Dodaj do ulubionych

Paryż w sierpniu. Wypali?

05.05.23, 09:58
Mam zabukowany hotel na końcówkę sieprnia w Paryżu. Biletów na samolot jeszcze nie kupiłam. I się gryzę. Kupować? Czekać? Zmieniać destynacje? Hotel dowołać mogę do połowy sierpnia. Bilet jak kupię i okaże się, ze strajki w Paryzu nadal hulają - stracę. Nie jakąś fortunę, bo niecałe 3tysiące.
Wiem, że tam co chwila ktoś strajkuje. Ale w Paryżu byłam ostatnio 12 lat temu smile
Wyjazd ja plus 2 dzieci.
Co radzi drogie Bravo?
Obserwuj wątek
    • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 09:59
      Hotel odwołać...
    • berdebul Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:05
      Jedz i baw się dobrze. Strajki się wyciszą. Jadę na początku września, wszystko zabookowane.
      • nelamela Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:09
        Tam zawsze ktoś strajkuje .Paryzanie w sierpniu wyjeżdżają na wakacje więc będzie mniejszy tlok.Ja obawiałabym się upałów bo zwiedzanie w taką pogodę nie jedy niczym przyjemnym.
        • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 11:16
          Jadę sam koniec sierpnia, zachaczam o poczatek września. Polecone miałam jako własnie mozliwie najmniej tłumny termin. 6 dni jakoś sniesiemy upały
          • nelamela Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 23:07
            hanusinamama napisała:

> Jadę sam koniec sierpnia, zachaczam o poczatek września. Polecone miałam jako w
            > łasnie mozliwie najmniej tłumny termin. 6 dni jakoś sniesiemy upały
            >

Jedź i baw się dobrze.
    • pursuedbyabear Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:10
      Bardziej obawiałabym się pogody (upał) niż strajków - zresztą tam, gdzie są, policja i tak nie pozwala przejść.
      Miej tylko na uwadze, że sierpień to czas wakacyjny we Francji...
      • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 11:17
        Lece sama końcówka sierpnia, kilka dni września. Tak mi polecało wiece osób jako własnie mało tłoczne.
    • alpepe Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:18
      lecieć
    • motyla Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:33
      własnie wróciłam z Paryza. podobno był wielki strajk 1 maja - nie zauwazyłam
    • lady.madrugada Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:41
      Byłam tydzień przed majówką, też z dziećmi. Strajki były, zupełnie nam nie przeszkadzały, szczerze to nawet ich nie zauważyliśmy.

W sierpniu w Paryżu są duże szanse na mega upały.
      • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 11:17
        Lece przełom sierpnia- pocżatek września (3 dni ostatnie sierpnia). Jakoś przetrzymamy upały, licze na mniejsze tłumy
    • mariamuttola Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:41
      Wrócilam wczoraj. Było super. 1 maja była manifestacja, ponoć z rozróbami, ale to wiem z netu. Te największe strajki już się wyciszają, nic nie odwołuj, nawet jak będą, to naprawdę nie przeszkadza.
      • mariamuttola Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 11:54
        A i napiszę, że też przed wyjazdem mialam obawy, nawet zostałam przez to uznana za chococaffe za ruskiego trolla.
        • danaide2.0 Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 12:36
          A teraz sama straszy...
        • chococaffe Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 17:01
          ?????
      • karo.8 Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 22:57
        Jaki jest dojazd z lotniska do Paryża? Da się to łatwo ogarnąć?
        • chococaffe Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 23:45
          Którego lotniska?
    • beaucouptrop Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:48
      Sierpień we Francji to miesiąc wakacyjny. Nie będzie kto miał strajkować. Mówię serio.
    • chococaffe Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:50
      Nie wiem czy sierpien to najlepszy miesiąc - pogoda, turyści. Ale jeżeli chodzi o strajki. Cóż big_grin Był okres kiedy się zastanawiałm czy LOT updanie czy Air France będzie strajkowaćbig_grin (zakup biletu kilka miesięcy wcześniej). Jeszcze pytanie co będzie strajkować: lotniska, pociągi, wszystko? Ze skutkami tylko we Francji czy w sąsiednich państwach też.
      • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 11:18
        Tak mi polecało kilka osób, w tym chyba ze 3 tutaj. Przełom sieprnia i września. Lece sama koncówka sieprnia i poczatek września
      • danaide2.0 Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 12:35
        Po co ją straszysz, jak sama regularnie latasz?
        Jakie wszystko? Francuscy związkowcy chyba mają grafiki, w które się wpisują z tymi strajkami.
        • chococaffe Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 17:18
          Ja straszę? Wręcz przeciwnie - w tym kierunku zawsze jest jakieś ryzyko i dlatego się z tego smieję. Nikomu niczego nie odradzałam, raczej doradzam uważne przygotowanie. Ja wiem jakie miałam plany B kiedy "musiałam" być a kiedy nie musiałam. Nie moim zadaniem jest mówic hansusinie czy musi , bo nie wiem. Ja mogę wskazać na to jakie widzę zagrożenia. I oczywiście trzeba/można się do nich przygotować. Linie lotnicze mają różne oferty - jesienią kupowałam bilet wizzaira , który za niewielką dopłatą mogłam był zmienny - tzn można było zmienić daty lub mieć zwrot pieniędzy na konto wizzairowe. Nie wiem czy ta oferta nadal istnieje. LOT zmienił na nikeorzyść swoje zasady zwrotów z "winy pasażera" ( w pandmei były cudowne), ale na pewno stara się pomóc w przypadku odwołanych lotów (rebooking, zwrot itd).

Co do grafiku strajków. W marcu było tak, że to ostatniej chwili nie było wiadomo, który lot zostanie odwołany. Ostrzegały przed tym wszystkie linie. Na wszelki wypadek miałam i lotowski i wizzaira, z nadzieją, że któryś poleci. Ba, miałam jeszcze autobus flixbusa big_grin Kiedyś miałam też bilet do Brukseli z ewentualnym dojazdem pociągiem.

U hanusiny widzę jedyne ryzyko - to, że rejs zostanie odwołany już po tym jak będzie musiała zapłacić za
          hotel.

Odradzac to ja mogę Afganistan a nie Francję
          • krwawy.lolo Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 17:22
            No właśnie
      • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 13:10
        Na dzisiaj to.wyglada tak że samotny do i z Fr latają ale już są spore utrudnienia podobno dla tych lecących nad Fr do innych krajów....przez strajk kontrolerów.
    • krwawy.lolo Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:53
      Taki obrazek np.
      • krwawy.lolo Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:56
        Albo taki.
        https://www.parismalanders.com/wp-content/uploads/2014/02/Rue-Mouffetard-Ausgehen-Paris-Nachtleben.jpg
        • krwawy.lolo Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 10:57
          ?
    • paola.brunetti Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 11:03
      Jadę w lipcu i też zastanawiam się, czy nie upadłam na głowę. Ale już nie zrezygnuję, bo kupiłam bilety do Luwru i Wersalu. Tobie też polecam, można kupić na 3 miesiące wcześniej na pasujące godziny, omija się w ten sposób kolejki.
      • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 11:20
        Wersal chyba sobie odpuszczę. Mamy dośc aktywne całe wakacje, to będzie nasz 4 wyjazd wakacyjny ( a dla starszej 5 bo ma jeszcze obóz). Młodsza ma 6 lat, nie chcę ich zatyrać. Zamiast Wersalu chce pojechać do Sorbony, podobało mi się tamtejsze Muzeum Naturalne i okolica.
    • krwawy.lolo Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 11:08
      Ja w każdym razie na emeryturze na pewno pojadę właśnie latem.
      Byłem w 1990, na wariata, wsiedliśmy do samochodu rano i pojechaliśmy. Wracaliśmy tego samego dnia w nocy.
    • princesswhitewolf Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 12:20
      Hanusina ale teraz takiw czasy ze w zasadzie z dnia na dzien moga byc jakies strajki we Francji... bo Francuzi to strajkuja nawet gdy inflacja byla mala smile

Ja bym jechala i sie nie przejmowala tylko na biezaco sprawdzala gdzie i w jakich dzielnicach cos sie dzieje. A w trudniejszy paryski dziwn pojechala do Wersalu lub Dinseylandu ( zakladajac ze masz dzieci w wieku jeszcze takim ze ich to zainteresuje)

Sierpien to miesiac wakacyjny we Francji, szkoly maja przerwe i wielu Paryzan wyjezdza wiec moze , mam nadzieje strajkow bedzie mniej. Przynajmniej ci zrzeszeni w Unions historycznie wlasnie w sierpniu nie strajkuja.

A tu masz moze przydatny link z updates o planowanych strajkach www.cestlagreve.fr/

Zycze bezpiecznej podrozy i wspanialego pobytu nie zakloconego strajkami
      • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 13:09
        Dzieki.
    • mayaalex Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 14:00
      Leciec, leciec! Francuzi sa w sierpniu na wakacjach, nie bedzie komu strajkowac w miescie. Jedyny ewentualny problem to strajki na lotnisku/przewoznika ale wtedy to linie lotnicze musza Ci zwrocic pieniadze albo przebukowac bilety (a skoro to Wasz czwarty wyjazd tego lata to nie stracisz jedynych wakacji). Informacje o tego typu strajkach pojawiaja sie z wyprzedzeniem, linie beda mialy czas, zeby zareagowac. Nie stresuj sie, lec i bawcie sie dobrze!
      • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 16:11
        Nawet jak lece tanimi liniami? Myślałam, ze w razie strajku na lotnisku...tez trace kasę. Kupuje bilet bezpośrednio od przewożnika.
        • aqua48 Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 16:12
          hanusinamama napisała:

> Nawet jak lece tanimi liniami? Myślałam, ze w razie strajku na lotnisku...tez t
          > race kasę. Kupuje bilet bezpośrednio od przewożnika.

Zawsze tak latam.
          • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 16:18
            I dostajesz kase za odwołany lot? Czy kupujesz z ubezpieczeniem?
            • aqua48 Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 17:37
              hanusinamama napisała:

> I dostajesz kase za odwołany lot? Czy kupujesz z ubezpieczeniem?

Nigdy mi lotu nie odwołano. Na żadnej trasie z resztą, nie tylko we Francji. Raz owszem czekaliśmy na lotnisku CDG chyba 5 godzin, było opóźnienie, dostaliśmy vouchery na jedzenie od linii, kilka razy były problemy z RER-em na trasie lotnisko-Paryż właśnie z powodu strajków. Dwa albo trzy razy jechaliśmy podstawionymi autobusami z różnych miejsc w mieście do których trzeba było dotrzeć (większy zapas czasu do odlotu albo kasa na taxi są bardzo przydatne w podobnej sytuacji), ostatnio po przylocie RER B w kierunku miasta wlókł się niemożliwie, ale w końcu dojechał.

• chococaffe Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 18:11
                Ja miałam wiekszego pecha albo szczęscie (zależy jak to nazwać). Co prawda nie Francja, ale "mój samolot" się rozbił kilka dni przed moją podróżą. Rezerwacje zostały odwołane.

Z historii francuskich to raz AirFrance odwołał mi lot i zwrócił pieniądze. Raz LOT odwołał, ale przesadził mnie na lepszy rejs- taki, który początkowo był za drogi więc wybrałam gorszy i tańszy

Przeżyłam strajk transportu miejskiego dwa razy i protesty na CDG, które zablokowały drogi dojazdowe i nie można było wydostać się z lotniska przez 2 godziny.

Chyba to wszystko. Natomiast sam pobyt w Paryżu, czy to podczas tych strajków czy protestów żóltych kamizelek - bardzo ok.

hanusina - a o jakiej linii lotniczej myślisz?
                • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 21:40
                  AirFrance po 2 dniach opóźnienia ( i opłącania nam hotelu duzo lepszego niz opłacała uczelnia) zaminił nam lot z Nowego Yorku na 1 klasę. Tak wracałam do Paryża wtedy. Czułam się jakby luksusowo...no ale to nie były tanie linie
                  teraz lece Rayanerem. Bilety bezposrendio do nich kupuje.
                • mysiulek08 Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 23:13
                  tez mialam jedna przygode z AF, odwolany lot Paryz -Wroclaw, nie chcialam noclegu, wiec lecialam tego samego wieczora do Warszawy a za taksowke Warszawa-Wroclaw zwrocili bez problemow i jeszcze jakies odszkodowanie dostalam

lubie AF za jedzeniowa 'rozpuste' na pokladzie i ich lounges smile
    • przepio Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 14:28
      Teraz takie czasy, że do końca nie wiadomo czy się uda.. Mnie na 6 lotów 3 odwołali, bo dwa razy strajki, a raz overbooking... nie przewidzisz. Teraz kupuję bilety z ubezpieczeniem, a noclegi z możliwością odwołania w ostatniej chwili. Chyba tak najmniej można stracić
    • aqua48 Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 14:42
      Lecę w czerwcu, byłam w grudniu, nie boję się. Wiele strajków już w Paryżu udało mi się "zaliczyć".
    • sabek81 Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 14:57
      Wypali, jak ja przetrwalam upaly 40 stopniowe w Rzymie to dasz radę i ty🤭 co do protestow, to nikt nie wie, omijac w razie co, my bylysmy w Berlinie w majowkę i byly protesty i starcia z policja nawet ale omijalismy dzielnice w ktorej sie odbywaly i nic nie bylo odczuwalne po za większą iloscia policji.
    • ingryd Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 16:25
      Bravo twierdzi że bravo za wybór terminu przyjazdu.
      Nie pożałuje pani, między końcówką wakacji paryżan a turystami zajętymi rozpoczęciem roku szkolnego dzieci, wstrzelisz się idealnie w porę którą najbardziej lubię w Paryżu.
      O strajki się nie martw. Francuzi głupie nie są, nie strajkują w czasie swoich wakacji 🙄 Ewentualnie zacznie się od połowy września.

Na zachęcenie foteczki z majóweczki
      • hanusinamama Re: Paryż w sierpniu. Wypali? 05.05.23, 21:42
        Merci. Termin wybrałam za namową znajomych oraz też tu ten termin polecano. W stolicy Francji będę ostatnie dni sierpnia i pierwsze września.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka