panna_lila 03.05.23, 07:48 Dostałam rozliczenie CO, do dopłaty ponad 300 zł Roczny koszt ogrzewania wyniósł ok.3400zl (niepełne 100 M2) U Was też tak drogo? Ps. I znów kolejna podwyżka czynszu, już nie nadążam że zmianami zleceń w banku😕 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milva24 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:21 U mnie koszt ogrzewania 87 metrów to dwa tysiące bez pary groszy. 600 zł mieliśmy do dopłaty po rozliczeniu. Jeszcze niedawno pisałam, że czynsz mam 900 zł, po rozliczeniu podnieśli zaliczki i aktualnie jest 1 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:25 A ja mam za 50 m prawie 800 zł już, ale mam nadpłatę 1200 zl Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:34 My wiedzieliśmy, że będzie do dopłaty bo zaliczki były dość niskie. Teraz zwiększyli, zobaczymy jak to wyjdzie za rok. Wszystko zależy od kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:43 Ja co roku mam nadpłatę. Sąsiadka Za ściany, taki sam.metraz, piętro ma niedopłatę 500 zł. Mnie wystarcza 22 stopnie w domu w zupełności, tylko w łazience grzejnik dziala do tej pory, ona lubi cieplej. W rozliczeniu mam gigadzule podane, sąsiadka nie chciala porównać 😊 choć bardzo rozkminia skąd ta różnica między nami. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:46 U nas 20-21 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:49 Ja optymalnie się czuje przy 22 dopiero, niestety wystarczy, że na dworze będzie 27 tobą mnie 25 i już nam duszno. Przy upałach 30 stopniowych mam 27 i cierpimy wszyscy. Klimy nie mogę mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 07:32 Wbrew pozorom ona może mieć wyższe rachunki... bo ty masz niższe, przyktecone grzejniki i ona dojrzewa Ciebie przez ścianę. To nie zarzut ale czysta fizyka. Niektóre wspólnoty nakladają wręcz kary gdy ktoś np. wyjeżdżając na dłuższy czas całkowicie nakręca grzejniki i wymagają by ogrzewać mieszkanie przynajmniej do 16 stC Odpowiedz Link Zgłoś
ardiss1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 08:24 ale napisała ze ma 22 stopnie, wiec nikt jej nie dogrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 08:40 ardiss1 napisała: > ale napisała ze ma 22 stopnie, wiec nikt jej nie dogrzewa. Sąsiada może mieć mieszkanie narożne i już więcej zapłaci, choć metraż taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 05.05.23, 12:57 Nie ma narożnego, co.wiecej ja tu mieszkam dłużej niż ona i jak jej mieszkanie stało.puste, bo nikt w nim nie mieszkał, to było mi tak samo ciepło jak obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 09:00 Być może ze Przy takim ustawieniu jak ma byłoby tylko 21 a ten dodatkowy stopień dokłada sąsiadka przez ścianę. Komin od mojego piec w tak ogrzewała moja sąsiadkę ze, jak mi powiedziała, wyjmowała ciepłe ciuchy z szafy która stała w tym miejscu. A ogólnie mogła grzać mniej bo miała dodatkowy " kaloryfer" . Ja też czyje różnicy temperatur ściany szczytowej tej która przylega do niej Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 14:25 Macie podzielniki ciepła? u nas nie ma, w sumie nie wiem czemu, to chyba lepsze dla mieszkańców? czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 15:29 Nie mam pojecia co lepsze dla mieszkancow. Faktem jest, że mieszkanie przylegające do mojego, taki sam metraz, lustrzane odbicie mojego ma 500 niedopłaty, ja 1200 nadpłaty. Wole płacić za siebie niż mieliny ogolenie rozliczyć i np sąsiadki grzanie no ona lubi ciepło miało być pokryte z mojej części i uśredniając miałybyśmy obie po 350 nadpłaty Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:22 szmytka1 napisała: > Nie mam pojecia co lepsze dla mieszkancow. Faktem jest, że mieszkanie przylegaj > ące do mojego, taki sam metraz, lustrzane odbicie mojego ma 500 niedopłaty, ja > 1200 nadpłaty. Wole płacić za siebie niż mieliny ogolenie rozliczyć i np sąsiad > ki grzanie no ona lubi ciepło miało być pokryte z mojej części i uśredniając mi > ałybyśmy obie po 350 nadpłaty Operowanie terminami 'nadpłata' i 'niedopłata' jest absolutnie bezsensowne jak nie znasz wysokości zaliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:25 Nadplata to termin z oficjalnego pisma że spółdzielni. Mam tam tabelkę z wszystkimi wyliczeniami, a mieszkanie obok zaliczki ma takie same, bo nie wymyśliliśmy sobie sami ile będziemy płacić, tylko kwoty mamy narzucone przez administratora Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:25 Znaczy nie że spółdzielni, bo to nie spoldzielnia Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:34 szmytka1 napisała: > Nadplata to termin z oficjalnego pisma że spółdzielni. Nadpłata oznacza że wpłaciłaś więcej zaliczek niż wyniosły faktyczne koszty. Kwota 'nadpłaty' nie mówi nic o koszcie ogrzewania. > Mam tam tabelkę z wszyst > kimi wyliczeniami, a mieszkanie obok zaliczki ma takie same, bo nie wymyśliliśm > y sobie sami ile będziemy płacić, tylko kwoty mamy narzucone przez administrato > ra Co nie oznacza, że są równe - mogą być ustalane np. na podstawie zużycia z poprzedniego roku albo dobrowolnie podwyższane na wniosek właściciela mieszkania (żeby uniknąć niedopłaty). Zakładając te same zaliczki informacja, że jeden ma dopłatę a drugi niedopłatę mówi jedynie o różnym zużyciu - dalej nic o koszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:47 Są zależne od metrażu i wszyscy płacimy tyle samo, nie mamy mozliwosci ingerencji w ich wysokość. Mamy system.elektorniczny i dobrowolnie to możemy sobie nadpłacać sami, ale nie regulować wysokość ustalona odgórnie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 07:40 Ja mieszkam w ciągu 4 szeregowców w skrajnym domu do tego że szczytową, północną ścianą. Przewody kominowe, które nagrzewają się od pieca idą w środku pomiędzy domami. Ja płacę najwięcej, mniej sąsiad ze skraju od południa A te dwa domy pośrodku najmniej bo my ich rozgrzewamy swoimi kominami. Widziałam też różnicę u mnie gdy zeszłego roku sąsiedzi wyjechali na prawie całą zimę i ustawili temperaturę u siebie tylko tyle by rury nie zamarzly w czasie mrozów. U mnie natychmiast zużycie podskoczylo. Ty możesz mniej płacić bo sąsiadka musi zużyć więcej by u siebie mieć wyższą temperaturę Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 05.05.23, 12:56 Po prostu ja lubię 22 a sąsiadka lubi więcej. Jej mieszkanie nie jest szczytowe, jest w środkowej klatce. Dodatkowo mnie grzeje słońce od południa a ona sobie płot postawiła zaciemniajacy, bo.ludzie na nią patrzą jak wychodzi na balkon 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 05.05.23, 14:13 Brak ogrzewania słonecznego też może wiele wyjaśniać bo wbrew pozorom efekt szklarniowy bardzo podnosi temperaturę wnętrza i mi np wtedy piec włącza się dużo rzadziej bo temperatura nie opada a często wręcz rosnie Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 19:18 Dczyt z podzeilnikow ciepła daje jakieś 25 proc. Rachunku, 75 proc jest wyliczane od metrażu. Tak więc dopłacam co rok jakieś 1 tys. PLN przy temperaturze maks 21 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:24 Nadpłata 1200 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:34 Miałam nadpłatę, niewielką ale zawsze coś. Bez siedzenia w 19 stopniach jak wróżyły histerycznie niektóre ematki w zeszłym roku jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:37 Chciałabym zobaczyc rozliczenia Anny Moskwy Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:47 W sumie po co? Z jesienną histeria grzewczą było jak z covidem, kraje wprowadzały jakieś chore ograniczenia i urojone oszczędności, miało być 18 stopni w domach i zimna woda etc., a emeryci mieli umierać z zimna etc. Nic takiego się nie stało z wyjątkiem celowego dorżnięcia iluś prywatnych firm chorymi cenami gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 10:28 Moze i nikt nie zamarzł, ale dużo osób zbiedniało i dalej będzie biedniec, bo ceny za ogrzewanie i ciepłą wodę podskoczyły horrendalnie. U nas nastąpiło podwojenie stawki, mogę sobie oszczędzać, a i tak zapłacę więcej, z mycia się przecież nie zrezygnuję. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:21 triss_merigold6 napisała: > jakieś chore ograniczenia Ciepłą zimę mieliśmy a twój pracodawca wprowadził ograniczenie cen. Siedzisz pod kamieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:19 triss_merigold6 napisała: > Miałam nadpłatę, niewielką ale zawsze coś. Bez siedzenia w 19 stopniach jak wró > żyły histerycznie niektóre ematki w zeszłym roku jesienią. 'Nadpłata' nie mówi totalnie nic jeżeli nie podasz wysokości zaliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
xxkoralinaxxx Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:42 Do zwrotu 80zł, mieszkanie 50 metrów, grzany często jeden pokój i łazienka, drugi nie, kuchnia nie. Nie wiem jak ludzie mają nadpłaty po 1000zł, marzną? Bo nie widzę innej opcji. Chyba, że ktoś potrafi funkcjonować przy 20 stopniach, ja nie umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:47 Mam 1200 nadplaty, a 22 stopnie w mieszkaniu zimą, blok stosunkowo nowy, dużo przeszkleń, na klatce schodowej w ogóle nie ma kaloryferów a też jest ze 20 stopni 😝 teraz już nie grzeje a bloczysko same się nagrzewa słońcem Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:48 Mogą też mieć wysokie zaliczki w czynszu, stąd zwroty. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 09:49 Ja też nie umiem, nadpłaty miałam 50 zł więc niewiele. Istotne, że przy zachowaniu normalnej temperatury w domu nie miałam dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 10:32 xxkoralinaxxx napisała: > Do zwrotu 80zł, mieszkanie 50 metrów, grzany często jeden pokój i łazienka, dru > gi nie, kuchnia nie. Nie wiem jak ludzie mają nadpłaty po 1000zł, marzną? Kwestia jakie czary -mary administracja odprawia by to wyliczyć. Możesz płacić więcej cały rok i potem mieć nadpłatę, a możesz mieć rocznie stosunkowo niskie opłaty i potem dopłatę. A można mieć też wariant, że nic się nie zmienia, grzejesz jak zawsze, a i tak masz niedopłatę, bo dostawca ciepła podniósł sobie stawki. Od lat tak dzieje się z wodą. Im mniej ludzie zużywają, tym więcej płacą za metr, kasa musi się zgadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 11:10 To zależy przecież od zaliczek. U nas są nadpłaty rzędu 1400 zł. Ale mieliśmy rok temu zaliczki 380 zł za mieszkanie 75m2. Czyli w sumie zapłaciliśmy ponad 3000 za to mieszkanie. Operowanie kwota nadpłaty/niedopłaty jest bez sensu. Moi rodzice za podobne mieszkanie maja nadpłaty 100 zł, a sumarycznie płaca dużo dużo mniej już my Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 10:29 panna_lila napisała: > > Roczny koszt ogrzewania wyniósł ok.3400zl (niepełne 100 M2) > U Was też tak drogo? U mnie porównywalnie. Za 34 metry płacę miesięcznie za c.o. - od lutego tego roku 135 zł. Wcześniej płaciłam trochę mniej. Rocznie wychodzi jakieś 1500-1600 zł. Rozliczenie będzie na koniec sierpnia więc może być dopłata. > > Ps. I znów kolejna podwyżka czynszu, już nie nadążam że zmianami zleceń w banku > 😕 Dlaczego nie robisz przelewów sama przez bankowość internetową? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 11:15 Nadpłata 300. Nie masz w umowie bankowości internetowej, aplikacji? Zmieniasz sama zamiast w banku Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 12:04 Ja jestem nowicjuszką jeśli chodzi o ogrzewanie z sieci miejskiej, bo miałam do września tamtego roku kocioł dwufunkcyjny i ogrzewanie indywidualne gazowe, które kochałam miłością wielką. Niestety, teraz mam MPEC, ale opomiarowanie indywidualne i rozliczenie ogrzewania, wody ciepłej i zimnej co dwa miesiące, według odczytu liczników. Wy wszystkie macie zaliczkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 13:15 Tak, zaliczkę ustala się na początku okresu a rozliczenie po otrzymaniu faktury przez spółdzielnię od dostawcy Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 13:45 Rachunek za zuzytą wodę jest to miesiac, zgodnie z odczytem z licznika, łazi pań z wodociągów i wystawia, natomiast zaliczka na podgrzanie wody jest w czynszu, rolicza się to podgrzanie wody razem z ogrzewaniem lokalu raz do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 14:20 szmytka1 napisała: > Rachunek za zuzytą wodę jest to miesiac, zgodnie z odczytem z licznika, łazi pa > ń z wodociągów i wystawia, No nie wszędzie tak jest...U nas też jest roczne rozliczenie Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 15:30 No to napisz jak jest u ciebie, odnoszę się do.forumki co ma w cyklu dwumiesięcznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 17:46 U nas też woda i ogrzewanie jest raz w roku po otrzymaniu f-r a zmiana stawek na zaliczki na bieżąco Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:18 No właśnie ja tak nie mam. Jak likwidowali gaz, a podłączyli blok do miejskiej sieci to założyli trzy liczniki, odczytywane zdalnie, i co dwa miesiące dostaje fakturę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 20:57 Na plus że nie masz zaliczki a później rozliczenia tylko realne zużycie. U nas zamawia się odpowiednia ilość a później rozliczenie, dzieje się to w długim horyzoncie czasowym i nie wiadomo czym się to skończy Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 17:50 Też tak wolę, tylko zdziwiłam się, że żadna z Was nie ma tak pobieranych opłat, wszystkie zaliczkowo macie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 20:21 Może za dużo mieszkan do odczytu Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 12:12 Mieszkanie 58m, zamieszkują 2 osoby, zaliczki pobierane na ogrzewanie do marca 200 zł, od kwietnia 400. Nadpłata taka że za kwiecień nie płaciłam czynszu ..ponad 800 zł, nie wiem czy coś więcej bo jeszcze rozliczenie nie dotarło. Ni i pewnie w związku z tym zaliczka na ogrzewanie będzie obnizona. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 12:13 Ja co roku zwrot 1000zł Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 12:19 Jeszcze nie dostałem rozliczenia za posiadane przeze mnie mieszkanie choć uważam ze koszty ogrzewania w spółdzielni mieszkaniowej są zbyt wysokie, jakis wałek między spółdzielnia a Veolia Odpowiedz Link Zgłoś
enaw11 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 07:16 SM "Grunwald"? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 15:03 nie, inna spółdzielnia mieszkaniowa w dawnej dużej dzielnicy Poznań-Stare Miasto Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 03.05.23, 18:25 Kocham te jematkowe wątki pokazujące jak ludzie nie potrafią myśleć. Co ma komuś dać informacja 'nadpłata' czy 'niedopłata' bez podania wysokości zaliczki? Ja się nie dziwę, że rząduś szykuje kampanię o 'dzięki nam milion Polaków dostały zwrot podatku' jak zrozumienie systemu zaliczkowego wśród osób uważających się za kwiat narodu jest na takim poziomie 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 00:05 Ale przecież dokładnie tak jest. Mnóstwo ludzi uważa, że zwrot podatku teraz to jest coś co rząd daje. Kompletnie ńie ograniają idei zaliczek na poczet należnego podatku. Nas ciągle namawiają znajomi, że skoro rozliczamy się razem to nie powinniśmy tego zgłaszać w zakładzie pracy, bo wtedy dostaniemy taki duży zwrot a tak to stracimy na dopłacie. Nie wytłumaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 06:57 A ja uwielbiam ludzi, którzy mają wszystkich innych za idiotow I jasno to wyrażają, pokazuje to jakimi są prostakami zadufanymi w sobie Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 08:22 W 70m z podzielnikami ostatni rok faktyczny koszt ok. 1300. Zaliczki mam ok 200 miesięcznie więc zawsze mam zwrot. W 30m bez podzielników koszt taki sam. Spółdzielnia nie chce słyszeć o podzielnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 08:39 Moja zaliczka wynosiła 5,57 za metr. Lepiej napisz jak się zamawia ciepło na okres grzewczy Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 14:08 mandre_polo napisał(a): > Lepiej napisz jak się zamawia ciepło na okres grzewczy Też mnie ciekawi. Oraz co z ciepłem zamówionym przez blok a niewykorzystanym z powodu oszczędzania i łagodnej zimy? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 14:33 Rachunek za cały sezon to 3400 zł za 34m mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 15:40 Jaki koszt masz podany za ogrzanie 1m2? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 20:23 I mnie 5,57 zaliczka ci miesiąc ale nie udostępniają kosztu z f-ry, tylko sucha kwota nadpłaty Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 20:25 U mnie dziwnie - właśnie dostałam informację o zmianie stawek po czym obniżyli mi czynsz o kilkadziesiąt zł 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Koszt ogrzewania w blokach? Jak u Was? 04.05.23, 20:38 Ogrzewanie? Z jakiej na jaką? Odpowiedz Link Zgłoś