Dodaj do ulubionych

3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku?

04.05.23, 06:43
Córka jedzie. Ile kasy dać na własne drobne wydatki, jakieś pamiątki itp? Zupełnie nie mam orientacji..
Obserwuj wątek
    • kubek0802 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 08:00
      Tyle ile byś dała na trzy dni w Warszawie +40%. Doświadczenia z Czech z początku kwietnia. Tanie jest tylko piwo.
    • danaide2.0 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 08:09
      Kawa latte 70-80 Kč, a w Starbuniu i stówa, ale czekolady, herbaty podobnie. Ciacho w Muzeum Narodowym jakieś 180 Kč, ale bywają i od 100 Kč. Korona ok. 20 groszy. Daj jak na wycieczkę do Warszawy z górką w EUR, najwyżej jak nie wymieni na korony to przywiezie z powrotem. Z pamiątek kupowałam bombki, choć to się słabo transportuje, od ok. 100 Kč. Wszystkie wejścia ma opłacone, bo potrafią być drogie, zwłaszcza te pułapki na turystów (Lega, iluzje)?
      • mojave Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 09:38
        A jak tam jest z płaceniem euro? Bo tez mnie to interesuje
        • kubek0802 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 09:53
          A i sugerowałabym wziąć od razu korony. Nie trzeba szukać kantoru na miejscu i kilkakrotnie wymieniać. Jak zostną to też bez problemu odprzedaż w kantorze z mniejszą strato niż na Euro.
          • kubek0802 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 10:00
            kubek0802 napisała:

m
            > niejszą strato niż na Euro.

o matko STRATĄ
        • danaide2.0 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 09:55
          Nie próbowałam płacić w EUR - przywiozłam trochę koron na start, a potem tylko wymieniałam EUR na korony, najchętniej koło Poczty Głównej na Jindrisskiej (w bok od placu Wacława, na rogu beznadziejny kurs, 50 metrów dalej, bliżej Poczty, dużo lepszy). W Polsce w niektórych sklepach też się da płacić w EUR, ale kurs jest słaby.
          Acha, te ciastka w MN chyba trochę przeszacowałamwink
        • kropkacom Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 10:24
          Nie ma euro. Są korony. To chyba powinno starczyć za odpowiedź.
      • kamin Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 10:09
        Nie obciążałaby dziecka szukaniem kantoru i wymienianiem pieniędzy. Lepiej od razu dać korony i awaryjnie kartę/opaskę do płatniczą
      • palacinka2020 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 20:19
        Dzieci na wycieczkach kupuja "ciacha i kawe"?
        • arthwen Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 20:26
          Nastolatki? Pewnie.
      • imponderabilia22 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 05.05.23, 00:41
        W życiu ani ja animou znajomi na wycieczce nie kupowaliśmy ''ciacha''. I to jeszcze w muzeum ..
        • danaide2.0 Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 05.05.23, 12:30
          Okeeeej. A my owszem. Kawiarnie/knajpki to czas na odpoczynek w trakcie marszruty i często pozycja programu sama w sobie ("Slavia" teraz mocno napchana turystami, ale jednak klimat jest... Czekolada do picia + herbata miętowa z napiwkiem 200 koron). Nie wykluczam suchego prowiantu, ale jednak nie mam 20 lat, a moje dziecko ma matkę, które mu nie żałuje i nie zastanawia się nad tym, czy dziecku aby się na pewno należy (nic osobistego, to à propos wątku o tatusiu i "fajnych koloniach"). Podałabym cenę za kebsa, gdybym jadała kebsy. Oraz za piwo, gdybym piła piwo, ale może lepiej nie, na wycieczkę jedzie nastolatka. Cena za jedno danie w knajpie, do której najchętniej chodziłam podczas lunchu: 144-164 korony, wieczorem - od ok. 180 koron - bliżej 200-300 i więcej, zupy na mieście 60-80 koron. Ale nastolatki na lunche i kolacje na wycieczkach też raczej nie chodzą. Magnesy zazwyczaj paskudne, ile to może być za tę chińszczyznę? Z 50 koron.

Pozycje, które podałam odzwierciedlają po prostu pewną skalę cen. Możesz sobie je przełożyć z polskiego na swoje.
    • kropkacom Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 10:18
      To zależy co oznaczają drobne wydatki.
    • arthwen Re: 3 dni w Pradze- ile koron dać dziecku? 04.05.23, 20:26
      Revoluta daj tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka