me-lissa 05.05.23, 18:24 Uczniowie szkoły w chmurze zaczęli pisać wczorajszy egzamin z polskiego o 10.30 kiedy internet był już pełen przecieków. Co emamy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 18:27 zapisz dziecko do chmury Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 18:27 warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,29729444,uczniowie-szkoly-w-chmurze-napisali-mature-1-5-godziny-po-czasie.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&fbclid=IwAR12k2zV8Ppjww-EGDseNecwW8bL5sXZPLuP6y-AW-2V-5gfaRWjtq2tTZs Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 18:34 Ze w zeszłym roku taka sytucja była w 17 szkołach i nic o tym Polska nie słyszała? Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 18:48 1,5 h po czasie? Serio pytam bo pracowałam w LO, nadzorowałam na maturach i 15 min poślizgu to już był mały skandal Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:52 Na pewno w jednej ze szkół było ponad 40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 15:30 No ale nie 90? Serio, ja to robiłam wiele lat, choćbym przeglądała każdy dowód 20 razy, kazała się podpisywać długopisami w dziesięciu różnych kolorach, osobiście odprowadzała każdego naturzystę do stolika NIE MA MOŻLIWOŚCI żeby to trwało 90 minut! Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 18:45 Jakiej szkoły? w chmurze, a o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 20:31 Chmurzanie na pewno to SOBIE jakoś wytłumaczą i będą bronić Chmury. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:25 Ja będę. Chmura pozwoliła mojemu dziecku nie stracić roku i przetrwać najgorszy okres. I znam kilkoro innych takich dzieci. Będę bronić rękoma i nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:38 Broń, broń. Chmura potrzebuje swoich wyznawców chmurzan. W Polsce mamy kolejną sektę i jej wiernych wyznawców. Nihil novi. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:49 Nie jestem wyznawca. Dwoje dzieci mam i będę mieć w edukacji standardowej. To nie jest szkoła dla każdego. Taki fakt. Ale dzięki tej szkole dziecko może wyjść na jakiś czas z systemu, który czasami pogłębia problemy. I nie jest to droga w jedna stronę, bo do systemu można w każdej chwili wrócić. Co więcej, nie zaliczysz roku w chmurze, nie możesz w niej powtarzać roku, tylko wracasz do systemu. Widzę ile nauki trzeba, żeby zaliczyć egzaminy. Uwierz mi, ze kiedy zobaczyłam ogrom tych kart pracy i widziałam jak moje dziecko musi nauczyć się rozplanować naukę, żeby zaliczyć każdy przedmiot (egzaminy obejmują materiał z całego roku), to byłam przerażona. A teraz uważam, ze to była najlepsza decyzja, jaka mogłam podjąć. Zreszta od kolejnego roku dziecko chce wrócić do systemu. Wiesz dlaczego? Żeby pisać egzamin w swoim otoczeniu, przy swoich nauczycielach. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:50 Żeby uciec z systemu wystarczy zdecydować się na ed, nie trzeba od razu na chmurę Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:55 Chmura daje wsparcie rodzicowi. I dzieciom. Nie masz poczucia, ze jesteś odosobnionym przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:06 >Chmura daje wsparcie rodzicowi. I dzieciom. Nie masz poczucia, ze jesteś odosobnionym przypadkiem. Typowa sekta 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:23 O jakim wsparciu mówisz. Pamiętam na FB chmury dyskusję z jedną z mam, której córka miała bardzo poważne problemy z opanowaniem czytania, z tego też powodu po 2 klasie mamusia zapisała córkę do szkoły w chmurze. Dzieciak zostawiony całkowicie sam sobie, pod koniec klasy trzeciej nadal nie potrafił czytać i nie mówimy tu o płynności czytaniu. Szkoła w chmurze dzieciom z problemami w nauce, dysfunkcjami, zaburzeniem nie zapewnia nic poza świętym spokojem od zajęć terapeutycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:27 Tak to jest jak rodzice nie rozumieją czym jest edukacja domowa Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:36 Szkoda tylko, że konsekwencje ponoszą dzieci. Dodatkowo FB szkoły w chmurze prowadzone jest zarówno dla szkoły stacjonarnej i "chmurowiczów" w efekcie wielu rodziców przekonanych jest, że "chmurowicze" mają zapewnioną pełną opiekę Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:43 makurokurosek napisała: > Szkoda tylko, że konsekwencje ponoszą dzieci. Dodatkowo FB szkoły w chmurze pro > wadzone jest zarówno dla szkoły stacjonarnej i "chmurowiczów" w efekcie wielu r > odziców przekonanych jest, że "chmurowicze" mają zapewnioną pełną opiekę Że co? 🤣 Może mylisz inna chmurę, bo jest chyba tez szkoła o tej samej nazwie, ale stacjonarna. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 15:36 makurokurosek napisała: > Szkoda tylko, że konsekwencje ponoszą dzieci. Dodatkowo FB szkoły w chmurze pro > wadzone jest zarówno dla szkoły stacjonarnej i "chmurowiczów" w efekcie wielu r > odziców przekonanych jest, że "chmurowicze" mają zapewnioną pełną opiekę Or,eciez forum rodzice ponoszą odpowiedzialnosc. To jest edukacja domowa. Logika, że rodzice odpowiada. Zresztą, ja sama i tak uczyłam dziecko czytać, pisać i wielu innych rzeczy. Nie znam dziecka, które w szkole nauczyło się czytać. Szły do szkoły już z nabytą umiejętnością. Lekcje w szkole stacjonarnej nie porywają.. Nauczyciele puszczają filmiki z pistacja.tv, Zelenta itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:30 Nie wszystkie. U młodej faktycznie wiecej niż połowa umiała ale nie wszystkie. Częśc nauczyła się w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:41 makurokurosek napisała: > O jakim wsparciu mówisz. Pamiętam na FB chmury dyskusję z jedną z mam, której c > órka miała bardzo poważne problemy z opanowaniem czytania, z tego też powodu po > 2 klasie mamusia zapisała córkę do szkoły w chmurze. Dzieciak zostawiony całko > wicie sam sobie, pod koniec klasy trzeciej nadal nie potrafił czytać i nie mówi > my tu o płynności czytaniu. To raczej świadczy o rodzicu… nie o szkole… w systemowe tez gonie dziecko do czytania, bo miało problem z opanowaniem i pozostawione samo sobie nie nauczyloby się. >Szkoła w chmurze dzieciom z problemami w nauce, dys > funkcjami, zaburzeniem nie zapewnia nic poza świętym spokojem od zajęć terapeut > ycznych. Jest odwrotnie. Możliwość dopasowania się do terminów u specjalistów, zamiast czekania miesiącami na wizyty po zajęciach szkolnych. Czas na zajęcia dodatkowe. Dlatego napisałam - to nie jest szkoła dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:50 Nic nie wiem o szkole w chmurze ale to jest dowód anegdotyczny. Ja znam dzieci w zwyklej rejonowej szkole, które po 3 latach edukacji też nie nauczyły sie czytać. >Szkoła w chmurze dzieciom z problemami w nauce, dysfunkcjami, zaburzeniem nie >zapewnia nic poza świętym spokojem od zajęć terapeutycznych. Zwykła szkoła też bardzo często do tego dąży a zajęcia dzieci mają bo rodzice staja na głowie i poruszają ziemie i niebo. Jak rodzice zlewają to dzieci mają "spokój" Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:52 Jak wiadomo w systemowej szkole wszystkie bombelki czytają, wszystkie. 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:32 Nie ale mają np zajecia wyrównawcze. U mojej młodej 3 dzieci z problemami z czytaniem miała takie zajęcia. Jedeno dziecko (rok wyżej) nieopanowało czytania mimo to do konca 3 klasy. Jest aktualnie z moją córką (3 klase repetował). I oczywiście, że można nauczyć dziecko czytać w domu. Moje obie sie tak nauczyły przed szkołą...ale jak rodzic nie chce/nie umie/nie interesuje się...a dziecko nie jest w szkole stacjonarnej to łatwo zapuścic dziecko w btej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:34 hanusinamama napisała: > .ale jak rodzic nie chce/nie umie/nie interesuje się...a dzieck > o nie jest w szkole stacjonarnej to łatwo zapuścic dziecko w btej kwestii > To nie jest szkoła dla rodziców wdupiemających. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:54 Zgadza się. Przede wszystkim to szkoła dla pracowtych, ambitnych dzieci, które chcą się uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 20:24 Syn moich znajomych uczy się w szkole w chmurze (szkoła średnia), i gdy ma problemy z przyswojeniem materiału, to zgłasza to w szkole i wówczas nauczyciele mają z nim dodatkowe godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 21:12 bei napisała: > Syn moich znajomych uczy się w szkole w chmurze (szkoła średnia), i gdy ma prob > lemy z przyswojeniem materiału, to zgłasza to w szkole i wówczas nauczyciele ma > ją z nim dodatkowe godziny. większość najgorętszych przeciwników chmury po prostu nie wie, jak ta szkoła działa - upraszczają jej działanie do egzaminów online a teraz dostali jeszcze w prezencie opóźnienie matury; mój syn uczy się sam, ale pokazał mi kiedyś kalendarz zajęć oferowanych przez szkołę - kto potrzebuje ma możliwość uczestniczenia w rożnych formach warsztatów, ćwiczeń i nauki zdalnej - grupowej i indywidualnej; kalendarz oferuje różne godziny do wyboru, od rana do wieczora, soboty i chyba nawet niedziele Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 22:01 b.bujak napisała: > bei napisała: > > > Syn moich znajomych uczy się w szkole w chmurze (szkoła średnia), i gdy m > a prob > > lemy z przyswojeniem materiału, to zgłasza to w szkole i wówczas nauczyci > ele ma > > ją z nim dodatkowe godziny. > > większość najgorętszych przeciwników chmury po prostu nie wie, jak ta szkoła dz > iała - upraszczają jej działanie do egzaminów online a teraz dostali jeszcze w > prezencie opóźnienie matury; > mój syn uczy się sam, ale pokazał mi kiedyś kalendarz zajęć oferowanych przez s > zkołę - kto potrzebuje ma możliwość uczestniczenia w rożnych formach warsztatów > , ćwiczeń i nauki zdalnej - grupowej i indywidualnej; kalendarz oferuje różne g > odziny do wyboru, od rana do wieczora, soboty i chyba nawet niedziele > Tak dokładnie jest. To jest pierwsza szkoła naprawdę „dla ucznia”. A to jaki ten uczeń jest tonkijskie kwestia samego ucznia i jego zaplecza. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 22:04 Dziwna ta korekta.. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 07:48 To maszynka do zarabiania pieniędzy przez właścicieli, teraz pojawiają się naśladowcy, więc będzie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 08:54 Do wyłudzania subwencji. W Chmurze jest mnóstwo dzieci z orzeczeniem, za nimi idzie wysoka subwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Początek matury 1,5 h później 03.06.23, 13:47 triss_merigold6 napisała: > W Chmurze jest mnóstwo dzieci z orzeczeniem, za nimi idzie wysoka subwencja. Podobno 5 tys pln/msc, to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Początek matury 1,5 h później 03.06.23, 14:11 Nieprawda. 10x kwoty bazowej A (czyli te 5k) jest na dzieci z autyzmem dzieci z innymi orzeczeniami maja mniejsze mnożniki (np na adhd masz okrągłe 0) do tego z tych pieniędzy trzeba się rozliczać - one mogą iść tylko na potrzeby dzieci a reszta do zwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 08:58 A Ty lykasz każdy kit. Bei od spacerów po Jurze z Gazeciarzem to troll w wersji słodkopierdzacej. Chmura to furtka dla dzieci niedostosowanych i dzieci rodziców ze świrem ideolo, a dla organizatorów fantastyczny patent na koszenie kasy z subwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 10:20 Dzieci z chmury są bardzo aktywne w sieci, z jednej strony robią jej reklamę jakby im za to płacono, bo brzmią bardzo podobnie, z drugiej zdradzają dużo szczegółów, które pewnie nie powinny zdaniem właścicieli wychodzić na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 10:23 Aktywność dzieci czy marketingowcow? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 10:27 Prawdopodobnie marketingowców rękami dzieci, a raczej młodzieży, bo dzieci to jakoś nigdy nie widziałam w tych filmikach. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 11:07 Zasadniczo to owszem można nauczyc małe dziecko czytać jeśli dziecko jest przeciętnie zdolne, przeciętnie skoncentrowane i dziecko ma wole zadowolenia nauczającego. Do 10 roku życia dziecko przecietne osiągnie umiejetność czytania bez bólu przez osmozę i powtarzanie - metoda nie ma tu znaczenia. Schody zaczynaja się gdy dziecko jest niskoncentrowane zaburzone przygłuche ma astygmatyzm wadę wzroku itd dzieci potrafią dobrze maskować się czasem i uczący duża grupę może cos przeoczyć. Rodzica/nauczyciela można winić ze przeoczył/olał ale żadna zasługa tego co nauczyc wcześniej - po prostu mu się łatwy egzemplarz trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:58 Dziecko musi być gdzieś zapisane, nie ma znaczenia czy w ramach ed jest zapisane do chmury czy innej szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:58 A na tt dzieciaki prześcigają się w pomysłach jak w tydzień zaliczyć szkołę w chmurze😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 07:55 Dla bystrego dziecka to nie jest bardzo trudne, mniej bystre do grudnia się wyrobi i już są wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:02 Na tt są też tacy co by w trzy dni wygrali wojnę z Rosją a w tydzień zarobili milion Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:28 No to tym bardziej powinnaś mieś wkurw. Bo cała akcja tylko kładzie cień na cały system ed. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:31 Dla mnie to żaden cień. Nie zrobili tego specjalnie, robili po raz pierwszy. Więcej wtop nie zaliczyli. Nie popełnia błędów ten, kto nic nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:39 Wtopa to by było 20 minut...anie 90. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 07:57 Oni tą maturę online pisali? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 08:00 Nie, na szczęście jeszcze do tego nie doszło Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 14:25 Nie jest problemem popełnianie błędów. Natomiast powinni ponieść konsekwencje Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 13:44 shellyanna napisała: Uwierz mi, ze kiedy zobaczyłam > ogrom tych kart pracy i widziałam jak moje dziecko musi nauczyć się rozplanować > naukę, żeby zaliczyć każdy przedmiot (egzaminy obejmują materiał z całego roku > ), to byłam przerażona. W necie nie raz i nie dwa czytałam jak chmurzanie chwalą się że materiał z całego roku zaliczają nawet po dwóch trzech miesiącach żeby potem cieszyć się "wakacjami" aż do września. Więc czy to aż taki ogrom nauki? No chyba że zmyślają. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 13:58 Moje dziecko miało na zaliczenie niecałe 5 miesięcy, bo dołączyła w styczniu. Uda się. Ale w normalnej sytuacji chyba lepiej rozłożyć całość. Zaliczenia całości w 2 mce sobie nie wyobrażam. Chyba, ze ktoś nie dba o wyniki tylko faktycznie o zaliczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 14:05 Dzieciaki na tt chwalą się, że w kilka godzin czy dni od zera przygotowywały się do egzaminu i zdawały go bardzo dobrze. Kłamią? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 14:05 Nie miałaś w szkole takich, co to zawsze się chwalili, że nic się nie uczą, w ogóle, a zawsze zaliczali? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 14:11 Takich co twierdzili, że rok nauki zrobią w dwa dni nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 14:05 Podstawa programowa jest taka sama dla wszystkich szkół. Czy to ogrom nauki? Możesz sprawdzić, to są jawne informacje.w edukacji domowej można po prostu rozkładać materiał, dopasowując do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:07 skumbrie napisała: > Broń, broń. Chmura potrzebuje swoich wyznawców chmurzan. W Polsce mamy kolejną > sektę i jej wiernych wyznawców. > Nihil novi. Moje dziecko w szkole systemowej. Po 8 latach mam dość. Chmurę obserwuję od dwóch lat. Jeśli w liceum będzie lipa, to przechodzimy bez mrugnięcia okiem. Dlaczego jesteś tak negatywnie nastawiona do Chmury? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:33 Najpierw przeanalizuj sytuację swojego dziecka. Postaraj się jak najbardziej obiektywnie znaleźć przyczynę problemów szkolnych swojego dziecka. Jeżeli wynikają one z trudnością w opanowaniu materiału, dysfunkcjami to szkoła w chmurze będzie dla twojego dziecka nie tylko stratą czasu, ale i przekreśleniem wielu szans w dorosłym życiu. Jeżeli dziecko ma problem z opanowaniem materiału szkoły podstawowej to nie pcha się go do LO tylko szkoły która zapewni mu zawód i tu w zależności od możliwości dziecka wybierasz zawodówkę lub technikum. Słaby uczeń sp, ma już tak duże braki, że ma niewielkie szanse na zdanie matury i dostanie się na studia , nie mówiąc już o utrzymaniu się na nich. Nie ma więc sensu pchać do do lo, po skończeniu którego będzie na gorszej pozycji na rynku pracy niż absolwent zawodówki czy technikum. Jeżeli natomiast problemy twojego dziecka wynikają z tarć na linii nauczyciel-uczeń i nie mają nic wspólnego z nauką, twoje dziecko ma samozaparcie do samodzielnego poszerzania wiedzy i lubi samo poszerzać wiedzę, zaczytuje sie książkami z dzieciny która go interesuje to wówczas ED jak najbardziej będzie dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:45 Dokładnie tak jak pisze Marukorusek. Przy czym u nas to nie była kwestia nauczycieli, bo tych dziecko miało cudownych, a na świadectwie czerwony pasek. Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:24 Nie wszyscy po LO muszą zdawać maturę. A wykształcenie ogólne mogą uzupełnić o naukę w szkołach policealnych. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 14:17 awf-33 napisała: > > Dlaczego jesteś tak negatywnie nastawiona do Chmury? > nie do mnie pytanie, ale odpowiem jako matka dziecka, ktore przeszło do chmury; chmura jest nowym zjawiskiem na polskim rynku edukacyjnym; działa wbrew utartym przez lata zasadom; każde takie zjawisko spotyka się głównie z dwoma reakcjami: - ludzie otwarci na nowe obserwują z zainteresowaniem, niektórzy decydują się próbować tej nowości; - grupa, która niewiele wie na ten temat, ale marudzą, że to zło, bo jak to tak łamać dotychczasowe prawa rzeczywiście chmura nie jest dla wszystkich - to rozwiązanie dla ludzi świadomych, którzy dobrze wiedzą do czego dążą, podejmują świadome i odważne decyzje, które potem konsekwentnie realizują; jak wiadomo zawsze sie trafiaja tacy, którzy szukają rozwiązań pozornie łatwych, próbujący prześlizgnąć się przez system nie do końca uczciwie (tu najczęstszy zarzut w kwestii egzaminów online)... ale tu wracamy do punktu pierwszego - świadomości i odpowiedzialności - konsekwencje i efekt zastosowanej strategii poniesie tylko i wyłącznie taki uczeń i jego rodzice - chmura w to nie wnika i daje wolną rękę - chcesz to się ucz, nie chcesz to niech ktoś pisze egzaminy za ciebie; Non scholae, sed vitae discimus - nabiera tu prawdziwego sensu Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:19 b.bujak napisała: ale tu wracamy do punktu pierwszego - św > iadomości i odpowiedzialności - konsekwencje i efekt zastosowanej strategii pon > iesie tylko i wyłącznie taki uczeń i jego rodzice - chmura w to nie wnika i daj > e wolną rękę - chcesz to się ucz, nie chcesz to niech ktoś pisze egzaminy za ci > ebie; Teoretycznie - matura zweryfikuje, czy i ile się nauczyli uczniowie w chmurze. W praktyce, takie sytuacje jak ta, budzą wątpliwości, czy nie dostali pomocy (czy np. nie podano im tematów wypracowania zanim zasiedli do pisania). Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:31 kurt.wallander napisała: > Teoretycznie - matura zweryfikuje, czy i ile się nauczyli uczniowie w chmurze / ED / w budynku szkoły > W praktyce, takie sytuacje jak ta, budzą wątpliwości, czy nie dostali pomocy (c > zy np. nie podano im tematów wypracowania zanim zasiedli do pisania). - to też dotyczy wszystkich ale ja i tak nie o tym pisałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:38 b.bujak napisała: > > zy np. nie podano im tematów wypracowania zanim zasiedli do pisania). -[b > ] to też dotyczy wszystkich[/b] No raczej w zwykłych szkołach siada się do pisania punktualnie, a nie półtorej godziny później. Moim zdaniem, zachodzi ryzyko, że jakieś info o maturze mogło do młodzieży w tym czasie dotrzeć, co dyskwalifikuje niestety ten egzamin. > Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:32 Obsuwa dotyczyła zdaje się tylko kilkudziesięciu z kilkaset piszących tam osób. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:38 Więc tym kilkudziecięciu powinno się jednak anulowac egzamin. Mogą pisac w drugim terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 20:26 90 minut wpuszczali do sali 30 osób? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:42 NO jakoś nie chce mi się wierzyć w 90minutowy poślizg. Co innego 10-15 minut. Tu to niestety ewidentnie wygląda jak cheć poprawy wyników u tych uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Początek matury 1,5 h później 03.06.23, 13:47 Gdzieś czytałam, że nie przewidzieli, że losowanie stolików potrwa tak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 03.06.23, 15:02 Jakoś odkąd pamiętam wszystkie szkoły potrafiły mniej więcej przewidzieć ile czasu potrzeba na osobę. Tam kolejne akcje pokazują, że profesjonalizmu i w edukacji w i biznesie jest niewiele, a do tłumaczenia się postawili prawie dziewczynkę bez przygotowania, która pewnie odchorowała to nagranie. Podobno są też problemy ze znalezieniem terminów na egzaminy co samej młodzieży zaczęło przeszkadzać, a zdają sobie sprawę z tego, że będzie gorzej, zwłaszcza, że raczej zaufania w środowisku nauczycieli nie zdobyli i o nowych jeleni może być trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
long_week Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 15:08 b.bujak napisała: to rozwiązanie dla ludzi świadomy > ch, którzy dobrze wiedzą do czego dążą, podejmują świadome i odważne decyzje, k > tóre potem konsekwentnie realizują; > Antyszczepionkowcy tez wyznają zasadę, że to oni właśnie włączyli myślenie, są świadomi i odważni wobec tych bezmyślnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ferra Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 15:32 I bardzo dobrze na tym wyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Początek matury 1,5 h później 08.05.23, 08:35 ferra napisała: > I bardzo dobrze na tym wyszli. > 😄❤️👍 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:26 Ale tpo nie znaczy ze sie robi wałki i rozpoczyna egzamin 1.5 godziny później. Pierdy ty[pu nikt nie miał dostępu do moórek mozesz sobie między bajki włożyć. I ty jako korzystająca keidyś z takiej formy edukacji powinnas być najbardziej oburzona. Takie działania podważają warygodność takiej szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:36 hanusinamama napisała: Takie działania podważają warygodność takiej szkoły... > 1. no i co z tego?? 2. porozmawiajmy o wiarygodnosci dowolnie wybranego liceum stacjonarnego Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:53 No i nic. Ten egzamin powinie być unieważniony. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:14 hanusinamama napisała: > No i nic. Ten egzamin powinie być unieważniony. zdaje się, że o tym decydują odpowiednie instytucje .... jeśli są przesłanki do unieważnienia to pewnie będzie unieważniony - to przecież nie pierwsze i nie ostatnie unieważnienie matur w historii - to akurat jest przećwiczona procedura niezależnie od rodzaju szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 07:31 1,5 godziny opóźnienia to nie jest podstawa do unieważnienia egzaminu? Za rok jakaś szkoła może zacząć 2 godziny później, a inne w kolejnych latach o 16😉 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 21:01 Egzamin powinien zostać unieważniony. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:55 triss_merigold6 napisała: > Egzamin powinien zostać unieważniony. Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 21:03 Co to jest szkoła chmura? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 21:06 Podobno nie mieli ze sobą telefonów więc opóźnienie nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 21:20 Napisałam "podobno". Bazując na informacjach prasowych. Własnego śledztwa nie przeprowadzałam. Ale nawet jeśli to nie jest prawda i mieli dostęp do telefonów, chciałabyś, żeby nieprawidłowości w maturach uczniów z chmury rzutowały na matury reszty populacji? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 21:45 Dlaczego miałaby rzutować? Powtarzają tylko ci, którym opóźniono o półtorej godziny rozpoczęcie egzaminu. Doprawdy, fakt, że dziennikarz jest idiotą nie powinien rzutować na interpretację zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:22 Bo komisja egzmianacyjna moze w takiej sytuacji unieważnić cały egzamin... Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 21:54 Dziennikarz poleciał dramą. Nikt nie będzie unieważniał matur które zaczęły się o czasie, bo niby dlaczego? Kwestia czy unieważnić matury tych którzy zaczęli pisać 90 min po ujawnieniu tematów. BTW, miałam do ogarnięcia aulę z ponad setką zdających i maksymalne opóźnienie 10 min. Jakim cudem losowali stoliki przez dwie godziny?? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:25 Do tego w ed dużo jest dzieci zaburzonych… Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:29 ichi51e napisała: > Do tego w ed dużo jest dzieci zaburzonych… > A w szkole stacjonarnej nie? Wystarczy jeden na klasę i rozwali każdą lekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:36 ichi51e napisała: > Do tego w ed dużo jest dzieci zaburzonych… > A w systemówkach nie ma? Kolejny plus - dziecko nie ma kontaktu z rozwalaczami lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:47 Ale ty masz dziecko zdolne, bez dysfunkcji wiec twoje skorzystało. Te które mają a w domu nikt nad nimi nie panuje oraz nie interesuje się czy dziecko coś umie tracą. Chyba mi nie powiesz ze chmura to dobre miejsce dla dziecka z dysfunkcjami, mające problem z uczeniem się??? Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:49 hanusinamama napisała: > Ale ty masz dziecko zdolne, bez dysfunkcji wiec twoje skorzystało. Te które maj > ą a w domu nikt nad nimi nie panuje oraz nie interesuje się czy dziecko coś umi > e tracą. Chyba mi nie powiesz ze chmura to dobre miejsce dla dziecka z dysfunkc > jami, mające problem z uczeniem się??? > Przecież po raz 86 powtarzam - to nie jest szkoła dla każdego 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:56 No i ja się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:13 >Przecież po raz 86 powtarzam - to nie jest szkoła dla każdego 🤦♀️ Problem w tym, że przyjmują każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:27 skumbrie napisała: > >Przecież po raz 86 powtarzam - to nie jest szkoła dla każdego 🤦♀️ > > Problem w tym, że przyjmują każdego. To tak samo jak rejonówki, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:44 Rejonowki mają obowiązek przyjąć każdego i widzą uczniów regularnie, Chmura dwa razy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:56 Tylko nie wiem z czym ty tu dyskutujesz? Ty bronisz ED a my tu piszemy o niedotrzymaniu procedur. Przeciez nikt się nie czepia ze szkoła w chmurze przeprowadza maturę...tylko ze tak grubo zawaliła. Bo zawaliła. Biorą grubą kasę nie wydając praktycznie nic na te dzieci...a nie są w stanie zorganizować tego porządnie. Pomyśl co byś czuła jakby tam zdawało twoje dziecko? Przez czyjąś ignorancję, twoje dziecko było narażone na duży stres. Masa dzieci wyszła ze szkoły panstwowej własnie ze względu na niemożnośc radzenia sobie ze stresem...a tutaj mieli jakby 300% tego co przezywa zwykły maturzysta. Uważam, ze ta szkoła zawiodła dzisiaj swoich uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 19:34 shellyanna napisała: Przecież po raz 86 powtarzam - to nie jest szkoła dla każdego 🤦♀️ To czemu przyjmują każdego? Pieniądze nie śmierdzą, co? Ta forma edukacji powinna być mocno ograniczona, a jest bez żadnych ograniczeń ze szkodami dla dzieci- psychicznymi, społecznymi, edukacyjnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 19:40 samawsnach napisała: > shellyanna napisała: > Przecież po raz 86 powtarzam - to nie jest szkoła dla każdego 🤦♀️ > > To czemu przyjmują każdego? Pieniądze nie śmierdzą, co? Ta forma edukacji powin > na być mocno ograniczona, a jest bez żadnych ograniczeń ze szkodami dla dzieci- > psychicznymi, społecznymi, edukacyjnymi. Bo dają szanse każdemu i z jakiej racji mieliby decydować za chętnych? Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 19:56 shellyanna napisała: > Bo dają szanse każdemu i z jakiej racji mieliby decydować za chętnych? Sama napisałaś ( słusznie!), że to szkola nie dla każdego. Przyjmowanie wszystkich jak leci nie jest dawaniem szansy, a często jej odbieraniem- na normalność. Rodzice 10, 11 latków pytają czy dziecko sobie poradzi, bo raczej nie lubi się uczyć, a rodzice do późnego popołudnia pracują i co słyszą? "Spróbujcie, w szkole też może nie dać rady, tu będzie sam uczył się w swoim tempie" i tym podobne puste frazesy. To jest uczciwe, zdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 20:12 Edukacja domowa jest uregulowana tak jak jest - pretensje do ustawodawców a nie do Chmury należy zgłaszać. Rodzice decydują się na ed to powinni to przemyśleć i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 20:56 samawsnach napisała: > shellyanna napisała: > > > Bo dają szanse każdemu i z jakiej racji mieliby decydować za chętnych? > > Sama napisałaś ( słusznie!), że to szkola nie dla każdego. Przyjmowanie wszystk > ich jak leci nie jest dawaniem szansy, a często jej odbieraniem- na normalność. > Rodzice 10, 11 latków pytają czy dziecko sobie poradzi, bo raczej nie lubi się > uczyć, a rodzice do późnego popołudnia pracują i co słyszą? "Spróbujcie, w szk > ole też może nie dać rady, tu będzie sam uczył się w swoim tempie" i tym podobn > e puste frazesy. To jest uczciwe, zdrowe? Nie mogę odnieść się do tego, ponieważ rozważając chmurę nie pytałam na forach, tylko wśród znajomych. I odnosilam za i przeciw do własnych i dziecka możliwości. Nikt mnie nie zachęcał ani nie namawiał. Miałam ogrom obaw, ale zaufałam dziecku i sobie, zakładając, ze może być tak, ze to będzie stracone pół roku. I tym samym rok do tylu (dziecko przeszło do chmury po pierwszym (zaliczonym ze średnia 4,8 semestrze). W chmurze zaliczone półrocze się nie liczyło, trzeba było zaliczyć cały materiał. Z systemem edukacji dzieci mam styczność od ponad 11 lat. Różnie bywa. Dziecko pracujących do późna rodziców, rowniez w podstawówce stacjonarnej będzie miało podobny problem z samodyscypliną. Ale fakt, to że mogę dzieciom w ciągu dnia, nie kiedy kazde z nas pada na twarz, pomoc w nauce, odpytać czy sprawdzić jest komfortowe. Wiecie ile razy spotykałam się z postawa rodziców, ze to szkoła ma załatwiać i rozwiązywać problemy wychowawcze ich dzieci?! Ma sa kra. Chmura wymaga samodyscypliny, organizacji i planowania. Ale pozwala złapać oddech od kontaktów z toksycznymi rówieśnikami, na które skazane są dzieciaki w rejonowkach. Jest idealnym narzędziem w takich kryzysach, uczy ze uczysz się dla samego siebie i po to, żeby się nauczyć. Moje dziecko dzięki Chmurze zyskało. Nabrało pewności siebie, zaspokoiło ambicje. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 07:36 Szkoda, że za pieniądze warszawiaków, a nie swoje czy rodziców uczniów. Obowiązków mają niewiele, a i tak zawalili zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 19:41 I żadna forma edukacji nie przyniosła tyle szkody, co online w pandemii. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 12:30 I jeszcze cuda na kiju obiecują. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:18 Dyrekcja tłumaczy, że mimo wezwań, by ustawiali się w kolejce po numerki, młodzież ruszyła szturmem dopiero 10 minut przed 9.00.... I nikt nie potrafił ich zdyscyplinować.... Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:24 A dlaczego mieliby ruszyć wcześniej i być zdyscyplinowani? To przecież edukacja domowa i przed rygorem pruskiej szkoły uciekli do Chmurki. Szczerze im życzę powtarzania matury. Może niektórych otrzeźwi. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna [...] 06.05.23, 12:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:44 Czyżby zabrakło argumentów? Obowiązkiem szkoły jest tak zorganizować matury aby te przebiegły bez zakłóceń. Komentarz pani dyrektor natomiast jest bardzo wymowny i dwuznaczny . "Z kolei dyrektorka szkoły Barbara Jędrusiak zapewniła "Wyborczą", że nie zostały złamane procedury. - Poza tym nasza filozofia jest inna niż w innych szkołach. Uważamy, że od wyników matury ważniejsi są ludzie, którzy się u nas uczą. Jeśli komuś zależy na dobrym wyniku, ponieważ chce się dostać na studia, pomagamy mu w tym." Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:50 Co stoi na przeszkodzie zapisać dziecko, skoro niby jest tak łatwo? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:56 W tym wątku rozmawiamy o nieprawidłowościach na maturze do jakich doszło w "Szkole w chmurze", a nie o poziomie edukacji w tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:57 A co stoi na przeszkodzie żeby przeprowadzić egzamin zgodnie z zasadami? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:07 Nie byłoby to wtedy spotkanie towarzyskie i brak pruskiej szkoły. Jeszcze uczniowie musieliby uczciwie pisać, zamiast jak zwykle korzystać z udogodnień. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 13:21 skumbrie napisała: > Nie byłoby to wtedy spotkanie towarzyskie i brak pruskiej szkoły. Jeszcze uczni > owie musieliby uczciwie pisać, zamiast jak zwykle korzystać z udogodnień. Nie masz pojęcia z jakich udogodnień korzystają dzieciaki w szkole stacjonarnej. 🤦♀️ Wejdź na grupę na fb, na discord - szok. Edukacja nie ma żadnej wartości. 30 lat temu pisałam maturę. Wtedy obowiązkowy był polski i jeden przedmiot do wyboru. Wzięłam historię, bo z matmy byłam noga. Ryłam jak dzika. A moja klasa wynajęła studenta, który zrobił im zadania z matmy Taka to uczciwość w szkole stacjonarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 18:11 Owszem, 20 lat temu. Od 2005 to jednak wygląda inaczej. To jest międzynarodowo uznawany egzamin i chcemy, żeby taki został, więc nie należy z niego robić szopki. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Początek matury 1,5 h później 07.05.23, 07:43 Ja maturę pisałam prawie 30 lat temu, nie było telefonów komórkowych i internetu, a egzaminy uczelnie organizowały sobie same i to akurat było kolejnym powodem oszustw. Ogłoszenia w gazetach, aaaaa członek komisji przygotuje do egzaminu na prawo/medycynę/ASP. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:26 A jakie znaczenie ma wiek młodzieży w tym momencie? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 16:52 NO jednak taki, ze oni chyba sami chcieli pisac ten egzamin. Jezeli nie byli do opanowania ( a w innych szkoła jakoś są) to chyba nie dojrzeli do pisania takiego egzaminu. Mowimy o 18latkach a nie o 4latkach. Ma to kluczowe znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:31 co nie zmienia faktu ze nawet chcąc i będąc przygotowanym zaburzony zawsze ma i będzie miał hendicap chociażby taki ze potrzebuje 5 min dłużej żeby się zebrać i uspokoić. a tu mogła być sytuacja ze takich dzieci jest większość. wina złej organizacji która nie wzięła zapasu nie młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:36 No i nawalił organizator. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 17:47 >a tu mogła być sytuacja ze takich dzieci jest większość. wina złej organizacji która nie wzięła Zaraz ci chmurzanka wytłumaczy, że to nie jest szkoła dla każdego i o żadnej złej organizacji nie mogło być mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 05.05.23, 21:19 Ponad 700 uczniów i żaden nie wniósł telefonu? W normalnej szkole żaden by nie zaryzykował. W Chmurze? Jeszcze by pobłogosławili ucznia za zaradność. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:20 Nie wszyscy, tylko dwie klasy. Napisali wyjaśnienia. Pisali pierwszy raz w historii szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:31 I co z tego wynika? Szanse powinny być równe dla wszystkich wiec ta matura musi być unieważniona. Niech piszą jeszcze raz, może się naucza ogarniać. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:32 Ale co to w sumie zmienia? Że pierwszy raz? Ktoś był za tę organizację odpowiedzialny. No sorry, ale jak się bierze za organizację takiego przedsięwzięcia, to trzeba było się przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
ania739 Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:38 Wszyscy powinni mieć takie same szanse i warunki tzn. rozpocząć o tej samej godzinie…Maturzyści, którzy rozpoczęli egzamin o godz. 10. 30 powinni powtórzyć egzamin. Na fb jest wpis, że egzamin z angielskiego też był opóżniony (40 minut). Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:36 To nie jest argument. Powinni powtarzać egzamin Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:41 Matury były przeprowadzone z udziałem obserwatorów, a całość zorganizowana tak, żeby nie było dostępu do żadnych info. Zresztą już jest info, ze matury nie będą anulowane / powtarzane. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:43 I to nie jest uczciwe. Uważam, że jeśli są jakieś procedury to powinny być stosowane. I nie ma znaczenia czy szkoła w chmurze czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:45 Dokładnie tak. Nie było dostępu do żadnej informacji z zewnątrz? Nikt w międzyczasie nie wychodził i nie wchodził do tej sali? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:46 Ilu było tych obserwatorów i jakim cudem upilnowali ponad 700 uczniów? Nie ośmieszają się. Przy podejściu Chmurki wnieść potrzebny sprzęt to żaden wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:57 Poza tym nie trzeba mieć telefonu, są inne sprzęty Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Początek matury 1,5 h później 06.05.23, 12:39 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ I dlatego miało to być spotkanie towarzyskie?