Dodaj do ulubionych

Stara i brzydka sie czuje

05.05.23, 16:53
od jakiegos czasu tzn tak gdzies od miesiaca bo tyle moje dziecie bardzo slabo spi (jestesmy w trakcie ogarniania tematu na polu medycznym i psychologicznym). I to chyba odbija sie na mojej twarzy bo w lustrze widze zmeczona, starsza pania. Dzis bylam z corka na badaniu wzroku, ktore przeprowadzala sliczna, swieza, przemila dziewczyna. Spojrzalam na nia wzrokiem z lekka nieprzytomnym i westchnela,ze ja juz tak nie bede wygladala jak ta mlodziutka dziewczyna. Po czym w rozmowie wyszlo, ze jest mam trojki dzieci, mlodsza ode mnie o UWAGA... cale 5 lat. Ech, ide sie upic. Moja kosmetyczka wraca za tydzien z wakacji, moze mnie jakos doprowadzi do wzglednej rownowagi. Tak sie tylko pozalic chcialam.
Obserwuj wątek
    • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 16:56
      Zapomnialam zapytac czy jej dzieci dobrze spia, cholera jasnasmile
    • taje Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:01
      Współczuję i rozumiem. Czasami te 5 lat jest kluczowe i niestety bywa, że proces starzenia odbywa się skokowo. Ale najbardziej masakruje brak snu - to tortura. Nie idź się upijać tylko wyspać.
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:05
        Tak zrobie a przynajmniej postaram sie. No i zawsze jest rudy Marcel do poogladania.
        • znowu.to.samo Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 21:05
          Nie wiem w jakim wieku jestes ale po 40 każdy rok robi dużą różnicę, szczególnie jak się nie dba o siebie
          • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:39
            A napisalam, ze nie dbam?
    • primula.alpicola Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:02
      Brak snu przede wszystkim, co?
      A cała reszta? Jedzenie, nawodnienie, sport, pielęgnacja, stres? To się wszystko odbija na twarzy, niestety.
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:05
        Stres jest wywalony w kosmos. Jedzenie, tak sobie, na sport od miesiaca nie mam sily. Nawodnienie ok, pielegnacja- jak zawsze czyli ok.
      • yuka12 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:03
        Primula, przy potwornym zmęczeniu wywołanym długotrwałym niedosypianiem nawet ugotowanie czegoś jest wysiłkiem, o sporcie nawet nie wspomnę.
        • primula.alpicola Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:16
          Mogę się tylko domyślać, nigdy nie doświadczyłam.
          • taje Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 01:35
            Ja doświadczyłam, potwierdzam. Brak snu jest torturą.
    • jammer1974 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:06
      Czego od siebie oczekujesz po nieprzespanych nocach? Jakby ta sliczna dziewczyna nie spala to nie bylaby taka sliczna i swieza. Sen to podstawa. Nie zameczaj sie dodatkowo wyrzutami. Tylko badz dla siebie dobra i troskliwa.
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:08
        Podejrzewam, ze przy trojce tez nie ma zbyt wiele czasu na relaks. Rozbawila mnie bardzo opowiadajac jak to syn wykumal jej haslo na telefonie i gdy je zmienila na odcisk palca obudzilo ja pewnego dnia poczucie, ze ktos rusza jej dlonia. Tak, to byl jej syn szukajacy dostepu do telefonusmile
        • pade Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 19:12
          big_grin
        • yuka12 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:28
          Jeżeli ma taką trójkę jak ja córkę oraz pomoc do dzieci (typu weekendy u dziadków - pt-nd. - jak mój brat z bratową zapewniają swoim wnukom), to śmiało może się wysypiać. Choćby przez większość nocy kiedy dzieci nie chorują.
          ps. Moi sąsiedzi opiekowali się przez 2 tygodnie wnuczką 2l., żeby syn z partnerką mogli sobie wypocząć 😀.
        • jammer1974 Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 01:43
          Nie chodzi o ilosc dzieci ale o natezenie rozrywek jakie niektore dzieci potrafia zapewnic. Ja nie spalam 5 lat. Przez ten czas nie przespalam ciagiem ani jednej nocy. A mam jedna corke. I jak ktos mi sie wtedy pytal ile mam dzieci to odpowiadalam ze tak lekko liczac to okolo 5 do 8. I tej wersji sie trzymalam cale 5 lat.
          Nie badz dla siebie zbyt wymagajaca. Robisz co mozesz. Wiecej nie mozesz.
          A wlasciwie mozesz-jeszcze bardziej sobie odpuscic wymagania wobec siebie.
    • krwawy.lolo Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:10
      Może Cię pocieszy, że jestem jeszcze starszy, na pewno brzydszy od Ciebie. I niedługo zejdę na głupotę.
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:13
        Nie pocieszylo.
        • krwawy.lolo Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:17
          A tak się starałem. Powinno być Ci wstyd, tak sobie lekceważyć pocieszenia od podobnych mi luzerów.
          • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:23
            Ok, juz mi lepiejsmile
            • krwawy.lolo Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:00
              😘
    • unikotka Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:19
      Rany, dziewczyny, przestańmy tak szaleć z tym wyglądem! To jest, kurczę, spuścizna patriarchatu... Jaki przykład dajemy dzieciom?

Masz małe dziecko, stres, ileś tam lat...? No - na Boginię -, po licho Ci świetny wygląd? Porównania często wpuszczają w kanał. Każdy ma inne warunki wyjściowe, żyje w innym otoczeniu. Jaki sens mają porównania? I dodatkowo to, czego sama nie rozwiążesz, to przekażesz dziecku. Chciałabyś, aby się porównywało z przypadkowo spotkaną osobą i przez to dołowało?

Kiedy my wreszcie będziemy zadowolone z siebie - jakimi jesteśmy, a nie bo pismo, bo insta, bo pani Kasia... I na ich tle jest ok, a jak nie, to dramat... 🙄

Serio chcesz dorzucić dbanie o jak najlepszy wygląd do listy obowiązków przy małym dziecku? Już nawet nie wspominam, że możesz jednocześnie pracować zawodowo i nadal się dołować, bo nie wyglądasz do tego wszystkiego super-hiper...
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:21
        Mam 45 lat , dziecko prawie 11smile I masz sporo racji ale co ja na to poradze, ze tak sie czuje.

• unikotka Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:25
          Może na początek ewentualnie 😊lepiej skupić się na zaakceptowaniu stanu faktycznego niż na gonieniu za lepszym wyglądem? Mam 4(prawie)8 i 14-letnie dziecko. Ok, jakos się w miarę ogarniam, a potem w ogóle o tym nie myślę. Milion kobiet w moim wieku wygląda lepiej... I milion gorzej... Jakie to ma znaczenie tak naprawdę?
          • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:45
            Dla mnie ma, mimo, ze nie patrze tak na innych ludzi i nie werbalizuje tego przy corce.
            • bene_gesserit Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:55
              Mimo, że nie werbalizujesz, ona i tak to widzi. Mija mama bardzo źle znosiła starzenie się (dość wczesna menopauza i myśmy to widziały. To nam teraz nie pomaga.

Na twoim miejscu zadbalabym o siebie. I nie chodzi o jakieś wypasione spa, ale raczej coś miłego. Masaż, pedicure, parę godzin spotkania z oświeconymi, akceptującym i siebie przyjaciółkami. A najlepiej połączyć to wszystko razem wink
              • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:01
                To byloby super, chyba sie zapisze na masaz, probowalam na pedicure ale dziewczyna, ktora jest w tym najlepsza w mojej miescinie ma terminy wolne dopiero w czerwcu (poczekam na nia). za chwile wraca moja kosmetyczka, ona zawsze robi cuda. Maz twierdzi, ze jestem piekna ale on tak od 20 latsmile
        • krwawy.lolo Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:05
          Smarkula, jeszcze ponad pół statystycznego życia przed Tobą.
        • abecadlowa1 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:15
          Nie no, jeżeli Twoje samopoczucie nie zależy od Ciebie, to od kogo?
      • jednoraz0w0 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 20:34
        No, nie, to nie tak. Ja jestem ostatnia do zabiegów upiększających, ale realia są takie, że jak w lustrze widzisz szarą, zmęczoną twarz to się czujesz szaro, zmęczona i starzej i to się przekłada na ogólną energię. To nie ma nic wspólnego z patriarchatem czy jakimiś modami na konkretne brwi i usta z Insta.
        • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 20:55
          O tak wlasnie.
        • yuka12 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:36
          Dodam, że ciężko czuć się młodo i świeżo, jak każda czynność to wydatek energetyczny na który brakuje siły, kiedy wiesz, że prawdopodobnie znowu w nocy nie wypoczniesz.
          Może wątkodajka ma trochę inne odczucia, ale ja nawet teraz po 2-3 niedospanych nocach czuję się wyczerpana i funcjonuję na zasadzie zombie 🤷‍♀️ (i prawdopodobnie tak wyglądam).
          • jednoraz0w0 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:49
            No i właśnie jakby się udało magicznie (czyli bez wysiłku) ten look w lustrze ogarnąć to to może dać malutkiego kopa, na zasadzie „hej, jeszcze nie jest całkiem źle, wygląda, że daję radę”. Przynajmniej u mnie tak to działa.
    • milva24 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:20
      Jak możesz napisz o problemach swojego dziecka że snem bo ja musze z moim podziałać
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:22
        Ona od zawsze slabo spi, to pewnie czesc asd. Aktualnie jest na melatoninie w plynie ale wuja daje. Mam wrazenie,ze ona boi sie utraty poczucia kontroli nad wlasnym cialem jakie mamy podczas snu stad psycholog.
        • berdebul Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:31
          Normalna dawka melatoniny? U osób z ASD często potrzeba większych.
          • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:43
            Jest na 4 ml , mozemy zwiekszyc do 6 ale srednio dziala. Ona nawet niezle usypia a za pol godziny budzi sie z krzykiem 'nie moge zasnac'. No biedna jest ona a my z nia. Staramy sie nie robic wielkiej afery z tego,ze slabo spi, tlumaczymy,ze tak sie zdarza. Oczeta podkrazone, biedactwo.
            • daisy Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:47
              Pomaga spanie razem z nią? I uspokajanie na bieżąco?
              • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 17:53
                Srednio. Zawsze ktos z nia spi ale i tak sie budzi.
                • daisy Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:04
                  Mieliśmy podobne problemy. Zasypianie ok, ale potem budzenie się z krzykiem (czasem strasznym) co 45 minut, na zakończenie każdego cyklu sennego. Do 12 rż spaliśmy razem z dzieckiem w pokoju/jednym łóżku, potem kolejne trzy lata regularnie przychodziło do nas/po nas w nocy. Teraz ma 17 lat i nadal mu się zdarza. Ale ogólnie jest coraz lepiej.
                  • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:06
                    Czyli mowisz,ze jeszcze 5 lat i bedzie spoko?smile
                    • daisy Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:09
                      Tak! Trzymajcie się. My nie spaliśmy wcale przez trzy lata, przez kolejne dziesięć lat sześciogodzinny sen był marzeniem. Dziecko spało więcej niż my, bo krzyczało, a potem zasypiało na kolejny cykl, a ja już nie mogłam - akurat jak udawało mi się przysnąć, ono się budziło na nowo. Czasami dziwię się, że żyję i jako tako funkcjonuję po tym wszystkim.
                      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:11
                        Ech...nie dziekujesmile
                        • daisy Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:15
                          Bardzo wam wszystkim współczuję, przesyłam dobre myśli. Będzie lepiej.
                          • znowu.to.samo Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 21:52
                            A i unikajcie wszelkich telefonów tabletów, szczególnie przed snem
                    • jammer1974 Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 01:52
                      melisananosferatu napisała:

> Czyli mowisz,ze jeszcze 5 lat i bedzie spoko?smile

U mnie z moja corka zaczelo sie poprawiac samoistnie od ok. 5 roku zycia. Wlasciwie od 6 roku juz spala normalnie a ja moglam zmienic lozko polowe w jej pokoju na moje wlasne we wlasnej sypialni. Od 10roku przestala do nas przychodzic do lozka w chwilach stresu.
                      Nie martw sie na zapas. Nie ma zlotej reguly. Problemy sie moga wczesniej skonczyc niz myslisz.
                  • yuka12 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:40
                    Nasz syn na szczęście w miarę dobrze sypiał, gdy nie chorował (tyle że krótko), ale spał z nami prawie do 14 rż. (tzn. ostatnie 3 lata z mężem).
                  • taje Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:48
                    Bardzo współczuję. Z moimi też była udręka, ale skończyła się wcześniej niż u was - od skończenia 9-10 lat mamy spokój. Ale do tego czasu było trudno - pierwsze 3 lata życia każdego z moich dzieci to był koszmar - totalne niewyspanie. Pierwsze 3 miesiące to praktyczny brak snu w ogóle; do skończenia 1.roku to było budzenie się 6-10 razy na noc...
            • berdebul Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:22
              Po konsultacji z lekarzem brałam 5x maksymalna dawka suspicious pomaga przez parę dni i trzeba zwiększać. Częsty problem u osób ze spektrum.
              • krwawy.lolo Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:26
                A Ty bul to czego jezdeś właściwie? I co to ASD?
    • lilia.z.doliny Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:02
      Rozumiem cie. Ostatnio przeglądałam zdjęcia z wyjazdu WYPOCZYNKOWEGO i dostałam.mdlosci. Ale co tu gadac- tak wyglądam. Z tym że u mnie najwięcej chlewu narobiła migrena. To, jak wyglądam po trzydniowym.maratonie, to lepiej nie gadać. A im jestem starsza, tym.jest migrenowo gorzej ( chociaż chwilę było ok)
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:05
        O rany! Wspolczuje migreny! Probowalas akupunktury? Moja kolezanka po paru sesjach aku twierdzi, ze jest znaczna poprawa. Dziekuje za Marcelasmile Puszysta rudosc zawsze poprawia mi humorsmile
      • daisy Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:12
        Męża z uporczywej migreny wyleczył stale przyjmowany proplanolol (nie ma nadciśnienia). Zdarzają mu się bóle głowy, ale zwykłe, już nie trzydniowe zgony.
        • lilia.z.doliny Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 18:20
          Biorę od nastu lat. Zwiększony do dawki maksymalnej.
          A Marxel- kot jaki jest big_grin
      • nelamela Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:58
        lilia.z.doliny napisała:

> Rozumiem cie. Ostatnio przeglądałam zdjęcia z wyjazdu WYPOCZYNKOWEGO i dostałam
        > .mdlosci. Ale co tu gadac- tak wyglądam. Z tym że u mnie najwięcej chlewu narob
        > iła migrena. To, jak wyglądam po trzydniowym.maratonie, to lepiej nie gadać. A
        > im jestem starsza, tym.jest migrenowo gorzej ( chociaż chwilę było ok)
        >

Lilia.z.doliny robisz coś z tym? Ja mam podobnie. Im jestem starsza migrena mnie coraz bardziej wykańcza....
        • lilia.z.doliny Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 05:21
          Ja już sama nie wiem, co robić. Ile masz lat? Lecę na tryptanach, ale dużo dobrego zrobiła dla mnie kaszubska przygoda w ośrodku Dąbrowskiej.i te koszmarne masaże pana Tomka. Łzy mi leciały i chciałam go zabić. Ale to epizod. Codzienność jednak jest jaka jest i migreny są koszmarne. Plus wyjątkowa sytuacja zdrowotno- rodzina.
          Trzymaj się jakośsad
          • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 09:50
            Wysylam ci mnostwo dobrej energii!
            • lilia.z.doliny Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 10:13
              smile
    • kozaki_za_kolano Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:08
      Bardzo Ci współczuję. Też tak mam z innych powodów, ale skutki takie, jak u Ciebie.
      Proponuję całkiem serio, poszukaj sprawdzonego lekarza specjalisty medycyny estatycznej i idź na botoks. Efekty będą na pewno i to miłe dla oka. Od razu poczujesz się młodziej, jak trochę gładsza osoba będzie na ciebie spoglądać z lustra.
      • konsta-is-me Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 01:29
        Niekoniecznie botoks daje efekty mile dla oka...
        Mi wstrzyknięty na czoło, obniżył brwi do tego stopnia, że wyglądałam jak wściekła na cały świat, przez parę miesięcy.
        To już wolę mieć linie na czole, trudno.
        Nie reklamuj tak radośnie botoksu, można się przejechać.
        • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 09:46
          Podejrzewam, ze przy moim szczesciu tak wlasnie zadzialalby botoks.
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 09:45
        Nie potrzebuje botoksu tylko snu, moje zmarszczki swietnie ogarniaja zabiegi u kosmetyczki.
    • yuka12 Re: Stara i brzydka sie czuje 05.05.23, 22:10
      Rozumiem, przytulam i ściskam.
      Dla pociechy - po kilku latach nieprzespanych nocy (choroby syna, potem praca) wyglądałam starzej o ponad 10 lat. Ludzie dawali mi nawet 60+ 🤷‍♀️.
      Teraz mam w dalszym ciągu epizody związane z kiepsko przespanymi nocami (tym razem zdrowie + skutek przeszłości), ale to jednak epizody a nie ciąg tygodniowo-miesięczny i dłuższy, i wyglądam całkiem ok.
      I dla ciebie, mam nadzieję, przyjdzie czas na wysypianie się.
      • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 09:47
        Dziekuje!
    • wapaha Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 09:50
      rozumiem kiss

jak odpoczniesz, wyśpisz się, problemy przycichną-bedzie lepiej kiss
    • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 09:54
      Spiesze doniesc, ze spalam lepiej bo i corka padla ze zmeczenia. Wprawdzie musialam ja troche 'pobajerowac' (moja 'bajera' dziala najlepiej) i zmeczonym glosem opowiadac rozne dziwacznosci ale te noc zaliczam do udanych. Jeszcze pare takich i wroce na pilatesy a jak wroce to moze wroci chec do zycia.
    • melisananosferatu Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 09:55
      A! Zapomnialam dodac, ze dziekuje za wsparcie i zycze kazdemu milej soboty, smacznej kawusi i relaksu.
      • pade Re: Stara i brzydka sie czuje 06.05.23, 16:06
        wzajemniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka