Dodaj do ulubionych

Kulinarna wege Polska

04.05.23, 10:03
Właśnie wróciłam z okolic trójmiasta i jestem zdruzgotana beznadziejnym wyborem bezmięsnych dań w knajpach. Sałatki z mięsem (!), makarony z mięsem, w większości knajp nawet zwykłego makaronu z oliwą nie uświadczysz. W menu schabowy, schabowy xl, xxl i xxxl. Sztampa i totalny brak polotu.
Zupełnie tego nie rozumiem, nawet jak jadłam mięso, nie codziennie miałam na nie ochotę.
Zazwyczaj na wyjazdy szykuję domowe obiady i zabieram w słoiki (jestem poniekąd przymuszona), ale tym razem chciałam odpocząć od gotowania. Pierwszy i ostatni raz - musieliśmy jeść na zmianę pizzę z frytkami big_grin co mnie umęczyło bardziej niż te szykowanie obiadów.

Owszem, w Gdańsku są jakieś wege miejscówki i super, ale to miasto, a nie każdy lubi urlopować w mieście (ja bardzo nie). I dlaczego bezmięsnych dań brakuje w "normalnych" knajpach, choćby jedna/dwie pozycje. Można naprawdę niskim nakładem sił przygotować bezmięsne danie, dokładnie z tych samych składników, pomijając po prostu dodanie mięsa (np.spaghetti). Idę o zakład, że i mięsożercy by korzystali.

Wege-mamy, jak Wy rozgrywacie kwestie obiadowe na wyjazdach? Zabieracie domowe, szukacie miejsc z wege knajpami w okolicy, jakieś inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:06
      Pod żadnym pozorem nie jedz na wakacje do Hiszpanii. A jeśli już to weź weki lub termomix.
      • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:09
        Na pewno w Hiszpanii mielibyśmy co jeść, oni nie pchają wszędzie mięsa, uwielbiają owoce, warzywa i malarony. To chyba tylko w Polsce taki upór na mięcho.

A jeśli nigdy nie doświadczyłaś, że przez kilka dni nie masz co zjeść na obiad - nie udzielaj się.
        • homohominilupus Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:19
          Nie jem mięsa od 10 lat.
          Zawsze w Polsce w knajpach bez problemu znajdowałam dania dla siebie.
          Gorzej w Hiszpanii. Nie pchają wszędzie mięcha? Nie wiem gdzie ty byłaś, pewnie na wyjeździe all inclusive na Costa Brava.
          A udzielać się będę, to publiczne forum.
          • virtualnie Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:24
            Ja też uwielbiam malarony, chociaż jestem wszystkożerna smile

A placki ziemniaczane i pierogi można dostać wszędzie .
            • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:03
              Nie, nie wszędzie. Byłam w Sobieszewie i tam na przykład nie można było dostać, to raz. Dwa, nie chcę przez tydzień jeść tego samego, no zabijcie mnie za to.
              • virtualnie Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:09
                Pasta, kopytka, placki, tarta, leczo itd. Codziennie to samo? Widocznie w tamtym miejscu sprzedają to na co jest popyt. A w Polce bez problemu można dostać potrawy wegetariańskie prawie w każdej gastronomii.
                • berdebul Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:26
                  Czyli kluchy z kluchami. Jest milion lepszych opcji.
                  • virtualnie Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:16
                    Jakich?
                    • berdebul Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:25
                      Kiszonki, warzywa, tofu, niby-mięsa, burgery warzywne, pasty ze strączków, sałaty ze strączkami/falafelem/kotletami warzywnymi.
                      • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:31
                        I gulasze warzywne, risotto itp.
                        • memphis90 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 15:27
                          Jak byłam ostatnio w górach to było risotto z boczniakami (39zl) i kotlet z selera (49zl). Uznałam, ze restauratorów poyebavszy…
                      • melikles Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:11
                        Nudne. Burger to potrawa mięsna.
              • koraleznasturcji Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:03
                Akurat na wyspie nie ma zbyt wiele sensownego jedzenia, a jeżeli jest, to w niewielkiej różnorodności, nawet dla jedzących mięso. A przynajmniej tak było kilka lat temu.

Za to w bezpośredniej okolicy jest całe mrowie restauracji, barów i bud, w których można się wegetariańsko najeść (wegańsko niekoniecznie, ale wegetariańsko na pewno). Trójmiasto jest pod tym względem lepiej zaopatrzone niż większość dużych miast europejskich.
                • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:30
                  Jeśli bezpośrednia to 30 minut drogi autem, to tak, są w Gdańsku wege knajpy. Ale ja nie o Gdańsku.
                  • koraleznasturcji Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 07:39
                    Może nie o Gdańsku, ale o Sobieszewie, co na jedno wychodzi, bo Sobieszewo to Gdańsk.
              • fogito Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 10:10
                A ryby? Często jeżdżę do Sobieszewa i jem tylko ryby.
                • ritual2019 Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 10:15
                  Wegetrianie nie jedza ryb ani owocow morza.
                  • shellyanna Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 16:27
                    Doczytalam.
                • angazetka Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 12:18
                  Ryby dla wege?
                  • bene_gesserit Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 12:53
                    No przecież ryby to nabiał, bo są białe. To znaczy tylko te białe, bo łosoś, tuńczyk i pstrag to się nie łapią. W sumie skoro to nie nabiał, to czym są?
        • leosia-wspaniala Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:07
          Ale Homohomini mieszka w Hiszpanii big_grin

>To chyba tylko w Polsce taki upór na mięcho.

Mało świata widziałaś, co? Polskich "karczmach" czy innych "tradycyjnych" restauracjach zawsze dorwiesz jakieś pierogi, naleśniki czy placki ziemniaczane. Spróbuj w czeskiej gospodzie albo na Węgrzech. Albo na Bałkanach... We Włoszech karta wege zazwyczaj ogranicza się do makaronów i pizzy, drugie danie to już prawie zawsze mięcho albo ryby.
          • kubek0802 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:13
            W czeskiej gospodzie to jeszcze smażonym serem się można opędzić. Ale to już lepiej w Polsce na zmianę naleśnik, placki, pierogi.
          • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:27
            Ale jakby co to ma do rzeczy? Ja pisze o Polsce, a nie o świecie. Mam się cieszyć, że mogę zjeść placki ziemniaczane, bo w innych krajach bym nie zjadła? Zaiste ciekawa logika.

W miejscowości, w której byłam, oraz z okolicznych, nie było nawet makaronu bez mięsa, także tego.
            • kubek0802 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:40
              panizokienka napisała:

> Ale jakby co to ma do rzeczy? Ja pisze o Polsce, a nie o świecie. Mam się ciesz
              > yć, że mogę zjeść placki ziemniaczane, bo w innych krajach bym nie zjadła? Zais
              > te ciekawa logika.
              >
              > W miejscowości, w której byłam, oraz z okolicznych, nie było nawet makaronu bez
              > mięsa, także tego.
              No i większość pisze właśnie o pozytywnych doświadczeniach z Polski. Może jesteś tym wyjątkiem potwierdzającym regułę.
            • leosia-wspaniala Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:51
              >Ale jakby co to ma do rzeczy? Ja pisze o Polsce, a nie o świecie.

Ano ma, bo piszesz, że:

">To chyba tylko w Polsce taki upór na mięcho."

>Mam się cieszyć, że mogę zjeść placki ziemniaczane, bo w innych krajach bym nie zjadła? Zaiste ciekawa logika.

Skoro robisz porównania do innych krajów, to tak. I skoro narzekasz, że nie ma NIC, to tak.

>W miejscowości, w której byłam, oraz z okolicznych, nie było nawet makaronu bez mięsa, także tego.

To trzeba było poprosić, żeby ci ugotowali makaron i podali z oliwą, albo do makaronu ze szpinakiem i kurczakiem nie dodawali kurczaka. Nie uwierzę, że nigdzie nie było nic wege, a kucharze nie reagowali na prośby.

Ogólnie robisz problem z dudy, bo sama ograniczasz własną dietę i jak małe dziecko masz pretensje, że świat się nie chce do niej dostosować. No tak, jak jedziesz na zadupie, to się liczysz z tym, że trudno będzie o falafelki, wege ramen, "bezmięsne mięso" czy zupę miso z tofu, a w miejscach turystycznych królują schabowe i frytki.
              • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:58
                Żadnego z tych "falafelki, wege ramen, "bezmięsne mięso" czy zupę miso z tofu" nie jadam.

Nie chce mi się z Tobą dyskutować. Nie rozumiesz tematu, robisz ze mnie jakieś dziwadło, szkoda czasu.
                • leosia-wspaniala Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 13:33
                  Ale rozumiem, robisz dramę z powodu, który sama sobie wymyśliłaś i jak widać twojego problemu nie rozumieją też tutejsze wegetarianki. A ty stoisz i tupiesz nóżką, bo w knajpach nie było tego, co byś chciała, żeby było.

• arthwen Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 16:11
                    10/10
                  • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:33
                    Dramę, tupiesz nóżką. Wszystkich traktujesz jak najgorszych wrogów? Opamiętaj się kobieto.

Jak widać poniżej, wegetarianki doskonale znają problem i podzielają moją opinię. A zdanie mięsożernych mnie nie interesuje, bo przecież nie do nich jest pytanie.
                    • alicia033 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:45
                      panizokienka napisała:

> Jak widać poniżej, wegetarianki doskonale znają problem i podzielają moją opinię.

tja, całe dwie, znane z wysoce wybiórczego postrzegania rzeczywistości. Pozostałe (więcej, niż dwie) nie podzielają.
                      Więc ten, tego...
                      • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 19:03
                        Nie wiem, nie znam ich. Ale byłam na miejscu i wiem co mówię.
              • hanusinamama Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 13:36
                Jeżdze na zadupię w okolicy Trójmiasta od 10 lat (tak ja mam już po kokardę, moje dzieci uwielbiają) i jakoś od tych 10 lat jem bez mięsa...szok
        • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:17
          >Na pewno w Hiszpanii mielibyśmy co jeść, oni nie pchają wszędzie mięsa, uwielbiają owoce, warzywa i malarony. To chyba tylko w Polsce taki upór na mięcho.

mylisz sie. Bywam nie raz w wakacje w krainie Baskow na granicy hiszp i francuskiej. Jezdzimy sobie tu i tam po o obu stronach granicy ale spimy od strony francuskiej bo po prostu tam jest lepsze jedzenie dla wegetarianki i weganina.
          Wielkie supermarkety francuski i hiszpanski sa pare km od siebie a oferta ogromnie rozna. W hiszpanskich jest 3 razy tyle miecha co we francuskim. Jak ktos lubi mieso to faktycznie w hiszpanskim masz wiszace udzce takie i owakie, chorizo dynda i boze czego tam jeszcze nie ma. Dzial mleczno jogurtowy kiepski. Mleko w szczatkowej ilosci i tylko od rana bo potem juz tylko UcHaTe. Porownianie hiszpanskiego dzialu nabialu z francuskim jest po prostu smieszne. Slabiutko rowniez wypada dzial warzywny. Gdy w koncu sierpnia polki uginaly sie we francuskim od winogron, sliwek i brzoskwin, w hiszpanskim jedna odmiane doswiadczysz. To samo z pomidorami.
          Moze w innych czesciach Hiszpanii maja wieksze zamilowanie do warzyw i owocow, ale Francuzow nie przebija. I zeby nie bylo Francuzi tez to miesozercy ale jest o wiele wiekszy i wysublimowany wybor.
          Nawet w Polsce jako wegetarianka mialam co jesc. W Hiszpanii w restauracjach to glownie wegetarianska Tortilla ( ziemniak z jajem), rzadko gdzie wegetarianska paella. Do popicia Gazpacho i to by bylo na tyle. Jednak w Polsce jest duzo duzo wiekszy wybor dla wegetarian
          • homohominilupus Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:25
            Oni nawet gazpacho jamon serrano posypują! Albo risotto z grzybami czy salatke z kozim serem🙈
            Juz sie nauczyłam zawsze pytać czy danie które zamawiam zawiera mięso.
            Gdybym.nie jadła ryb (wiem, to też mięso) to nie miałabym czego szukać w większości knajp. Może by mi huevos con patatas usmażyli i tyle.
            • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:30
              no wlasnie. Ja nie jadam ryb, a stary jest weganinem. Totalnie przechlapane w Hiszpanii. To jest kraj dla miesozercow.

Z zachodnich krajow to masz najwiecej restauracji wegetarianskich i weganskich w Niemczech, USA i w UK ( weganskich, wegetarianskich a takze masa Hinduskich wiec bezmiesnych). A Polska nie daleko za nimi. W W-wie jest masa weganskich knajpek.
              • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:35
                W Wawie to ja wiem, do części nawet dostarczam produkty wink
                Ale tu nie chodzi o miasta, nawet nie chodzi o wege knajpy, a o bezmięsne opcje w tradycyjnych knajpach.
                • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:47
                  w tych uswiadczysz pierogow ruskich ale trzeba zaznaczyc by nie podawali z wedzonka, placki ziemniaczane, duzo fajnych zup bezmiesnych jest i zawsze mozna zamowic surowki, kapusty czerwona czy zasmazana, marchewka z groszkiem, salatka taka owaka. Jednak tych warzywnych rozwiazan w Polsce jest duzo. Ja do tego zamawiam ziemniaki czy jakies pyzy czy co tam maja.
                  W Hiszpanii wchodzisz i tortilla ziemniaczana i to jak masz szczescie. Poza tym malo takich surowek czy salatek.
                  • z_lasu Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 17:24
                    > duzo fajnych zup bezmiesnych

Taa, bo akurat się dowiesz, która jest naprawdę wege. A kapusta zasmażana to zazwyczaj jest z boczkiem czy innymi skwarkami. Sałatkę bez mięsa też ostatnio trudno znaleźć, jak są trzy do wyboru, to w jednej jest kurczak, w drugiej kebab, w trzeciej tuńczyk.
                • hanusinamama Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 13:34
                  To słabo szukałaś. Co roku jestesmy w Trójmieście, jakoś ja znajduje dania bezmięsne.
            • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:33
              Serio nie miałam pojęcia. Mylnie sądziłam, że to wielcy miłośnicy owoców i warzyw.
              A kozi ser jadam, ale w Polsce to kompletnie niepopularny dodatek. A sałatka z kozim, jak już jest, to zazwyczaj na słodko.
              • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:41
                Ja tez tak myslalam ze skoro Hiszpania to glowny producent warzyw i owocow na Europe to na bank sami tez duzo jadaja. A tu jest wlasnie zaskoczenie bo wcale nie.

Np tutaj opisuja mity na temat Hiszpanii. Jednym z mitow jest: Warzywa sa wszedzie w Hiszpanii i w kazdym posilku.

Yes, Spain is a Mediterranean country. Yes, Spaniards tend to eat copious amounts of olive oil and fish and other good-for-you foods highlighted in the Mediterranean Diet. But no, that doesn’t mean you’ll find fabulous fresh vegetable dishes on every menu– at least not at restaurants.

Vegetables are often strikingly absent at many meals in Spain. Main dishes are almost always some kind of protein like steak, fish or meaty stew and they are usually accompanied by fried potatoes. While there are plenty of spectacular vegetable-based dishes in Spain, fresh veggies are often a scarce commodity on the restaurant tables of Spain, and saved for eating at home with the family.

Moje doswiadczenie z krajami poludnia jest ze najwiecej dan warzywnych to w Grecji jest. W kazdej restauracji znajdzie sie cos dla weganina czy wegetarianina. Potem we Wloszech i we Francji. W Hiszpanii i Portugalii zdecydowanie mieso kroluje
            • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:33
              www.thrillist.com/travel/nation/best-vegan-food-countries-around-the-world
              • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:36
                👍
            • shmu Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 19:52
              To prawda. W instytucie w którym pracowałam zawsze było danie wegetariańskie. Taki groszek z jamón serrano, na przykład. Fakt, że zdarzyło się to tylko kilka razy i było to lata temu i wiem, że się troszkę poprawiło.
          • bywalec.hoteli Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:06
            Baskowie to chyba nie do końca Hiszpanie? Ale restauracje baskijskie nie są uznawane za najlepsze w Hiszpanii?
            • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:24
              no sa ale... nie dla wegetarian.A o tym watek

Bylam poza krajem Baskow gdzie bylam czesciej to tez jednorazowo bylam w Granadzie, Maladze, Sevilli, Cadiz w Barcelonie i Madrycie i tam tez mieso rulez. Moj wniosek....naprawde Hiszpanie lubia mieso.
              • simply_z Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 22:50
                Oj tak,mieszaja tez czesto z rybami...fuj. Granada to gory, wiec dania sa mocno miesne.
        • hanusinamama Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 13:33
          Gdzieś ty w tej Hiszpanii była ze nie pchają wszedzie miesa. Ja mieso jem ale w małych ilościach. Po 10 dniach w Hiszpanii miałam dośc miesą na rok.
          W PL spokojnie daję radę spokojnie zawsze zamówić coś bez mięsa. W Trójmiescie też
          • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 13:47
            >Gdzieś ty w tej Hiszpanii była ze nie pchają wszedzie miesa.

pod moim postem sie wpisalas wiec zakladam ze to do mnie. Czy ty czytasz czy zgadujesz co kto napisal? Gdzie przeczytalas ze napisalam : Nie pchaja wszedzie miesa?

Prosze czytac uwaznie
            • hanusinamama Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:16
              Proszę czytać uważnie drzewko, moja odpowiedz jest do panizokienka.
              • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:25
                no ale to by sie pokazalo pod jej odpowiedzia a jak przesuniesz sie po linii to dochodzisz do mojej wypowiedzi
                • mid.week Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:27
                  princesswhitewolf napisała:

> no ale to by sie pokazalo pod jej odpowiedzia a jak przesuniesz sie po linii to
                  > dochodzisz do mojej wypowiedzi

Princess przestan sie przesuwać to nie bedziesz dochodzic.
                  • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:28
                    a ta o d... ten poziom!
                    • mid.week Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:29
                      W poziomie tym bardziej
                • suki-z-godzin Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 15:04
                  W takim razie ty odpowiadasz leosi.
                  • inny.kwiatek Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 03:13
                    Bo trzeba wiedzieć, na którą linię patrzeć, Princess regularnie uważa, że wypowiedzi są do niej choć nie wynika to ani z drzewka, ani z treści.
                    Tutaj też było jasne, że nie do niej Hanusina pisze.
                    • suki-z-godzin Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 07:35
                      Princess regularnie uwaza cos, co wprawia mnie w stupor.
            • simply_z Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 22:52
              Pchaja pchaja...a i kuchnia taka se.
      • pocieszka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 19:17
        homohominilupus napisała:

> Pod żadnym pozorem nie jedz na wakacje do Hiszpanii. A jeśli już to weź weki lu
        > b termomix.
        >
        A to chyba od rejonu też zależy - w Alicante, pamiętam, nieźle było pod względem dań wegetariańskich, w Maladze - gorzej.
      • fogito Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 10:09
        A seafood może być? Paella np. Mniam 😋
    • bywalec.hoteli Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:21
      Kto kupi makaron z oliwą?
      • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:05
        No wszyscy, którzy lubią makaron aglio e olio.
        • bywalec.hoteli Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:06
          Obawiam się, że mało byłoby chętnych na takie danie. W ogóle to jaką cenę zażądać za takie danie? 5 zł?
          • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:16
            Widziałam w Warszawie po 26 zł.
            To jest bardzo dobry makaron, w Polsce mniej znany ale my lubimy jak jest "na bogato", pizze też wypaczyliśmy choć z tym już jest lepiej niż 10 lat temu wink.
            Rok temu widziałam aglio, olio e peperoncino w małej mieścinie w Alpach.
          • atoness Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:17
            Ja bardzo lubię. Daję dużo czosnku, czasem nać. I nie trafiło mi się nigdzie za 5 zł.
            • bywalec.hoteli Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 15:01
              a to już nie jest makaron z oliwą tylko makaron z czosnkiem i oliwą tongue_out
              10 zł? XD
              • bywalec.hoteli Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 15:12
                i pietruszką smile
                • memphis90 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 15:35
                  Makaron 5zl
                  Czosnek 9zl
                  Oliwa 8zl
                  Pietruszka 7zl
                  Wychodzi 29zl, taniej się zwyczajnie nie da.
                  • bywalec.hoteli Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 15:48
                    memphis90 napisała:

> Makaron 5zl
                    > Czosnek 9zl
                    > Oliwa 8zl
                    > Pietruszka 7zl
                    > Wychodzi 29zl, taniej się zwyczajnie nie da.

Dokładnie, XD

Dolicz jeszcze sól po 2 zł i pieprz po 2 zł
                    Będzie spaghetti agio e olio premium con pepe e soli e pietruszki
    • joaaa83 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:22
      Ja jestem wegetarianką (dokładnie to jem jajka i nabiał, ale nie jem ryb) i od lat już nie narzekam. Owszem zdarzyła mi się w przydrożnej restauracji jeść podwójną porcję"ziemniaków opiekanych" z surówkami, ale to są sporadyczne przypadki. W większości jadłodajni są naleśniki ze szpinakiem albo jakieś bezmięsne pierogi. W restauracjach, zamawiam oczywiście bardziej wyszukane dania, bo też zawsze ze dwie pozycje się znajdą. We włoskich, oprócz pizzy zawsze przynajmniej jedna pozycja to bezmięsny makaron.
      Gorzej jest z wszelkiego rodzaju przyjęciami typu wesele, komunia. Dostaję wege dania, ale często jest to robione bez pojęcia, mam wrażenie, że tak na odwal się, żeby było. Dostałam kiedyś tłuczone ziemniaki, a do tego podgrzaną mozarellę przełożoną pomidorami (jak podaje się na półmisku, tylko że podgrzaną)
      • alpepe Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:25
        Kluchi, kluchi, kluchi, na zmianę z pierogami i naleśnikami, też mi oferta dla wegetarian.
        • virtualnie Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:28
          A coś w tym złego czy niedobrego?
          • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:08
            virtualnie napisała:

> A coś w tym złego czy niedobrego?

Od czasu do czasu może być ale jak mam jeść tak kilka dni to robi się monotonnie i ubogo. W małych miejscowościach rzadko trafi się coś dobrego wege co nie jest frytkami, pizzą, plackami ziemniaczanymi lub pierogami. Pod koniec wyjazdu marzę o kalafiorze lub fasolce szparagowej big_grin
            • virtualnie Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:18
              Jedzenie warzyw też jest monotonne i ubogie.
              • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 17:58
                virtualnie napisała:

> Jedzenie warzyw też jest monotonne i ubogie.

Mówią tak ci, którzy mają wzdęcia po byle ogórku.
                • virtualnie Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 19:20
                  Jestem wszystkożercą, nie krową big_grin
        • kubek0802 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:31
          Nie jestem wegetarianką, ale wydaje mi się że począwszy od baru mlecznego skończywszy na wykwintnej restauracji zawsze coś bezmięsnego można dostać. Do wożenia własnego jedzenia zmusiłaby mnie chyba tylko alergia na prawie wszystko skutkująca od razu wstrząsem anafilaktycznym.
          • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:07
            Tam, gdzie byłam, nie było niczego oprócz pizzy i frytek (Sobieszewie). A i tak musiałam wymieniać składniki na pizzy wink
            Mylisz się - dwa wyjazdy, gdzie przez tydzień pakujesz w siebie i dzieciaka pizze i fryty i na kolejny zabierasz swoje jedzenie.
            • angazetka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:17
              W Sobieszewie w ogóle nie ma wyboru co do jedzenia wink
              • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:24
                Widzę, że znasz temat big_grin Ale tam jest chyba 10 knajp.
                Oczywiście następnym razem znacznie bardziej przyłożę się do wyboru miejscówki.
                • memphis90 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 15:54
                  Restauracja BonZur serwuje risotto z grzybami, francuską cebulową i placki z rukolą i pomidorkami.
                  Tawerna to wiadomo - ryby - ale można zjeść pierogi.
                  Tawerna pod żaglami - pierogi owocowe i naleśniki, zupa cebulowa, sałatka grecka
                  Restauracja duo - oprócz pizzy, pierogów z owocami/kapustą/ruskich i naleśników maja wege danie z bakłażana
                  Zatoka - pomidorowa z parmezanem, barszcz ukraiński, pizze,
                  Bursztynowa - pierogi z pomidorami suszonymi i szpinakiem
                  Bar Leśna Wyspa - kulki warzywne z frytkami

No ale pewnie nadal nie o takie wege chodziło, tylko o jakieś inne…
                  • memphis90 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 16:30
                    Restauracja Rejs w Jantarze
                    Grzanki z gorgonzolą
                    Foxaccia
                    Warzywa grillowane
                    Pomidorowa ze świeżych pomidorów
                    Sałatka z serem halloumi
                    Tagliatelle z grzybami
                    Pizze wege
                  • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:06
                    memphis90 napisała:

> Restauracja BonZur serwuje risotto z grzybami, francuską cebulową i placki z ru
                    > kolą i pomidorkami.
                    > Tawerna to wiadomo - ryby - ale można zjeść pierogi.
                    > Tawerna pod żaglami - pierogi owocowe i naleśniki, zupa cebulowa, sałatka greck
                    > a
                    > Restauracja duo - oprócz pizzy, pierogów z owocami/kapustą/ruskich i naleśników
                    > maja wege danie z bakłażana
                    > Zatoka - pomidorowa z parmezanem, barszcz ukraiński, pizze,
                    > Bursztynowa - pierogi z pomidorami suszonymi i szpinakiem
                    > Bar Leśna Wyspa - kulki warzywne z frytkami
                    >
                    > No ale pewnie nadal nie o takie wege chodziło, tylko o jakieś inne…
                    >

Ale jesteś zacięta. Baran zodiakalny?

BonZur jest w Gdańsku
                    pierogi to garmażerka, raz można zjeść
                    Pod żaglami nie było nic z wymienionych, obiad na słodko nazywamy deserem
                    W duo bakłażan był nieobecny, pewnie dlatego, że jest sezon na szparagi😅
                    Zatoka - wspomnienie tego wyjazdu, dwa razy pizza była, ledwo udało się zamienić szynkę na cebule, ale dali rade, pomidorowa na mięsie, barszcz ukraiński nieobecny
                    Bursztnowa - już mówiłam o pierogach
                    Bar lesna wyspa to przyplażowa buda z goframi i zapieksami a nie miejsce na rodzinny obiad. Litości.
                    • memphis90 Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 09:59
                      >Ale jesteś zacięta. Baran zodiakalny?
                      Eeeee, co…?
        • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:10
          Dziękuję, widzę, że jedyna mnie rozumiesz. Dziwne to, ale cóż.

Mięsnych dań trzydzieści, ale Ty żryj tydzień placki ziemniaczane big_grin Często i tak kombinowane, bo np. trzeba prosić bez gulaszu.

Ciekawe, jak wściekli byliby wszyscy, gdyby w każdej knajpie były dwie pozycje, schabowy z zimniakami i rybka z frytkami. Przecież da się.
        • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:12
          alpepe napisała:

> Kluchi, kluchi, kluchi, na zmianę z pierogami i naleśnikami, też mi oferta dla
          > wegetarian.
          >

Pierogi tak mi już przez to zbrzydły, że w domu nie jem ich właściwie wcale. I tak będę zmuszona zjeść w knajpie, prędzej czy później.
          • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:12
            U mnie to samo😄
      • ritual2019 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:24
        joaaa83 napisała:

> Ja jestem wegetarianką (dokładnie to jem jajka i nabiał, ale nie jem ryb)

No nie jesz ryb skoro jestes wegetarianka.

• joaaa83 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:59
          Jest kilka odmian wegetrianizmu. Ja jestem laktoowowegetarianką, ale rzadko posługują się tym określeniem. Zazwyczaj mówię/piszę jak wyżej i wtedy dla wszystkich jest jasne. Samo "wegetarianka" to za mało, aby druga stroną wiedziała o co mi chodzi dokładnie. Ale ja jestem już ponad 25 lat, więc nauczona doświadczeniem, wiem o co ludzie dopytują - " A ryby jesz? A jajka?"
          • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:03
            nie jestes wegetarianka jesli jesz ryby tylko pescatarianka. I jak 25 lat to wiesz chyba to

• hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:09
              Napisała przecież że nie je ryb.
              • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:10
                sorry niedoczytalam. jak zwykle robie za duzo rzeczy na raz
          • ritual2019 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:57
            joaaa83 napisała:

> Jest kilka odmian wegetrianizmu.

Jesli ktos je ryby i owoce morza to nie jest wegetarianinem.
            Wegetarianie nie jedza miesa a ryby i owoce morza to mieso.
            Weganie nie jedza zadnych produktow odzwierzecych.
            Odmiany nie maja znaczenia.
            • hanusinamama Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 13:38
              Oczywiście ze mozna być:
              pescowegetarianizm/ichtiwegetarianizm.
              I tak odmiany mają znaczenie...
              • ritual2019 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 17:47
                hanusinamama napisała:

> Oczywiście ze mozna być:
                > pescowegetarianizm/ichtiwegetarianizm.
                > I tak odmiany mają znaczenie...
                >

Nie maja. Takie odmiany sa indywidualne. W restauracji veggie menu nie bedzie z rybami ani owovami morza.
      • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:02
        " W większości jadłodajni są naleśniki ze szpinakiem albo jakieś bezmięsne pierogi. "

I frytki i pizza wege i to by było na tyle.
        Ciebie to zadowala?

Na takim menu na wakacjach mam ochotę strzelić sobie w łeb po kilku dniach.
        • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:05
          Ktoś to rozumie, ekstra!
          • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:12
            Oj, tak. Niestety...
        • hanusinamama Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 13:39
          U mnie na zadupiu są zawsze jakieś makarony wege. Kasze z gulaszem wege. Kluseczki z warzywami itd...
          • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 14:17
            To masz lepsze zadupie, zazdroszczę...
            • hanusinamama Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 17:49
              Tak fajne to moje zadupie. Ja już go mam powoli dośc (co roku się czuje jakbym wracała do siebie) ale moje dzieci wielbią miłością wielką. Po 2 tygodniach na tym zadupiu moge je zabrać w jakiekowliek góry i idą z wielką chęcia
              • memphis90 Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 10:56
                To w schronisku Orle macie wege zupę z pokrzyw, a w Szyprowce pod Wielką Sową - szakszukę w postaci zupy (krojone pomidory, dużo czosnku, jajo sadzone) i serburgery smile
            • homohominilupus Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 10:29
              hosta_73 napisał(a):

> To masz lepsze zadupie, zazdroszczę...
              >

Swego czasu regularnie jeździłam z dziewczynami na dziewczyński wyjazd. Zawsze wybieralysmy klimatyczne miejsca na zadupiach, głównie był to Dolny Śląsk lub, szerzej, poludnie Polski. Zawsze ale to zawsze w pensjonatach były dania wege bez problemu i nie były to kluchy czy naleśniki.
        • joaaa83 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 17:46
          Na wakacjach staram się chodzić do restauracji, a wyżej pisałam o jadłodajniach w moim miejscu zamieszkania (po pracy, szybki obiad). W restauracjach już jest jakiś wybór, nawet w pizzeriach są wege potrawy inne niż pizza.
    • tilijka123 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:28
      Mąż z kolegą pojechali w majówkę na motorach w góry (świętokrzyskie, Pieniny, Tatry, Bieszczady). Znajomy jest weganinem i powiedział że pierwszy raz od dawna zetknął się z tym, że na stacji paliw nie było wegańskich hot dogów. Jak powiedziała mu kasjerka na jednej ze stacji, początkowo zamawiali bo centrala kazała ale nikt tego nie kupował, wiec przestali.
      • homohominilupus Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:35
        Bo w Polsce jest naprawdę duży wybór bezmiesnych dań w knajpach i nie, to nie są tylko kluchy i naleśniki. No ok, w większych miastach to już można poszaleć ale w mniejszych miejscowościach też nie można narzekać. Zawsze są jakieś zupy na wywarze warzywnym np, coraz bardziej popularne są poke bowl również w wersji wege itp.
        • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:12
          O czym Ty mówisz, to ja nie mam pojęcia. Byłam teraz w Sobieszewie, odwiedziłam Jantar i nic nie było. Byłam w Karkonoszach, również lipa.
          • bene_gesserit Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:27
            panizokienka napisała:

> O czym Ty mówisz, to ja nie mam pojęcia. Byłam teraz w Sobieszewie, odwiedziłam
            > Jantar i nic nie było. Byłam w Karkonoszach, również lipa.

Cierpliwości. Wegetarianizm powoli trafia pod strzechy. Lepiej sprzedaje się wszystko z mięsem, parę plastrów kurczaka w sałatce usprawiedliwia wysoką cenę, ale to się zmienia. W domach gotuje się inaczej, konkurujące knajpy dostrzegają niszę. Parę lat i w tam, gdzie ciepialas o plackach i pierogach będzie się dało zjeść bez mięsa, a może nawet znajdzie się coś dla wegan.

Następnym razem może po prostu sprawdź menu okolicznych knajp przed zabukowaniem noclegów. Albo popytaj na forach dla wegetarian, które okolice są przyjazne roślinożercim.
            • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:40
              Wreszcie jakaś normalna, wyważona odpowiedź.
              Właśnie sprawdzałam! Ale co było w menu, tego nie było na miejscu. Ja zawsze sprawdzam, nigdy nie jade na przypał.

Czekam na te zmiany, choć nie jestem wymagająca. Nie rozumiem, dlaczego włożenie do menu klusek z passatą jest takim wielkim problemem. Ale tak, jest na pewno lepiej niż kiedyś. I będzie jeszcze lepiej.
              • princesswhitewolf Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:45
                Paniznokietka.. sa osoby które twoja odpowiedz odbieraja jak obraze narodu 🤣 a nie normalny watek. Normalnie mozna sie ubawic jak sie czyta niektore wypowiedzi 🙈🤣
                Bene jest jedna z nielicznych normalniejszych.
                • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 19:07
                  princesswhitewolf napisała:

> Paniznokietka.. sa osoby które twoja odpowiedz odbieraja jak obraze narodu 🤣 a
                  > nie normalny watek. Normalnie mozna sie ubawic jak sie czyta niektore wypowied
                  > zi 🙈🤣
                  > Bene jest jedna z nielicznych normalniejszych.

Prawda? Ja też mam niezły ubaw. Największy z tych, które marnują swój czas na sprawdzeniu menu knajp, gdzie jakaś obca dla nich baba była na majówce 😁 Sztos!
                  • leosia-wspaniala Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 08:52
                    Ty masz ubaw big_grin ? Ty jesteś tak wkoorwiona, że nawet nie potrafisz tego ukryć big_grin Ale już już, formurowa inteligencja w postaci Princeski przybyła z odsieczą. Princeska mieszka w Londynie, więc na pewno zna ofertę knajp na polskim zadupiu.
                  • memphis90 Re: Kulinarna wege Polska 06.05.23, 10:00
                    Mam mnóstwo czasu, mogę go marnować do upadłego. I doświadczenie w wyszukiwaniu wege dań w knajpach. Zazdrość?
        • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:14
          Mieszkam w malej miejscowości. Wegetarianin u mnie nie poszaleje, naprawdę.
      • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:17
        A ja pierwszy raz byłam zmuszona zjeść takiego hot-doga, bo był jedna opcją "obiadową" w trasie.
        I to też jest odjazd - żeby na stacji benzynowej była lepsza oferta bezmięsna niż w nadmorskiej miejscowości.
    • kaki11 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:33
      Mam inne doświadczenia. Nie pamiętam kiedy ostatnio (przynajmniej w Polsce) zatrzymałam się miejscu w którym nie miałabym do wyboru przynajmniej 1-2 opcji wegetariańskiego (ale nie wegańskiego) jedzenia. Nie ważne czy było to w mniejszym miasteczku czy większym mieście. I to od miejsc typu jakąś trochę lepsza restauracja, przez małe knajpki na przypadkowych budkach z kebabem kończąc. Owszem wybór nie zawsze jest duży, ale placki ze śmietaną, pierogi czy naleśniki z owocami albo jakaś warzywna sałatka są zawsze. Najwyraźniej mam więcej szczęścia w tej sprawie, więc i radzić sobie jakoś specjalnie nie muszę.
      • alpepe Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:11
        No, jak się odżywiasz mącznie lub warzywnie, to okej, ale gdzie w tym wystarczająco białka? Tylko węglowodany.
        • alicia033 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:28
          alpepe napisała:

> No, jak się odżywiasz mącznie lub warzywnie, to okej, ale gdzie w tym wystarcza
          > jąco białka?

Wszędzie.
          W Europie ludziom dolegają bardziej choroby, związane z nadmiarem białka w diecie a nie jego brak.
          • alpepe Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 08:57
            Tak, te wszystkie nastoletnie opasy to pewnie są grube z nadmiaru białka.
            Wymień proszę choroby z przebiałkowania organizmu.
        • bene_gesserit Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:30
          Nie każdy posiłek musi być białkowy. Wystarczą jajka na śniadanie i/lub pasta soczewicowa na kolację.
          • pyza-wedrowniczka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 18:38
            W domu też masz każdy obiad idealnie zbilansowany i białkowy? Jak przez tydzień zjesz pierogi na zmianę z pizzą, plackami ziemniaczanymi i kopytkami z zestawem surówek to się pochorujesz?
            • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 19:09
              pyza-wedrowniczka napisała:

> W domu też masz każdy obiad idealnie zbilansowany i białkowy? Jak przez tydzień
              > zjesz pierogi na zmianę z pizzą, plackami ziemniaczanymi i kopytkami z zestawe
              > m surówek to się pochorujesz?

Ja na przykład nie zjem. Nie ma mowy. W takim wypadku, przerzucam się na kanapki. Nie ma mowy, żeby ktoś z mojej rodziny zniósł takie jedzenie i był w dobrym nastroju.
              Jedliśmy pizze dwa dni, teraz co namniej miesiąc nie zjemy.
              • angazetka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 19:11
                A w czym kanapki (pieczywo, czyli węglowodany) są lepsze od pizzy?
                • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 19:37
                  W dużej ilości świeżych warzyw oraz past różnej maści - na orzechach, strączkach, w jajku i w awokado. W pieczywie niepszennym, najlepiej z ziarnem, ale niekoniecznie. W tym są kanapki lepsze od pizzy.
          • alpepe Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 08:58
            Pewnie że nie, tyle, że jak nie zjem białka jestem nie do życia, bo obżeranie się węglowodanami mi co najwyżej zapewni nadwagę i wilczy głód.
            • bene_gesserit Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 09:31
              Przecież możesz się obezreć węglowodanami złożonymi.
        • kaki11 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 21:08
          Tylko, że ja pisałam o pewnym minimum które można dostać w chyba każdym znanym mi miejscu, trochę w ofensywie do twierdzenia z tematu, że autorka mogła jeść tylko frytki i pizzę. No jednak prawdopodobnie mogła znaleźć ciut bardziej zróżnicowane menu, nawet jeśli była w miejscu ubogim w wege jedzenie. Po za minimum typu w prawie każdym barze zgodzą się zamienić mięso w kebabie na frytki/mają opcje z falafelem, albo w menu są naleśniki to zwykle są też miejsca o bardziej zróżnicowanych opcjach.
          A po za tym, na obiedzie świat się jednak nie kończy. W domu też czasem zjem placki ziemniaczane z śmietaną czy krokieta z barszczem, ale są jeszcze śniadania w których na pewno można dostać coś więcej niż frytki, są sklepy w których można sobie kupić jakiegoś mocno białkowy napój i wypić wieczorem żeby sobie to dobilansować, a przy tym to jest tydzień wakacji w czasie którego można jeść inaczej niż je się na co dzień i nic złego się raczej nie stanie.
          Ja też nie twierdzę, że sytuacja jest idealna, jako że mięso mocno ograniczam, to też bym pewnie wolała aby tych opcji było więcej w każdej restauracji, ale no już nie wmawiajmy sobie, że jedną opcją którą kobieta spotkała nie na oddalonej od miasta wsi tylko w gdańskiej dzielnicy przez tydzień były fryty i pizza i to jeszcze z trudem zamieniali jej wędlinę, bo to już naprawdę niespotykane żeby ani margherity ani 4 serów ani niczego warzywnego nie było. Co innego zacząć dyskusję tym, że wolałby się aby to wyglądało inaczej (no ja też bym wolała) bo ona by chciała X i Y a oferują jej Z, a co innego koloryzować to do skrajności w postaci z trudem dostałam wege pizzę i jadłam frytki. A ewentualne pokazywanie, że musiały być też inne opcje negować w komentarzach, że sałatki i naleśników to nie uznaje. Bo generalnie o ile ten swój post pisałam po prostu o swoich doświadczeniach tego co spotykam, o tyle czytając dalszą dyskusję, to trochę zakrawa o śmieszność, przez to popadanie w skrajności.
          • ritual2019 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 22:04
            przy tym to jest tydzień wakacji w czasie którego można jeść inaczej niż je się na co dzień i nic złego się raczej nie stanie.

inaczej rozumiesz niepelnowatosciowo, smieciowo, byle jak? Ja gdy jestem na wakacjach to tym bardziej chce jesc lepiej a minimum tak dobrze jak na codzien. I tak, kiepskie jedzenie na wakcjach przez tydzien zapewne szkod nie wyrzadzi ale zostawi nie fajne wspomnienia i jest upierdliwe poprostu.
            • kaki11 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 22:12
              Inaczej oznacza inaczej. Dla każdego to coś innego. I nie musi być niepełnowartościowo a tym bardziej śmieciowo jeśli się tylko chce. Tylko, ze temat trochę obraca się w stronę "nie dostanę idealnego posiłku wege w każdej restauracji, więc obrócę problem do poziomu totalnego absurdu i powiem, ze dali mi tylko frytki" A mięsne posiłki w restauracjach też nie są z zasady pełnowartościowe, zdrowe ani ciekawe. W prostej knajpce z menu typu pierogi/placki ziemniaczane/schabowy szczególnie.
              • ritual2019 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 22:16
                Nie, posilek pelnowartosciowy oznacza to samo bez wzgledu na to czy jest veggie czy nie.
                • kaki11 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 22:26
                  No właśnie. A skoro tak, to niepełnowartościowe posiłki w tych samych lokalach zjemy niezależnie od tego czy te mięsne czy te wegetariańskie, bo te mięsne też nie zawsze są super wartościowe.
                  • ritual2019 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 22:33
                    kaki11 napisał(a):

> No właśnie. A skoro tak, to niepełnowartościowe posiłki w tych samych lokalach
                    > zjemy niezależnie od tego czy te mięsne czy te wegetariańskie, bo te mięsne też
                    > nie zawsze są super wartościowe.

Ale moga byc i zazwyczaj sa. Brak lub jedno w jakiejs ubogiej wersji danie wege nie jest. Dochodza tez kwestie smakowe, urozmaicenia itp.
                    • kaki11 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 22:40
                      Tylko temat wzioł się od tego, ze autorka twierdziła, że na urlopie jedynym co mogła wege zjeść są frytki i pizza, i to generalnie negowałam, nie to, że sytuacja w restaurcjach w Polsce z daniami wege nie jest idealna. Idealna nie jest, ale też nie dramatyzujmy i nie przesadzajmy jeśli chcemy o tym zjawisku dyskutować uczciwie.
                      • ritual2019 Re: Kulinarna wege Polska 05.05.23, 07:10
                        Sytuacja jest kiepska o czym napisala autorka i nie tylko ona. Ty natomiast przekonujesz ja ze byle co na wakacjach jest okey.
    • pyza-wedrowniczka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 10:40
      Nie jem mięsa i nie kojarzę jakiś ogromnych problemów. Ostatni raz miałam kłopot z bezmięsnym jedzeniem na Łotwie i musiałam jeść wtedy same frytki.
      Jadam w różnych miejscach i do wyboru pierogi, naleśniki, placki ziemniaczane, zapiekany ser, jajko sadzone... Często jeden makaron jest w wersji wege (np. ze szpinakiem albo z sosem grzybowym). Nigdy nie szukam specjalnych wege knajp ani nie zabieram słoików (no chyba, że jadę na totalne zadupie, ale wtedy no knajp mięsnych też nie ma)
      • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 11:19
        Też nie szukam wege knajp, też kombinuje w zwykłych, choćby kelner czy kucharz miał się fochować. Ale na tym wyjeździe to była ściana, no nic oprócz pizzy i frytek. Nawet makaronu bez mięsa.
        • angazetka Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:05
          > też nie szukam wege knajp

To może, eeee, zacznij, skoro chcesz jeść wege?
          • hosta_73 Re: Kulinarna wege Polska 04.05.23, 12:17
            W małych miejscowościach właściwie nie ma wege knajp, są pojedyncze dania bezmięsne (pierogi, naleśniki, placki ziemniaczane) a jeśli chcemy coś zjeść "w trasie" to już w ogóle nie ma wyboru.
            Często nie ma nawet dobrych sałatek bez dodatku kurczaka...
          • panizokienka Re: Kulinarna wege Polska