Dodaj do ulubionych

Ocencie mi ten szampon- skład.

30.04.23, 19:59
www.lorealparis.pl/elseve/magiczna-moc-olejkow/lekki-szampon-odzywczy-z-olejkiem-kokosowym-do-wlosow-normalnych-lub-suchych-400-ml
Włosy dość cienkie, ale dużo. Planuję teraz kupić ten szampon+ odżywkę z tej samej serii, ale obawiam się przeciążenia włosów, chociaż w składzie jest zaledwie jeden olejek. Kochane, czy czytając skład- jesteście w stanie ocenić czy ten szampon mi obciąży włosy, a może jest zwykłym " rypaczem"? Od razu uprzedzam SLS lubię, lubię jak się szampon pieni.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 07:41
      Jest zwykłym rypaczem.
    • chococaffe Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 07:45
      Skład możesz sobie sprawdzić na Lupie Kosmetycznej. Jeżeli Ci odpowiada to chyba musisz po prostu spróbować czy ci pasuje - imho nie bardzo da się to przewidzieć.
    • abecadlowa1 Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 08:07
      Sodium Laureth Sulfate to najpopularniejszy związek powierzniowo czynny, myjący. Pytanie czy szukasz delikatnego szamponu czy tzw. rypacza.
      Ludzie wybierający naturalne kosmetyki unikają sls, bo podobno może podrażniać.
      • szarmszejk123 Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 08:18
        Podrażniać to w zasadzie może wszystko, naturalne kosmetyki też :p
        Ja właśnie dostałam wysypki na głowie od delikatnego szamponu z Only Bio:p
        • snakelilith Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 13:37
          Naturalne kosmetyki nie oznaczają automatycznie hypoalergiczne, choć takie też moża w tej kategorii znaleźć. Zwłaszcza produkty, w składzie których są przeróżne roślinne wyciągi mogą podrażniać, albo wywoływać alergię. Ja tak reaguję np. na rumianek. Swędzi mnie przez 2-3 dni skóra głowy i czasem mam lekką wysypką na szyi. Do tego muszę jednak użyć dużego stężenia, alkoholowy wyciąg z rumianka z butelki, którego używam do czasu do lekkiego rozjaśnienia włosów.
          Przy SLS największym problemem jest to, że niemiłosiernie wysusza, więc bardzo pogarsza kondycję włosa. Przy okazji może naruszyć płaszcz hydro-lipidowy skóry, co jest prostą drogą do stanów zapalnych i łatwiejszej sprawy dla wszelkach alergenów i składników drażniących, które w przypadku zdrowej, nienaruszonej skóry nie miałyby tak dużej siły rażenia.
          • gris_gris Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 17:35
            snakelilith napisała:

Do tego muszę jednak użyć dużego stężenia, alkoholowy wyciąg z rum
            > ianka z butelki, którego używam do czasu do lekkiego rozjaśnienia włosów.

Co to za produkt?
            • snakelilith Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 18:47
              Kamillenkonzentrat marki Mivolis z niemieckiej drogerii DM
              www.dm.de/mivolis-kamillenkonzentrat-p4058172684777.html
              • gris_gris Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 20:01
                snakelilith napisała:

> Kamillenkonzentrat marki Mivolis z niemieckiej drogerii DM
                > www.dm.de/mivolis-kamillenkonzentrat-p4058172684777.html

Dziękuje! U mnie nie ma DM, ale może znajdę coś podobnego, lub będę pamiętać, gdy będę kiedyś w Niemczech.
                • snakelilith Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 02.05.23, 00:17
                  Ja wiem, że w Polsce jest Azulan. To też etanolowy wyciąg z kwiatów rumianku. Jest nawet tańszy niż ten niemiecki odpowiednik. Dostępny w aptece.
                  www.doz.pl/apteka/p4949-Azulan_koncentrat_do_sporzadzania_roztworu_100_ml
                  To ma dużo alkoholu, więc albo trzymać na głowie krótko, można np. zmieszać z szamponem, albo dodać łyżkę do odżywki do włosów. Można też rozcieńczyć i płukać włosy po myciu. Ja nie stosuję tego częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Trochę rozjaśnia, włosy są jak od słońca, ale działanie nie jest ta silne jak spraje rozjaśniające.
                  • gris_gris Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 02.05.23, 11:13
                    Dziekuje!

Ta rozmowa mi przypomniala o occie rumiankowym Klorane. Chyba jest juz wycofany, niestety, bo widze w necie same resztki lub braki, ale znalazlam kilka sztuk w aptece online w wyprzedazy za grosze, i wlasnie kupilam smile
        • hanusinamama Re: Ocencie mi ten szampon- skład. 01.05.23, 18:50
          Nie chodzi o podrażenie. On wysusza skórą, nie tylko oczyszcza ale też zmywa barierę hydrolipidową skóry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka