brenda_bee 04.05.23, 06:43 Córka jedzie. Ile kasy dać na własne drobne wydatki, jakieś pamiątki itp? Zupełnie nie mam orientacji.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubek0802 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 08:00 Tyle ile byś dała na trzy dni w Warszawie +40%. Doświadczenia z Czech z początku kwietnia. Tanie jest tylko piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 08:09 Kawa latte 70-80 Kč, a w Starbuniu i stówa, ale czekolady, herbaty podobnie. Ciacho w Muzeum Narodowym jakieś 180 Kč, ale bywają i od 100 Kč. Korona ok. 20 groszy. Daj jak na wycieczkę do Warszawy z górką w EUR, najwyżej jak nie wymieni na korony to przywiezie z powrotem. Z pamiątek kupowałam bombki, choć to się słabo transportuje, od ok. 100 Kč. Wszystkie wejścia ma opłacone, bo potrafią być drogie, zwłaszcza te pułapki na turystów (Lega, iluzje)? Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 09:38 A jak tam jest z płaceniem euro? Bo tez mnie to interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 09:53 A i sugerowałabym wziąć od razu korony. Nie trzeba szukać kantoru na miejscu i kilkakrotnie wymieniać. Jak zostną to też bez problemu odprzedaż w kantorze z mniejszą strato niż na Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 10:00 kubek0802 napisała: m > niejszą strato niż na Euro. o matko STRATĄ Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 09:55 Nie próbowałam płacić w EUR - przywiozłam trochę koron na start, a potem tylko wymieniałam EUR na korony, najchętniej koło Poczty Głównej na Jindrisskiej (w bok od placu Wacława, na rogu beznadziejny kurs, 50 metrów dalej, bliżej Poczty, dużo lepszy). W Polsce w niektórych sklepach też się da płacić w EUR, ale kurs jest słaby. Acha, te ciastka w MN chyba trochę przeszacowałam Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 10:24 Nie ma euro. Są korony. To chyba powinno starczyć za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 10:09 Nie obciążałaby dziecka szukaniem kantoru i wymienianiem pieniędzy. Lepiej od razu dać korony i awaryjnie kartę/opaskę do płatniczą Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 20:19 Dzieci na wycieczkach kupuja "ciacha i kawe"? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 20:26 Nastolatki? Pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 05.05.23, 00:41 W życiu ani ja animou znajomi na wycieczce nie kupowaliśmy ''ciacha''. I to jeszcze w muzeum .. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 05.05.23, 12:30 Okeeeej. A my owszem. Kawiarnie/knajpki to czas na odpoczynek w trakcie marszruty i często pozycja programu sama w sobie ("Slavia" teraz mocno napchana turystami, ale jednak klimat jest... Czekolada do picia + herbata miętowa z napiwkiem 200 koron). Nie wykluczam suchego prowiantu, ale jednak nie mam 20 lat, a moje dziecko ma matkę, które mu nie żałuje i nie zastanawia się nad tym, czy dziecku aby się na pewno należy (nic osobistego, to à propos wątku o tatusiu i "fajnych koloniach"). Podałabym cenę za kebsa, gdybym jadała kebsy. Oraz za piwo, gdybym piła piwo, ale może lepiej nie, na wycieczkę jedzie nastolatka. Cena za jedno danie w knajpie, do której najchętniej chodziłam podczas lunchu: 144-164 korony, wieczorem - od ok. 180 koron - bliżej 200-300 i więcej, zupy na mieście 60-80 koron. Ale nastolatki na lunche i kolacje na wycieczkach też raczej nie chodzą. Magnesy zazwyczaj paskudne, ile to może być za tę chińszczyznę? Z 50 koron. Pozycje, które podałam odzwierciedlają po prostu pewną skalę cen. Możesz sobie je przełożyć z polskiego na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 10:18 To zależy co oznaczają drobne wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś