Dodaj do ulubionych

Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać?

29.04.23, 21:22
Jesteśmy sobie na wyjeździe i zmieniamy zakwaterowania. Wczoraj przyjechaliśmy do mieszkania które wynajmuje kobieta która na ten czas opuszcza je i gdzieś się przeprowadza. Ok, nie mamy z tym problemu choć nie bardzo lubimy ale akurat w tej miejscowości wielkiego wyboru nie było.
Przyjechaliśmy, szybkie zameldowanie i zmęczeni poszliśmy spać. Kołdra wydawała mi się dziwnie ciężka ale zasnęłam. Środek nocy i budzę się. Nie mogę się przekręcić na drugi bok, kołdra ciąży mi jakby ktoś mnie płytami chodnikowymi obłożył. Drzemie wykończona do rana. Rano sprawdzam. No tak, mamy kołdry obciążeniowe. To cholerstwo z 8 kg waży.
Znalazłam koce i jestem uratowana. Mąż mówi ze jakoś te trzy w sumie noce wytrzyma.
Spałam w grubo ponad setce wynajętych apartamentów ale takie coś spotkałam pierwszy raz. Zastanawia mnie jak można coś takiego zostawić bez uprzedzenia/ zaproponowania jakiejś alternatywy.
Pewnie są wielbiciele takich kołder i ok. Tylko dlaczego płacąc niemałą kasę dostaję "kołdrę z betonu" bez ostrzeżenia?
Chcę o tym właścicielce powiedzieć podczas wymeldowania bo naprawdę pierwsza noc była koszmarem.
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:25
      Jakaś pomyłka kołdry obciążeniowe nie nadają się do spania.
      • minerallna Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:31
        To co to może być za kołdra, może źle nazwałam? Normalne kołdry tyle nie ważą.
        • livia.kalina Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:42
          kołdra obciążeniowa jest do zasypiania, ewentualnie do poleżenia pod nią w celu wyciszenia. Po zaśnieciu nalezy ją zamienić na zwykłą kołdrę.
          • simply_z Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:45
            Ale jak ja zmienic, jak sie zasnelo?😁
            • borsuczyca.klusek Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:47
              Dobre pytanie 🙄
            • hanusinamama Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:48
              Zmienia opiekun. To się stosuje u osób którymi się ktoś opiekuje...ale możesz śmieszkować
              • livia.kalina Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:51
                Nie dopisywałam tego bo założyłam, że to oczywiste.
                • m_incubo Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 13:16
                  Dlaczego niby to ma być "oczywiste"?Ja czasami śpię pod taką kołdrą, jak ostatnio sprawdzałam, to byłam dorosła i samodzielna, nikt się mną nie opiekował.
                  Nie zmieniam też kołdry po zaśnięciu 🤦🏻‍♀️
              • angazetka Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:54
                Niekoniecznie tylko u takich.
          • brenya78 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:48
            „Po zaśnieciu nalezy ją zamienić na zwykłą kołdrę.”

😂
            • livia.kalina Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:51
              a co w tym śmiesznego?
              • brenya78 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:57
                Wyobraziłam sobie jak zasypiam, a po zaśnięciu wstaje i zmieniam sobie kołdrę.
                • bergamotka77 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 22:08
                  brenya78 napisała:

> Wyobraziłam sobie jak zasypiam, a po zaśnięciu wstaje i zmieniam sobie kołdrę.

big_grin
                • ayelen40 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 22:14
                  Lunatykowanie ma widać jakieś plusy.
                • bywalec.hoteli Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 23:57
                  brenya78 napisała:

> Wyobraziłam sobie jak zasypiam, a po zaśnięciu wstaje i zmieniam sobie kołdrę.

😂
          • sledzwmalinach Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 10:37
            Ja normalnie śpię pod obciążeniową, nikt się mną też nie opiekuje.
      • berdebul Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 10:25
        Nadaje. 8 kg to lekkie dociążenie. Sypiam pod taką, przestałam się budzić w nocy. Widzę same plusy.
    • 18lipcowa3 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:27
      To dla autystycznych
      • tromedlov Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:43
        bzdura
        • livia.kalina Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:52
          oczywiście, że bzdura ale napisała to osoba, która w takich wypowiedziach celuje
          • jednoraz0w0 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 22:49
            Nie bzdura a w każdym razie nie do końca, to pomaga przy różnych problemach. www.healthline.com/health/anxiety/do-weighted-blankets-work#who-may-benefit
            • livia.kalina Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 23:08
              powiedzmy sobie wprost- to trochę szarlataneria, ale jeśli już to przy zaburzeniach si, ADHD, depresji, zespołach lękowych.
              • ayelen40 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 08:01
                Była taka pani prof od zoologii, autystyczka, co wymyśliła, że takie niby dyby pomagają przy jej problemach. Zaraz nazwisko wyszukam.
                • ayelen40 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 08:02
                  en.m.wikipedia.org/wiki/Temple_Grandin
                  • livia.kalina Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 20:39
                    Tak, jej akurat to pomagało, miała akurat takie zaburzenia si.
    • georgia.guidestones Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:30
      To i tak dziwne ze dałaś rade pod tym spac, to nawet u osób potrzebujących takich rzeczy nie jest wskazane na całą noc. Oczywiście że zgłoś, powinniście byli mieć zwykle kołdry czy koce.
      • m_incubo Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 13:18
        Mnie się pod taką kołdrą świetnie śpi (nie sypiam tak codziennie), a bardzo źle z kolei sypiam pod lekkimi kołdrami, kocami itp.
        • m_incubo Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 13:20
          Ale oczywiście babka wynajmując powinna mieć na stanie normalną kołdrę, bo te obciążeniowe to raczej są dobierane do konkretnej osoby i zdecydowanie tylko dla fanów.
    • kadfael Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:32
      A dlaczego dopiero podczas wymeldowania? Ja bym powiedziała zaraz następnego dnia z prośbą o wymianę na normalną.
      • minerallna Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 23:17
        Znalazłam koce. Przeżyje. Gdyby kocy nie było to tak, od razu telefon do właścicielki.
        • angazetka Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 23:21
          Ale nie lepiej mieć komfort, a nie opcję "przeżyję"?
          • minerallna Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 23:53
            To mieszkanie to jedno z nielicznych, z takich starych zasad aribnb gdzie sam swoje własne mieszkanie wynajmujesz i gdzieś się przenosisz. Może dlatego odpuszczam w tym przypadku. Z kocami nie jest źle, są porządne. A właścicielka naprawdę się starała. Oprócz tych betonowych kołder wszystko jest ok.
    • iberka Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:39
      To wręcz niewskazane aby spaç pod taką kołdrą przez całą noc + powinna ona być dobrana indywidualnie. Na pewno wpisałabym ten fakt w opinii
      • balbina1710 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:54
        iberka napisała:

> . Na pewno wpisałabym ten fakt w opinii

A nie mozesz jej wynajmujacej poprostu zglosic, ze potrzebujesz normalnej koldry? Spedzanie czasu w warunkach, ktore nam nie odpowiadaja, zeby potem oglosic to calemu swiatu, wydaje mi sie bardzo srednie. Rozumiem, gdyby Ci nie chciala wymienic...
        • iberka Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 00:26
          Zgłoszenie do właściciela, to jedno, ale informacja dla kolejnych, nieświadomych gości, to drugie. Osobiście wolałabym wiedzieć o takich wadach miejsca
          • balbina1710 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 11:51
            iberka napisała:

> Zgłoszenie do właściciela, to jedno, ale informacja dla kolejnych, nieświadomyc
            > h gości, to drugie. Osobiście wolałabym wiedzieć o takich wadach miejsca

Chcialabys wiedziec, jakie byly wady tego miejsca w przeszlosci? Przypominam, pisze o sytuacji, ze zglosilas problemy z koldra, po czym koldra zostala natychmiast wymieniona.
    • brenya78 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 21:47
      Ba, ja ostatnio wynajęłam „apartament” w którym nie było… materaca w łóżku. Tylko 3cm topper położony bezpośrednio na stelażu…
      • ayelen40 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 22:15
        Dokupiłaś?
        • brenya78 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 23:22
          Nie, zmusilam wlascicielke do zakupu materaca w ikei i nastepna noc mialam juz super. Pani byla autentycznie zdziwiona ze nie przypadl mi so gustu ten 3 centymetrowy...
          • iberka Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 00:27
            Zdecydowałaś się na spanie na toperze li tylko?
            • brenya78 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 10:50
              A na czym miałam spać? Na podłodze?
            • rosapulchra-0 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 13:06
              Jeśli przyjechała na miejsce w nocy, to raczej nie miała wyjścia.
              • brenya78 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 13:11
                Brak materaca stwierdziliśmy jak położyliśmy się do łóżka po północy. Trudno było robić z tym coś w środku nocy.
    • primula.alpicola Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 22:51
      Myślę, że empatyzuję, bo duszę się na samą myśl o kołdrze obciążeniowej.
      I tak, powinni byli uprzedzić.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 29.04.23, 22:52
      Powiedz od razu, może da ci inną.
    • saszanasza Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 08:50
      Z tego co czytałam to kołdry obciążeniowe powinny być dostosowane do wagi osoby Krosno pod nią śpi
      • saszanasza Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 08:50
        saszanasza napisała:

> Z tego co czytałam to kołdry obciążeniowe powinny być dostosowane do wagi osoby
        > Krosno pod nią śpi
        >

Która
      • berdebul Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 10:27
        O ile to obciążająca, a nie ciężka bo takie ma wypełnienie - pierze, czy inne coś. Wszyscy się przyzwyczaili do lekkich kołder z syntetykiem w środku.
        • ayelen40 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 10:41
          Koszmar spania pod pierzyną 🤯🤯🤯
        • alpepe Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 11:57
          Ja też lubię cięższe kołdry starego typu. Aczkolwiek obciążeniowej nie mam, ale lekkich jak piórko nie lubię. Muszę czuć, że pod czymś śpię.
          • babcia47 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 13:10
            Ja również, pod kocem nie byłabym w stanie zasnąć. Pod zbyt lekką również, czuje sie jakbyjej wogole nie bylo ale każdy ma swoje przyzwyczajenia
        • georgia.guidestones Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 14:47
          berdebul napisała:

> O ile to obciążająca, a nie ciężka bo takie ma wypełnienie - pierze, czy inne c
          > oś. Wszyscy się przyzwyczaili do lekkich kołder z syntetykiem w środku.
          Osmiokilowa pierzyna brzmi absurdalnie.
          • ayelen40 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 14:51
            Jak Ci całe pierze ucieknie w ten koniec, co masz przy twarzy, to zrozumiesz powagę sytuacji.
            • balbina1710 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 15:38
              ayelen40 napisała:

> Jak Ci całe pierze ucieknie w ten koniec, co masz przy twarzy, to zrozumiesz po
              > wagę sytuacji.

Pierze zawsze ucieka w odwrotna strone, te przy nogach.
              • ayelen40 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 15:46
                Z moich pradawnych doświadczeń ma "ambicję" udusić, a nogi marzną pod samą podszewką.
    • kozica111 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 16:08
      Myślicie................ przewraca ci się...

Mi tez się przewraca, jeżdżę z poszewka pod którą śpię, nie sekuje ludzi Bogu ducha winnych...
      • brenya78 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 16:21
        Śpisz pod samą poszewką?
    • alicia033 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 30.04.23, 21:33
      8 kg to ważą dwa z moich lżejszych kotów. Regularnie sypiam z tym towarzystwem zwiniętym w kłębek na moich nogach. Gdybym miała problem z przekręceniem się pod takim obciążeniem to w te pędy poleciałabym do lekarza, podejrzewając jakąś straszną chorobę związaną z zanikiem mięśni w zaawansowanym stadium.

• minerallna Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 01.05.23, 00:30
        Ale wymyśliłaś. Też sypiam ze zwierzakiem ale zwierzak jakby to napisać- śpi punktowo a nie uwala się na całej powierzchni człowieka.
        • alicia033 Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 01.05.23, 08:42
          minerallna napisała:

> a nie uwala się na całej powierzchni człowieka.

no nie wiem, moje się potrafią wyciągnąć na całą długość człowieka.
          W każdym razie pomysł, że coś ważące 8 kg na, powiedzmy, 3 m2 (załóżmy, że kołdra z tych mniejszych, 1,8x1,6 m2) może zdrowego człowieka przygnieść jest kuriozalny.
    • krishka Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 01.05.23, 00:17
      O chryste... na samą myśl robi mi się słabo. Koszmar z dzieciństwa i pierzyna u babci, taka stara stareńka, robiona chałupniczo, ciężka jak płyta nagrobna wink Jakby ktoś mi siedział na piersiach. Tak się zraziłam, że nigdy w życiu nie chciałam spać pod kołdrą naturalną (myślałam, że wszystkie takie są). Całe życie pod syntetykami tongue_out Dopiero dwa lata temu kupiłam sobie kołdrę z kaczego puchu i jak puch lekką. Jest cudowna, nie chcę żadnej innej.
      • tromedlov Re: Koszmarna noc, jak ludzie moga pod tym spać? 01.05.23, 09:17
        A ja mężowi kupiłam obciążeniową i w końcu mam spokój. Bo wiecznie spał pod kilkoma warstwami, szczególnie jak był zmęczony. Latem, podczas urlopu - luz. Zimą - 5 warstw, najlepiej ważących bardzo dużo.
        Ja jestem szczupła i mam zero spięć w ciele, dla mnie taka kołdra to makabra.
        Mój mąż jest za to jednym wielkim spięciem i kołdra część tego spięcia z niego zdejmuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka