Dodaj do ulubionych

Największy plus bycia w ciąży

07.05.23, 16:07
Żadne tam urlopy, pincety czy inne dodatki. Największym plusem jest możliwość wciśnięcia się na NFZ do specjalistów na wizytę w ciągu 7 dni gdzie normalne terminy są za 5-6 lat (endokrynolog) nawet do obleganych przychodni. Jak już się jest pacjentem to kolejne użyty wyznaczane są w sensownych terminach lub w razie potrzeb. Amen.
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:08
      Wizyty a nie użyty…
    • hrabina_niczyja Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:10
      Ty tak na poważnie? Gdzie takie cuda?
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:24
        Serio, takie jest prawo 🤷‍♀️
        • mava1 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 10:26
          >Serio, takie jest prawo

ale że co? uważasz, że kobieta w ciązy powinna czekać 2 lata na wizytę u specjalisty?
          skoro dla ciebie to taka "korzyśc" to zafunduj sobie ciążę, oblecisz wszystkich lekarzy
          • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 10:28
            Czemu jesteś taka agresywna? Masz jakieś problemy ze sobą i zaczepki szukasz?

Właśnie się ciesze, bo jestem w ciąży i swoje prywatne wizyty aktualnie przenoszę na NFZ do tych samych specjalistów.
            • angazetka Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 15:26
              Ona tak ma.
          • inny.kwiatek Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 02:15
            A kobieta w ciąży powinna czekać dwa lata na wizytę u specjalisty?
            Nie, dokładnie tak samo nie powinna, system jest chory.

Ja już pisałam jak znajoma osoba poszla się zapisać do hematologa mając nowotwór krwi.
            Okazało się, że z kartą dilo kilka dni, bez karty ponad rok.
            Co ma zrobić osoba chora, która nie miała "szczęścia" zachorować akurat na raka?
      • arthwen Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 21:45
        Tak, kobiety w ciąży mają pierwszeństwo.
        A akurat do endo jak masz problem to w ciąży to jest sprawa na cito, więc jak najbardziej wierzę.
    • angazetka Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:12
      Teraz mi to mówisz?
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:26
        Tez się przypadkiem dowiedziałam. Długi czas oczekiwania na pierwsza wizytę do dobrych lekarzy mnie zniechęcał i szlam prywatnie zamiast czekać rok czy dwa na pierwsza wizytę.
        • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:27
          Ech powtórzyłam się 😛
    • ga-ti Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:13
      O tak, lat temu 10 też do endokrynologa dostałam się w ciągu kilku dni. Choć wolałabym nie musieć chodzić.
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:25
        Wiadomo, lepiej w ogóle mieć dobre zdrowie smile
      • agatazieba Re: Największy plus bycia w ciąży 09.05.23, 21:02
        Ja się w zeszłym roku dostałam od razu. Tzn. we wtorek zaproponowano mi termin na piątek. Nie wierzyłam.
    • starczy_tego Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:17
      Jedynym plusem bycia w ciąży jest dziecko. Mogę rodzic co tydzień ale nie znoszę być w ciąży brrrr
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:25
        To tak z przymrużeniem oka smile
      • sophia.87 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:33
        Fakt.
        Na ciążę nie narzekalam, ale porody to koszmar, choć miałam zzo i dobrą opiekę. Nigdy więcej ☺
        • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:35
          Porodu się obawiam xD
          • ga-ti Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 17:29
            Nie bój się. Trzeba się przygotować (polecam szkołę rodzenia), dowiedzieć jak i co, być świadomą swoich praw, wybrać w miarę możliwości odpowiadający nam szpital i ewentualnie położną (choć ja położnej nie miałam, a zawsze dobrze trafiałam) i czekać smile
            Będzie dobrze!
            • arthwen Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 21:46
              A potem może ci się trafić przy porodzie jakiś fatal error typu rzucawka i ani szkoła rodzenia, ani wybrany szpital, ani położna na nic tongue_out
          • sophia.87 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 18:14
            Pomyśl o tym jak o czymś co trzeba przejść by otrzymać dziecko.
            Jak pisała ga-ti, przygotuj się dobrze, spakuj wcześniej i trzymaj mocno ☺
            Jestem ostatnią osobą, która będzie Ci pisać o "mistycznych doświadczeniach"☺
            To jest coś co po prostu trzeba przejść. Ja przeszłam 3 razy, a mam niski próg bólu i w normalnych warunkach niemal zerową tolerancję na różne ludzkie okolomedyczne wydzieliny, więc można ☺
            Trzymam za Was kciuki ☺
            • nenia1 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 21:06
              sophia.87 napisała:

> Jestem ostatnią osobą, która będzie Ci pisać o "mistycznych doświadczeniach"☺

ja ci mogę napisać o mistycznych doświadczeniach big_grin
              W życiu nie poczułam takiego, dosłownie, uderzenia szczęścia, jak po urodzeniu dziecka.
              Co hormony mogą zrobić z człowiekiem...
              • sophia.87 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 21:50
                Ale to już po porodzie ☺
              • zosia_1 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 22:05
                "Co hormony mogą zrobić z człowiekiem" A to akurat prawda, choć u mnie zupełnie odwrotnie,. Nie dość, że od razu nie poczułam miłości do planowanego dziecko , to jeszcze baby blues mi te hormony zafundowały. Trudne to było
            • mizantropka_20 Re: Największy plus bycia w ciąży 09.05.23, 21:55
              Na szczęście masz wysoki na cierpienie innych
          • arwena_111 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 19:24
            Ja się bałam porodu - dlatego wybrałam cc. No poród sn do mnie zdecydowanie nie przemawiał.
            • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 19:29
              myśle nad tym
            • sophia.87 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 19:48
              Do mnie też nie przemówił, nie dał mi wyjścia ☺
              W każdym razie polecam zzo ☺
              • arwena_111 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 21:09
                No miałam, ale i umówione cc też.
                • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 10:29
                  Teraz umówić bez wskazań to chyba nie tak prosto, bo jest hype na obniżanie liczby cesarek
                  • arwena_111 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 10:54
                    Kwestia ceny. Wtedy się wskazania znajdą. No i masz prywatne szpitale na zupełnie innym poziomie niż w roku 2000, jak ja rodziłam syna.
                    • sophia.87 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 11:11
                      Dokładnie, w moim cc było normalnie w pakiecie.
                      Ja wolałam sn z możliwością szybkiego cc gdyby coś się działo.
          • maleficent6 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 14:34
            auksencja15 napisała:

> Porodu się obawiam xD

Jak większość pierworódek 😉 to nowe, nieznane doświadczenie i możesz przeczytać milion książek, wysłuchać miliona rad, a i tak staniesz przed nieznanym.

Ja ze swojej perspektywy mogę ci napisać tak. Długo czekałam na pierwszą ciążę i nie upłynęła ona w spokoju, całą przeleżałam. Poród był trudny, bez znieczulenia, i kryzysowych momentach, kiedy już naprawdę nie dawałam rady, to myślałam o tym, że zaraz zobaczę jak wygląda moje dziecko, jeszcze tylko chwilę i będę dotykać tych malutkich paluszków i stópek. Jeszcze chwila i to się wreszcie musi skończyć. I jakoś dotrwałam ☺️ jeśli czekasz na dziecko, to ten moment, kiedy będziesz je tulić wynagrodzi wszystko.

Z praktycznych rad. Jeśli nie zdecydujesz się na CC, to dobrze przemysl, gdzie chcesz rodzić i zastanów się nad położną. Nie idź sama.
            • thank_you Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:36
              Drugiego porodu bałam sie bardziej niż pierwszego, bo juz wiedziałam z czym to sie je (a pierwszy poród był lajtowy, gdy porównam go do opowieści innych kobiet). Z kolei trzeci to juz brak jakichkolwiek złudzeń (nie ma innej opcji niż SN i CC).
      • maslova Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:38
        A ja uwielbiałam być w ciąży - obie bardzo dobrze znosiłam i bardzo lubiłam czuć ruchy dzieci w brzuchu 😊
        • jolie Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:47
          Ruchy też lubiłam, ale to raczej w II trymestrze. Jak dziecko nabrało masy, to kopniaki były mocne, czasem za mocne.
      • mava1 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 10:30
        >Mogę rodzic co tydzień ale nie znoszę być w ciąży brrrr

a ja akurat przeciwnie, mogę w ciąży być ciągle ale poród to masakra
    • jolie Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:35
      Brak okresu, powiększone piersi i nietłuszczące się włosy. Reszta dla mnie była koszmarem.
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:37
        Piersi to dla mnie minus, wole mniejsze uncertain
        • jolie Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 16:46
          Dla mnie to był plus, były przynajmniej trzy rozmiary większe.
      • ga-ti Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 17:26
        Włosy, piękne, puszyste, lśniące, dużo ich, tak, włosy bardzo na plus. Piersi też ok wink
        • jolie Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 18:07
          A tak, włosy prawie w ogóle mi nie wypadały, a przez całe życie wypadają. Za to po porodzie przez jakiś czas wypadały koszmarnie, to było to łysienie poporodowe.
          • thank_you Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:38
            To nie było żadne łysienie poporodowe, Tylko w trakcie ciąży wstrzymane jest wypadanie włosów i to wszystko, co wypadłoby ci przez 9 miesięcy w niezauważalny sposób, po porodzie wypada na raz i stad szok, bo człowiek przez ten czas przyzwyczaił sie do gęstszych włosów.
            • jolie Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:43
              To potoczna nazwa, znam mechanizm. Ja mam gęste włosy, ale wypadające przez całe życie. Może taki cykl życia włosa, nie wiem. Tylko w ciążach wypadało ich niewiele. Jakieś 3 miesiące po porodzie przez dobre kilka tygodni (może miesięcy) wypadały straszliwie, garściami. Ciężko ocenić, że się znacznie przerzedziły, raczej nie.
              • thank_you Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:58
                No wlasnie, dlatego to nie jest żadne łysienie smile Nakręcają panikę, zeby stosować rożne suple itp. A to tylko powrót do stanu wyjściowego.
                • jolie Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 21:05
                  Ale ja nie wymyśliłam tej nazwy, przeczytałam gdzieś. Chodzi o wzmożone wypadanie, dlaczego nakręcanie paniki? Pracowałam natomiast z kobietą, która autentycznie zaczęła łysieć po drugiej ciąży, bardzo jej współczułam, bo to był dla niej dramat. Może to przypadkowa zbieżność, a może ciąża uruchomiła jakiś proces autoagresywny.
                  • thank_you Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 21:23
                    Przecież niepisane, ze Ty wymyśliłaś tylko nazwa jest nieadekwatna do zjawiska. smile

No pewnie, ze zdarzają sie rożne wyjątki - ale piszemy raczej o regule. smile
                • jana111 Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 14:36
                  Mojego męża wysłanego po coś na włosy (po pierwszej ciąży) farmaceutka odesłała z kwitkiem tłumacząc skąd to i po co to. Nie wiedziałam wcześniej.
      • hanusinamama Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 09:27
        Piersi to była moja zmora. Pierwsze mi urosły. Jak szłam to najpierw było widac moje cycki....a dopiero potem mnie.
    • chococaffe Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 17:12
      Największy plus to efekt.smile Nie pamiętam innych. Ale minusów też specjalnie nie.
    • majenkirr Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 17:31
      Dla mnie to było zero łuszczycy i ze wszyscy pytali jak się czuję smile.
    • angazetka Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 19:52
      Oraz sprawa zasadnicza: czy La_bonne_cusine o tym wie?
    • marinella Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 20:55
      Ciąża nie ma żadnych, ale to żadnych plusów poza finałem : pachnącym noworodkiem przy piersi. Najwspanialsze uczucie na świecie.
    • kk345 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 21:27
      Ten sam efekt uzyskasz, zostając zasłużonym, honorowym dawcą krwi. I to w dodatku do końca życia, nie tylko na okres ciąży big_grin
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 21:30
        Nie mogę być dawca (i nigdy nie mogłam)
        • kk345 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 00:06
          A, to korzystaj z ciąży big_grin
      • asfiksja Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 09:41
        Ba, ten sam efekt można uzyskać oddając 3 razy krew w trakcie stanu zagrożenia epidemicznego. Czyli jeśli masz 2 donacje od 2020 r. to warto oddać 3. raz przed 1 lipca (bo wtedy się kończy ten stan).
    • ophelia78 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 22:03
      Zostań zasluzobym honorowym krwiodawcą (musisz oddać 5 litrów) to będziesz miała taki przywilej do końca życia a nie tylko 9 msc
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 07.05.23, 22:05
        Napisałam wyżej ze nigdy nie mogłam być
      • dominika9933 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 21:26
        Przywilej dostępu do lekarzy uzyskuje się po oddaniu 15 litrów krwi w przypadku kobiet i 18 u mężczyzn.
        • asfiksja Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 09:44
          Na stronach mojego rckiku piszą, że tytuł Zasłużony Honorowy Dawca Krwi, dający przywileje u lekarzy i w aptekach przysługuje od 5 litrów (10 donacji) w przypadku kobiet i 6 litrów (12 donacji) w przypadku mężczyzn. Tylko taki szczegół, że żeby być takim krwiodawcą to trzeba mieć raczej dobre zdrowie.
    • swiezynka77 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 14:05
      moim zdaniem brak konieczności wciągania brzucha big_grin
    • la_mujer75 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 14:17
      Ja tam żadnych plusów bycia w ciązy nie widziałam.
      Lubiłam tylko moment, jak robiłam test - wtedy się cieszylam, że się udało, a potem jak jechałam na porod- że wreszcie się kończy smile
      Porody miałam ciężkie i źle je wspominam do dziś, ale i tak były "lepsze" niz ciąża. Bo krócej trwały wink
      Nienawidziłam bycia w ciąży.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:09
      No nie wiem, jak jesteś w ciąży i potrzebujesz endokrynologa to nie ma się z czego cieszyć.
      • maleficent6 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:16
        Bez przesady. Każdy wolałby być w pełni zdrowy, natomiast dobrze prowadzona tarczyca nie daje powikłań u noworodka.
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:17
        Całe życie potrzebuje endokrynologa, nie ma czego się bać, dzięki temu mam leki ustawione dobrze od początku smile i mogę przenieść swoje wizyty prywatne do tego samego specjalisty na NFZ i zostać w tej poradni na kolejne lata.
        • jolie Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:23
          Jesteś pewna? Pamiętam, że mi na NFZ przysługiwały tylko dwie wizyty po porodzie, bo zajmowała się mną endokrynolog od ciężarnych, która nie ma pacjentek nieciężarnych. Po tych wizytach normalnie wchodziłam w system od początku.
          • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:29
            No już się zapisałam wiec tak 🤷‍♀️
            • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:30
              zreszta nie mówię tylko o endo, niestety tongue_out
              • jolie Re: Największy plus bycia w ciąży 08.05.23, 20:33
                Ja leczyłam niedoczynność tarczycy w ciąży. Niedoczynność nie przeszła, lekarza musiałam zmienić.
    • nena20 Re: Największy plus bycia w ciąży 09.05.23, 21:40
      Niby tak ale nie zawsze działa.
    • m_incubo Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 00:39
      Największy to brak okresu.
      Ale ja z tych, dla których ciąże właściwie miały same plusy.
    • bulzemba Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 06:23
      Jeśli widzisz coś takiego jako zaletę ciąży zdecydowanie nie masz zdrowia by zachodzić w ciążę: ci zrobisz jak efekt finalny ciąży też będzie wymagał stałej kontroli endokrynologa?
      • angazetka Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 13:00
        Jezu. No zapewne będzie z nim chodzić do endokrynologa.
        Naprawdę nie można się z niczego ucieszyć?
        • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 13:33
          Oczywiście ze nie będę i zemrze na coś tam z braku odpowiedniej opieki big_grin
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 13:33
        Sugerujesz ze kobiety z niedoczynnością tarczycy nie maja dzieci czy co?
        Albo te co noszą okulary i maja zalecenie badania wzroku? ADotychczas nie chciało mi się ogarniac na NFZ z tymi terminami z dupy smile

Dotyczy to każdej specjalizacji, nawet do ortopedy z kolanem można iść szybko. Takie tez nie maja dzieci? 😂😂
    • primula.alpicola Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 06:57
      Na szczęście nie musiałam sprawdzać.
      Ciąże uzyskane z trudem, ale jak już się stały, to bezproblemowe, zdrowe, niepowikłane, zakończone umówionym, komfortowym cc. I dobrze się w nich czułam (poza pierwszym trymestrem, kiedy miałam skłonność do płaczu, nawet na reklamach z kotkiem).
      Kiedy rodzisz? Powodzeniasmile
      • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 09:16
        Termin na listopad to jeszcze HoHoHo czasu. Na razie nie mam żadnych dolegliwości, mogłabym nie zauważyć, ze to ciąża poza brakiem okresu. Poza tym co tu dużo mówić, jeszcze wcześnie i wszystko może się zdarzyć
        • thank_you Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 09:18
          Zazdroszczę. tongue_out
          • primula.alpicola Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 10:57
            thank_you napisała:

> Zazdroszczę. tongue_out

Mnie czy autorce?
            • thank_you Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 10:59
              Dobrego samopoczucia tongue_out ja wlasnie umieram.
              • auksencja15 Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 11:10
                A kiedy masz termin?
              • primula.alpicola Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 11:12
                thank_you napisała:

> Dobrego samopoczucia tongue_out ja wlasnie umieram.

A Ty jesteś w ciąży?😯
                No się rozkręciłaś z tym rozmnażaniem! Gratulacje!
                • thank_you Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 11:18
                  Jakoś tak wyszło. wink Niestety moje początki są zwykle dramatyczne jesli chodzi o samopoczucie, za to z brzuchem pod nosem śmigam jak kozica. Dlatego zazdroszczam i pozdrawiam z pozycji horyzontalnej. tongue_out
                  • thank_you Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 11:19
                    Zazdroszczam 😅 Chyba mam słownik ichi. big_grin
                    • primula.alpicola Re: Największy plus bycia w ciąży 10.05.23, 12:57
                      Zazdroszczam jest ładnesmile
                      Hoduj bejbika i jeszcze raz gratulacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka