tiffany_obolala 04.05.23, 16:49 A kto nie zdał (albo zdał nie od razu) i wyszedł na ludzi? Wiem, że Edyta Górniak nie ma matury. Mój osobisty ojciec zdawał mature mając 32 lata. A potem poszedł na studia. Ale to trochę inne czasy były... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 17:01 Jakby to powiedzieć... Edyta Górniak to akurat nie jest zachęcający przykład Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 21:22 Dziwne by było gdyby zdała 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 10:54 Ale jednaEdzia jest przykładem, że nawet jak jesteś łupią, a masz szczęście to i tak odniesiesz sukces. Bo jednak zawodowo ten sukces ma Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 11:02 Ona miała talent. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 15:52 Kayah, też talent i też chyba bez matury. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 07.05.23, 13:06 W sumie dlaczego?! Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 17:02 Znam sporo osób co w kolejnych latach robiło rozszerzenia, bo zmieniało kierunek. To nie moje czasy czyli lata '97, teraz sporo osób nawet wyjeżdża na rok za granice robiąc sobie przerwę, też sporo przechodzi rekrutacje na studia a we wrzesniu jednak się rozmyslają i wola inny kierunek i przerwa i robią rozszerzenia zeby w przyszlym roku cos zaczać. Także ludzi w wieku 27-30 lat pracujacych na częśc etatu i studiujacych dziennie cale stada. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 01:30 Nie powiedziałabym, że całe stada. Trafia się może z 5 starszych osób na roku, o dziennych oczywiście piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 17:03 Edyta Górniak to akurat słaby przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 17:34 Moj znajomy. Robił zawodówkę plus technikum. Technikum skończył (czyli ma srednie wykształcenie) ale maturę oblał . Potem zaczal pływać (jakoś w latach 80tych). Wkręcił się jakoś po znajomości. Najpierw jako zwykły marynarz, potem bosman. Potem poszedł do Studium Doskonalnia Kadr Oficerski przy Wszyszej Szkole Morskiej i zaczął pływać jako III oficer, awansował na II oficera. Potem zrobil kurs na I oficera i pływał jako I oficer. Kolo 50tki zdał egzamin na kapitana żeglugi wielkiej. Nadal pływa, świetnie zarabia. Matury nigdy nie poprawiał. Do kpt.z.w. wystarczy srednie wykształcenie (a takie ma), o maturę nikt nigdy nie pytal Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 10:52 Coś dziwnego piszesz. Mój Tata był kapitanem ŻW i jak najbardziej musiał mieć zdaną maturę i zdawać egzamin do Szkoły Morskiej. Tylko, że to było wcześniej, koło 1962 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 17:37 Mi się dziś wyświetlił filmik inżyniera, który w wieku 64 lat zaczął studiować medycynę, w polskich warunkach byłoby to zdawanie matury jeszcze raz praktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:47 Zdaje się, że w Polsce nie mógłby w tym wieku rozpocząć medycyny Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 19:44 Chyba nie ma limitu,natomiast to już za powazny wiek... Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 17:46 >Wiem, że Edyta Górniak nie ma matury. To nienajlepszy przykład wychodzenia na ludzi, przecież ona jest głupia jak stodoła. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:50 Ale karierę i kasę ma. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:53 Derpieński z innego wątku też ma ale za Chiny bym nie chciała się z nią zamienić Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:57 Ja też nie, ale jednak kariera Edzi jest z innego porządku Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 20:17 Może i innego, ale zdecydowanie teorie spiskowe wchodzą jej za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 22:31 Nie No, możesz się zamienić na chwilę, skorzystać z bankomatu i odmienić się z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 17:58 2 dziewczyny z mojej licealnej klasy. Maturę poprawiały, a potem jednej i drugiej bardzo fajnie sprawy się poukładały, kariera, kasa, zadowolenie z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 17:59 Wyjście na ludzi niekoniecznie musi się łączyć ze zdawaniem matury. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 21:30 O to to to! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 21:33 I odwrotnie. Mozna miec maturw a nawet studia a fatalnie skonczyc Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 18:56 I nie wyjść na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:03 Zapewne większość tych, którzy chcieli zdać ale coś poszło nie tak. Po prostu zdali później. Na studiach miałam na przykład kilka osób, które były rok w plecy. Ci, o których mam wiadomości prowadzą normalne życie więc chyba mieszczą się w definicji "tych którzy wyszli na ludzi". Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:04 A w sumie najlepiej wyszła na ludzi jedna z tych właśnie koleżanek, która robi karierę w mediach i wszędzie jest przedstawiana jako ekspertka w dziedzinie, ktorą ledwo zdała, wysiłkiem całej grupy, więc jakby no... Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:31 Ja nie zdałam (moja nauczycielka historii "groziła" mi, że u niej nie zdań i słowa dotrzymała). Zdałam rok później w innym miejscu, poszłam na dwustopniowe studia gdzie leciałam wysoko z wynikami (druga na każdym roku), zakończyłam bez żadnych problemów. Niemniej jednak, ta pierwsza porażka maturalna bardzo źle wpłynęła na moją psychikę Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 07:55 To dlaczego zdawalas historie? Raczej rzadki wybor jesli chodzi o mature... zazwyczaj mozna zastapic ja wosem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 08:00 Kiedyś nie można było. W humanie zdawało się obowiązkowo pisemną historię. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 10:01 Obowiązkowo? Kiedy tak było? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 14:38 Ponad 30 lat temu. Były 4 sztywne profile (ewentualnie z drobną modyfikacją), 3 z nich zdawały pisemną matematykę, jeden - właśnie human - historię. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 14:40 Dowolność wyboru przedmiotu była przy ustnych. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 06.05.23, 19:02 A kiedy tak było? Bo ja maturę robiłam w 1994 roku i nawet mat-fizy nie musiały zdawać matmy na maturze. Możliwe, że byliśmy pierwszym rocznikiem. Niestety polski był zawsze obowiązkowy. Drugi przedmiot to do wyboru była chyba historia, matma, biologia i język. Mam wrażenie, że nawet na humanie nie była obowiązkowa historia. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 07.05.23, 00:38 > Niestety polski był zawsze obowiązkowy. Niestety? Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 06.05.23, 22:58 Ja zdawałam w 91 i nie miałam matematyki obowiązkowej. Nie zdawałam na maturze matematyki w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 06.05.23, 23:07 A byłaś na mat-fizie? Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 07.05.23, 00:34 Nie. Ale wiem, że później matematykę zdawało się obowiązkowo niezależnie od profilu. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 07.05.23, 15:13 W 2020 nie było obowiazkowej matmy. Ja jako 2 pisemny przedmiot miałam wybrany rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 07.05.23, 15:21 W 2000 oczywiście miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 07.05.23, 16:32 No ale to podstawa była. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 06.05.23, 09:13 U mnie więcej niż połowa osób zdawała maturę z historii więc to nie był taki rządku wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 09:43 Podobnie miał mąż z rusycystką. Oblała go w maju i sierpniu. Kolejny rok mąż chodził na korepetycje z j. rosyjskiego i w maju zdał bez problemów. Ale w komisji zasiadły inne osoby 😁. Też swoje przeżył, chociaż maturę zdawał jako 20+ (po wieczorowym liceum). Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:50 nie matura a chec szczera zrobi z ciebie milionera Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 18:51 Ojciec Verdany Pisała o tym kilka razy. Potem był profesorem na SGH. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 20:02 To samo chciałam napisać Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 19:02 Mój mąż oblał matematykę, poprawił po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 20:03 Dzięki Asiu. Już się uspokajam na za rok. Facet bystry jak mało kto, taka żonę znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 19:02 Znam mnostwo ludzi ktorzy nie zdali matury i radza sobie w zyciu lepiej niz ci ktorzy zdali. Znam tez takich ktorzy nie zdali za pierwszym razem a dopiero na jakims etapie zycia i skonczyli studia i Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 19:23 Moja koleżanka (nie pamiętam czy poprawkę miała w sierpniu czy po roku). Ma doktorat, utrzymuje się sama na przyzwoitym poziomie. (jeżeli mówimy o ogarnieciu zawodowym) Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 19:37 Znajomy oblał maturę, później nie podchodził. Ma jedna z większych firm w okolicy. Inny znajomy co go matematyczka oblała później zdał zrobił prawo tylko pisowiec, jeszcze w tamtych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 19:40 Mama mojej znajomej, pani zaszła w ciąże przed matura, później pojawiły się kolejne dzieci, do matury uczyły się razem z najmłodsza córka. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 19:45 Kolega z klasy, oblał ustny polski. Twraz radzi sobie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 20:00 Ja znam dziewczynę, która nie podeszła do matury. Dwadzieścia lat później ją zdała. Potem studia. Jest księgową. Ma swoją działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 20:03 Moja siostra i znajoma, męczyły się z matematyka. Obie maja na koncie spektakularne sukcesy w różnych dziedzinach,jedna nawet międzynarodowy. Lepiej zadać pytanie kto coś osiągnął z polską matura po polskich studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 20:23 > Lepiej zadać pytanie kto coś osiągnął z polską matura po polskich studiach. No żodyn. Wszyscy żremy gruz. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 20:30 Szczaw i mirabelki Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 09:47 Zupa szczwiowa jest pyszna 😠. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 10:46 a kompot z mirabelek, to już w ogóle! Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 23:36 >Lepiej zadać pytanie kto coś osiągnął z polską matura po polskich studiach. Nie znam takich. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 06.05.23, 18:51 raczej chodzilo mi o szerszy kontekst, pierwszy z brzegu link pl.wikipedia.org/wiki/Webometryczny_ranking_uniwersytet%C3%B3w_%C5%9Bwiata polska matura po naszej szkole jest raczej malo wartosciowa, teraz kladzie sie nacisk na konkretne umiejetnosci, o ktore tez trudno po wspanialych wyzszych uczelniach w pl. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 01:49 Nic nie osiągnął? Od pierwszy z brzegu przykład www.forbes.pl/biznes/polski-naukowiec-ktory-na-swoim-odkryciu-zrobil-miliony-piotr-garstecki-tworca-scope/khcb1xq Przejrzyj tez tzw polskie Noble - znajdziesz więcej fajnych przykładów Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 21:20 Mój ojciec. Najpierw zrobił zawodówkę, potem poszedł do lo eksternistycznego i wtedy oblał maturę. Zdał za drugim razem chyba 15 lat później, tak aby sprawdzić czy da radę. Był i wciąż jest swietnym fachowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 21:24 Rozumiem, że osoby bez matury na ludzi wychodzą niezwykle rzadko? Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 21:28 Na ematce? Bombelki ematczyne nie mają prawa zawalić tego najważniejszego egzaminu w życiu, nieprawdaż. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 05.05.23, 10:59 Nie, osoby bez matury i studiów na ematce to prawie bez wyjątku rekiny biznesu. Za to prymusi z piątkami na maturze i po studiach kończą z minimalną krajową w Bibliotece Jagiellońskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nojabrina88 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 21:37 tiffany_obolala napisał(a): > A kto nie zdał (albo zdał nie od razu) i wyszedł na ludzi? > Wiem, że Edyta Górniak nie ma matury. Edzia to co najwyżej na reptilian wyszła Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: A kto nie zdał matury (za 1 razem) i wyszedł 04.05.23, 21:41 7 osób z mojej licealnej klasy (późniejsi absolwenci SGH, PW, UW), ówczesny dyrektor postanowił zrobić „prawdziwą maturę” i oblał na maturze z polskiego prawie połowę szkoły Odpowiedz Link Zgłoś