Dodaj do ulubionych

Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepis?

01.05.23, 08:47
Kiedys, lata temu, robiłam sernik na zimno z masłem roślinnym, ucierało się razem, czasami grudki się robiły, ale nie pamiętam proporcji ani co i jak. W sieci sa przepisy bez masła, albo tylko z 30g masła. A ja pamiętam, że masła było duzo więcej.
Ma któraś emama taki stary przepis z masłem?
Obserwuj wątek
    • roks30 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 09:23
      0.5 kg sera szkl cukru 3 jaja kostka masła, szklanka mleka z 8 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny. 😊 Zblendowac i do tortownicy
    • akmaral-100 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 11:20
      1,5 l mleka, 0,5 l kwaśnej śmietany, 3 jajka, kostka masła /to z czasów, gdy miała 250 g/, niepełna szklanka cukru pudru, kakao, alkohol, sok z cytryny, bakalie, galaretka, owoce na wierzch.

      1,5 l mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać śmietanę, w której rozbełtano jajka. Ogrzewać na małym ogniu, aż wyraźnie oddzieli się serwatka i ser. Jeżeli śmietana nie była kwaśna, można wlać łyżkę octu. Ogrzany ser wylać na durszlak wyłożony podwójną gazą. Odstawić do wystygnięcia. Można zrobić dzień wcześniej.
      W makutrze utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać po trochu sera i ucierać. Wyjąć połowę masy. Do połowy masy pozostawionej w makutrze dodać kakao /około łyżki/ i alkohol /około łyżki wódki czystej/, dokładnie utrzeć. Tą ciemną masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej folią. Dokładnie upychać przy ściankach tortownicy.
      Następnie ucierać w makutrze drugą część masy. Dodać sok z cytryny /masa ma być lekko kwaskowa/. Dobrze utrzeć, dodać rozdrobnione bakalie, wymieszać. Wyłożyć na ciemną masę. Układać owoce i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.
      Przepis sprzed kilkudziesięciu lat, sernik pyszny.
    • saszanasza Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 11:48
      Ja pamiętam że z masłem robiło się bananowca. i pod wpływem tego wątku muszę go zrobić😂
      • ga-ti Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 12:11
        Tak, też kiedyś robiliśmy, to był hit smile Ale mnie się masło lubiło ważyć. A później zaczęła się "moda" na salmonellę i skończyło się robienie bananowca (bo w moim surowe jajka w przepisie).

        Czasem robiłam wersję zblendowane banany + galaretka z żelatyną.
        • tymianek21 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 12:21
          Ja mam przepis na sernik na zimno. Jest przepyszny z kostką masła i bez żadnych jajek. Dla mnie to bardzo ważne! Masa jest trzymana dzięki pokruszonym herbatnikom.
          Jest prosty i pyszny zrobi go nawet nastolatek🙂
          Jeśli dalej chcesz to napiszę przepis.
          • ayelen40 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 12:30
            Dawaj! A nie jest to wersja nowojorskiego?
            • tymianek21 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 13:38
              Oj chyba nie jest to sernik nowojorski bo mam ten przepis od sąsiadki Halinki a ta chyba znalazła go w "Pani Domu"
              Potrzebne:
              Kostka masła
              Twaróg z wiaderka- masz rację kiedyś dawało się w kostce bo nie było zmielonego więc po niedokładnym ucieraniu zostawały grudki. Teraz masz taki wybór twarogów z wiaderka, że już nie kupuję w kostce.
              Herbatniki jakie lubisz. Kiedyś dodałam okrągłe biszkopty i też było pyszne.
              Wiórki czekoladowe lub czekolada
              Bakalie
              Herbatniki kruszysz a czekoladę ścierasz na grube wiórki lub dodajesz już starte.
              Do masy twarogowej dodajesz miękkie masło ale nie roztopione i ucierasz lub miksujesz. Potem wsypujesz pokruszone ciasteczka, wiórki czekoladowe, bakalie np.płatki migdałowe, rodzynki co lubisz. Masa jest słodka dzięki herbatnikom i bakaliom więc nie dodajesz żadnego cukru.
              Otrzymujesz gęstą masę, którą wykładasz na herbatniki lub biszkopty. Możesz je oczywiście zanużyć w czym chcesz np.w kawie lub w czym chcesz żeby były miękkie.
              Wykładasz na to masę na to dowolne owoce i zalewasz galaretką.
              Ten sernik jest taki dobry choć przepis wydaje się banalny.
              Trudno podać mi dokładną ilość herbatników bo wszystko zależy od twarogu. One rożnią się konsystencją a herbatniki muszą ją połączyć.
              Pozdrawiam
          • zalamana_50 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 16:34
            tymianek21 napisała:


            > Jest prosty i pyszny zrobi go nawet nastolatek🙂
            > Jeśli dalej chcesz to napiszę przepis.


            Poprosze smile
            • ayelen40 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 16:41
              Napisała już powyżej.
            • tymianek21 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 17:04
              zalamana_50 napisała:

              > tymianek21 napisała:
              >
              >
              > > Jest prosty i pyszny zrobi go nawet nastolatek🙂
              > > Jeśli dalej chcesz to napiszę przepis.
              >
              >
              > Poprosze smile
              Zalamana_50
              Już go napisałam. Pewnie to nie ten sernik ktorego szukasz ale ten jest b.prosty bo tak naprawdę łączysz produkty i jest bez jajek.
              Jak do masy dodasz wiecej czekolady to będzie miało czekoladowy smak, jak nie dodasz czekolady a tylko wiórki migdałowe to będzie smak migdałowy. Gorąco polecam!
      • emateczka Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 18:57
        Dej przepis na bananowca 😃
        • saszanasza Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 02.05.23, 07:29
          emateczka napisała:

          > Dej przepis na bananowca 😃


          no właśnie sama muszę go odszukać! lata minęły od kiedy go robiłam, przepis „papierowy”😂
    • konsta-is-me Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 16:37
      A to nie było coś w rodzaju paschy ?
      Tam jest na zimno i dużo masła idzie.
    • yuka12 Re: Sernik na zimno, ale z masłem, ma ktos przepi 01.05.23, 19:17
      Proszę. Sprawdzony, robię 2x do roku od 40 lat 😀.
      125 g masła i 125 g margaryny (można samo masło) utrzeć ze szklanką cukru pudru. Dodać 4 żółtka, utrzeć.
      Oddzielnie zalać 2 czubate łyżki żelatyny 0.5 szklanki zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuścić ją w szklance podgrzanego mleka.
      400-500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielić 3 razy.
      Do utartej masy maślano-żółtkowej dodawać po kolei mleko z żelatyną i zmielony twaróg. Ucierać po każdym dodaniu.
      Można również dodać cukier/olejek waniliowy do smaku.
      W przepisie zalecono wylać sernik na spód z biszkoptów, można też użyć innych ciasteczek np. petite beurre lub bez 😁.
      Do sernika można dodać rodzynki, a wierzch ozdobić np. cząstkami mandarynek i włożyć do lodówki.
      Jak masa stężeje można wylać schłodzoną galaretkę.
      Sernik można zrobić też na serku mascarpone czy riccota, a ostatnio dałam pół kostki masła i też był bardzo dobry.
      Przepis dostałam od koleżanki, jeszcze w podstawówce, o imieniu Ania (pozdrawiam). Więc sernik można nazwać Sernik na zimno Ani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka