Dodaj do ulubionych

A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0

05.05.23, 11:20
Nie udało się złamać wystarczającej liczby "buntowników" to zmniejszamy pełny skład TK, żeby przepchnąć wyrok w sprawie Sądu Najwyższego i wreszcie dostać kasę z tyj złyj łunii. Ojej, ojej, co poszło nie tak z deformą Trybunału? Przecież Towarzysz Piotrowicz mówił o sędziach o mentalności służebnej. I co? I nie udało się takich znaleźć? Nie może to być!!!

Ja wiem, że to jest kolejne psucie państwa i prawa, ale jednocześnie dziki śmiech mnie ogrania jak się PiSowi udała deforma Trybunału.

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/pis-na-odsiecz-przylebskiej-w-sejmie-specjalny-projekt/41h4yf2,79cfc278
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:26
      Czekam jeszcze na komunikat, że TK odracza wyznaczony na bodajże 30 maja termin rozprawy w tej sprawie. Albowiem choć nasz Sejm jest szybki jak błyskawica, a Długopis zapewne będzie dyżurował w budce strażnika, żeby podpisać, to przed trzydziestym nie zdążą, bo Senat będzie ciskał piach w szprychy i kij w tryby (czy odwrotnie.).
    • iwoniaw Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:32
      Ja doprawdy nie wiem po co aż tylu tych sędziów w TK zostawiać, zaraz się kolejny zbiesi i znów będzie trzeba ograniczać liczbę? Proponuję kota do Trybunału, wszak precedens w postaci konia w Senacie już był przy idącym w podobnym kierunku mentalitecie właściciela, wszystko tradycyjnie.
      • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:40
        Kot do Trybunału, skład jednoosobowy we wszystkich sprawach.

• krwawy.lolo Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:47
          Jednokotny
          • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:57
            Okocą się chyba zanim przepchną tę ustawę. Kasy ni ma, wybory za pasem, a tu bunt w szeregach. Straszna sprawa.
      • taje Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 13:00
        Jestem za kotem. Zgłaszam mojego! Nieprzekupna bestia.
        • krwawy.lolo Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 13:01
          Nieprzekupna? Poczekaj, aż przyjdę z pasztetem.
          • taje Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 13:03
            Melduję, że pasztet nie działa.
            • krwawy.lolo Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 13:10
              Nie próbował mojego.
      • kokosowy15 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 14:31
        Tak, propozycja jest zbyt zachowawcza. Pełny skład to Przylebska, Krycha i Piotrowicz, i wystarczy. Chyba, że ktores zachoruje, uzupełni się kotem.
        • taje Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 14:32
          Nie obrażaj kota.
    • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:34
      I dalej się podzielę radością, która stała się moim udziałem. W projekcie ustawy czytamy taki oto przeszywający serce passus:
      "Celem ustawy jest również uniemożliwienie ewentualnych celowych obstrukcji, które mogą być destrukcyjne zarówno z perspektywy samej instytucji, jak i całej Rzeczypospolitej"

Któż to się ośmiela stosować celową obstrukcję??? Czyżby ci wspaniali sędziowie, wybrani przez rządzącą większość?

Ahahahahahahah

Dziękuję za takie umilenie piątku.
      • ritana Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:57
        "Obstrukcji które mogą być destrukcyjne"
        - cóż za wspaniały umysł to tworzył!
        • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:02
          Jak to było przy Nowym Wale? Nie korzystamy już z rad ekonomistów, bo nie chcieli z nami współpracować smile
          Z rad prawników i polonistów też już nie korzystamy, sami piszemy i taka nam z tego wychodzi destrukcyjna obstrukcja czy tam obstrukcyjna destrukcja.
          • ritana Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:07
            Cokolwiek stworzą takim jest. Jak choćby definicja kradzieży zuchwałej.
            • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:14
              I żeby było jeszcze zabawniej, w uzasadnieniu projektu powołują się na orzeczenie "starego" TK - to, którego tak długo nie publikowali, a ostatecznie opublikowali jako "rozsyrzygnięcie wydane z naruszeniem prawa (K 47/15)" 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
              • gama2003 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 20:16
                Danielo, Ty rechoczesz zdrowo i na zdrowie a ja siedzę w zdaniu o obstrukcji i wyobraźnia mi szaleje.

Podpowiada mi takie wizje, że... No nie wiem, jak je można po wszystkim domyć.
                • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 20:18
                  Ja mam dziś naprawdę masaż przepony. Teraz Soboń w tvn24 się wije. On się wije a ja rżę.
      • snajper55 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 14:58
        daniela34 napisała:

> I dalej się podzielę radością, która stała się moim udziałem. W projekcie ustaw
        > y czytamy taki oto przeszywający serce passus:
        > "Celem ustawy jest również uniemożliwienie ewentualnych celowych obstrukcji, k
        > tóre mogą być destrukcyjne zarówno z perspektywy samej instytucji, jak i całej
        > Rzeczypospolitej"
        >
        > Któż to się ośmiela stosować celową obstrukcję??? Czyżby ci wspaniali sędziowie
        > , wybrani przez rządzącą większość?
        >
        > Ahahahahahahah
        >
        > Dziękuję za takie umilenie piątku.

Destrukcyjna obstrukcja instytucji. Cudo.

S.
        • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 15:08
          Mnie to zachwyca I przewierca 😆
        • gama2003 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 20:18
          Intencjonalna destrukcyjna obstrukcja instytucji - jako przekaz dnia i konkurs, kto szybciej to powtórzy przed kamerą !
    • martishia7 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:45
      Weź mi powiedz, bo nie miałam czasu się zainteresować - którzy to buntownicy? Obstawiam Pszczółkowskiego, ale kto tam jeszcze?
      • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:56
        Sych Stelina, Zielonacki, Muszyński i Jędrzejewski.
        No i był Miś Zbysia - Święczkowski, ale mu obiecali stanowisko Pierwszego Kucharza po Julii, więc zmienił zdanie.
        • koraleznasturcji Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:11
          daniela34 napisała:

> Sych Stelina, Zielonacki, Muszyński i Jędrzejewski.
          > No i był Miś Zbysia - Święczkowski, ale mu obiecali stanowisko Pierwszego Kucha
          > rza po Julii, więc zmienił zdanie.

Tak, ten najnowszy list sześciorga podpisało już tylko pięcioro. Ale to żadna gwarancja, że miś Ziobry dał się kupić i przestanie brykać.

Poza tym Święczkowski z Pawłowicz są najbardziej podejrzani o ciśnięcie na niekonstytucyjność ustawy o SN.
          • martishia7 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:15
            > Poza tym Święczkowski z Pawłowicz są najbardziej podejrzani o ciśnięcie na niekonstytucyjność ustawy o SN.

No raczej. Pani profesor na jednym oddechu z nazwiskiem lubiła się pochwalić, że pisała na zlecenie LPR skargę do TK na traktat akcesyjny big_grin
      • lauren6 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:58
        Z tego co się orientuję: Stelina, Zielonacki, Sych, Muszyński, Jędrzejewski, Święczkowski.
      • koraleznasturcji Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:58
        Jest ośmiu sędziów prawowiernych, sześciu buntowników (Muszyński, Jędrzejewski, Stelina, Sych, Święczkowski i Zielonacki) i Pszczółkowski, który co prawda zgodził się uznać prezesurę Przyłębskiej, ale pozostaje elementem niepewnym.
        • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:07
          Święczkowski już się chyba pod ostatnim listem (ludzie liiiisty piszą, zwykłe, polecone...) nie podpisał, bo mu obiecali czapkę kucharską po Julii.
          • koraleznasturcji Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:12
            Którą zresztą wcześniej obiecywali Pszczółkowskiemu.
            • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:16
              Ojej no! Okoliczności się zmieniły. Taka jest potrzeba chwili, żeby Miś Zbysia był po ich stronie to się mu obieca.
            • martishia7 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:17
              Ponoć o to właśnie czuje się urażony w sam środek swego ego. Nie dziwię się poniekąd, w końcu to on tu jest takim bardziej prawdziwym profesorem, też bym się czuła urażona.
              • koraleznasturcji Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:31
                Jeszcze ma okazję zapaść na chorobę dyplomatyczną, nie stawić się na rozparwę i zepsuć Przyłębskiej nawet ten dziewięcioosobowy pełny skład.
      • snajper55 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 16:03
        martishia7 napisała:

> Weź mi powiedz, bo nie miałam czasu się zainteresować - którzy to buntownicy? O
        > bstawiam Pszczółkowskiego, ale kto tam jeszcze?

Tu taki ładny obrazek:

https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-3iscjl-rozlam-w-trybunale-konstytucyjnym-6816748/alternates/LANDSCAPE_840

S.
    • lauren6 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:52
      Bo to niestety jest śmieszne. Jarosław rozważa rozwód ze Zbychem i mają cholerny problem m.in. z TK, gdzie Zbychu poumieszczał swoich ludzi. Możliwe, że na dniach będziemy mieć wysyp kolejnych ustaw w stylu damage control.

Czyli po staremu: rozwiązujemy problemy, które sami stworzyliśmy. Uj jakaś tam wojna za granicą. Uj strajki. Uj z KPO. Są rzeczy ważne i ważniejsze wink
      • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 11:54
        Gdzie fanki PiSu? Gdzie forumki, które opowiadały o upolitycznionym i niesprawnym TK, który trzeba zdeformować? Ojejkujejku, co poszło nie tak?
        • martishia7 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:02
          > Ojejkujejku, co poszło nie tak?

Żodyn się nie spodziewał.
          • koraleznasturcji Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:15
            A ja powiem szczerze - nie spodziewałam się, że im się to rozsypie w aż tak głupi sposób.
        • dramatika Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:13
          Fanką PiSu nie jestem, ale czy to nie jest wewnętrzna wojenka pisowska? Odczytuję to jako porażkę opozycji, że nawet o TK i sądy biją się już między sobą, bo opozycja nie ma nic do powiedzenia big_grin
          Tak czy inaczej, bez znaczenia jak bardzo nawilżą UE ustawą o sądach - piniędzy z KPO nie ma i nie będzie i podejrzewam, że o to jest wewnętrzny spór.
          • martishia7 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:17
            > ale czy to nie jest wewnętrzna wojenka pisowska?

Jest.
          • jottka Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:18
            ja chciałam stanowczo zaprotestować przeciwko wycieraniu sobie różnych części ciała szlachetnym zwierzęciem, jakim jest kot! on nie winien temu, że lepiej by spełniał wymogi konstytucyjne niż niejeden dwunóg, zaś jako wspomniane zwierzę szlachetne trzyma się z daleka od tego rodzaju niegodnych rozrywek.

(na potrzeby niniejszego apelu koń jest kotem, znaczy konia Kaliguli też należałoby uniewinnić za pomocą powyższych argumentówsmile
          • koraleznasturcji Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:22
            Wojna w Trybunale zaczęła się jeszcze w złotych czasach pierwszego PiSu, gdy Muszyński obraził się na Przyłębską i poprzysiągł zemstę za jakąś swoją, najpewniej urojoną, krzywdę.

Problem polega na tym, że Przyłębska jest głupia jak pół funta gwoździ i dała się sprytniejszemu od niej Muszyńskiemu wciągnąć w kolejne spory z kolejnymi sędziami. A potem w ten barłóg wpełzły jeszcze żmije od Ziobry z własnym ego i własnymi snami o potędze. Teraz to już tam chyba nikt nie jest z nikim, każdy jest przeciwko komuś.
        • leosia-wspaniala Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:18
          >Gdzie forumki, które opowiadały o upolitycznionym i niesprawnym TK, który trzeba zdeformować?

Ojej, bo ty nic nie rozumiesz, kasto jedna ty! Afery PO, ośmiorniczki, dziadek, Tusk, śmieci, kupa w Wiśle, Czaskoski!!!!!!! Atakujesz PiS, boś się sama nie załapała, o!
          • annaboleyn Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:20
            WYSTARCZYŁO NIE KRAŚĆ.
            A nie, czekaj.
            • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:22
              Taaaak...

Odkłócanie trybunału idzie znakomicie, tylko trzeba przypilnować Kukiza żeby nie zapił i zagłosował odpowiednio.
        • arthwen Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:23
          Po prostu sędzia Trybunału Konstytucyjnego to jest taka ciężka funkcja, że ciągle biedny człowiek narażony jest na lewacką propagandę. A ta jak wiadomo ma porażającą siłę. Bo jakby nie destrukcyjna obstrukcja lewicowej i tęczowej zarazy, to z pewnością żaden sędzia by się nie wykoleił.
    • annaboleyn Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:19
      Właśnie czytam, ze smutną satysfakcją...
      • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:27
        Ale przyznasz, że satysfakcja jest kiedy na poparcie własnych tez wyciągają wyrok "starego" TK, który rzekomo był wydany z naruszeniem prawa.
        • koraleznasturcji Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:34
          I który to wyrok uważano za zgniły relikt burżuazyjnego prawoznawstwa, któremu dzielny PiS dał odpór... zwiększając w 2016 r. pełen skład z dziewięciu do jedenastu sędziów. Buahahaha.
        • annaboleyn Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 12:44
          No jest, no muszę przyznać big_grin
    • misiamama Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 13:39
      Czytać nie zamierzam, natomiast spokojnie poczekam, aż przepchną ten kolejny wysryw inteligencji genialnego stratega. Uchwalą, przy wrednej obstrukcji Senatu, wyślą długopisowi do podpisu, wydrukują na ten tychmiast. Po czym się spektakularnie okaże, że jest to spier....ne i to dogłębnie i w niczym nie pomoże, bo albowiem ponieważ, tutaj to wyjaśni ktoś mądrzejszy. Jakoś jestem spokojna, że nikt w PIS nie jest już w stanie ogarnąć tematu i będzie nowelizacja tej ustawy, potem wielka kłótnia, potem wybory i wtedy dopiero się dowiemy co dalej. Z Trybunałem, z KPO i w ogóle z Polską.
      • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 13:43
        O to ja jestem tego pewna. Strategia tego rządu to wiedzieć lepiej niż wszyscy i brnąć ślepo a potem:
        #tosięnaprawi
    • snajper55 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 14:50
      daniela34 napisała:

> Nie udało się złamać wystarczającej liczby "buntowników" to zmniejszamy pełny s
      > kład TK, żeby przepchnąć wyrok w sprawie Sądu Najwyższego i wreszcie dostać kas
      > ę z tyj złyj łunii. Ojej, ojej, co poszło nie tak z deformą Trybunału? Przecież
      > Towarzysz Piotrowicz mówił o sędziach o mentalności służebnej. I co? I nie uda
      > ło się takich znaleźć? Nie może to być!!!
      >
      > Ja wiem, że to jest kolejne psucie państwa i prawa, ale jednocześnie dziki śmie
      > ch mnie ogrania jak się PiSowi udała deforma Trybunału.
      >
      >
      > www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/pis-na-odsiecz-przylebskiej-w-sejmie-specjalny-projekt/41h4yf2,79cfc278

Nie podoba mi się ta zmiana. To są półśrodki. Powinni ustalić, że Zgromadzenie Ogólne sędziów TK oraz pełny skład skład TK będą składały się z jednego sędziego TK lub innego sądu, którego wskaże Prezes.

S.
      • elinborg Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 17:47
        Ale po co w ogóle jakieś TK? Się wygra wybory, się będzie miało tę większość, to się konstytucję tak zmieni, ze tylko jaśnie nam panujący prezes będzie zarządzał, sądził i decydował oraz skazywał. Po co się nerwować jakimiś tam sędziami czy innymi. Niektórym odbija i sie słuchać przestają. Prosto ma być, ludowi się sypnie trochę grosza do koryta to zajęty wchłanianiem nie zauważy nawet zmiany.
      • misiamama Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 17:58
        Sadze, ze jedynym powodem dla którego nadprezes jeszcze się na to nie zdecydował, jest mgliste poczucie ze jego osobisty geniusz ma granice w czasie. Gdybyz mógł żyć wiecznie!
    • szafireczek Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 15:36
      To ma być ten "kamień milowy" dla odblokowania przez Komisję Europejską pieniędzy na KPO. Zobaczymy, czy nie stanie się jednak przysłowiowym "kamieniem u szyi"? Tak, czy inaczej - co ma wisieć - nie utoniesmile
      • kub-ma Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 18:50
        Tak, odblokuje wszystko smile
        "Ta ustawa jest absolutnie sprzeczna z konstytucją. (...) To jest naprawdę kompromitacja polskiej legislacji, jeśli ta ustawa w ogóle przez Sejm będzie rozpatrywana - tak profesor Andrzej Zoll"
        tvn24.pl/polska/pis-chce-zmniejszyc-pelen-sklad-trybunalu-konstytucyjnego-komentarz-andrzeja-zolla-i-adama-bodnara-7065783
        • daniela34 Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 18:58
          Na marginesie: oglądałam wypowiedź prof. Zolla (wypowiadał się ze swojego ogrodu) dla tvn24 i zachwycił mnie bohater drugiego planu - owczarek niemiecki profesora, który znalazł sobie jakąś suchą gałąź i z takim "patyczkiem" przepracował przez kadr.
          • taje Re: A tymczasem w Sejmie deforma deformy TK 5.0 05.05.23, 19:21
            Na marginesie tej dyskusji - dobrze, że owczarek prof. Zolla jest ujmujący bo trudno mi to samo powiedzieć o samym profesorze... Ot, kolejny konserwatywny dziaders, który przyczynił się do pozbawienia polskich kobiet praw do aborcji. Niestety nie jestem w stanie traktować go jako jakikolwiek prawny autorytet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka