Dodaj do ulubionych

Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy.

05.05.23, 17:28
Lecimy.
W budynku, w którym wynajmuję biuro jest seriwis sprzątający, z którym na zasadzie przetargu ( szczegóły) umowy zawierane są na max 3 lata.
Umowa jasno określona harmonogram i zakres sprzątania.
Jest wtorek i czwartek - dzień sprzątania biurek.
Mają być uprzątnięte, by panie mogły wykonać pracę ( komputery zostają).
Jak można dopuścić obce osoby do możliwości wgladu do dokumentów?
U mnie są kary obustronne. Ona nie sprząta/ ja nie umożliwiam.
Gdzie rodo? Walają się każde możliwe dokumenty i każdy może wejrzejc, poczytać i zaraportować.
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 17:36
      O szafkach zamykanych na kluczyk nikt nie słyszał?
      • la_bonne_cusine Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 17:38
        Słyszał. Mowa jest o dokumentach, na których przyjemny aktualnie.
        • la_bonne_cusine Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 17:39
          Pracujemy
        • aqua48 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 17:44
          la_bonne_cusine napisał(a):

> Mowa jest o dokumentach, na których przyjemny aktualnie.
          > wtorek i czwartek - dzień sprzątania biurek.
          > Mają być uprzątnięte

Po prostu we wtorek i czwartek po pracy składasz i chowasz te dokumenty do szuflady/szafki zamykanej na klucz. Trzeba to jeszcze dodatkowo tłumaczyć? Macie za mało szafek?
          • la_bonne_cusine Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 17:50
            Nie muszę mieć szafek. Nie mam..przyznaje . Dokumenty są odwracane, przykrywane białymi kartami.
            • iwles Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:21

> Dokumenty są odwracane, przykrywane
              > białymi kartami.

A komputer zostawiasz włączony, tylko monitor przykrywasz jedwabną apaszką?
              • la_bonne_cusine Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:36
                Wyłączony.
            • szmytka1 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:25
              😆😆😆😆 wywalic cie na zbity pysk i przyjąć w to miejsce 2 ciężarne, które jednak ogarną zamknięcie dokumentów w szafce
            • aqua48 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:55

> Jak można dopuścić obce osoby do możliwości wglądu do dokumentów?
              > Dokumenty są odwracane, przykrywane białymi kartami.

Pracujesz może w wywiadzie?
            • 35wcieniu Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 19:09
              Hahah przykrywanie kartkami to faktycznie super metoda na utajnienie.
              Ale szafek jej nie doradzajcie. Już nie pamiętacie poszukiwań segregatora?
              • la_bonne_cusine Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:40
                Moja droga. Wiem co to tajemnica przedsiębiorstwa. Sprawdza się ?. Sprawdza.
        • evening.vibes Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 17:49
          > Słyszał. Mowa jest o dokumentach, na których przyjemny aktualnie.

To na koniec dnia wkładasz do szafki i zamykasz? Przerosło?
        • madlam Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 17:49
          Zapoznaj sie z terminem "czyste biurko". I nie chodzi tu okruszki z bułki tongue_out
          • la_bonne_cusine Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 17:50
            A o czym pisze
            • bene_gesserit Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:06
              Nie bardzo rozumiem, w cz problem. Nie chcesz chować dokumentów nawet pod symboliczny klucz i....? Bez tego papiery nie są chronione. Wyobrażam sobie, że konkurencja może spokojnie nakłonić kogoś z serwisu, żeby zrobił zdjęcia tym dokumentom, nad którymi pracujecie. Ale nie schowasz ich do szafki/ szuflady. Bo?
            • okruchlodu Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 06.05.23, 18:16
              Zasada czystego biurka i białej kartki to coś innego.

Zasada białej kartki może być stosowana, gdy pracownik jest w pobliżu dokumentów ale np. ma gościa. Nie chcę chować dokumentów bo wie że za chwilę do nich wróci więc odwraca tak aby dane nie były widoczne. Nie powinien jednak z pomieszczenia wychodzić i zostawiać dokumentów bez nadzoru.

Po skończonej pracy/ w sytuacji gdy musi z pomieszczenia wyjść powinien zastosować zasadę czystego biurka czyli schować dokumenty do szafki zamykanej na klucz.
      • kozaki_za_kolano Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 22:37
        ayelen40 napisała:

> O szafkach zamykanych na kluczyk nikt nie słyszał?

No chyba nigdy nie pracowałaś w biurze
        • iwles Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 06.05.23, 00:08
          kozaki_za_kolano napisała:

> ayelen40 napisała:
          >
          > > O szafkach zamykanych na kluczyk nikt nie słyszał?
          >
          > No chyba nigdy nie pracowałaś w biurze

Dla mnie - kosmos. Przeciez nawet biurka komputerowe mają szuflady/szafki na kluczyk (np. do schowania bieżących dokumentów, pieczątek itp.)

• tt-tka Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 06.05.23, 13:24
          kozaki_za_kolano napisała:

> ayelen40 napisała:
          >
          > > O szafkach zamykanych na kluczyk nikt nie słyszał?
          >
          > No chyba nigdy nie pracowałaś w biurze

Ja pracowalam i to w niejednym, po czesci nadal pracuje przy biurku. KAZDE mozna bylo zamknac (i bylo zamykane), nie mowiac o sejfach na dokumenty poufne - pracownik, ktory na wierzchu, na blacie zostawia papiery dostalby po premii, potem nagane, potem zegnamy sie. Chyba ze papiery wyszlyby poza firme, wtedy zegnamy sie od razu, i to dyscyplinarnie.
        • babcia47 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 06.05.23, 14:39
          Ja pracowałam. Po pracy wszystkie segregatory lądowały w ciągu szaf zamykanych na klucz A podręczne papiery w biurku tak że zostawał puste blaty. Podobnie było w bankach w których pracowałam mimo, ze sprzątaczka u nas zatrudniona musiała podpisać odpowiednie dokumenty o ochronie danych i osobistej odpowiedzialności karnej, oczywiście po wcześniejszym przeszkoleniu. Podobnie były dopuszane osoby które z nią czasem współpracowały lub zastepowały.
    • ichi51e Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:00
      Był taki stary dowcip o sprzątaczce co się męczyła ze spinka do włosów żeby w sejfie posprzątać…
      • ichi51e Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:01
        „ Do dyrektora banku zgłasza się sprzątaczka:
        - Panie dyrektorze, proszę mi dać klucze od sejfu.
        - Pani chyba oszalała!
        - Wcale nie. Ale już nie mam ochoty męczyć się pół godziny z wytrychami, żeby otworzyć to cholerne pudło, w którym robię porządki w ciągu pięciu minut.”
    • alex_vause35 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:02
      Ale w ciąży nie są te sprzątaczki? No to wszystko gra.
      • la_bonne_cusine [...] 05.05.23, 21:45
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • auksencja15 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:14
      Zachodzę w ciąże, idę na l4 i unikam kary
    • woman_in_love Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:31
      Sprzątaczka to bardzo ważna osoba w firmie.

Kiedyś miałyśmy z koleżanką na studiach egzamin u jakiegoś totalnego psychola. Ale sprzątaczka nas wpuściła wieczorem do jego gabinetu i tam cyk, a wydrukowane testy już na nas czekały. Także 60% roku oblało a my miałyśmy po 5.

• serei Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:33
      montujesz w szufladzie biurka zamek, chowasz w ciągu 2 minut dokumenty i tadaaaaaaaaaaaaaaaaa problem rozwiązany! reszta dokumentów na stałe w szafkach zamykanych..... Ty serio masz firmę? big_grin
      • la_bonne_cusine Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:47
        Taaaaaaadaaaammmm. Nie skąd.
        • georgia.guidestones Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 06.05.23, 19:19

> Taaaaaaadaaaammmm. Nie skąd.
          I masz w biurze jeden stół zamiast biurek i otwarte półki zamiast szafek na kluczyk?
    • miarka1010 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:39
      Mamy podobny system z tym, że raz w tygodniu i nie rozumiem problemu. Pod koniec dnia składam dokumenty bieżąco używane do teczki i chowam do zamykanej szafki osobistej do której panie sprzątaczki ani pan informatyk ani pani sekretarka nie mają dostępu.
      Jak takich nie macie, to weź pogadaj z szefem, bo zamówienie takich szafek, żeby każdy pracownik dostał swoją szufladkę to znowu nie jest jakiś olbrzymi koszt.
      • woman_in_love Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:41
        chowam do zamykanej szafki osobistej do której

wszyscy mają klucz uniwersalny
        • miarka1010 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:43
          Taaak, absolutnie każdy przypadkowy pracownik czy sprząta z firmy zewnętrznej czy jest stażystą. No weź
          • woman_in_love Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:45
            absolutnie każdy kto chce a już zwlaszcza sprzątaczka
    • wapaha Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:40
      u mnie jest zakaz wejścia personelowi porządkowemu do pomieszczeń, w których są dokumenty i komputery, zresztą przebywac/korzystac/otwierac-zamykać - też mogą osoby upoważnione
      • kafana Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 06.05.23, 17:56
        A kto sprząta? Wy?smile
    • mgla_jedwabna Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:51
      Jak można zostawić dokumenty na biurku i wyjść z pracy? Dokumenty się chowa do szafki/szuflady i zamyka na klucz, drobiazgi typu notatnik też się chowa do szuflady, tylko niekoniecznie pod klucz, kubek po kawie do zmywarki i dopiero fajrant. Okruszki z biurka i brązowe kółka z kawy niech czyszczą wtedy panie od sprzątania. W czym problem?
    • s12345s Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 18:55
      W firmie w której ja pracuję, sprzątaczka sprząta przy nas.
    • backup_lady Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 19:11
      Ale za RODO nie odpowiada sprzątaczka, tylko osoby odpowiedzialne za przetwarzanie danych, czyli Ty, szef, firma, zależy kto do czego jest upoważniony.
      To szef / firma powinna zadbać, by osoby nieupoważnione nie miały wglądu w dokumenty.

• kk345 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 19:23
      >Gdzie rodo? Walają się każde możliwe dokumenty i każdy może wejrzejc, poczytać i zaraportować.

Ja też uważam, ze to skandal, ze wasze dokumenty walają się i każdy może je poczytać i zaraportować. Aż palce świerzbią, żeby zgłosić to do inspektoratu...
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 19:42
      A czemu te dokumenty się walają, zamiast być zamknięte w szafce? Gdzie rodo?
    • kocynder Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 20:10
      Sorry, ale nie. Głupoty piszesz.
      Zdarzyło mi się pracować w branży, w której konieczny był dostęp do danych wrażliwych (między innymi dokumentacji medycznej). I absolutnie nie było opcji, że "walają się dokumenty"! Serwis sprzątający wchodził o oznaczonej godzinie (np 15:00). O tej 15:00 wszystkie dokumenty MUSIAŁY być pochowane do szaf zamkniętych na klucz, ewentualnie pracownik dokumenty zamykał, teczkę zabierał w garść, żeby pani z serwisu wytarła jego biurko i tyle. Absolutnie nie było możliwości, by pani sprzątająca miała wgląd w akta - choć owszem, bywały takie ciekawskie, które próbowały. Jednak nie - podczas sprzątania zawsze było obecnych dwoje lub troje losowo dobranych pracowników biura i każdy każdemu patrzył na ręce.
    • leni6 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 20:27
      Rodo obowiązuje, na tobie ciąży obowiązek zabezpieczenia danych, do których masz dostęp.
    • berdebul Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 20:31
      Mamy politykę czystego biurka. Żadnych papierów na wierzchu, komputery zabezpieczone hasłem, odchodząc od biurka trzeba się wylogować. Działa.
    • awf-33 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 20:49
      Ale czyja to wina? U mnie jest zasada czystego biurka i każdy pracownik za to odpowiada. Nie sprzątaczka.
    • turbinkamalinka Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:11
      Myślę, że ciężarnym na L4 jest dokładnie wszystko jedno, czy sprzątaczka się dowie o ich zwolnieniu lekarskim.
    • alchemy_alice Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:17
      Niech RODO zajdzie w ciąże i idzie na L4
      • turbinkamalinka Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:40
        alchemy_alice napisał(a):

> Niech RODO zajdzie w ciąże i idzie na L4
        >

U niej w firmie chyba właśnie to zrobiło i w tym jest problem tongue_out
    • pitupitt Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:21
      Polityka czystego biurka kłania się w pas i poleca do stosowania, nie tylko we wtorki i czwartki.
    • kk345 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:27
      Ale w sumie podoba mi się myśl, ze za RODO w firmie odpowiadają randomowe sprzątaczki z firmy zewnętrznej. To praktyczne w przypadku naruszeń, pani znika i inspektor może firmie naskoczyć... big_grin
    • 18lipcowa3 Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 21:55
      Wglądu do dokumentów..
      Pani ...w Gdańsku w jednym z mniejszych banków w październiku 2019 pani sprzątająca wyrzuciła do kosza na śmieci 23 deklaracje wekslowe
    • clk Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 22:06
      U mnie jest polityka firmy - pani sprzątające nie maja prawa dotykać twojego biurka - ty masz je sam sprzątać.
      Dotyczy biur „prywatnych”. Wprowadzono taka zasadę po serii „pani sprzątająca zgubiła te ważne dokumenty nie MA” bądź „pani przecierała klawiaturę i prezentacja się wykasowała”.
    • shellyanna Re: Sprztątaczki i dostęp do dokumentów firmy. 05.05.23, 22:29
      Szafy pancerne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka