Dodaj do ulubionych

Białowieża z przewodnikiem

29.04.23, 09:34
Chcę wybrać się w 3 dorosłe osoby na zwiedzanie puszczy, na kilka godzin - im więcej tym lepiej. Chętnie z jakąś grupą.

I teraz - jak to zorganizować? Pójść rano do PTTK, gdzie - podobno - zbierają się grupy?
Czy wcześniej kogoś znaleźć? Szukałam w necie, ale nic nie znalałam.

Może ktoś ma wiedzę na ten temat.
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 09:46
      Tak, pójść rano do PTTK, my tak zrobiliśmy zimą parę lat temu.
      • bruy-ere Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 10:42
        Dzięki!
    • biala_ladecka Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 09:58
      Nawet nie rano, ale dzien-dwa wczesniej, bo w sezonie terminow możesz nie dostać tak od razu.
      Do rezerwatu nie wejdziesz w ogole bez przewodnika. Najkrotsza trasa, do debu Jagielly to ok. 4h. Koniecznie wez silny repelent, bo komarow tam jest masakrycznie duzo. Mozna tez udac sie na inne wycieczki, jest poranne wygladanie zubrow (najwiekszy sens ma zima), zwiedzanie kulturowe, no ale rezerwat to klasyka.
      Są też inne firmy oprowadzające po Białowieży, ale ja polecam właśnie PTTK, trafiliśmy na świetnego przewodnika, a ci których mijaliśmy, byli niemniej fajni smile
      • bruy-ere Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 10:43
        Dziękuję za info.
        A te inne wycieczki np. kulturowa - to gdzie ich szukać?
    • magata.d Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 12:47
      Ja bym na miejscu poszukała ogłoszeń lub zapytała w miejscu, gdzie będziecie nocować. My, zdaje się, znaleźliśmy numer telefonu na jakiejś tablicy albo dostaliśmy w hotelu, albo polecił nam pań wypożyczający rowery, nie pamiętam (bo to było jakieś 4 lata temu, przed pandemią). Pan przewodnik przez parę godzin woził nas bryczką z przyczepką po puszczy i opowiadał, zatrzymywał się, chodziliśmy po puszczy, jedliśmy robaki (kto chciał oczywiście wink). Miał dla nas poczęstunek w postaci swojskiego chleba i kiełbasy, i ducha puszczy wink. A to jak opowiadał, to nawet dzieciaki słuchały z zaciekawieniem, no miał do tego talent, człowiek z wiedzą i pasją, lokalny leśniczy czy cos takiego, leśny ludek wink To było parę lat temu. Dwie, trzy rodziny z dziećmi się zebraliśmy i złożyliśmy.
      • bruy-ere Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 15:20
        Może faktycznie podpytamy w miejscu noclegu, dzięki.
        • magata.d Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 17:17
          Zapytałam męża skąd mieliśmy kontakt smile Gdzieś w okolicy hotelu Żubrówka (na murku czy ogrodzeniu) wisiało ogłoszenie "wycieczki bryczką po puszczy" czy coś takiego. Polecam bardzo, bo ludek był super, miał ogromna wiedzę, doświadczenie, gadane i humor wink
    • jagaa Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 13:28
      W internecie jest lista przewodników i ich nr telefonów. Wystarczy podzwonić.
      • bruy-ere Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 15:19
        Dzięki, poszukam.
    • szare_kolory Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 20:23
      Parę lat temu korzystaliśmy z usług Sóweczki. Kapitalny przewodnik. Z tego co pamiętam takich firm było kilka, nie tylko PTTK, miasteczko jest malutkie, może wystarczy się przejść. smile
    • ichi51e Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 20:54
      My podjęliśmy poszliśmy do biura i bez problemu umówiliśmy się na wycieczkę pani leśnik (zona leśnika córka leśnika i matka leśniczki) cudownie nas oprowadziła. Bez problemu dacie radę
      • ichi51e Re: Białowieża z przewodnikiem 29.04.23, 20:56
        Tak jak wyżej napisano tam się nie da wejść bez przewodnika wiec wszystko jest bardzo dobrze zorganizowane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka