mnie 1 maja wink nie ze względu na nostalgię za czasami minionymi, ale właśnie dla uczczenia i szacunku dla ludzi pracujących, jakkolwiek to brzmi.
      No i 2 maja, święto flagi, a flaga nam się "uamerykanizowała" w dobrym znaczeniu, czyli można nosić ją z radością, a nie męczeństwem.
      3 jakoś średnio, no bo niby pierwsza konstytucja w Europie, ale nie oszukujmy się, za bardzo to nie miała możliwości się sprawdzić, jakoś nie przekonuje mnie to do wielkiego świętowania.

A ludzie to są zmęczeni i marzą pewnie o świętym spokoju, a nie oglądaniu lokalnych władz w akcji.
    • no_name33 Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 17:24
      Nie bywam. Jestem utyrana, zresztą nie tylko ja. Z kim nie pogadam, to żyje się fatalnie.

Bezrobotna, wypoczęta patologią na socjalu niech chodzi.
    • krwawy.lolo Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 21:07
      Przed pochodem należy się wprowadzić w dobry nastrój.
      • virtualnie Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 21:13
        To ty i twoja żona?
    • bene_gesserit Re: Maj i patriotyzm 28.04.23, 23:09
      Wielki sukces prawicy to ukradzenie paru pojęć. Największą kradzieżą jest zawłaszczenie słowa 'patriotyzm'. Wspomnisz o nim, zostaniesz uznana za prawaczkę i to ze skrajnego końca prawackości.

Nie mam specjalnej potrzeby uzewnętrzniania swojego materyzmu na zewnątrz, ale całkiem możliwe, że z chłopem wybierzemy się na piknik europejski pierwszego maja w moim mieście. Bo czemu nie.
    • igge Re: Maj i patriotyzm 29.04.23, 00:12
      Nie uczestniczymy.
      Ale w listopadzie, blisko11, mój świętej pamięci teść miał imieniny i dzieciaki jak były malutkie miały wrażenie, że cała Polska świętuje dziadka święto.
      Czy to już okruch patriotyzmu? Nie wiem.
      Kosmopolityczni jesteśmy ale jakoś zostaliśmy tzn mieszkamy w Pl.
      Coś więc musi być na rzeczywink.
      Czekam aż ten cholerny PiS zdechnie. I nic.
    • attiya Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 11:52
      Będę uczestniczyć jak upadnie pis
    • jowita771 Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 12:09
      Nie przychodzi mi do głowy żaden powód, dla którego miałabym iść na taką uroczystość, wolę jechać na jakąś wycieczkę. Współczuję tym, którzy muszą/wypada, żeby byli.
    • ginger.ale Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 12:33
      Nie byłam.
      2 maja rano wywieszam flagę.
    • szafireczek Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 12:51
      Ja lubię defilady, parady wojskowe, także z udziałem oddziałów rekonstrukcyjnych oraz salwy armatnie i jak mam okazję to biorę udział (jako widzsmile). W tym roku główne uroczystości w Wawie będą na Pl. Zamkowym - przez odbudowę pałacu Saskiego, czyli bardzo skromnie. Fajny jest za to pokaz oryginału Konstytucji w Archiwum Akt Dawnych (na ul. Długiej) - polecam, także w ramach wizyty z dzieciakami - przyzwoicie zorganizowane.
    • nawemi Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 16:20
      Bywam na tym c lubię- np występy zespołów z okolicy, zawody sportowe, kiermasz produktów lokalnych + w ramach święta flagi rozdawanie gadżetów typu flagi, przypinki biało-czerwone, itd. Parę razy pojechaliśmy specjalnie na "lekcję śpiewania" do innego miasta.
      Nie mam złudzeń co do przeciętnych ludzi - wielu przychodzi tylko po to "bo flagi będą rozdawać" albo licząc na darmowe żarcie.
      Za to podobają mi się działania społeczne oddolne, typu Koła gospodyń wiejskich gdzie działają zaawansowane wiekiem panie, zespoły taneczne kultywujące dawne tańce, obrzędowość i stroje. Wszyscy, którym się chce coś robić i angażować. Te struktury mogą wokoło siebie gromadzic coraz szersze grupy ludzi którym "sie chce".
    • beataj1 Re: Maj i patriotyzm 02.05.23, 16:58
      W ogóle nie kupuje tych bozoojczyznianych pierdów.

Patriotyzmu nie odczuwam i aktywnie nie uczę dzieci.
      Na spędach nie bywam, bo mam takie poczucie obciachu, że długo nie jestem w stanie wytrzymać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka