Dodaj do ulubionych

Update wysypki, ciąg dalszy.

06.05.23, 23:33
Czy któraś z Was borykała się tu z wysypką, której nikt nie jest w stanie zdiagnozować? Sprawa dotyczy jednej ręki, od nadgarstka aż po łokieć, boli, sędzi strasznie, jest opuchnięte i gorące. Dostałam Novate do smarowania, łykam tabletki p.alergiczne, a łapa wygląda tak samo źle jak tydzień temu. Kolejny krok to dermatolog, ale dopiero 18 maja sad Trace nadzieję, że rąsia wróci do formy.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 00:38
      A może to półpasiec?
      Nigdy nie miałam, ale jak tak boli. Wyszukaj fotki i porównaj.
      • auksencja15 Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 00:39
        Półpasiec chyba polowe ciała zajmuje? Np lewa? A może róża?
        • auksencja15 Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 00:40
          E nie, pomyliłam róże z czymś innym
        • ga-ti Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 00:43
          Nie wiem, u mojej ciotki zaatakował oko, wylądowała w szpitalu.
          • 57woland Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 18.08.23, 20:14
            Mnie też zaatakował oko. Jakiś tydzień po szczepieniu na COVID pojawiły się pierwsze dolegliwości - szumy uszne i taki napięciowy ból głowy, po ok. 3 tygodniach wysypka i okropny ból oka. Szybko udałam się do przychodni na dyżur(byłam pewna, że to półpasiec), trafiłam na głupka, który generalnie zignorował sprawę, na moje pytanie czy to półpasiec - odpowiedział - no może być; zasugerowałam czy do okulisty trzeba albo jakieś krople do oczu - odpowiedział "nie, po 2 tygodniach powinno być lepiej". Po dwóch tygodniach to wylądowałam prywatnie u okulisty z bardzo poważnym stanem zapalnym całego oka, wydałam ze 2 tyś na kolejne wizyty. Minęło 1,5 roku - mam jeszcze cały czas szumy uszne, zespół suchych oczu (gorsze oko to co było zaatakowane). Czoło, skóra głowy, skroń cały czas jeszcze dokuczają (strona zaatakowana) i wyskakuje co jakiś czas jakaś drobna pojedyncza krostka. Powieki górna i dolna są jeszcze lekko opuchnięte (przez to trochę opadają górne powieki). Choroba okropna; nazwisko głupka, który zbagatelizował u mnie półpaśca ocznego zapamiętam na zawsze. Znam dwie osoby, których dopadł oczny i obydwie były skierowane do szpitala przez lekarzy. Być może gdybym od razu dostała odpowiednie leczenie do oka nie cierpiałabym tak długo. Przestrzegam wszystkich - półpasiec oczy może mieć makabryczny przebieg - od razu do okulisty ! ! !
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 03:29
      A u jakich lekarzy już byłaś? I co powiedzieli?
      Wrzuć zdjęcia tej ręki - całej i z bliska wysypkę, tam gdzie jest najgorzej.
    • alpepe Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 08:11
      Jak swędzi i boli i wygląda nieco jak opryszczka, to może to faktycznie półpasiec, choć to raczej na ciele "głównym" chyba, nie na kończynach. Ja bym kupiła jakąś maść na opryszczkę, np. vratizolin i posmarowała i sprawdziła, czy lepiej.
    • asfiksja Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 08:18
      Tak, miałam taką wysypkę, na obu przedramionach. Przeszło po zastrzyku sterydu, ale tylko na 12 h (i potworny świąd mnie obudził w środku nocy), więc nie polecam. Przeszło samoistnie po ponad 2 tygodniach, do tego czasu tylko lekkie łagodzenie lekami przeciwhistaminowymi.
      Prawdopodobnie było to pokąsanie przez roztocza, coś w stylu swędzik jesienny (ale miało to miejsce w czerwcu).
      Ale jeśli siedziałaś w domu i nie dotykałaś żadnej trawy itp. to to nie to.
      • eriu Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 18.08.23, 20:22
        Ale roztocza właśnie są w domu. Plus w domu masz mnóstwo alergenów. Masz np. pleśń w roślinach doniczkowych, która alergizuje. Masz roztocza. Masz np. Nieczyszczoną klimę, źle działająca wentylację, pleśnie itp.
    • gorzka.gorycz Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 10:30
      Rumień zakaźny?
    • mysiaapysia Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 10:40
      Zmieniłaś mydło, żel do kąpieli, szampon i proszek na delikatne? Bo może to jest alergen zewnętrzny.
    • kira02 Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 17:32
      Rozumiem, ze jeszcze nie bylas u dermatologa? Masz duzo stresu?
      • ga-ti Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 18:03
        Był/a prywatnie 02.05, lekarka zbyła, że niby skąd ona ma wiedzieć co to i od czego, kasę wzięła.
        • kira02 Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 18:06
          Mam nadzieję, że złożyła stosowną skargę.
        • eriu Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 18.08.23, 20:20
          Złóż skargę do Izby lekarskiej na brak wiedzy lekarki (od tego robiła studia aby wiedzieć plus ma możliwości kursów różnych ) - lekarka będzie zmuszona przez izbę lekarską do uzupełnienia wiedzy 😉 I takie uzupełnienie wtedy jest obowiązkowe.

Plus to jest nieetyczne zachowanie. Na to też powinna być skarga, bo usługa konsultacji lekarskiej się nie odbyła realnie. To jeszcze możesz dołożyć skargę u regionalnego rzecznika praw konsumenta: obciążenie za niezrealizowaną usługę.

Pani doktor się zdziwi jak będzie musiała na takie skargi odpowiedzieć 🤣
    • nawemi Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 07.05.23, 18:15
      aptekazawiszy.pl/artykuly/wysypka-na-ciele-zwykla-alergia-czy-objaw-choroby.html

a którą wersję wysypki masz?
    • eriu Re: Update wysypki, ciąg dalszy. 18.08.23, 20:16
      Moja znajoma tak miała. Chodziła chyba ze 3 miesiące i żadne wyniki badań nic nie dawały. Jak się zaczęła smarować sokiem z cytryny (tak twierdziła) to wysypka znikła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka