Dodaj do ulubionych

umiecie chodzić prosto?

28.04.23, 09:40
biodra wysunięta, pupa wciągnięta, brzuch napięty, łopatki złączone, czubek głowy wysoko. Komu się daje i żeby nie zaciskać szczęk i nie wytrzeszczać oczu przy tymsmile

Jak pamiętać o dobrej postawie? Korygujecie postawę Waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 09:45
      Brody nie wysuwam, bo ciężar ma być na środku głowy, ale reszta ta, no, może bez pupy, bo już od lat tak chodzę, że nie wiem, czy to robię, ale brzuch zawsze. Do tego jak chodzę przenoszę ciężar stopy od zewnątrz do wewnątrz, takie wewnętrzne koło niejako.
    • po_godzinach_11 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 09:49
      Ja umiem, ale to żadna moja zasługa, to moja babcia i mama uczyły mnie tego od kiedy pamiętam. Książka na głowie to był rytuał. Wtedy się wściekałam, dziś jestem wdzięczna.

Stawiam też stopy w jednej linii. To było duże utrudnienie, gdy na nawo uczyłam się chodzić po wypadku, który mnie na dłuższy czas unieruchomił.
      • ayelen40 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:29
        Jak w jednej linii to chyba dość sztucznie wygląda?
        • po_godzinach_11 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:44
          ayelen40 napisała:

> Jak w jednej linii to chyba dość sztucznie wygląda?

Nie wiem, nikt nigdy mi tego nie powiedzial. Sama bym tego nie wiedziała, gdyby nie mój ówczesny rehabilitant.

Wiem jednak, że to służy mojej miednicy i stawom biodrowym.
          • ayelen40 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:07
            Bo tak chodzą modelki na wybiegu, a nie jest to normalny chód na co dzień.
            • po_godzinach_11 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:50
              ayelen40 napisała:

> Bo tak chodzą modelki na wybiegu, a nie jest to normalny chód na co dzień.

Całe życie tak chodzę i dla mnie to jest na co dzień smile

Może nie dosłownie w jednej linii, ale stawiam stopy automatycznie na wprost nosa tak z grubsza. Nawet teraz to sprawdzilam smile

Podczas rehabilitacji musiałam stawiać szeroko, dla większej stabilności i bardzo to było męczące. Kwestia nawyku zapewne.
              • ayelen40 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 15:10
                Ok, ale modelki nieco dziwnie chodzą. Tzn na wybiegu to pasuje jak najbardziej.
    • pepsi.only Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:01
      EJŻE!
      To, że brzuch napiety, to wcale nie jest dobrze!
      Puść brzuch. Nie napinaj się, nie spinaj. Oddychaj nim, a nie tylko klatką piersiową, tak jest zdrowiej.
      • pepsi.only Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:02
        np. tutaj jest dość spoko to wyjaśnione:

zwierciadlo.pl/psychologia/526226,1,dosc-zycia-na-wciagnietym-brzuchu-pusc-i-czuj-psychosomatyka--w-kontakcie-z-cialem.read
        • 21mada Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:15
          „Kobieta bez brzucha jest jak kubek bez ucha.”
          No faktycznie, spoko wyjaśnione. Dalej nie lepiej.
          • alpepe Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:51
            Haha, dzięki za cytat.
            • pepsi.only Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:42
              Nie no, pewnie, bo lepiej połknąć kij i spiąć poślady
              ...wspaniała postawa....
          • bene_gesserit Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 18:42
            Nie czytałam artykułu, ale oczywiście Pepsi ma rację. Oddychanie mięśniami brzucha, czyli naprężanie i rozprężanie współpracującymi mięśniami jest ok. Nieustannie wciągnięty brzuch to proszenie się o kłopoty - od was postawy po, o ile dobrze pamiętam, nietrzymanie moczu
            • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 10:28
              Akurat ten artykul to tak nie do końca. Wciąganie brzucha nie jest dobre, ale tez dziwaczne zalecenia „napełnij brzuch powietrzem” czy wręcz „wypychaj luźny brzuch do przodu” również nie. Mięśnie brzucha wspomagają prace przepony, ale nie oddycha sie mięśniami brzucha - one maja trzymać trzewia w miejscu w czasie wdechu, kiedy przepona uciska na nie od góry i próbuje „przemieszczać” i wspomagać wydech.Tak samo jak pisanie o „nieużywaniu przepony i oddychaniu mięśniami karku/szczytem płuc” nie ma żadnego sensu, bo nie da sie nie używać przepony, jej praca jest zasadniczo niezależna od naszej woli - choć oczywiście spinanie mięśni karku i szyi zdrowe nie jest i stanowi o nieprawidłowym torze oddychania. Może to czepianie sie szczegółów i „powszechnie tak sie mówi”, ale dla mnie świadczy o tym, ze taki fizjoterapeuta (profesjonalista!) to jednak tak nie do końca wie o czym mówi. I - to już akurat moje osobiste zdanie - w przypadku tego „górnozebrowego” toru to nie do końca chodzi o to, ze ktoś sie „tak nauczył” oddychać, tylko działa jakiś czynnik, powodujący to nieustające spięcie, jakieś stresy, nerwice, brak umiejętności wyciszenia emocji - i tu bym widziała nie mechaniczne „uczenie właściwego oddychania”, tylko naukę technik relaksacyjnych, jogę, jako likwidację pewnej przyczyny, to mięśnie „same” sie rozluźnią wink

A tu bardzo ładnie pokazane i wyjaśnione:
              sofizjo.pl/oddech-i-brzuch/
              • bene_gesserit Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 17:10
                Bardzo to ciekawe, dziękuję.
      • panna_lila Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 18:37
        Nie chodzi o to, żeby wciągnąć ale przy wypchnięciu bioder i wciągnięciu pupy brzuch się ponoć sam napina😊
        • pepsi.only Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 20:38
          No więc to jest złe.
        • niemcyy Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 22:25
          I te biodra w ktora strone wypychac?
          • snakelilith Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 22:56
            niemcyy napisał(a):

> I te biodra w ktora strone wypychac?

Do przodu/góry, do uzyskania równoległej linii bioder. Postawa A jest nieprawidłowa, choć robi bardziej wypłukły tyłek, co uważane jest za atrakcyjne. Kobiety nabierają takiej postawy bardzo często przez noszenie wysokich obcasów.
            • panna_lila Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 09:50
              Dziękuję za te zdjęcia. Fajnie pokazują o co chodzi z tymi biodrami.
          • daisy Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 22:58
            Joga każe raczej "podwijać ogon".
    • 35wcieniu Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:05
      No ba. Któraś z ematek pisała nawet że chodząc ma środek ciężkości na głowie big_grin big_grin
      • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:53
        Ja tak mam po niektórych substancjach… 😂
      • alpepe Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:54
        Fizjoterapeuta ci powie, że prawidłowa postawa to wtedy, kiedy w wyobraźni ciągnie cię coś na środku głowy w górę, więc możesz się naśmiewać na zdrowie, być może napisałam niejasno, ale lepiej wypróbuj.
        • 35wcieniu Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:58
          Co to ma wspólnego ze środkiem ciężkości?
          Fizjoterapeuta powie ci również że środek ciężkości u zdrowego człowieka znajduje się gdzieś za pępkiem.
    • daniela34 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:49
      A dlaczego biodra ma być wysunięta? 😉 oraz wysunięta w którą stronę?
      • azalee Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:52
        To oczywiste : biodra prawa w prawo a biodra lewa w lewo.
        • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:54
          Ale ogonek podwinięty!
          • daniela34 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:17
            Idę wysuwać moją biodrę w galerii krakowskiej zatem. Mogę mieć jednak problem z jednoczesnym wysuwaniem biodry i podwijaniem ogonka. Ja mało skoordynowana ruchowo jestem.
            • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:27
              Wyjmij flek z jednego obcasa i stawiaj stopy w jednej linii, to biodra sama Ci pójdzie to w prawo, to w lewo. Dla dodatkowego ułatwienia możesz na głowie postawic baniak z wodą, wtedy środek ciężkości tez sam sie przesunie na czubek. Dla początkujących to naprawdę duże ułatwienie. . Wowczas pozostanie tylko pamiętać o ogonku podwiniętymi, rzepkach patrzących prosto, aczkolwiek podciągniętych do góry. I pamiętaj, żeby nie oddychać szczytem płuc i absolutnie nie spinać przepony, tylko wciągać całe powietrze do brzucha.
              • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:28
                A, i jeszcze do ogrodniczego, kup dwie łopatki i do kieszeni schowaj.
                • azalee Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:30
                  memphis90 napisała:

> A, i jeszcze do ogrodniczego, kup dwie łopatki i do kieszeni schowaj.

Ale do prawej czy do lewej?
                  • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:59
                    Nie no, symetrycznie. Chyba, ze Cie znosi na którąś stronę, to do jednej.
                • daniela34 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:32
                  Jestem Ci bardzo wdzięczna za wszystkie porady, mam tylko pytanie (teraz będę brzmieć jak Mada), czy wciąganie całego powietrza do brzucha nie powoduje czasem wzdęć? 😁
                  • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:57
                    To powietrze, wiec nikt sie nie zorientuje, o ile będziesz załatwiać sprawę po cichu.
                  • aqua48 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:30
                    daniela34 napisała:

> czy wciąganie całego powietrza do brzucha nie powoduje czasem
                    > wzdęć? 😁

Wzdęcia wzdęciami ale bój się pana pieca, jak wyssiesz Danielo całe powietrze z Krakowa to czym my prostaczkowie będziemy oddychać? Smogiem?
                    • daniela34 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:35
                      To długo nie pooddychacie...
                      • aqua48 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:55
                        Zlituj się, nie wysysaj!
                        • daniela34 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:57
                          No doooobra.
                          • aqua48 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 14:03
                            Uff.. [oddycha wreszcie pełną piersią]
                            • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 10:01
                              Nie piersią, nie piersią! Do brzucha zasysaj!
                    • gama2003 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 16:39
                      A ileż Ona tego wessie do takiego małego brzucha ! ???
                      • aqua48 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 10:56
                        gama2003 napisała:

> A ileż Ona tego wessie do takiego małego brzucha ! ???

Ścichapęk.
              • primula.alpicola Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:12
                memphis90 napisała:

> Wyjmij flek z jednego obcasa i stawiaj stopy w jednej linii,

Ponoć Marylin Monroe zawsze skracała jeden obcas, zeby seksownie bujać biedrami. 🤦‍♀️

• daniela34 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:23
                  Boli mnie noga w biedrze
                  Nie mogę chodzić dobrze
                  Ale tańcować mogę
                  Obwiążę chustką nogę

Oraz biodra z ramienia wysunięta na czoło, na którym znajduje się środek ciężkości

Od jutra majówka, nananana...
                • snakelilith Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:40
                  primula.alpicola napisała:

> Ponoć Marylin Monroe zawsze skracała jeden obcas, zeby seksownie bujać biedrami

Chyba nie zawsze, a tak kazali jej do filmu Niagara, gdzie grała morderczą femme fatale i miała sceny, w których filmowano ją przy pośpiesznym chodzeniu od tyłu. To miało zdaje się podkreślić jeszcze bardziej jej nerwowy charakter i gorączkę filmu, zakończonego w dramatycznej ucieczce na wodospadzie Niagara. A potem zrobiono z tego mit. Ale ja popatrzy się dokładnie, to ona tam jakby ciągnie nogę i trochę nawet kuleje. To robi raczej wrażenie hektyki, a nie seksowności.
                • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 17:56
                  Ależ oczywiście, ze się inspirowałam wielką MM!
      • hosta_73 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:54
        Chyba raz prawa raz lewa.
        • daniela34 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:05
          A to tak mam! Czyli Mam prawidłową postawę.
    • sophia.87 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 10:59
      Moja mama i babcia bardzo tego pilnowaly aby chodziła i siedziała prosto, więc tak, nawet chyba nie umiem inaczej ☺
      Teraz ja uczę tego moje dzieci, choć starsza córka to naturalny talent i uosobienie gracji ☺
      • senin1 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:12
        Czy facepalm powinien byc juz teraz czy troszke pozniej?
      • 21mada Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:31
        Tak tak! Uczmy córki chodzić prosto! I kręcić tyłkiem! To najważniejsze!
        • sophia.87 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 11:36
          Nikt nie mówi, że najważniejsze, ale ważne. Choćby ze względu na kręgosłup.
          • simply_z Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:31
            To prawda ale niestety nie zawsze tak to dziala. Ja odkrylam juz w wieku dojrzalym, ze moje problemy z kregoslupem i postawa wiaza sie ze zlym stawianiem stop, jedna stawiam bardziej do srodka.
    • 1matka-polka Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:05
      panna_lila napisała:

> Komu się daje i żeby nie zaciskać szczęk i nie wytrzeszczać oczu prz
      > y tymsmile

Komuś zaufanemu?
    • primula.alpicola Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:05
      Pamiętam i umiem, jednakże napięty brzuch nie należy do zbioru o nazwie "dobra postawa", wręcz przeciwnie. Lepiej mieć rozluźniony.
    • snakelilith Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:06
      Jest prosto i prosto. Sam przeprost kręgosłupa z książką na głowie nie jest jeszcze prawidłową postawą a wciągnięty brzuch utrudnia tylko oddychanie. Wiele kobiet przez to oddycha za płytko. U mnie postawa się poprawiła, gdy nauczyłam się izolacji mięśni przy tańcu brzucha. To przyszło jakoś tak samo. Klatka piersiowa poszła w górę, łopatki w dół, a niżej dobrze mieć silne mięśnie brzucha, co nie oznacza, że mają być cały czas napięte. Co ciekawe, jak te mięśnie się trenuje i rozciąga, to przestaje się brzuch wciągać automatycznie, bo uczucie stabilizacji w biodrach ma się bez tego i ma się do tego większy zakres ruchu klatki piersiowej, łatwiej podciągnąć i utrzymać ją w górze bez pracy ramion.
      Trudno mi jednak powiedzieć, czy to się utrzymuje na zawsze, bo od kilku lat nie tańczę i widzę, że stopy się osłabiły, więc inne mięśnie pewnie też. No i od zgarbionego siedzenia i gapienia się w monitor/smartfon postawa się pewnie też nie poprawia.
      • bananananas Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 09:15
        snakelilith napisała:

U mnie postawa się poprawiła, gdy nauczyła
        > m się izolacji mięśni

Nazwałaś mi to, co było podstawą zmiany mojego sposobu chodzenia. Kiedyś mi ktoś powiedział, że przemieszczam nogę razem z biodrem, czyli kręcę tyłkiem, ale wokół własnej osi wink
        Wiedziałam o co biega, bo tak chodziła moja babcia. Zmieniłam to, teraz noga rusza się w sposób odseparowany od ruchu biodra, a przy okazji dolna połowa ciała w sposób odseparowany od górnej. Wciągam też od zawsze brzuch, i to jest nawykowe, nieświadome, ale jestem zupełnie pewna, że nie poruszam się sztywno, wręcz przeciwnie.
        • 35wcieniu Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 10:54
          https://i.kym-cdn.com/entries/icons/mobile/000/021/464/14608107_1180665285312703_1558693314_n.jpg
    • beataj1 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 12:07
      Nie. Radosnie sobie chodzę nienapieta i niewyprostowana jak struna. Nie mam pojęcia gdzie mam środek ciężkości. Zwykle chyba zostawiam go w domu.

Dzieci też jak zwierzęta nienauczone zaciskania zwieraczy.
      • 7katipo Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 14:02
        Ja swój noszę w torbie.
        Pewnie dlatego taka ciężka zawsze 🤔
    • aqua48 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:33
      Chodzę z miękkim brzuchem i rozluźnionymi mięśniami, przelewając ciężar ciała z tylnej na przednią nogę.. Bardzo fajnie się tak chodzi.
    • youngagain Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:41
      Ja od jakiegoś czasu się pilnuje i widze że czuje się lepiej, lepiej wyglądam i jakoś mam wrażenie, może to tylko autosugestia - inaczej mnie odbierają ludzie
      • merces Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 19:01
        youngagain napisała:

> - inaczej mnie odbierają ludzie

To znaczy?
        • beataj1 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 19:41
          No jak to jak. Idą i sobie myślą: wow jaka prosta kobieta. Może potrzebuje jakieś pomocy albo trzeba jej coś podnieść z ziemi.
    • aagnes Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 13:59
      Tak, to zasługa 8 lat uprawiania gimnastyki artystycznej.
    • triismegistos Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 16:07
      Zrób sobie mięśnie a samo przyjdzie.
    • gama2003 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 16:45
      Nie umiem nawet na stojąco tak zrobic, jak w opisie startowym. Chodzę chyba fatalnie, postawę mam taką se, ortopeda jak mnie przed lustrem poustawia to wszystko po nowemu mi powygina.
      Za to podobno tyłkiem kręcę, nie widziałam i chyba nie chcę widzieć jak.
      Podziwiam pięknie kocio chodzące.
    • palacinka2020 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 17:52
      Nie umiem. Zawsze chodze z glowa w dol.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 18:17
      Jak sobie przypomnę, to chodzę.
    • tt-tka Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 18:21
      Umiem. Pomogla mi rada pewnej mocno juz wtedy wiekowej pani z taka figura i postawa, ze klekajcie narody ! "stoj i chodz tak, jakby caly czas ktos cie klul drutem pod zebrami" smile
      weszlo w nawyk no i tak...
      • kk345 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 17:13
        >"stoj i chodz tak, jakby caly czas ktos cie klul drutem pod zebrami"

To nie brzmi jak miły przepis na życie...
    • bene_gesserit Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 18:44
      panna_lila napisała:

> biodra wysunięta, pupa wciągnięta, brzuch napięty, łopatki złączone, czubek gło
      > wy wysoko. Komu się daje i żeby nie zaciskać szczęk i nie wytrzeszczać oczu prz
      > y tymsmile
      >
      > Jak pamiętać o dobrej postawie?

Skąd opis tej mordęgi? Ani to ładne, ani zdrowe, ani sensowne.
    • kiddy Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 18:44
      Wystarczy lekko cofnąć brodę i plecy same się prostują, a za nimi biodra, pupa i kolana.
      • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 20:02
        Ale wtedy spod brody wyłazi Jabba the Hutt..
        • kk345 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 17:14
          Ale wyprostowany big_grin
    • brenya78 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 19:58
      Nie, nie chadzam w nienaturalnych pozycjach, tylko zgodnie z fizjologia. Wciągnięte pośladki? Po jakie licho?
    • babcia47 Re: umiecie chodzić prosto? 28.04.23, 22:37
      Całe życie pomyślałam na obcasie A to bardzo pomaga w utrzymaniu wyprostowany postawy choć ponoć nie jest zbyt dobre dla części koścca jednak ją tego nie odczuwalam, było to dla mnie tak naturalne jak oddychanie. W dzieciństwie skierowano mnie na zajęcia wyrównawcze bo byłam mała drobna i moja mama panikowała. Tam nauczony mnie prawidłowej postawy, ściągania brzucha i to tak skutecznie ze odruchowo robiłam to nawet w ostatnich tygodniach ciąży. Uprawiałam też sport co wzmacnialo mięśnie i pomagało zachować prawidłową postawę. Wiem że teraz bardziej popularne są zwolnienia z wf- u i potem ponosi się konsekwencje lub biega na siłownię lub inne fitnesy ale zaniedbania z dzieciństwa i młodości zostają
      • inny.kwiatek Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 01:08
        Wręcz przeciwnie, obcasy szkodzą prawidłowej postawie i kręgosłupowi bardzo.
        Napięcie brzucha także zdrowiu nie sprzyja.
      • 35wcieniu Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 08:06
        na obcasie A to bardzo pomaga w utrzymaniu wyprostowany postawy

Jest dokładnie odwrotnie.
      • memphis90 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 10:34
        >nauczony mnie prawidłowej postawy, ściągania brzucha i to tak skutecznie ze odruchowo robiłam to nawet w >ostatnich tygodniach ciąży.
        Serio? Ja to już tak od ok 24tc zauważałam, ze proby wciągnięcia brzucha (kiedy próbowałam na przykład kogoś przepuścić w ciasnym przejściu p) nie dają kompletnie nic - wystaje jak wystawał… Chociaż może masz rację - pod koniec to już miałam wrażenie, ze jak nie będę „trzymać” to mi brzuszysko opadnie do kolan i będzie sie obijać 😂
        • snakelilith Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 10:48
          memphis90 napisała:

> Chociaż może masz rację - pod koniec to już mi
          > ałam wrażenie, ze jak nie będę „trzymać” to mi brzuszysko opadnie do kolan i bę
          > dzie sie obijać 😂

Ja miałam coś podobnego po zabiegu ginekologicznym. Choć wiedziałam, że to absurd, to wydawało mi się, że jak nie będę "trzymać" mięśni, to wszystko na dole mi się otworzy i wypadnie. Skutkiem były bóle mięśni dna macicy, które zwalałam na efekt zabiegu, dopiero jak nie chciało przechodzić i zaczęłam się zastanawiać, a potem świadomie rozluźniać, to przeszło.
        • gama2003 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 17:27
          Mnie najbardziej straszyło podnoszenie się z pozycji leżenia na boku. Podkładałam sobie miękką poduszeczkę, żeby brzuch tak grawitacyjnie 😉 nie leciał w dół. A wstając zawsze miałam myśl, że sam z siebie nie wstanie ze mną. Wstawał 😉, ale uczucie braku kontroli pamietam do dziś.
          Raz rozbawiłam teściową próbując bokiem wyjść w sklepie ,, zza kas ,,. Zapomniałam, że jakby więcej miejsca potrzebuję niż zwykle i utknęłam. Potem sama się śmiałam z tego, że wzięło i mi się zapomniało.
      • kk345 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 17:18
        Mądrości równie nieaktualne i szkodliwe, jak wszystkie twoje wypowiedzi na temat wychowywania dzieci...
    • ritual2019 Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 07:56
      panna_lila napisała:

> biodra wysunięta,

pupa wciągnięta, brzuch napięty, łopatki złączone, czubek gło
      > wy wysoko.

A to lopatki sa naturalnie zlaczone?...chodze w naturalnej pozycji bez sciskania, wciagania itd.
      To najlepsza postawa. Polecam.
    • mgla_jedwabna Re: umiecie chodzić prosto? 29.04.23, 10:07
      Wszelką tresura, by siedzieć/chodzić prosto kończyła się u mnie napięciem mięśni, sztywnością i kanciastością. Chodzenie prosto przyszło samo, gdy zaczęłam uprawiać sport i tańczyć jako dorosła.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka