Dodaj do ulubionych

Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornikiem?

01.05.23, 16:16
Na wszelkie sposoby ukrywają dochód ( praca na czarno, konta na nieletnie dzieci). Przecież ten dług, który narasta się nie przedawni, nie w dzisiejszych czasach. Prędzej, czy później ktoś będzie zobligowany do spłaty. Czy ja ( jako dłużnik), czy moje dzieci.
Obserwuj wątek
    • zazou123 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:17
      Cudne:⁠-⁠)
    • aqua48 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:22
      Wątek roku?
      • yannefer Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:23
        Nieeeee jeszcze mu do wątku roku dalekosmile
        • clara.burgund Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:45
          Mam znajomego z długiem i komornikiem na karku. Zająć z rzeczy materialnych komornik nie miał co, bo pan fikcyjnie rozwiódł się z żoną, a dom i samochody etc przepisał na nią. Z pracą zaś poszedł na taki układ, że kumpela założyła konto na swoje nazwisko, kasa z roboty leci na to jej konto, do którego on ma dostęp, a czasem jej odpali w zamian jakąś kaskę. Tak przynajmniej opowiada publicznie.
          • inny.kwiatek Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:14
            I ta kumpela płaci podatki od cudzych zarobków? A komornik nie umie wejśc na pensję w zakładzie pracy?
            Aha.
            • mid.week Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 11:34
              inny.kwiatek napisała:

> I ta kumpela płaci podatki od cudzych zarobków? A komornik nie umie wejśc na pe
              > nsję w zakładzie pracy?
              > Aha.

I zaklad pracy wyplaca wynagrodzenie na konto niezatrudnionej u siebie osoby? Aha, aha, aha
              • angazetka Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 11:57
                A musi wiedzieć, że to nie konto pracownika?
                • mid.week Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 12:01
                  angazetka napisała:

> A musi wiedzieć, że to nie konto pracownika?
                  >

Doczytalam w necie i moze nawet wiedziec, jest taka opcja.
              • arwena_111 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 04.05.23, 20:20
                Akurat nr konta możesz podać kogokolwiek. Ale zakład pracy musi wypłacić komornikowi, jak dostanie pismo o długu, zanim wypłaci na konto.
          • basiastel Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 19:27
            To nieskuteczne, jeśli zarabia na swoje nazwisko, to komornik go bez problemu namierzy. A i owa kumpela może mieć problem z wytłumaczeniem skąd ma przychód. Znam babkę, która pracuje tylko na umowę zlecenie, korzysta z konta koleżanki właśnie i komornik bez problemu wszedł na jej zarobki.
            • babcia47 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 02.05.23, 18:28
              Wystarczy że prześle nakaz komornicze do pracodawcy A wtedy pracodawca pod karą grzywny ma obowiązek przelać komorników i należną mu ratę poza tym co tam musi zostać dla pracownika jako kwota pozwalająca przeżyć za minimum. Jedynie gdy pracuje na czarno bez żadnej umowy i dostaję wypłatę w gotówce komornik nie ma co jak namierzyć A pracodawca zaprzeczy ze kogoś takiego zatrudnia dla ratowaniawlasnych 4 liter. Przelew w takim przypadku nie wchodzi w grę bo zbyt łatwy do namierzenia i pracodawcę by zapytano za co tej pani przesyła pieniądze wcześniej niż później
          • 35wcieniu Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 19:35
            Brednie i tyle.
      • 35wcieniu Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:52
        Byłby ale to milden więc wiadomo że po prostu kolejna durnota i w wątek roku się nie rozwinie.
        W wątku obok radzi na przyklad przy braku pieniędzy na rower kupić po prostu taki za 1, 5 tys.
        • daniela34 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:54
          Maria Antonina 2.0?

• la_bonne_cusine Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:08
            Możemy Anka Boleyn?
            Jak ścinać to ścinać.
            • daniela34 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:13
              Nie wiem co ma Anna Boleyn ścięta za to, że mąż nie miał z nią syna do wypowiedzi: "nie stac cię na rower to kup taki za 1500 zł."
              Za to Maria Antonina prezentowała mnie więcej taki poziom oderwania od rzeczywistości.
              • la_bonne_cusine Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 21:37
                Sorry 🤦Maria Antonina " prezentowała" Ciebie?. Grubo milordzie
                • daniela34 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 21:42
                  Mnie to nie prezentowała. Ale "jak ich nie stać na chleb to niech jedzą ciastka" brzmi całkiem podobnie do twojej złotej myśli o zakupie roweru.
                  • vivi86 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 22:06
                    Tego Maria Antonina akurat nie powiedziała co nie zmienia faktu, że w takich duchu żyła.
                  • ayelen40 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 22:08
                    Nie chodziło ani o ciastka w naszym rozumieniu, ani to nie była wypowiedź z jej epoki. Odsyłam do Woltera.
                    • daniela34 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 22:14
                      Dear God a co za różnica. Znam tez wersję z bułkami. Podobnie jak powody ścięcia Anny Boleyn są nieco bardziej skomplikowane - w jednym i drygim przypadku chodziło mi o wizję postaci w zbiorowej wyobraźni.
                      • ayelen40 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 23:05
                        A to co innego.
                      • annaboleyn Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 11:33
                        Właśnie, to nie było takie proste! It's complicated wink
                        • annaboleyn Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 11:34
                          Ale w sumie nic sie nie zmienia, pracownica w ciąży - ściąć jej głowę!
                          wink
                          • daniela34 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 11:56
                            Zanim pójdzie na L4, bo jak już pójdzie to termin egzekucji trzeba odroczyć do rozwiązania.
                  • turbinkamalinka Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 23:32
                    daniela34 napisała:

> Mnie to nie prezentowała. Ale "jak ich nie stać na chleb to niech jedzą ciastka
                    > " brzmi całkiem podobnie do twojej złotej myśli o zakupie roweru.

Ale jak znam z ciebie (z forum), to akurat to powiedznie "jak cie nie stać, to jedz ciastka" jest akuratne. Ty zawsze robienie tych ciast, ciasteczek i rogalików opisujesz tak lekko i przyjemnie tongue_out
                    • daniela34 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 23:59
                      Bo to jest lekkie i przyjemne. Ale nietanie niestety 😝 masło, masło, masło, orzechy, migdały, pistacje, masło, masło...
                      • ayelen40 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 02.05.23, 11:48
                        Tylko dodam, że tam chodziło o odpadki z wypieku chleba, nie takie luksusowe słodkie ciasteczka w rozumieniu języka polskiego. Nawet nie bajaderki (okropieństwo swoją dtogą).
                      • skumbrie Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 02.05.23, 14:27
                        Daj spokój, masło potaniało. W porównaniu z cenami sprzed kilku miesięcy, możesz już więcej na migdały i pistacje przeznaczyć wink
                      • alex_vause35 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 11:56
                        No przecież prawniczki zarabiają fortunę! wink
        • la_bonne_cusine Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:55
          Gdyby ktoś inny zalozył wątek w takim temacie to by się roziwnął, prawda?
          Nie ważna treść, autor?
          • 35wcieniu Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:57
            W innym przypadku może by ktoś w taką durnotę uwierzył, w twoim to już po prostu żenuje, ale jak widzisz wpisy tłumaczące ci życie też masz więc próbuj dalej.
            • la_bonne_cusine Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:01
              Czyli wg Ciebie tylko ja mam pomysł na problem z długiem komorniczym?
              Bez urazy, ale tyle zrozumiałam z Twojego wpisu.
              • la_bonne_cusine Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:02
                Wracając. Każdy mój post jest apriori głupi bo jest mój.
                • 35wcieniu Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:05
                  Dzięki za info, ale my to wiemy.
                  • la_bonne_cusine Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:11
                    Z głupim ponoć się nie dyskutuje .Ty owszem
                    Żeby nie było, nie uważam Ciebie za taką .
              • kk345 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 22:16
                >Czyli wg Ciebie tylko ja mam pomysł na problem z długiem komorniczym?
                Jaki niby masz ten pomysł i dlaczego go tu nie przedstawiasz?
        • inny.kwiatek Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:15
          Który to wątek?
        • rosapulchra-0 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 13:53
          Serio to milden? No ładnie. Nasza Januszowa szefowa tak zmieniła nicka! Szukała już darmowych porad na forum? Jakoś nie zwróciłam uwagi na tego nicka.
    • la_bonne_cusine Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:44
      Nie wiem skąd ten sarkazm.
      • little_fish Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:48
        No pomyśl. Dłużnik, którego komornik ściga za długi alimentacyjne, martwi się, że dzieci będą go spłacać? Serio?
        • la_bonne_cusine Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 16:57
          Nie wysczególowiłam, że chodzi o alimentacyjne. Dług alimentacyjny nie przechodzi na dzieci, a jednocześnie nie jest zwolniony z kwoty wolnej od zajęcia - jako jedyny.
          • rosapulchra-0 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 15:24
            A o jaki dług ci chodziło?
      • annaboleyn Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:19
        la_bonne_cusine napisał(a):

> Nie wiem skąd ten sarkazm.

Mnie się tak po ciąży zrobiło.
        • inny.kwiatek Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:26
          smile
        • daniela34 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:36
          Niektóre tak mają od urodzenia (swojego, nie tej ciąży)...
          • annaboleyn Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 19:09
            To już jest szczyt, ja przynajmniej mam usprawiedliwienie!!11
            • daniela34 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 19:13
              No wiem, ale co zrobię. Mam to po mamusi a gena nie wydłubiesz jak mawia moja kuzynka.
          • turbinkamalinka Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 23:33
            daniela34 napisała:

> Niektóre tak mają od urodzenia (swojego, nie tej ciąży)...

Mam wrażenie że Sarkazm to na 4 imię dają tongue_out
    • inny.kwiatek Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:13
      Bo jak umrą to płacić nie będą a reszta ich kompletnie nie obchodzi. Myślisz, że dłużnika alimentcyjnego obchodzą dzieci?
      • czesia.d Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 31.05.23, 19:46
        szczególnie do tych, którym jebnięte sędzinie zapaliły na dziecko wyższe alimenty niż mają pensje można mieć pretensje, że nie płacą
    • annaboleyn Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:18
      Dzieci są naturalnym efektem ciąży, w ciąży był pewnie ktos, kto być może pracował, a w dodatku dłużnik, więc niech płaco.
      Pytanie o stan komornika - w ciąży czy nie?
      (O odrzuceniu spadku nie wspominam, co, jeżeli notariusz też w ciąży??)
      • turbinkamalinka Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 23:35
        annaboleyn napisała:

> Dzieci są naturalnym efektem ciąży, w ciąży był pewnie ktos, kto być może praco
        > wał, a w dodatku dłużnik, więc niech płaco.
        > Pytanie o stan komornika - w ciąży czy nie?
        > (O odrzuceniu spadku nie wspominam, co, jeżeli notariusz też w ciąży??)

W ciąży, w ciązy i na L4. Sędzia też w ciążi i zastepuje ją/ jego woźna. tongue_out
        • annaboleyn Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 03.05.23, 11:32
          Uff, wreszcie sie wszystko poukładało!
    • abecadlowa1 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 17:38
      la_bonne_cusine napisał(a):

> Prędzej, czy później ktoś będzie zobligowany do spłaty. Czy ja ( jako dłużnik), czy moje dzieci.

Można za życia podpisać umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia lub po śmierci dłużnika spadek odrzucić. W tym spadku nie ma żadnych aktywów, więc nie ma dylematu czy 9drzucić czy nie. Nikt nie będzie zobligowany do spłaty, a wierzyciel zostaje z niczym.
      • stasi1 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 21:49
        Taki spadek przechodzi też dalej, nie tylko na dzieci. Do jakiegoś stopnia pokrewieństwa, więc jeśli wiesz że jakaś ciotka odrzuciła spadek lepiej to samemu też zrobić
        • abecadlowa1 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 23:39
          Co nie zmienia faktu, że dłużnik żyje dostatnio, nie ponosząc żadnej odpowiedzialności za swoje zobowiązania. Rodzina też zabezpieczona. Tylko wierzyciel został okradziony.
          • stasi1 Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 04.05.23, 19:09
            Czasami też wierzyciel działał w złej wierze
    • turbinkamalinka Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 01.05.23, 23:36
      No jednak chyba wiele długów się przdawnia. Jedynie zapis w KRD zostaje.
    • czesia.d Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 31.05.23, 19:43
      Ukrywają, np. gdy dług przekracza możliwości spłaty. To nie ma sensu go spłacać, bo mimo spłaty cały czas rośnie, a spłaca się koszty komornicze i odsetki.
    • ichi51e Re: Dlaczego dłużnicy ukrywają się przed komornik 31.05.23, 19:48
      dla dłużnika ważne żeby nie on

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka