Dodaj do ulubionych

Niezasklepiajacy się por w skórze

07.05.23, 22:59
Od kilku miesięcy mam na czubku nosa jednego pora, w którym co tydzień - dwa zbiera się ropa. Gdy ropę usunę (wystarczy lekko nakłuć) w skórze zostaje dziurka, która po kilku dniach zdaje się zasklepic, po czym po kolejnych kilku - budze się rano z kolejnym wiekim ropnym bąblem. Wygląda to tak, jakby to miejsce stało się już swojego rodzaju ujściem dla toksyn w organizmie - bąbel nie wyskakuje nigdzie indziej, tylko dokładnie w tym samym miejscu. Miejsce też nie goi się w stu procentach - jest po kilku dniach "zasklepione" ale nadal widać lekkie zaczerwienienie i dziurke w tym miejscu, tak jakby brakowało tam skóry dosłownie. Nie jest to też standardowy pryszcz ani wagier - bardziej jak dziurka-miseczka w skórze, która wypełnia się płynna ropą co tydzień.
Co robić drogie bravo? Czy da się to jakoś "zamknąć" na stałe? Jakoś pielęgnować żeby przestało się ropa wypełniać?
Obserwuj wątek
    • alexa0011 Re: Niezasklepiajacy się por w skórze 07.05.23, 23:05
      A nie masz czasem do przeleczenia jakiejś bakterii typu gronkowiec zlocisty?
      • hddvhiklggtg Re: Niezasklepiajacy się por w skórze 07.05.23, 23:17
        Oj nie, teraz wyggoglowalam i nie ma to nic wspólnego z moją sytuację. Ogólnie mam czysta skórę, poza dosłownie tym jednym porem. Ale bardzo dziękuję za podpowiedź !
    • kk345 Re: Niezasklepiajacy się por w skórze 07.05.23, 23:07
      Śmiały pomysł, ale może iść do dermatologa?
      • hddvhiklggtg Re: Niezasklepiajacy się por w skórze 07.05.23, 23:24
        Wydaje mi się że to zbyt mały kaliber. Moim problemem nie jest szpecacy trądzik, tylko dosłownie jeden por który się wypełnia ropą - cyklicznie. Ta cykliczność jest dziwaczna i męcząca, bo w efekcie chodzie od paru miesięcy z wiecznie zaczerwienionym czubkiem nosa. Ale jak przyjdę do dermatologa z malutka czerwona kropeczka która wygląda jak mikro strupek po wciśnięciu pryszcza, to nie sądzę że zostanę potraktowana poważnie - ale dziękuję za poradę, moze tak zrobię koniec końców jak nic lepszego nie wymyślę.
        • arthwen Re: Niezasklepiajacy się por w skórze 07.05.23, 23:29
          To idz do dermatologa jak ci podejdzie tą ropą i będzie wielki pryszcz. Może za pierwszym razem zbagatelizuje, ale jak przyjdziesza 10 raz z tym samym, to może cię potraktuje poważnie wink
        • chococaffe Re: Niezasklepiajacy się por w skórze 07.05.23, 23:36
          idź do dermatologia, który ma videodermatoskop - sprawdzi czy potrzebna jest biopsja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka