Dodaj do ulubionych

Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:(

01.05.23, 16:11
Kiedyś, jeszcze za PO tak nie było. Płace dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w tej chwili składka za kwiecien, maj i czerwiec wynosi ok.647, a za poprzedni kwartał 626. Kiedyś to były wahnięcia o 1-2 zł, za PIS wzrost jest galopujący, bo rośnie średnia krajowa. Powiedzcie mi, bo ekonomicznie jestem totalnym laikiem- to wina inflacji, że rośnie średnia krajowa a za nią opłaty na ZUS?
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 01.05.23, 18:19
      Rząd potrzebuje kasy na kiełbasę wyborczą...a nie, sorry, to żebyś miała lepszą opiekę zdrowotną. Nie zauważyłaś jak od polskiego ładu wystąpiła poprawa w leczeniu?
    • samawsnach Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 01.05.23, 18:29
      Przecież składka zdrowotna zależy procentowo od wysokości twoich dochodów. Mozesz zapłacić 400 zł msc, możesz 700 zł.
      • lucadimontezemolo Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 01.05.23, 18:35
        Od dochodow to zależy jak prowadzisz działalność, czyli składka obowiązkowa. Post jest o składce dobrowolnej gdzie podstawa zależy od przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, włącznie z wypłatami z zysku.
      • awf-33 Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 01.05.23, 19:19
        samawsnach napisała:

> Przecież składka zdrowotna zależy procentowo od wysokości twoich dochodów. Moze
        > sz zapłacić 400 zł msc, możesz 700 zł.

Przecież autorka napisała o dobrowolnejskładce na ubezpieczenie zdrowotne, a ta nie zależy od dochodu.
    • 35wcieniu Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 01.05.23, 18:33
      za PIS wzrost jest galopujący, bo rośnie średnia krajowa.

to wina inflacji, że rośnie średnia krajowa a za nią opłaty na ZUS?

Średnia krajowa to rośnie z PiSem czy bez niego.
    • awf-33 Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 01.05.23, 19:16
      Dobrowolną składka zdrowotna, to nie ZUS. Przecież umowę nasz z NFZ...
      • clara.burgund Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 01.05.23, 19:49
        awf-33 napisała:

> Dobrowolną składka zdrowotna, to nie ZUS. Przecież umowę nasz z NFZ...

Ale dokumenty ( druk DRA) noszę co kwartał do ZUS-u
        • awf-33 Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 07:15
          clara.burgund napisała:

> awf-33 napisała:
          >
          > > Dobrowolną składka zdrowotna, to nie ZUS. Przecież umowę nasz z NFZ...
          >
          > Ale dokumenty ( druk DRA) noszę co kwartał do ZUS-u

Zgadza się, ale sprawdź komu płacisz tak naprawdę i od czego zależy wysokość. No i słowo klucz: dobrowolne
          Możesz zarejestrować się w urzędzie pracy i nie płacić.
    • eriu Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 01.05.23, 22:09
      PiS bardzo mocno winduje najniższą krajową więc to się tez odbija na średniej krajowej. Ona rośnie. Dodatkowo inflacja, wzrost najniższej krajowej to mogą być argumenty dla ludzi żeby prosić o podwyżkę, bo jeśli ktoś zarabiał wcześniej 2 najniższe jak się zatrudniał a po jakimś czasie spojrzy i już tylko 1,5 czy mniej to dla niego może być słaby interes.
    • brubba Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 07:44
      Podobno od ponad roku "trwają prace" nad oddzieleniem statusu bezrobotnego od ubezpieczenie zdrowotnego, by w efekcie wszyscy obywatele na terenie Polski mieli równe prawa.
      W tej chwili na terenie Polski ubezpieczenie zdrowotne z racji samego istnienia mają Ukraińcy. Około 4 miliony Polaków czegoś takiego nie ma, ich życie i zdrowie nie jest dla tego państwa dość cenne.
      Od wielu miesięcy oszukują, że już za chwileczkę, już za momencik będzie zrównanie tych praw, bo jak to tak, żeby w jednym kraju obywatele jednego kraju mieli tak daleko idące przywileje, a obywatele lokalni - w tym samym miejscu takie obciążenia i takie podatki.
      Wszyscy się w pełni zgadzają z równościową teoria, ale w praktyce, jak widać, rządzący rżną Polaków na kasę jak tylko się da.
      Dziękuję za uwagę.
      Ruski Troll.
      • evening.vibes Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 08:02
        brubba napisał(a):
        > W tej chwili na terenie Polski ubezpieczenie zdrowotne z racji samego istnienia
        > mają Ukraińcy.

Nie z faktu istnienia tylko bycia uchodźcą.

> Około 4 miliony Polaków czegoś takiego nie ma, ich życie i zdro
        > wie nie jest dla tego państwa dość cenne.

Mogą zarejestrować się jako bezrobotni. Jaki mają w tym problem?

> Ruski Troll.

I wszystko jasne.
        • babcia47 Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 08:35
          Jeżeli małżonek pracuje to automatycznie można zgłosić współmałżonka do ubezpieczenia zdrowotnego oraz dzieci. Gdy osoba bezrobotna, nawet bez prawa do zasilku, wystarczy że zarejestruje się jako poszukujaca pracy i ma ubezpieczenia dla siebie i dzieci
          • is-laura Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 08:42
            A jeśli ktoś nie ma współmałżonka, ale jest w związku partnerskim, nie pracuje i partner go utrzymuje?
          • brubba Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 08:55
            Jeśli przypadkiem osiągnie dochód pół średniej krajowej - wywalają z ubezpieczenia i musi sobie płacić. Ukraińcy nie maja takich ograniczeń. Nie muszą też wcale składać fałszywych oświadczeń i podawać się za bezrobotnych zainteresowanych podejmowaniem pracy, aby uzyskać to ubezpieczenie.
            Ale co tu tłumaczyć.
            Po prostu mam rację i tu nie ma o czym dyskutować.
            Rację tę potwierdzają wszyscy analitycy i instytucje, stąd pozorowane ruchy w sprawie wyrównania praw.
            Lecz jest jeszcze druga prawda: Państwo polskie nie ma interesu w wyrównaniu praw Polaków do poziomu praw innych obywateli w tym kraju. Chodzi o kasę, gdyby ktoś pytał.

Możecie mnie w związku z tymi ujawnieniami przykrych prawd wyzywać od trolli ruskich i przypisywać perspektywę wielkopolityczno-wojenną, a świadczyć to będzie tylko o ograniczeniu umysłowym wyzywających. Moja perspektywa jest praktyczno-prawna. I mam rację, a kto tego nie widzi i zamierza polemizować z oczywistością, ten chyba się nudzi i zamierza się wykłócać na forum w ramach majówkowej rozrywki.
            Ja mam lepsze plany, więc spadam i zostawiam polemistów spod znaku "byle tylko polemizować" w sytuacji monologu.
            • evening.vibes Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 13:24
              brubba napisał(a):
              > Jeśli przypadkiem osiągnie dochód pół średniej krajowej - wywalają z ubezpiecze
              > nia i musi sobie płacić.

A to ktoś pracuje 'przypadkiem'?

> Ale co tu tłumaczyć.
              > Po prostu mam rację i tu nie ma o czym dyskutować.

Tylko kompletny głupek tak myśli.

Idź do uczciwej pracy a nie skamlaj jak to zazdrościsz uchodźcom bo to żałosne.

> Chodzi o kasę, gdyby ktoś pytał.

Oczywiście, że o kasę - dlaczego ktoś ma płacić za twoje leczenie?

• hanusinamama Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 13:28
              Przypadkiem powiadasz? Och jakże mi szkoda ludzi którzy przypadkiem do pracy pójdą.
      • hanusinamama Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 13:27
        A ktoś im borni się zarajestrowac jako bezrobotny i mieć ubezpieczenie zdrowotne? Czy "szlachta niepracująca" tego też poczynić nie może?
        Rządzący to rżną nas na kase bo rozdają na prawo i lewo.
    • madami Re: Składka zdrowotna na ZUS ciągle rośnie:( 02.05.23, 14:54
      Taniej wyjść za mąż wink i jechac na składce męża

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka