Dodaj do ulubionych

Znowu o rachunku za prąd.

02.05.23, 08:46
Płaci któraś wg faktycznego zurzycia?
Czy komuś się już skończylo te 2000kwh?
Jak się rozczulałam rachunkiem w styczniu na ponad 300 zł, tak dzisiaj zaplaciłam 584 zł.
Czegoś nie złożyłam, o czymś zapomniałam?
Rodzina 3 os. + pies i kot, rybki, gekon ;P
(w zeszłym roku o tej porze płaciłam 240 zł).
Pytam, bo może jakieś deklaracje mnie ominęły.

Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 09:14
      Za jaki okres ten rachunek? Za miesiąc? Dom czy mieszkanie? Ile kompów? Jak stara lodówka? Czajnik elektryczny jest?
      Zaczęłabym od analizy tego rachunku - ile za prąd, za ile tego prądu, ile opłaty przesyłowej itd.
    • 35wcieniu Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 09:31
      Przeczytaj rachunek, zapewne jest tam napisane czy więcej zuzylas czy skoczyły ceny.
      A że "czegoś nie złożyłas" też możliwe, kto wie jaką miałaś umowę, do kiedy i czy na przyklad ci jej nie przedłużono na innych warunkach, tego też się dowiesz czytając poprzednią, albo dzwoniąc na infolinię.
    • iwles Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 09:33

Masz możliwość porównania szczegółów obydwu rachunków?
    • skumbrie Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 09:51
      Najszybciej dowiesz się, o co chodzi, dzwoniąc na infolinię albo, jesli masz blisko, fatygując się do punku obsługi klienta.
    • ophelia78 Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 10:48
      Popatrz na zużycie w poprzednim analogicznym okresie. Jeśli zużycie jest takie samo to po prostu podrożał prąd. Ale jeśli nagle masz dużo większe zużycie to coś jest na rzeczy.

Taki problem mieli moi najemcy. Nagle rachunki z ok 250-300 zł za 2 miesiące skoczyły na prawie 600.
      Szybki rzut oka na rachunek a tam zużycie z 250 kWh na 530! Nic nowego nie mieli, żadnej klimy nic. Zawezwalam spółdzielnie zeby sprawdzili czy ktoś się nie podpiął pod licznik. Pani w Enea poradziła sprawdzić urządzenia w domu - z doświadczenia, powiedziała, najczęściej to pralka lub lodówka. I okazało się że winna jest lodowka: coś się zepsuło i ona cały czas startowała. A ze komwnt rozruchu jest najbardziej prądożerny to stąd to zużycie prądu.
      Lodówka była nota bene nowa. Ale jakiś miesiąc wcześniej zgłosili najemcy ze na ciepła obudowę. Przyjechał serwisant, powiedział zr naprawione. Jak się okazało nei do końca. Po aferze z prądem sklep of razu wymienił mi lodowke na nową.

Wiec jak masz nagky wzrost rachunku to sprawdź zużycie.
    • szmytka1 Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 11:37
      Mój ostatni, że 20 zł więcej niż zazwyczaj
      • stasi1 Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 16:52
        Ostatnio płaciłem za miesiąc 20 złotych ale następne prawie 30
    • s12345s Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 11:39
      A nie miałaś przypadkiem umowy - stała, niższa cena?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 16:43
      Dom, zużywamy rocznie ponad 6 tyś kwh
      Zużycie podobne.
      Akurat na 1/3 roku starczyły te 2000 taniej.
      Ehhhh.
    • inny.kwiatek Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 16:58
      Jak zaczęli o tym mówić to sprawdziłam ile mi wychodzi rocznie, w sumie kojarzyłam kwoty a nie kilowaty i my tycy 2000 nie przekraczamy. Żadnych deklaracji nigdzie nie składałam, płacę jak płaciłam.
    • extereso Re: Znowu o rachunku za prąd. 02.05.23, 17:13
      Dziwne, my akurat płacimy ok 600 zł za dwa miesiące, i kwietniowy rachunek był taki jak lutowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka