Dodaj do ulubionych

W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi

06.05.23, 19:43
Drogie bravo, jeśli ktoś pamięta to zakładałam kiedyś wątki o swojej sytuacji w pracy. Dla przypomnienia i w skrócie: rok temu zmieniłam prqce na azjatycka korporacje, gdzie okazało się pierwszego dnia, że dziewczyna która mnie uczy po tygodniu zawija się na l4 ciążowe (a nie przyszłam na zastępstwo), atmosfera ciężka, przestałam ufać sobie, w trzecim miesiącu pracy wylądowałam u psychiatry który poradził zmianę. I zmieniłam na amerykańskie korpo, piękny budynek, mleko owsiane w lodówce, pizzowe piątki, owocowe czwartki i całe to pierdololo. Niby pieknie ładnie a ludzie dramat. Cała nauka polegała na odtwarzaniu prqcy z filmiku jak ktoś kogoś uczył tego samego N czasu temu, bo nikt nie miał czasu nic pokazać. Zespół był zespołem tylko z nazwy bo każdy grał na siebie, nikt nie pomagał, żadnego supportu a wręcz wpierdzielanie na minę. Po kilku miesiącach kolezanka zachęciła mnie do przejścia do firmy w której ona jest i przeszłam 2 ms temu. Dziewczyny- jestem w niebie! Wszyscy są ultra mili, pomocni, nikt nie spuszcza na drzewo, odpowiada cierpliwie na każde pytanie, jak rezerwujesz biurko kolo kogoś to ta osoba chce cie poznać, a nie ma w wuju jak w poprzedniej korpo. W nowej pracy strategia jest taka, ze przez 3 ms poznajemy się swoje obowiązki, systemy itd a żeby mieć obraz całości procesu i ocenić czy ktoś się nadaje czy nie to trzeba przejść cały rok. W tej firmie rotacja jest mała, a mimo to nowe osoby są na prawdę fajnie przyjmowane i zaopiekowane. Jak mi koleżanka powiedziała, że pomoże z zamknięciem tematu to tak było.

Bałam sir, że mając ostatnio takie krótkie okresy pracy w cv to trudno będzie mi coś znaleźć. Chciałam napisać wszystkim tym, którzy poszukują zawodowo swojego miejsca na ziemi żeby szukać, gdzieś tam jest praca idealna dla Was z zespołem z którym się zgracie. Ja tersz czuje, że znalazłam swoje miejsce. Pasuje mi cala kultura organizacyjna, i cała reszta. Jestem szalenie szczęśliwa.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 19:52
      Szczerze gratulujęsmile Ja czasem fantazjuję o zmianie swojej pracy, w której się już dawno wypaliłam, ale kredyt, opłaty, wiadomo.
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 19:56
        Dziękuję, polecam.
        Chociaż jakby rok temu ktoś mi powiedzial, że w ciągu 12 ms będę aż w 3 firmach to bym nie uwierzyła smile
      • po-trafie Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 20:25
        A to ja podobnie. Bardzo fantazjuje o zmianie pracy, towarzystwo i kultura pracy w ciagu ostatniego roku zmienily sie u mnie tak dramatycznie (zmiana CEO, globalna reorganizacja, zmiana szefa, reorganizacja naszego dzialu, zupelne zdekonstruowanie tego, w co 5 lat inwestowalismy) ze co tydzien zastanawiam sie, czyby nie zlozyc wypowiedzenia, chocby na slepo..

Ale dziecko male, seiorzy wymagaja wsparcia finansowego, realia ekonomiczne nierozowe, trudny moment na samolubne ryzyko. Ehhh.
        • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 21:04
          Najtrudniej jest podjąć decyzję o odejściu, potem jakoś leci smile
          • enia17 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 21:26
            Też potwierdzam żeby szukać do skutku
            Przeszłam z firmy gdzie był wyzysk. Obowiązków dla 2 osób pensja dla 1. Brak szacunku i toksyczna atmosfera.
            Nowa praca super atmosfera dużo lepsza kasa szacunek do pracownika.
    • niemcyy Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 19:57
      Droga czytelniczko,
      szkoda, ze az do psychiatry musialas trafic, ale bardzo fajnie, ze w koncu odpadl ci pracowy stres i nawet w weekend z przyjemnoscia myslisz o pracy smile
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 21:06
        Oj tak! Koleżanki z nowej pracy przywróciły mi wiarę w ludzi i teamspirit. Jak obiecały pomoc tak zrobiły, nie zostawiły na lodzie i nie wkopaly w większe łajno. W czwartek z prqcy wyszłam że łzami w oczach z radości.
    • kk345 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 21:09
      Jaki pozytywny wpis, gratulacje!
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:12
        Dziekuje smile
    • klaramara33 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 21:20
      Super, cieszę się. Wiem co to slaba praca z beznadziejna atmosferą i również jak ty zmieniałam aż nareszcie znalazłam dobrą, którą
      lubię, dokształcając się. Też uważam, że można znaleźć fajną pracę jeśli się postara.
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:13
        Chyba jednak wygrywa u mnie przekonanie, że odchodzi się od ludzi a nie od pracy, bo teraz robię domladnie to samo. Przywrócono mi wiarę w ludzi, normalnych, fajnych, otwartych.
        • klaramara33 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 09:18
          Atmosfera też jest ważna.
    • kachaa17 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 23:09
      Gratuluję. Ja swojej pracy nie lubię a męczę się w niej już 7 lat. Twój post mi uświadomił czego mi bardzo brakuje w tej pracy - otóż u nas nie ma pracy zespołowej. Każdy sobie rzepkę skrobię. Nie można liczyć na pomoc koleżanek.
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:08
        Tu właśnie fajnie jestz widać że jako zespół dotrzymuje się terminów, raportuje itd. Nikt Cie z niczym nie zostawi, nie ma pytań bez odpowiedzi. Skumplowalam się z dziewczyną która robila moja działkę wcześniej i mi pomogła a ja za to służyłam jej pomocą bo ona przeszła na inny programz który z kolei znam ja więc wspieramy się jak możemy
        • kachaa17 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:29
          Fajnie
      • zalamana_50 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:49
        kachaa17 napisała:

> Gratuluję. Ja swojej pracy nie lubię a męczę się w niej już 7 lat. Twój post mi
        > uświadomił czego mi bardzo brakuje w tej pracy - otóż u nas nie ma pracy zespo
        > łowej. Każdy sobie rzepkę skrobię. Nie można liczyć na pomoc koleżanek.

Niestety, ale pracujesz w mojej pracy sad nie moge rzucić, bo rachunki, seniorka wymagająca pomocy finansowej i moje choroby. Chociaż ze względu na moje zdrowotne problemy dobrze by było w piz... rzucić, tylko z czego żyć.
        • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:55
          Zacznij szukać, zobacz ile dają kasy na tym stanowisku w innej firmie, może to Cie zmotywuje
    • sueellen Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 23:18
      Pracuje w amerykańskiej korpo i między innymi uczę nowych ludzi. Jak najbardziej nagrywam filmiki szkoleniowe dla nowych oraz "starych" gdy pojawiają się np zmiany w procedurach, zadaniach. Gdybym miała każdemu z osobna pokazywać jedno i to samo to nic bym ze swojej roboty nie zrobiła... SOP i filmiki instruktażowe to norma. Naprawdę nie wiem co w tym złego? Absolutna norma korporacyjna.
      • niemcyy Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 00:06
        Tak, ale jak cala nauka na tym polega i jak musisz szukac po filmikach jakiegos detalu, ktory ci umknal, bo nikt nie poswieci 45 sekund, zeby odpowiedziec na krotkie pytanie, to jednak kiepsko.
        • sueellen Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 00:57
          Cała nauka nie, oczywiście. Ale na początku robimy introduction ( na żywo) a potem osoba sobie siedzi, czyta, ogląda jest przedstawiana ludziom i chodzi z nimi na lunche. I tak przez dłuższy czas nie ma dostępu do większości plików czy programów. Nasze IT działa z szybkością korporacyjnej błyskawicy więc może dostanie dostęp za tydzień, może za dwa, czasem miesiąc. Przez ten czas ta osoba siedzi i się szkoli na filmikach, dopiero potem z ludźmi na żywo. Szkolenia trwają 3 miesiące zanim zacznie cokolwiek robić. Jestem w stanie poświęcić jej pół godziny - godzinę dziennie ale na zasadzie uzupełniania czy doprecyzowania tego czego się nauczyła sama. Opiekujemy się młodymi ale filmiki szkoleniowe to dziś korporacyjna norma i niechaj nikogo nie dziwią.
          • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:05
            No to nie było tak. Żadnej chęci poznania, żadnych kaw i lunchy, wieczne oburzenie, że było o coś pytanie. To nie było moje pierwsze duże korpo w życiu, ale takiego podejścia z buta nie spotkałam wcześniej.
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:03
        Tam generalnie szło o nastawienie ludzi. Pytałam o jedną rzecz i zostalam odesłana do filmików które nawet nazwy nie miały zgodnej np z tym co się na nich rovilo. Było wieczne fukanie, niezadolenie a rola buddyego była fikcja.
    • dyzurny_troll_forum Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 06.05.23, 23:45
      yannefer napisała:

> pizzowe piątki

Mów do mnie , córko! Mów do mnie...
    • kocynder Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 00:15
      Fajnie! smile I oby tak już zostało przez x lat, dopóki tam będziesz. smile
    • awf-33 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:16
      Super 😃 niech tak zostanie.

Ps. Moja praca jest czasem wykańczająca, decyzje "gory" są tak idiotyczne, że aż się płakać chce. Ale trzymają mnie w niej ludzie - 10 lat przyjaźni i wsparcia. To dla mnie ważne.
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 08:17
        Ludzie są ważni! Prawda!
        • la_mujer75 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 07.05.23, 09:00
          Bardzo wazni, bo to z nimi spędzasz X godzin dziennie.

Bardzo pozytywny jest Twój wątek. Cieszę się, bo ja co prawda od dawna na etacie kury domowej, ale świetnie pamietam, jak w jednej pracy miałam beznadziejne układy i jak się czułam chodząc tam do pracy . W niedzielę rano już brzuch mnie bolał na myśl, ze czeka mnie kolejny tydzień roboty. Po 9 miesiącach odeszłam. Z wielką ulgą.
          • balbina1710 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 03.06.23, 13:23
            la_mujer75 napisała:

Cieszę się, bo ja co prawda od dawna na etaci
            > e kury domowej,

I masz w ogole plany kiedykolwiek zmienic ten etat na inny?

Zignoruj to pytanie, jesli Ci sie nie podoba... ot ciekawosc.
    • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 03.06.23, 12:25
      Drogie bravo, chciałam zrobić update, zwłaszcza dla tych którzy utknęli gdzieś w jakiejś pracy (z różnych przyczyn).

Po roku perypetii, 3 pracach w końcu w tej jednej czuje się naprawdę dobrze, co czuć tez po tym jak ta praca mi idzie. Podpisałam drugą umowę, na czas nieokreślony. Dostałam bardzo dobry feedback od menagera, wyższego managera, osób które miały ze mną styczność. Czuje, ze jestem w dobrym miejscu, z fajnymi ludźmi. Czuć, że jest praca zespołowa, że zawsze jest ktoś kto pomoże w razie problemów, że dowozimy wynik on time jako zespół. To jest bardzo duzy komfort. W międzyczasie przyszedł nowy (spoza pionu, ale z organizacji)manager (do tej pory bezpośrednio podlegaliśmy pod jeszcze wyższego w hierarchii) i nie jest mocno merytoryczny, ale ma wysokie (w korporacyjnej nowomowie) soft skille. Każdego z nas w zespole potrafi rozczytać, wie jak z nami rozmawiać, bardzo dobrze mi sie z nim współpracuje, bardzo zwraca uwagę na nasz komfort pracy, samopoczucie, ale to chyba tez taki typ organizacji. Zapisałam sie na kolejną podyplomówkę, aż mi sie chce! uwierzcie, dostałam takich skrzydeł, takiego powera, jestem bardzo szczęśliwa.
      Przez rok swoje przeszłam, ale w tej firmie ludzie w pracy przywrócili mi wiarę w ludzi i prace zespołową.

W poprzedniej korpo ogłosili ostre cięcia etatów, wyobrażam sobie czasami jak tam musiała atmosfera zgęstnieć jak ludzie się bardziej zantagonizowali przeciw sobie, ale z drugiej strony mnie tam nie ma, nie biore w tym cyrku udziału, jestem ponadto.

Chciałam tez jeszcze napisać, że dobro wraca. Dostaje zapytania od HR na LinkedIn czy nie jestem zainteresowana ich ofertą i któregoś razu zapytałam czy mogę koleżankę polecić (zapytałam kolezanki o zgodę czy byłaby taką ofertą zainteresowana, a wiem ze była bo szukała intensywnie pracy, polecałam też jej panią od pisania CV). One sie ze sobą kontaktowały, ja nie dopytywałam i wiecie co, że dzwoniła do mnie wczoraj mi podziękować bo dostała tę pracę. Jest zadowolona z kasy, z warunków itd. Bardzo sie ucieszyłam z tej wiadomości i ona mi wczoraj kilka razy powiedziała "dobro wraca, dobra energia wraca" smile)))
      i tego się trzymajmy! miłej soboty! smile

• alpepe Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 03.06.23, 12:50
        Z tym twierdzeniem, że dobro wraca, bym nie przesadzała, ale dobrze, że jest dobrze big_grin
        • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 03.06.23, 13:00
          tak sobie tłumacze bycie dobrą ciotką, nie umiem być zimną suk@#$ wink
        • boogiecat Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 03.06.23, 17:01
          Tez sie ciesze, fajnie sie to czyta. A dobro CZASEM wraca, a czasem nie 😛
    • tapatik Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 03.06.23, 20:18
      Czyli to praca była pierdolnięta, a ty jesteś w porządku.
      Tak trzymaj.
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 03.06.23, 20:45
        Nie wiem, może teraz mam Tak samo pierdolnietych ludzi jak ja a tamci byli krzywo pierdolnieci 😉
        • alewcale Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 04.06.23, 13:37
          Mam nadzieję, że tak zostanie, nic się nie popsuje.
    • alina460 Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 03.06.23, 22:48
      Świetnie, gratuluję! 😀
    • mid.week Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 04.06.23, 13:51
      Gratki, bardzo sie ciesze ze ci sie udało! To jest meeeega roznica w jakości zycia kiedy praca wygląda tak jak opisujesz aktualna. U mnie jest podobnie, jedyne czego sobie (i wszystkim zdołowanym pracą) życzę to aby życie zawodowe zawsze juz upływało jak nasze teraz.
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 04.06.23, 21:51
        Spokoj i stabilizacja w pracy są nieocenione smile
    • black_halo Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 04.06.23, 14:10
      To jest prawda. Ja tez troche czasu szukalam az w koncu zostalam kierownikiem zespolu i sama sobie stworzylam raj w pracy i nie zamienilabym tego na nic innego. 100% szczescia ale wykreowane "wlasnymi rencami", z mala pomoca jednego pracownika, z ktorym jakos zaklikalam i tworzymy bardzo zgrany tandem. Wyladowalam w sytuacji, w ktorej ludzie z innych dzialow przychodza sie pytac czy nie ma u mnie miejsc w zespole. Zespol sie rozrosl z 4 do 16 osob, ludzie regularnie awansuja. Mysle, ze nastepnym krokiem bedzie otworzenie wlasnej firmy wink
      • yannefer Re: W końcu znalazłam prace z normalnymi ludźmi 04.06.23, 21:50
        Zbudowałaś fajna pozycje, przyciągasz ludzi, gratki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka