Dodaj do ulubionych

Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział?

29.04.23, 20:20
W tym roku oprócz wyjazdów i kolonii mamy w planie rodzinny wypad do Krakowa.
Jednym z punktów must have jest zwiedzanie Auschwitz -ja byłam , mąż był , prawie 14 latka bardzo chce. Interesuje się historią, zwłaszcza właśnie tą i wiem że dla niej to już ok czas by odwiedzić. Ten punkt wycieczki jest w sumie dla niej.
Mam jeszcze prawie 11 latke i teraz nie wiem co z nią zrobić. Nie wiem czy jest na to gotowa, czy zrozumie, czy w drugą stronę nie znudzi jej to albo przerazi? Corka wiele wie o historii, wojnie ale.sadze że pewne rzeczy które dla starszej są zrozumiałe dla młodej to jeszcze abstrakcja.
Co byście zrobily? Brać młodszą i tłumaczyć stosownie do wieku, omijac niektóre wystawy, czy może Podzielic ten dzień - na jeden rodzic idzie ze starszą zwiedzac obóz , drugi z młodą - co? Jest co robić w Oświęcimiu? Czy zostać w Krakowie, może jakis aqua park?
Szkoda mi wspólnego dnia ale nie będę na siłę młodej ciągac w te klimaty.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:23
      Nie, zdecydowanie obóz zaglady to nie jest miejsce dla 11-latki i slusznie chcesz rozdzielić zajęcia.
    • kk345 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:27
      Rozdzielić, 11 lat to za wczesnie na to miejsce.
    • igge Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:27
      Ja zabrałabym obie dziewczyny jeśli już idziecie i tak.

My nie byliśmy nigdy z dziećmi w obozie. Sama odwiedzałam kilkakrotnie ale inny obóz koncentracyjny.
      Mąż wielokrotnie był w Auschwitz. Popełniłam nawet kiedyś ( teraz nie rozumiem czemu) książkę o historii Auschwitz na jakieś jego imieniny.

Niedługo też jedziemy na kilka dni do Krakowa ale na pewno nie chcę zwiedzać Auschwitz. sad
      Wystarczy, że będziemy zwiedzać Kazimierz.
      • little_fish Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:32
        Nie chcesz zwiedzać Auschwitz, ale sugerujesz zabrać tam jedenastolatkę???
        Lipcowa, ty znasz najlepiej córkę. Ja bym młodszego w tym wieku tam nie zabrała.
        • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:45
          No znam i nie chce zabierać. Nie wiem jeszcze jak podzielić ten dzień.
          • little_fish Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:49
            Poszukajcie czegoś w okolicy. Przecież zwiedzanie obozu nie zajmuje całego dnia.
            • krolewska.asma Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 12:22
              Przecież jest tez inny obóz prawie w centrum Krakowa
          • ayelen40 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:22
            A nie możecie się z mężem rozdzielić?
            • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:27
              No przecież to właśnie napisałam
              • memphis90 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 07:58
                Zabierz 11l do Parku Doświadczeń Lema.
      • panterarei Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:49
        A co takie traumatycznego masz na Kazimierzu? Wiesz, że nie tam było getto?
      • inny.kwiatek Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:39
        Igge, pomyśl czasem zanim coś napiszesz.
      • eriu Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 00:00
        Jaaaasne. I trafi na przewodnika, który zechce pójść pokazać ludzkie zęby w ziemi. Ja trafiłam na takiego mądrego co taką atrakcję nam wymyślił żeby pokazać. Jaki był rozczarowany, że najwidoczniej ktoś pozbierał ludzkie szczątki i nie mógł nam pokazać.
      • m_incubo Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 13:38
        To jest tak abstrakcyjny post, że nawet nie potrafię być złośliwa.
        🤦🏻‍♀️
        • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 19:05
          Ale że mój czy czyj? Na tel nie widzę drzewka.
    • slonko1335 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:29
      Rozdzielilabym. Jedno że starszą, drugie coś innego z mlodsza. Masz rzut beretem do parków dla dzieci z Oświęcimia i sporo różnych atrakcji naokoło.
      • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:46
        Podpowiedź proszę. Te parki dla dzieci i te atrakcje.
        • panterarei Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:47
          Zator i Energylandia. Tylko ludzi będzie w uj
          • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:48
            No to ja bardzo chętnie będę w ekipie Auschwitz.
            • kaki11 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:03
              Przy tym odwiedzenie Energylandi tylko z młodszą są ryzykowne. W sensie duża szansa, że 14 latka też by chciała (tu zapytaj córkę) a jeśli tak to moim zdaniem lepiej zarezerwować na to osobny dzień, niż ucinać starszej z tej rozrywki.
              Może lepiej zostać w Krakowie z młodszą i pójść z nią w miejsce którego niekoniecznie będzie żal starszej?
              • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:05
                Starsza już była w energylandii
                • kaki11 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:29
                  No to może faktycznie młodsza do energylandi a starsza do Oświęcimia. A jak coś poniżej pisałam komentarz z innymi propozycjami smile
                • memphis90 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 12:41
                  To nie znaczy, ze raz wystarczy wink
        • slonko1335 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 23:08
          Zatorlamd rabkoland, inwald ojców
          • kornelia_sowa1 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 14:12
            rabkoland może zadowolić chyba max do 8-9 r.ż.

• panterarei Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 17:29
              Nie wiem jak wam wychodzi, że Rabka jest blisko Oświęcimia 😁
        • myelegans Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 02.05.23, 01:22
          Park dinozaurow, Energylandia
    • angazetka Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:51
      Nawet na stronie Muzeum jest zaznaczone, że nie zaleca się zwiedzania przez osoby młodsze niż 14 lat. Trzymałabym się tego.
    • paola.brunetti Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 20:54
      Byliśmy w podobnej sytuacji jakiś czas temu. Ja zwiedzałam ze starszym dzieckiem, młodsze pojechało z tatą do Bielska Białej, to niedaleko. Zwiedzali muzeum bajek. Wydaje mi się, że 11 lat to za wcześnie na takie tematy, można zaczynać około 14-15 lat.
      • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:22
        O dzięki !
        • iwles Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:53

Muzeum w Bielsku-Bialej zamknięte do odwołania- remont.
      • senin1 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 23:18
        Ja bylam tam jako trzydziestolatka. I to tez bylo za wczesnie sad
        • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 06:33
          Już nie przesadzaj naprawdę
          • kiddy Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 13:32
            Ale co "nie przesadzaj"? Miejsce mordu, tortur i bestialstwa na masową skalę nie jest czymś, co powinny oglądać dzieci.
            • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 19:05
              Napisałam przesada w tym że 30latka to może histerycznie przeżywać.
              • asia_i_p Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 01.05.23, 13:10
                Zależy od dnia, od okoliczności. Ja bylam jako stara baba - 42 lata - ale dość marnie dobrałam okres w życiu, bo miałam małe dziecko. Każde dziecko na zdjęciu to był mój syn, parę razy od poryczenia uchronilo mnie tylko czytanie długaśnych opisów eksponatów, na wejściu do pokoju z włosami zaczęłam czuć brak oddechu i przyspieszenie akcji serca, więc zaczęłam przeliczać uczniów. Gdybym tam była bez uczniów, to nie wiem, czy bym się nie cofnęła albo nie rozkleiła całkowicie. To było za ostatnich lat gimnazjum, najgorsze rozrabiaki zwiedzały ten obóz w milczącym oszołomieniu.
          • krolewska.asma Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 14:29
            Przecirz ty nie byłaś nigdy to dlaczego ja oceniasz ?
            • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 19:06
              Kto nie był?
              Ja byłam 2 razy.
    • simply_z Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:07
      A nie ma teraz wyjazdów ze szkoły?za moich czasów jeździło się w ostatniej klasie podstawówki.
      • angazetka Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:12
        Za moich się nie jeździło.
        • simply_z Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:17
          Jeździło ale widocznie ci, którzy mieszkali bliżej.
        • m_incubo Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 13:42
          Jak najbardziej jeździło się. Jeśli dobrze kojarzę masz 39/40.
          • angazetka Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 14:02
            Dobrze kojarzysz, no ale co poradzę, że się nie jeździło.
      • kaki11 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:31
        Za moich się jeździło, ale nie wiem czy jeździli wszyscy czy my byliśmy bo jednak mieszkaliśmy i szkoła była dość blisko, tak na jednodniową wycieczkę. Czy uczniowie np. z pomorza też jeździli to w sumie pojęcia nie mam.
        • sol_13 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 07:41
          Z Wawy się np nie jeździło.
          W siedzibie gestapo tylko byliśmy z tego co pamiętam (na Szucha) i to już w liceum.
          • danaide2.0 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 08:21
            13-latki przerabiają Kamienie na Szaniec, więc w pakiecie Al. Szucha, Pawiak, Powązki, nawet wystawa o Holokauście się załapała.
            Ale jednak Oświęcim to chyba inna skala. Byłam w 5. klasie (11-12 lat), zabrała mnie tam matka.
            • krolewska.asma Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 12:01
              Tak potwierdzam
              Obejrzenie filmu kamienie na szaniec jest straszniejsze niż wizyta w auschwitz bez szaleńczego oglądania eksponatów
              • angazetka Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 13:41
                Nie jest to aż tak zły film, owszem, dość nieudany, ale bez przesady.
                • krolewska.asma Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 14:31
                  Chodzi mi o brutalne sceny , polewanie wrzątkiem itp
          • berdebul Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 10:22
            Jeździło. W liceum, w ostatniej (wtedy 3 klasie). Nie pojechałam, bo było obowiązkowe, a wiedziałam że nie chcę wejść na teren obozu. Łączona wycieczka Kraków-Oświęcim.
            • krolewska.asma Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 11:59
              Jejku
              Teren obozu to są czerwone budynki i słynna brama
              Wszystkie eksponaty są w środku, Nikt do środka budynku w kijem nie zapędza - wejście jest Dobrowolna
              Gdybyś nie wiedziała gdzie jesteś to byś nawet nie pomyślała że to był obóz koncentracyjny

Helou ?
              • berdebul Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 13:44
                Zapędza. Udział w wycieczce oznaczał odpękanie całości. Thank you, but no thank you.
          • nimaletko Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 01.05.23, 13:40
            Owszem, z Wawy też się jeździło. Ja byłam.
            Wycieczka do Krakowa połączona ze zwiedzaniem obozu.
            Wszyscy moi ówcześni znajomi byli, chodzili do różnych szkół w Warszawie.
            Lata 1993-95.
      • kornelia_sowa1 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 14:13
        Za moich była i za czasów mojego syna też jest- (8 klasa) -Małopolska
      • jkl13 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 01.05.23, 23:26
        Z Koszalina się nie jeździło. Ba, do Krakowa też się nie jeździło w ramach wycieczki szkolnej. Jeździło się do poznania lub Gdańska, nie dalej.
        • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 02.05.23, 09:43
          No bez jaj. Z Koszalina jechaliśmy do Karpacza w 8 kl.
    • princy-mincy Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:08
      ja bylam w trzeciej klasie liceum i moja 13,5 latka nie jest gotowa na to muzeum .
      wg mnie polowa szkoly średniej to dobry czas.
      jesl8 chcecie juz teraz to poszlabym tylko ze starsza a młodsze dziecko inne zajęcia
    • milva24 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:18
      Ja bym mojej dwunastolatki nie zabrała. Co więcej sama nie byłam i nie wiem czy chcę jechać. Po przerabianiu Medalionów w liceum byłam autentycznie chora, przez kilka dni nie mogłam jeść.
    • virtualnie [...] 29.04.23, 21:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ayelen40 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:23
        Miałam kiedyś koleżankę z ulicy Ofiar Oświęcimia. Ciekawe, czy skorygowali nazwę.
        • slatynka85 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 01.05.23, 12:54
          Wciąż jest taka ulica
          • ayelen40 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 01.05.23, 12:57
            Ale nie czasem Ofiar Auschwitz?
      • angazetka Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:31
        Może sprawdź, jak się nazywa to miejsce, zamiast pisać chamskie komentarze.
        Miasto - Oświęcim. Obóz - Auschwitz.
        • virtualnie [...] 29.04.23, 21:38
      • ichi51e Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:44
        Chciałbyś naziolu żeby się obóz Oświęcim nazywał…
        • virtualnie [...] 29.04.23, 23:20
        • virtualnie Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 12:47
          Ciekawe co w moich wpisach łamało regulamin? Wyzwiska gazeciarza pod moim adresem nie zostały wycięte.
          • pursuedbyabear Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 12:52
            To, że formalnie muzeum nazywa się Auschwitz-Birkenau, a nie żaden Oświęcim. Oświęcim to miasto. Dyskutować z tym mogą tylko skończeni ignoranci, by nie używać mniej wyważonych określeń.
            • virtualnie Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 13:56
              A obóz koncentracyjny to Konzentrationlager
    • stare_haslo Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:27
      Rodzinny wyjazd, to raczej powinien być wspólny i rozrywkowy czas. Starszą córkę możesz natomiast zabrać do Stutthof, choćby nawet i teraz, zanim sezon turystyczny się rozkręci. Tam też można "doświadczyć" lekcji historii na całe życie.
      • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:30
        Mieszkam rzut beretem. Już tam byli z klasą.
        Uważasz że na Oświęcim powinnam mieć smutny i nierozrywkowy czas? Skoro tam będę w okolicy to norma że chce pokazać córce. Na
        Córka starsza chce jechać i zobaczyc i uważam że może to być właśnie podczas wycieczki do Krakowa
      • angazetka Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:32
        No cóż, jedyny obóz, który zwiedzałam (Majdanek), zwiedziłam w czasie... kolonii letnich.
      • kaki11 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:34
        Ale dla osób z daleka od Oświęcimia, to tylko jakiś dłuższy wyjazd może być okazją do zwiedzenie tego miejsca. A oderwanie tego jednego dnia, od najbardziej rodzinnej i najbardziej rozrywkowej części wyjazdu, dla obejrzenia miejsca wartego zobaczenia i to takiego które młodzież interesuje jak najbardziej jest ok.
    • kafana Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:34
      Ja bym w ogóle odpuściła. Zamiast tego fabryka szindlera i kamieniołom Liban Np. Młodszej nie starumatyzuje a starsza wyniesie ile będzie chciała.
    • zbarazowa Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 21:42
      Ja też uważam że nie, ale nie z powodu traumy. Tam jest to raczej przedstawione dość oficjalnie, dla dziecka powiedziałabym nawet że nudno.
      Raczej z innego powodu. Ja mieszkam w odległości 10 km i od dziecka, duuuuzo młodszego bywałam. Z różnych powodów, jakieś rocznice, mój pradziadek tam zginął. I opatrzylam się. Nigdy nie miałam takiego momentu, żeby mnie to akurat miejsce naprawdę tknęło, to pewnie powinno przyjść w wieku poznonastoletnim, ale w tym wieku to już dla mnie nie było nic nowego. Lepiej unikać takiego efektu.
    • maleficent6 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:02
      Nie zabrałabym 11latki.
      Dla mnie, jako 14/15 latki, było to trudne do udźwignięcia. Tzn. znałam doskonale historię, ale zobaczenie tego wszystkiego namacalnie było dla mnie trudne, wiele dni przeżywałam wszystko to, co tam zobaczyłam. Także młodszej bym absolutnie tego nie fundowała.
      Zróbcie sobie fajny dzień tylko dla was, przecież każde dziecko potrzebuje mieć czasem rodzica na wyłączność.
    • taje Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:07
      Kiedy byłam w podstawówce zabrano nas na wycieczkę do Oświęcimia bodajże w szóstej klasie, czyli mniej więcej w podobnym wieku do Twojej córki. Bardzo to przeżyłam, ale nie w sensie traumy, tylko wzbogacającego (choć trudnego) intelektualnie i emocjonalnie doświadczenia. Jednak mojego 11-latka nie zdecydowałam się zabrać do Oświęcimia, uważałam, że jeszcze nie jest w stanie tego zrozumieć.
    • mamawojtuska79 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:11
      Możesz rozdzielić wyjazd jeżeli masz wątpliwości że dla młodszej córki będzie to abstrakcja. Jeżeli rozdzielisz to polecam spędzenie dnia w Pszczynie, jest bliziutko, fajny Pałac, park, klimaty księżnej Daisy, można podglądać żubry w zagrodzie . link do fajnego artykułu -co można zwiedzić w Pszczynie
    • kaki11 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:27
      Myślę, że dla większości 11 latek to za wcześnie. Ja byłam ze szkoły mając jakieś 14-15 lat i uważam, że to ok czas. Na waszym miejscu bym się podzieliła, i jedno ze starszą do muzeum a drugie z młodszą w inne miejsce- może takie które dla starszej jest mniej ciekawe?. Sam Oświęcim mi się z masą atrakcji nie kojarzy, ale zwiedzanie muzeum Aushwitz trwa według strony 2,5-3,5h, a tyle można sobie zagospodarować nawet idąc z młodą do kina i jakieś małe zakupy albo spacer po rynku albo na bulwary nad rzeką, albo zabrać rowery i przejechać się wałem. Możecie też zostać w Krakowie z młodszą, ale wyjazd do Oświęcimia może wam pozwoli zobaczyć jeszcze coś ciekawego razem (np. zamek w Oświęcimiu pod którym są jakieś trasy zwiedzania tuneli,albo po drodze możecie zatrzymać się na zamku i skansenie w Lipowcu (z wierzy zamku ładny widok na całą okolicę) albo pojechać do Zatora - na energyladnie połowa dnia to raczej mało czasu, i ja bym pojechała na cały, ale np. możecie się zatrzymać w Zatorlandzie. To też jest pomysł którym możecie to połączyć, czyli jedno z młodszą spędza tam czas od rana w części parku które starszą niekoniecznie zainteresują (np.z ruchomymi dinozaurami albo mitologiczny) a na drugą część dnia dołącza druga połowa rodziny i np. idziecie razem na część z parkiem linowym i lunaparku czy jak tam sobie podzielicie)
      • inny.kwiatek Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:44
        Na głowę upadłaś? Łączyć wizytę w obozie zagłady z wizytą w parku rozrywki?
        Potrzebny jest czas na zadumę, pytania, przegadanie z rodzicem lub pomilczenie a nie park rozrywki.
        • shellyanna Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 07:20
          Właśnie to zderzenie dwóch światów dużo zmienia.
        • homohominilupus Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 02.05.23, 10:31
          inny.kwiatek napisała:

> Na głowę upadłaś? Łączyć wizytę w obozie zagłady z wizytą w parku rozrywki?
          > Potrzebny jest czas na zadumę, pytania, przegadanie z rodzicem lub pomilczenie
          > a nie park rozrywki.

Powiedz to organizatorom wycieczek z Krakowa. W 1 dzień Auschwitz, Wieliczka, z przerwa na lunch, powrót do Krakowa i impreza na Kazimierzu. Tak się bawią obcokrajowcy.
          W Auschwitz nie byłam i nie zamierzam.
    • inny.kwiatek Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:42
      Dla obu za wcześnie. 16 lat to jest jakieś sensowne minimum.
      To, że córka chce, nie znaczy, że to jest coś dla niej.
    • alannda Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 29.04.23, 22:57
      Byliśmy w zeszłym roku z synem 14-letnim, też mi się wydawało że to minimalny wiek na taką wizytę. Mnóstwo młodszych dzieci widziałam, łącznie z kilkulatkami w spacerówkach. Głównie znudzonych i zmęczonych bo upał był nieziemski.
      • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 06:34
        Kilkulatek nawet nie wie gdzie jest.
        Ja mam na myśli dziewczynkę która już wiele rozumie.
    • slatynka85 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 00:57
      Jejku Lipcowa Ty już masz takie duże córeczki?
      Gratulacje 🎊
      Ja bym rozdzieliła jednak, do Auschwitz to tylko ze starszą.
      A jak będziesz w moim Krakowie to polecam obiad w Kampanii Kuflowej pod Wawelem, na Gertrudy. Świetne żarcie, duże porcje, zawsze wszyscy robią zdjęcia, zawsze 😁 Ceny normalne.
      A znamy się od 19 lat, mam teraz innego nicka, bo zapomniałam hasła do swojego 🙃Pozdrawiam serdecznie
      • 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 06:35
        Tak w tym roku kończą 14 i 11.
        Dzięki za polecenie knajpy. Będziemy spać na św.Sebastiania więc na pewno zajrzę.
        Jaki miałaś nick.?
        • slatynka85 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 14:54
          18lipcowa3 napisała:

Jaki miałaś nick.?

Bardzo, bardzo znany Martuś 😉
          Ale dobrze mi w sumie pod tym, jestem anonimowa 🙃

• 18lipcowa3 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 19:08
            Ok. Rozumiem wink
    • afro.ninja Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 06:59
      Moim zdaniem starsze (licealne) dziecko i najlepiej z klasą.
      Zainteresowanie historią, a ten temat, to jednak dwie różne sprawy.

• shellyanna Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 07:18
        Moim zdaniem lepiej nie z klasa, bo mniej skupienia i mniej ewentualnego wsparcia psychicznego.
        • afro.ninja Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 08:11
          Ja pojechałam i wszyscy zachowywali się nad wyraz poprawnie i z szacunkiem. A na Ale mieliśmy już wtedy 18 lat. I nie uważam by to było za późno. Na terenie muzeum nie było żadnych dzieci!
          Ludzie dorośli i młodzież. Mieliśmy przewodnika, nie wiem, czy przy pojedynczym wejściu ludzie biorą przewodnika?!
          Nie sądzę bym pojechała tam drugi raz.
          Ostatnio czytałam na stronie liceum, którym jestem zainteresowana, że pojechali tam pierwszy raz na wycieczkę i przypomniała sie własna wizyta.
          Także wolalabym, zeby moje dzieci pojechały na szkolną wycieczkę, jako ludzie na progu dorosłości.
          • shellyanna Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 08:25
            My mieliśmy. Po prostu dołączają do danej grupy.
          • mamawojtuska79 Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 08:34
            Ja pojechałam do Oświęcimia z koleżanką dobrych kilkanaście lat temu, nie było wtedy żadnych grup z przewodnikiem z językiem polskim. Przykleiliśmy się do jakiejś rosyjskiej pary z małym dzieckiem (3-4 lata), którzy wynajęli sobie przewodnika. Ja znam rosyjski więc tłumaczyłam koleżance i tak sobie za nimi chodziliśmy. Ten maluch strasznie się nudził i wszędzie zaglądał, zwiedzanie z takim maluchem to porażka. Była nawet taka sytuacja że rodzice się zasłuchali a maluch omal nie wpadł przez dziurę do latryny w baraku. wsadził tam głowę i się bujał, w ostatnim momencie do niego podbiegłam i go złapałam.
    • shellyanna Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 07:13
      Ja tez zabierałam po jednym dziecku. Najpierw starsze (właśnie około 14 roku) a w zeszłym roku 13 łatkę.

Obie wizyty były przy okazji pobytu w Energylandii. My jeździmy tam na dwie albo trzy noce. I zawsze pełne 2 dni jesteśmy w energylandii. Jednego dnia zrobiłam po prostu podział i podjechaliśmy do Oświęcimia. To jest niecałe pół godziny jazdy.
      Przy czym w sezonie jest kiepsko z biletami. Sprzedaż była tylko online i trudno było ustrzelić termin. Za pierwszym razem musiałam kupić z angielskim przewodnikiem. Który zreszta opowiadał o wiele ciekawiej niż zeszłoroczny polski.
    • wapaha Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 10:21
      Znasz swoje dzieci najlepiej.
      My rozdzieliliśmy w ten sposób że ja poszłam z nastolatka zwiedzac a mąż z reszta pojechał na plac zabaw
    • krolewska.asma [...] 30.04.23, 11:57
      • eriu Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 12:53
        Moim zdaniem właśnie o to chodzi żeby zobaczyć te eksponaty. Bo historię to ludzie znają zazwyczaj. Po to jest to muzeum żeby zobaczyć te sale z butami, okularami itp i żeby to człowiekiem wstrząsnęło żeby ludzie nie robili już takich rzeczy. To muzeum to przestroga. I powiem, że największą różnice w porównaniu z innymi obozami koncentracyjnymi robią właśnie te eksponaty. To pozwala zrozumieć przerażającą skalę. A zwiedzałam kilka terenów dawnych obozów. Łącznie z pierwszym.
        • krolewska.asma [...] 30.04.23, 13:22
          • snakelilith Re: Wyjazd rodzinny, Auschwitz, podział? 30.04.23, 13:46
            Obóz w Dachau powstał w marcu 1933, zaraz po objęciu władzy przez Hitlera, na 6 lat przed rozpoczęciem wojny, nieuku. Jako pierwszy niemiecki obóz koncentracyjny, na użytek krajowy, "mniejszy" model dla późniejszych obozów. Więźniami byli przede wszystkim niemiecka opozycja (komuniści, socjaldemokraci, związkowcy, liberałowie, monarchiści) i inni politycy, którzy byli przeciwko dyktaturze. Zamordowano tam "tylko" 42 tys. ludzi. To nie był więc masowy obóz zagłady na miarę Auschwitz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka