Dodaj do ulubionych

Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka?

29.04.23, 15:55
Wiem było tu jest milion razy, lepiej osobne dwa urządzenia, ale ja nie mam możliwości ustawienia kolejnego urządzenie w łazience, na pralce też nie, nie ma opcji. Kuchnia też odpada. W zabudowanej szafie w przedpokoju także nie - nie mam takowej. I teraz mam dwa wyjścia - pralkosuszarka w łazience, czy może zdecydować się na suszarkę w garderobie? Garderoba nie ma okna, nie ma kratki wentylacyjnej, jest częścią sypialni, ma drzwi tzw lamelkowe, by był jakikolwiek przepływ powietrza i w takim stanie jest tak ok, nie jest duszno, nie jest wilgotno. Czy w taki pomieszczeniu można ustawić suszarkę? Czy jest dużo wilgoci w momencie używani tego urządzenia? Nie mam doświadczenia z suszarką żadnego, stąd pytanie do Was. Co wybrać?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:07
      Nie, suszarka kondensacyjna nie generuje wilgoci, woda zbiera się w zbiorniku i trzeba ją tylko wylać po cyklu suszenia. Ja mam i pralkę i suszarkę w garderobie i nie ma żadnego problemu z wilgocią. Stawiaj w garderobie, pokochasz ten sprzęt wielką miłością big_grin
      • segregatorwpaski Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:14
        I tego i takiej informacji mi było trzeba, dzięki!
    • brenya78 Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:13
      Wg mnie bez problemu mów stać w garderobie. Ale musisz zadbać o wywietrznik na dole bo suszarka (przynajmniej moja) dmucha na ciepło dołem. Zawsze tam stawiam np. buty do wyschnięcia.
    • gorzka.gorycz Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:22
      Suszarka w zamkniętym pomieszczeniu to nie jest dobry pomysł. Musi być dobrze wentylowane, bardzo się nagrzewa. Ja w trakcie suszenia otwieram na szeroko drzwi od łazienki. Poza tym jednak to nie prawda, że suszarka kondensacyjna nie generuje wilgoci. W teorii nie powinna, w praktyce coś tam się pojawia.
      • gorzka.gorycz Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:22
        *nieprawda
      • kk345 Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:56
        Może twoja generuje, moja tylko dmucha ciepłem, wilgoci brak.
    • jednoraz0w0 Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:22
      Zależy od twojego ustawienia mieszkania. Obie wersje mają w zależności od tego plusy i minusy. Musisz wziąć pod uwagę instalacje elektryczną (suszarka to jednak petarda), noszenie mokrego prania do suszarki, miejsce na składanie suchego.
    • iberka Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:23
      Nie wstawiłabym takiego sprzętu do sypialni, bo bym się ugotowała.
      Ponieważ nie mam miejsca na 2 osobne, to od 3 lat mam 2w1 do tego w wersji slim
    • taje Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:26
      Nie ma wilgoci. Jeśli garderoba ma drzwi lamelkowe to moim zdaniem ok.
      • gorzka.gorycz Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:31
        Jak nie ma, jak jest. W takcie suszenia nie dość, że pomieszczenie się mocno nagrzewa, to w powietrzu jest wilgoć. Może nie dużo, ale jest. I nie zależy to od marki suszarki, mam trzecią i tak było przy każdej.
        • majenkirr Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:35
          Nie wiem jak przy kondensacyjnej, ale normalna suszarka się nie nagrzewa i nie żadnej wilgoci nie generuje.
          • kk345 Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:58
            Kondensacyjna też nie generuje wilgoci, lekko tylko dmucha ciepłem. Wilgoć trafia do zbiornika i tyle.
            • kamin Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 18:04
              Wręcz mam wrażenie że całe pomieszczenie jest wysuszone
        • taje Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 16:40
          No a ja mam drugą (obie kondensacyjne) i przy żadnej nie było wilgoci, tez różne marki. Teraz mam podłączoną bezpośrednio do odpływu więc w szufladce na wodę nic się nie zbiera ale poprzednio musiałam opróżniać ręcznie szufladkę i też nie było wilgoci.
        • brenya78 Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 17:26
          W mojej nie ma wilgoci w powietrzu. Dmucha ciepłym suchym powietrzem. Łazienka sucha na wiór.
        • pitupitt Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 19:34
          Nie zauważyłam wilgoci w powietrzu, wręcz na odwrót, jest nagrzane i suche.
    • ichi51e Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 17:24
      Jak nie masz możliwości żeby ustawić dwa to nie ma się nad czym zastanawiac
    • emateczka Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 18:03
      W Anglii często występują suszarki w szafach smile niedogodność jest taka, że w czasie suszenia szafa musiała być otwarta, ja w każdym razie bałam się jej zamykać 😂 natomiast dla mnie wybór jest prosty: każda suszarka i ustawiona gdziekolwiek jest lepsza od pralkosoluszarki.
    • pitupitt Re: Odwieczny problem, pralnosuszarka? Suszarka? 29.04.23, 19:33
      Jeżuuu, poszukaj sobie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka