Dodaj do ulubionych

Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, waluta

05.05.23, 13:49
Jedzie na 2 tygodnie, ma dach nad głową i wyżywienie.
Chciałam jej dać kase na wydatki typu- jakiś ciuch, kosmetyk, pamiątka, przekąska, no tak żeby miała przy sobie.
Chcę jej dać 300 funtów, 150 na karcie, 150 w gotówce. W razie czego mogę dosłać w 5 minut.
No i teraz - czy to spoko kwota? Nie byłam w UK od lat.
Jak rozwiązać kwestię finansową? Mam konto w funtach w mbanku- moge jej wyrobić kartę ale wydanie 30 zł, kolejna opłata roczna 30 zł to już 60 - za tak naprawdę jednorazowy wyjazd. I pewnie dziadowski kurs bedzie.
Mam tez konto na Revolut, mogłaby sie zalogowac na telefonie i tam zrobić karte wirtualna za darmo ( bo plastk znowo 30 zl ) i nią operowac. Czy tak bedzie lepiej? Korzystniej? Chciałabym jak najmniej wydac na jakiekolwiek opłaty bankowe, przewalutowania czy nie stracić na kursach.

Do tej pory korzystałam z karty w EUR bo tylko w tej strefie sie poruszałam wakacyjnie.
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 14:30
      Mam kartę mBank i nią płace w UK. Nie zauważyłam dużych różnic kursowych ani opłat.
      • damartyn Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 14:36
        Kwota wystarczająca. Wybierze sobie w bankomacie w razie potrzeby.
      • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 19:04
        No ale 60 zł za korzystanie z karty przez 2 tyg?
        • swinki_trzy Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 20:53
          Ale za co chcesz płacić w mBanku?
          MBank ma kartę wielowalutową, darmową. Zakładasz darmowe konto w funtach, wymieniasz złotówki na funty, podpinasz kartę debetową pod to konto i płacisz tymi funtami które masz na koncie. Nie ma żadnego przewalutowania ani opłat za kartę 🙈.
          • swinki_trzy Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 20:56
            I działa to tak samo przy wszystkich innych walutach, do których MBank oferuje konta. Bez jakichkolwiek opłat.
          • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 21:24
            a to ok
            zerknę
            bo ja probowalam dodać kartę do mojego okonta i takie opłaty mi sie pokazaly
            • swinki_trzy Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 22:02
              Bo pewnie chciałaś zamówić kartę do konta w £, wtedy jest płatna i jest to osobna karta.
              Do konta złotówkowego masz kartę debetową i do tej karty włącz usługę wielowalutową. I w ustawieniach tej karty podepnij to konto w funtach, sprawdź też czy masz aktywne transakcje zagraniczne. Wszystko to możesz chyba zrobić nawet z poziomu aplikacji.
          • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 21:58
            Mam darmowe konto w GBP
            Podpinając kartę dostaje informacje że opłata 30za wydanie i 30roczna
            • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 21:58
              Sprawdziłam teraz
              • swinki_trzy Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 22:08
                Takie małe zrzutki masz tutaj, które opcje włączyć i gdzie przejść. Wszystko dotyczy podstawowej karty debetowej, tej do ror, podstawowego konta w złotówkach.
                • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 23:35
                  Dzięki będę robić
                • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 23:36
                  Czyli muszę jej dać do ręki moja kartę debetową na ten czas?
                  • swinki_trzy Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 06.05.23, 12:24
                    Możesz dodać kartę w jej telefonie czy zegarku i w ten sposób będzie płacić lub dać fizyczną kartę dodatkową.
                  • shellyanna Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 06.05.23, 12:30
                    Albo podepnij pod apke w tel. W metrze i autobusach zapłaci zbliżeniowo zamiast kupować oysterkę.
            • shellyanna Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 06.05.23, 12:28
              Ja płaciłam złotówkowa w złotówkach. Przy tych kwotach różnice kursowe są żadne.
    • 71tosia Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 14:37
      Najprościej mieć subkonto w funtach i wyrobić kartę z ustawionym limitem. Revoluta mam na wszelki wypadek gdyby były kłopoty z karta polskiego banku. Funty pamiętaj by mieć nowe (jakiś czas temu wymieniali banknoty) stare trudno wymienić nawet w banku.
      • mysiaapysia Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 17:53
        W Bank of England i niektórych pocztach można wymienić stare banknoty na nowe, ale tam chyba trzeba być dorosłym.
    • kurt.wallander Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 17:43
      Za transport będzie płacić każdorazowo, czy będzie miała jakąś kartę długoterminową? Bo najwygodniejsza forma płatności to kartą lub telefonem. Generalnie wszędzie zapłaci kartą, więc ja bym zmieniła proporcje i w gotówce dała może z 50 funtów, awaryjnie. Co do sumarycznej kwoty, trudno mi powiedzieć.
      • ritual2019 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 18:08
        Dokladnie, gotowka bedzie raczej klopotliwa
        • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 18:59
          Super dzięki ,zmienię proporcje.
      • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 18:59
        Jednorazowo pociąg. Tak to auto.
        • taje Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 20:07
          Auto czy taksówka? Jeśli taksówka to ściągnij jej apkę na telefon. Ja będąc w Londynie korzystam z Addison Lee bo ileś lat temu zainstalowałam ale może teraz Uber lepszy w UK - niech dziewczyny z UK potwierdzą.
          • 18lipcowa3 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 05.05.23, 21:57
            Auto prywatne
        • kurt.wallander Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 06.05.23, 12:13
          18lipcowa3 napisała:

> Jednorazowo pociąg. Tak to auto.
          >

To w przypadku pociągu, trzeba się zorientować, jak wyjdzie najtaniej kupić bilet. Ja jechałam ostatnio Thameslink na lotnisko Luton i z lotniska, i najtaniej wychodziło kupić bilet online. Wchodząc na peron skanuje się kod z biletu w telefonie. Ale inne linie kolejowe mogą miec inne zasady.
          • swinki_trzy Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 06.05.23, 12:29
            Stansted ma stansted express, kupujesz jej jeszcze z Polski bilet online i ma miesiąc na wykorzystanie biletu powrotnego. Z Luton będzie podobnie. Jeden wydatek mniej na jej głowie.
            • swinki_trzy Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 06.05.23, 12:31
              Bilet skanuje przy wejściu na peron i przy wyjściu.
              • wioskowy_glupek Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 06.05.23, 20:59
                Karta do reviouta jest za darmo, o jakich 30 zł piszesz?
    • arwena_111 Re: Wakacje nastolatki w UK- kwestie finansowe, w 06.05.23, 21:35
      Mój syn mieszka w UK od prawie 4 lat. Najlepiej mu się sprawdza revolut

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka