Dodaj do ulubionych

Szampon usztywniający włosy- polecicie?

06.05.23, 16:38
Dziewczyny znacie jakiś dobry szampon, który lekko " usztywniłby mi włosy". Nie żeby po myciu były takie miękkie, lejące, ale właśnie usztywnione. Chodzi mi o półkę supermarketową. Miałam kiedyś Loreala Moc glinek i był świetny, ale ostatnio nigdzie go nie widzę. Może znacie? PS. Odpadają wszelkie ziołowe, bo których włosy mam napuszone i suche i te, które się nie pienią.
Obserwuj wątek
    • kurt.wallander Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 16:43
      U mnie taki efekt dają dwa produkty Hairy Tale Cosmetics. Szampon Squeaky Clean w połączeniu z kuracją laminującą Seal the Deal. Na koniec daję jeszcze na chwilę odżywkę, ale możesz pominąć ten krok. Tylko, niestety, w supermarketach ich nie ma i ceny też są wyższe od L'Oreala.
      Możesz tez spróbować zastosować peeling do skóry głowy. Takim z glinką jest peeling Radical. I ten jest szeroko dostępny i w niskiej cenie.
    • triismegistos Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 16:48
      Jak chcę usztywnić włosy robię olejowanko masłem shea.
      • clara.burgund Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 16:53
        triismegistos napisała:

> Jak chcę usztywnić włosy robię olejowanko masłem shea.

Jak to robisz, nie są potem tłuste?
        • triismegistos Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 17:04
          Rozpuszczam masło w dłoni i wcieram w wilgotne włosy, nie na całej długości, tak od ucha w dół. Trzymam 10 minut do pół godziny, spłukuję dobrze ciepłą wodą, nakładam odżywkę, trzymam chwilę i zmywam szamponem, raczej jakimś mocniejszym.
          Nie za często, bo odkąd zaczęłam hennować moje włosy w ogóle nie przepadają za olejowaniem.
          Czasem zalewam ciepłą wodą jakąś resztkę ziół, w tym moczę włosy, odciskami i na to daję masło.
          • majenkirr Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 23:13
            Rany, ile to roboty 😓
    • joyce_byers Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 21:20
      Zamiast szamponu zacznij używać odżywki proteinowej. Będziesz miała zamierziny efekt.
    • snakelilith Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 21:34
      Spróbuj odżywki bez spłukiwania z Rossmanna: ALTERRA krem do włosów, aktywizujący do loków.
      Ale tylko kroplę rozetrzeć w dłoniach i potem we włosy. Moim zdaniem nadaje włosom pewnej sztywności, nawet jak nie masz loków, to włosy staną się mniej lejące.

www.rossmann.pl/Produkt/Inne-formy-stylizacji/Alterra-krem-do-wlosow-aktywizujacy-do-lokow-200-ml,380461,8676
      • clara.burgund Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 21:44
        snakelilith napisała:

> Spróbuj odżywki bez spłukiwania z Rossmanna: ALTERRA krem do włosów, aktywizują
        > cy do loków.
        > Ale tylko kroplę rozetrzeć w dłoniach i potem we włosy. Moim zdaniem nadaje wło
        > som pewnej sztywności, nawet jak nie masz loków, to włosy staną się mniej lejąc
        > e.
        >
        > www.rossmann.pl/Produkt/Inne-formy-stylizacji/Alterra-krem-do-wlosow-aktywizujacy-do-lokow-200-ml,380461,8676

Niestety, mnie wszystkie odżywki bez spłukiwania obciążają włosy.
        • snakelilith Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 22:08
          Dlatego napisałam tylko kroplę. Ta odżywka nie jest też bardzo tłusta. I nie jest też bardzo droga, więc jak ci nie podejdzie wykorzystasz jako odżywkę do spłukiwania.
          Z drugiej strony, jak delikatne, ziołowe, więc pewnie bardziej naturalne szampony wysuszają ci włosy i twoim zdaniem się nie pienią, to znaczy, że preferujesz szmpony nawalone SLS i obciążającymi składnikami, które mają wysuszający efekt SLS-u wyrównać. Jak nawalisz do tego jeszcze odżywkę, to masz oklap. Więc albo rybki, albo awkarium. Delikatny, nieobciążający szampon to podstawa. Ale może któryś z tych ci podjedzie:
          1. www.rossmann.pl/Produkt/Szampony/Alterra-szampon-do-wlosow-zwiekszajacy-objetosc-Bio-Papaja-wlosy-cienkie-i-200-ml,132030,8657
          2. www.rossmann.pl/Produkt/Szampony/Alterra-szampon-do-wlosow-Balans-200-ml,132029,8657
          3. www.rossmann.pl/Produkt/Szampony/Alterra-szampon-do-wlosow-Bio-Hibiskus-200-ml,394310,8657
          • clara.burgund Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 23:01
            snakelilith napisała:

> Dlatego napisałam tylko kroplę. Ta odżywka nie jest też bardzo tłusta. I nie je
            > st też bardzo droga, więc jak ci nie podejdzie wykorzystasz jako odżywkę do spł
            > ukiwania.
            > Z drugiej strony, jak delikatne, ziołowe, więc pewnie bardziej naturalne szamp
            > ony wysuszają ci włosy i twoim zdaniem się nie pienią, to znaczy, że preferujes
            > z szmpony nawalone SLS i obciążającymi składnikami, które mają wysuszający efek
            > t SLS-u wyrównać. Jak nawalisz do tego jeszcze odżywkę, to masz oklap. Więc al
            > bo rybki, albo awkarium. Delikatny, nieobciążający szampon to podstawa. Ale mo
            > że któryś z tych ci podjedzie:
            > 1. www.rossmann.pl/Produkt/Szampony/Alterra-szampon-do-wlosow-zwiekszajacy-objetosc-Bio-Papaja-wlosy-cienkie-i-200-ml,132030,8657
            > 2. www.rossmann.pl/Produkt/Szampony/Alterra-szampon-do-wlosow-Balans-200-ml,132029,8657
            > 3. www.rossmann.pl/Produkt/Szampony/Alterra-szampon-do-wlosow-Bio-Hibiskus-200-ml,394310,8657

O dziękuję, w ogóle nigdy nie używałam nic z Alterry. Myłam supermarketowymi- zawsze szampon+odżywka. Ziołowe mnie właśnie wkurzały brakiem piany, miałam wrażenie, że głowa jest niedomyta. Odżywkę zawsze nakładam malusienko na koncówki włosów i dokładnie spłukuję.
            • clara.burgund Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 23:14
              Snakelilith a co sądzisz o tym szamponie? Obciąży włosy, zaznaczam, że włosy są farbowane.
              www.rossmann.pl/Produkt/Szampony/Garnier-Botanic-Therapy-szampon-do-wlosow-balansujacy-wegiel-aktywny-400-ml,420212,8657
              • snakelilith Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 07.05.23, 12:19
                Ja bym się bała, że ten węgiel źle by wpływał na farbę. W ogóle chyba masz trochę obsesję oczyszczania. Lepiej myć włosy częściej, ale delikatniej.
                • clara.burgund Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 07.05.23, 14:12
                  snakelilith napisała:

> Ja bym się bała, że ten węgiel źle by wpływał na farbę. W ogóle chyba masz troc
                  > hę obsesję oczyszczania. Lepiej myć włosy częściej, ale delikatniej.

Myję 3x w tygodniu. Po umyciu pianka Taft, potem nakręcam na grube wałki, później psikam lotonem Joanny i żelem w sprayu Hegrona. I tak sobie chodzę z tymi wałkami w zależności ile mam czasu. Tylko ta metoda gwarantuje mi, że włosy jako tako się trzymają.
    • ewa_2009 Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 22:03
      Mi usztywnia włosy Marokańska Maska do Włosów Planeta Organica. Wygląda fatalnie, ale działa.
    • daisy Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 23:10
      Jeden tylko spotkałam w życiu szampon, który naprawdę pogrubiał i usztywniał włosy w naturalny "niewidzialny" sposób. Było to ponad 20 lat temu w Anglii. Efekt był super. Niestety, po dwóch latach przestali go produkować. Od tamtej pory, jako posiadaczka cienkich lejących włosów, próbowałam wszystkiego. Nothing compares.
      Nie wiem, czemu nikt nie produkuje czegoś podobnego.
    • damartyn Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 06.05.23, 23:26
      Po umyciu spryskaj u nasady suchym szamponem. Każdy ci usztywni włosy, ale są jeszcze i specjalne szampony suche pogrubiające.
      Możesz też rozetrzeć w dłoniach pastę usztywniającą do włosów (małe ilości, takie zebrane na czubek palca ) i wgnieść we włosy.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Szampon usztywniający włosy- polecicie? 07.05.23, 12:07
      Mam kilka paczek ziół z Indii hennopodobnych chyba zacznę mieszać z szamponem i zonaczę co będzie, bo yeż mam problem z "fruwajacymi" wlosami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka