Dodaj do ulubionych

O kalaniu gniazda inaczej

09.05.23, 00:56
Ja generalnie jak gadam z Amerykanami to wypowiadam sie raczej cieplo o Polsce, takie tam pozytywne slogany typu: sa tam tez klopoty, no ale gdzie ich nie ma?
Wiekszy problem jest gdy znajomi, ktorzy mi ufaja pytaja o rade, odnosnie Polski pod katem swojego bezpieczenstwa
I tak: znajomi rozwazaja wakacje w Polsce, miesiac, objazd
I teraz co ja mam zrobic, powiedziec wszystko co wiem, lacznie z negatywnymi informacjami, czy tez mowic tylko pozytywnie?
Bo o niefajnych tez niestety wiem, z Polasatu, chocby dwie wiadomosci z ubieglych wakacji:
1. Na szlaku na Giewont dlugie wolno posuwajace sie w gore kolejki turystow, ci co sa wyzej rzucaja kamieniami w tych, co sa nizej, a zjawisko jest tak nagminne, ze w telewizji pracownik gopru blaga, zeby ludzie sie opamietali i krzewiac zasady dobrych manier, poucza, ze nie powinno sie rzucac kamieniami w ludzi.
2 nad rzeka w okolicy Warszawy wylowiono swiezego topielca, polozono go na plazy na piasku, a ze jemu, co zrozumiale, nie mozna bylo pomoc, to go zostawiono I ludzie znow weszli do wody

jesli powiem o tych zdarzeniach znajomym, to czy bedzie to kalanie gniazda czy tez ludzka uczciwosc wobec ludzi, ktorzy mi ufaja?

Obserwuj wątek
    • mdro Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 01:18
      1. Fascynujące. Dobrze, że nie oglądam Polsatu.
      2. Wyjaśnisz, co i kto miał zrobić? Zdezynfekować wodę? Plażę? Czy może twierdzisz, że te zwłoki sobie tak leżały i nikt ich nie zabrał?
      • turbinkamalinka Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 01:24
        Dobrze, że ten topielec był w rzece. Woda po umarlaku popłynęła dalej. Gorzej gdyby to była jakaś glinianka, czy inny staw smile
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 01:25
        Z tego co pamietam, to te zwloki lezaly tam ok dwie godziny
        • jowita771 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:05
          To chyba normalne, musieli czekać na prokuratora. W Chorwacji na plaży nie leżały krócej, zapewniam Cię. Parasol tylko nad mini przekładali, jak zmieniało się położenie Słońca.
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:11
            To chyba normalne, musieli czekać na prokuratora.“

Ale te zwloki ludzie pozostawili, a sami poszli do wody
            • gama2003 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:51
              I co, to taka codzienna praktyka i znajomi z cywilizowanej Ameryki też topielca na plaży spotkają ? I tych samych opalających się ?

Nie wysyłaj tych znajomych do Polski, będzie luźniej w obleganych miejscach.

Znam z kolei ekipę, która sezon włóczęgi zaczyna od Giewontu, owszem o kolejkach bywa, że opowiadają, starannie przemilczając kamienie. Pewnie to rzucający i im wstyd.
            • alpepe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:18
              Ale co, mieli te zwłoki trzymać za rączkę i nucić Święty Boże, czy jak?
              • gama2003 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:17
                Anielski orszak.
            • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:32
              Ale co mieli z nimi zrobić???
        • szarmszejk123 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:17
          Ja, jak kiedyś znalazłam topielca, to godzinę czekałam aż w ogóle ktoś diniego przyjedzie. A ile potem jeszcze lezał, to nie wiem, ale podejrzewam, że sporo.
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:25
            Ja, jak kiedyś znalazłam topielca, to godzinę czekałam aż w ogóle ktoś diniego przyjedzie“

Sama bylas przez godzine z tym topielcem?
            • szarmszejk123 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:26
              Z koleżanką 🤷
              • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:30
                To przynajmniej tyle dobrze
                • szarmszejk123 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:32
                  No. Miałyśmy po 17 lat, wracałyśmy nad ranem, plażą z baletów:p
                  Nasz trup nie był świeży, co jeszcze pogarszało sprawę.
            • mizantropka_20 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 22:01
              Podejrzewam, że z wiedeńskim chórem chłopięcym
      • znowu.to.samo Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 19:20
        mdro napisała:

> 1. Fascynujące. Dobrze, że nie oglądam Polsatu.
        > 2. Wyjaśnisz, co i kto miał zrobić? Zdezynfekować wodę? Plażę? Czy może twierdz
        > isz, że te zwłoki sobie tak leżały i nikt ich nie zabrał?
        >

Dajcie linka bo szukam a nie znajduje
    • noname2021 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 01:31
      LOL
      koniecznie o tym opowiadaj,
      Amerykanie beda mieli polewke. Dla nich kapanie sie z topielcem czy rzucanie kamieniami bedzie traktowane z wesolosciasmile w Ameryce nikt by nie rzucil kamieniem, bo od razu moglby dostac kulka w leb od innego turysty.
      Co do topielcow - no to nie wiem, na FL mysle krokodyle by zjadly takiego raz dwa, dwoch godzin by sie nie utrzymal
    • borsuczyca.klusek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 01:55
      Przynajmniej stada seryjnych morderców nie chodzą u nas luzem po ulicach 🙄
      • turbinkamalinka Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:08
        borsuczyca.klusek napisała:

> Przynajmniej stada seryjnych morderców nie chodzą u nas luzem po ulicach 🙄

Ale kilku mieliśmy i kilku zapewne mamy smile
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 06:06
        Przynajmniej stada seryjnych morderców nie chodzą u nas luzem po ulicach 🙄“

obiektywnie przyznam , ze to jest duza zaleta Polski
      • sanciasancia Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 06:53
        I ludzie do siebie nie strzelają na ulicach.
        • borsuczyca.klusek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:22
          sanciasancia napisała:

> I ludzie do siebie nie strzelają na ulicach.
          >

Też prawda, ale ja osobiście gdy myślę o USA to mam irracjonalne leki dotyczące dostania w łeb na ulicy czymś ciężkim a nie strzelaniny.
    • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 01:59
      Ale o co chodzi z topielcem? Że niby ci Amerykanie też by mieli wejść do wody po topielcu nawet jeśli nie będą chcieli czy co?
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:09
        a o to chodzi, ze ci Amerykanie, nie znajac lokalnych zwyczajow, mogliby sie polozyc na plazy, nie wiedzac ze sie opalaja przy nieboszczyku
        • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:12
          a jakie są lokalne zwyczaje?
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:21
            Ano takie ze nieboszczyka traktuje sie jak pijanego,
            • snajper55 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:34
              jackowo.deluxe napisała:

> Ano takie ze nieboszczyka traktuje sie jak pijanego,

Wiezie się go do izby wytrzeźwień?

S.
              • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:41
                Nie, zostawia sie go samego, bez zadnego info, jakby mial wytrzezwiec na sloncu
                • taniarada Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:48
                  Ludzie weszli do wody ,a mogli.się jeszcze poopalać przy topielcu . Odpowiedź druga .
                  • majenkirr Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 03:02
                    My sie tu kapiemy z topielcami big_grinbig_grin
                    www.wbur.org/hereandnow/2011/07/01/fall-river-drowning
                    • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 03:18
                      My sie tu kapiemy z topielcami big_grinbig_grin“

🫣
                  • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 03:24
                    Ludzie weszli do wody ,a mogli.się jeszcze poopalać przy topielcu . Odpowiedź druga .“

Mnie by bylo glupio sie tak beztrosko pluskac
                    Znaczy trudno byloby mi sie zrelaksowac
                    • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 03:27
                      Ale na siłę nikt by cię nie trzymał i tych Amerykanów też.
                      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 03:31
                        Ale na siłę nikt by cię nie trzymał i tych Amerykanów też“

Wiem, ale tu chodzi o szok kulturowy
                        • memphis90 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:23
                          Zawsze mogą wyjąc broń i zastrzelić tych, którzy ich zszokowali.
                        • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:34
                          Ale jaki szok kulturowy? Jest w USA jakiś kod kulturowy dotyczący tego jak należy się zachować przy topielcu?
                    • ichi51e Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:57
                      Znajomy kiedyś leciał samolotem i gość zmarł. Załoga przykryła go kocem nikt się nie mógł przesiąść bo nie było gdzie
                • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 03:03
                  No a co mieli zrobić? Położyć si koło niego? Wartę honorową przy nim pełnić? Zapewne ktoś zawiadomił jakieś służby, ale karetka nie będzie pędzić na sygnale do nieboszczyka.
                • mizantropka_20 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 22:08
                  Podobnie jak w USA na ulicy, z obawy, że jak ktoś wezwie karetkowych medyków, to wzywający może za to słono zapłacić.
    • taniarada Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:11
      Powiedz znajomym Amerykanom o polskim zaścianku i braku tolerancji dla drugiego człowieka .Oraz to że jest apel by nie łazić teraz po Tatrach i nie straszyć świstaków .Pozdrówka .
      • klaramara33 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:28
        Tolerancja jest, co ty pierdzielisz.
    • snajper55 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:33
      jackowo.deluxe napisała:

> 1. Na szlaku na Giewont dlugie wolno posuwajace sie w gore kolejki turystow, ci
      > co sa wyzej rzucaja kamieniami w tych, co sa nizej, a zjawisko jest tak nagmin
      > ne, ze w telewizji pracownik gopru blaga, zeby ludzie sie opamietali i krzewiac
      > zasady dobrych manier, poucza, ze nie powinno sie rzucac kamieniami w ludzi.

Nie wierzę aby ktoś (osoba dorosła) rzucał kamieniami w ludzi. Zapewne chodziło o spadając kamieni zrzucane (a nie rzucane) przez wchodzących wyżej.

S.
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:42
        Ale tak podali w telewizji, tak mowil i dziennikarz, i pracownik parku
        • snajper55 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 03:46
          jackowo.deluxe napisała:

> Ale tak podali w telewizji, tak mowil i dziennikarz, i pracownik parku

Mówił zapewne o zrzucaniu kamieni, ty usłyszałaś "rzucanie kamieni".

S.
        • virtualnie Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 06:55
          Napisz jak jest w Paryżu. W której dzielnicy mieszkasz?
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:01
            Napisz jak jest w Paryżu. W której dzielnicy mieszkasz?“

W zwiazku z panujaca sytuacja w Paryzu musialam przelozyc wyjazd,
            Rodzina to niestety na mnie wymusila
            • virtualnie Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:30
              big_grin
          • inny.kwiatek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 19:14
            W jakim Paryżu? Przeciez to bajki były, jak i cała reszta opowieści.
      • ichi51e Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 02:53
        Mój ludzie to jednak głupi.. podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,27435160,tatry-mezczyzna-zboczyl-ze-szlaku-spory-kamien-przelecial.amp
        • snajper55 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 03:52
          ichi51e napisała:

> Mój ludzie to jednak głupi.. podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,27435160,tatry-mezczyzna-zboczyl-ze-szlaku-spory-kamien-przelecial.amp
          >

Niestety, taki zachowania to codzienność. Nie tylko u nas. Dlatego zawsze omijałem Tatry i albo łaziłem po Beskidach, albo jeździłem dalej, gdzie nie było ludzi. Pirin i Riła to były moje rejony. smile

S.
    • sanciasancia Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 06:49
      W Polsce jest bezpieczniej niż w dzielnicy, w której mieszkają twoi znajomi. Ale spoko, strasz ich, strasz, potworem spod łóżka.
      • sanciasancia Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 06:52
        I po co amerykańscy turyści mieliby się pchać na Giewont, skoro u siebie mają dużo bardziej interesującą przyrodę i parki narodowe? Jesteś pewna, że mieszkasz w Stanach a nie gdzieś na Podkarpaciu?
        • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 06:58
          Jesteś pewna, że mieszkasz w Stanach a nie gdzieś na Podkarpaciu?“

Tak, ale w Polsce to owszem, mieszkalam na Podkarpaciu
          • gama2003 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:55
            No popatrz.

Ale teraz i na Podkarpaciu jest inaczej !
    • mgla_jedwabna Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:01
      Ad 1. Mówisz, że gdyby wybierali się w Tatry, to niech się nie pchają na Giewont, jest dużo innych fajnych szlaków. I dużo innych fajnych gór poza Tatrami też.

Nawiasem mówiąc, jesteś pewna, że chodzi o "rzucanie kamieniami" (jak Kopacz w dinozaury), nie o "strącanie kamieni", co jest naturalne na stromych szlakach, ale i tak należy uważać, by tego nie robić? Co nazywasz "opamiętaniem"? Bo wiesz, akurat rozmaite komunikaty tatrzańskie śledzę dość regularnie, i z "rzucaniem kamieniami w innych turystów" jeszcze się nie spotkałam. Podobnie jak z "goprem" w Tatrach (tam jest TOPR). Natomiast strącanie kamieni na stromych szlakach, apele do tych wyżej, by uważali, ostatecznie krzyknęli "uwaga, kamień" (to daje ułamek sekundy, by zrobić unik albo chociaż zakryć głowę rękami), apele do tych niżej, by uważali na lecące kamienie, to wszystko są zjawiska powszechne, nie tylko na szlaku na Giewont.

2. A co robią w Ameryce, jak ktoś się utopi w rzece?
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:08
        Wydaje mi sie, ze to chodzilo o rzucanie w kierunku ludzi
        2. Natychmiast przyjezdza policja, na pewno nie ma atmosfery pikniku I zabawy, do czasu przyjazdu policji ktos by czuwal nad zwlokami, na pewno nie byloby pluskania sie w wodzie jakby nigdy nic
        • eliszka25 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:26
          Jasne, w Stanach wokół tego trupa w 5 minut zebrałoby się ze 100 osób nagrywających filmiki telefonami.

Byłaś na tej plaży i wiesz, że była atmosfera pikniku i kompletnie nikt się tym trupem nie interesował?
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:30
            Byłaś na tej plaży i wiesz, że była atmosfera pikniku i kompletnie nikt się tym trupem nie interesował?“

To nie bylo tak ze sie nikt nie zainteresowal
            Ludzie sie zainteresowali a potem trupa samego zostawili na plazy I poszli kontunuowac wodne zabawy
            • memphis90 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:31
              Pewnie podsmierdywał i nie dało się wytrzymać tuz obok. W końcu to było lato, upał.
            • eliszka25 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:42
              Dobra, bo widzę, że nie zrozumiałaś, więc pytam jeszcze raz: byłaś tam i widziałaś? Skąd wiesz, jak to dokładnie wyglądało? Osobiście nie chciałabym siedzieć w upale obok trupa, więc bym się oddaliła na pewną odległość. Żeby nie wywołać niepotrzebnie paniki i sensacji starałabym się zachować tak, żeby jak najmniej zwracać uwagę na siebie i topielca.

Nie wiem w jakim celu miałabym podawać takie informacje zagranicznym znajomym. W Stanach nikt się nie topi, nikogo nie mordują i nie macie wypadków, a nikt z obywateli nie widział w życiu trupa?
              • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:51
                Dobra, bo widzę, że nie zrozumiałaś, więc pytam jeszcze raz: byłaś tam i widziałaś? Skąd wiesz, jak to dokładnie wyglądało?“

Dlaczego mieliby klamac w telewizji na temat Czegos takiego? To zostalo podane w glownych wiadomosciach polsatu
                I wlasnie dlatego to tam podano bo chodzilo ze trup na plazy a ludzie bawia sie w wodzie
                W USA ludzie sie topia ale nikt sie przy trupach nie relaksuje
                • po_godzinach_11 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:56
                  jackowo.deluxe napisała:

> W USA ludzie sie topia ale nikt sie przy trupach nie relaksuje

Oczywiście.
                  A zamiast kamieniami rzucają w bliźnich dobrym slowem.
                • eliszka25 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:00
                  Jasne, jak w Stanach ktoś się utopi, to wszyscy w koło padają na ziemię i lamentują. Taaaa, już to widzę. Natomiast lato, to w mediach sezon ogórkowy, czyli niewiele się dzieje, więc robi się sensację z każdej pierdoły.
                • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:40
                  jackowo.deluxe napisała:

> Dlaczego mieliby klamac w telewizji na temat Czegos takiego?

Bo ludzie generalnie kłamią a media lubią sensację, jakby powiedzieli że służby zareagowały prawidłowo i szybko a ludzie zachowali się zgodnie z kodem kulturowym to nie byłoby newsa

> To zostalo podane
                  > w glownych wiadomosciach polsatu
                  > I wlasnie dlatego to tam podano bo chodzilo ze trup na plazy a ludzie bawia sie
                  > w wodzie

W Polsce się topi masa ludzi i nie trafiają do mediów z tego powodu, zatem należy przyjąć ze to nie było jakieś typowe zachowanie nawet jak na Polskę.
                • memphis90 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 16:15
                  Ależ skądże!
        • heca7 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:38
          jackowo.deluxe napisała:

> Wydaje mi sie, ze to chodzilo o rzucanie w kierunku ludzi
          > 2. Natychmiast przyjezdza policja, na pewno nie ma atmosfery pikniku I zabawy,
          > do czasu przyjazdu policji ktos by czuwal nad zwlokami, na pewno nie byloby plu
          > skania sie w wodzie jakby nigdy nic

My nie musimy zwłok pilnować. U nas same nie wstają i nie uciekają tongue_out
        • snajper55 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:33
          jackowo.deluxe napisała:

> 2. Natychmiast przyjezdza policja, na pewno nie ma atmosfery pikniku I zabawy,
          > do czasu przyjazdu policji ktos by czuwal nad zwlokami, na pewno nie byloby plu
          > skania sie w wodzie jakby nigdy nic

Po co czuwać nad takimi leżącymi na plaży zwłokami czekającymi na transport do prosektorium? Czy w USA trzeba pilnować zwłok, aby ich ktoś nie ukradł? A moze w USA jest taka bieda, że głodni Amerykanie by się na takie zwłoki rzucili? Strasznie musi być w tej Aneryce...

S.
          • la_felicja Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 22:46
            snajper55 napisał:

>
            > Po co czuwać nad takimi leżącymi na plaży zwłokami czekającymi na transport do
            > prosektorium? Czy w USA trzeba pilnować zwłok, aby ich ktoś nie ukradł?

Może bardziej chodzi o to, żeby jakieś psy się nie zainteresowały albo mewy czy kruki nie zaczęły rozdziobywać.
            • babcia47 Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 09:09
              Eee, psom na plażę wstęp wzbroniony A ptaszyska latem wiedzą w lesie. Klimat się zmienia to może zrobimy się polskich lęków ale to jeszcze nie teraz. Ewentualnie można chronić przed naganiaczami domów pogrzebowych ale czy ja wiem?
              • babcia47 Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 09:10
                Ptaszyska siedzą latem w lesie
        • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 14:34
          jackowo.deluxe napisała:

Czyli coś co ci się wydaje chcesz im sprzedać jako fakt?
      • memphis90 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:25
        Ja mysle, ze robią nową rzekę. Tak samo z mieszkaniami jest.
    • kropkacom Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:04
      Karmicie trolla a potem zakładacie watki o kalaniu tongue_out gniazda. Fascynujące.
      • homohominilupus Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:51
        kropkacom napisała:

> Karmicie trolla a potem zakładacie watki o kalaniu tongue_out gniazda. Fascynujące.

Ej, wątek o kalaniu gniazda powstał przed trollwątkiem cioci z Ameryki.
      • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:41
        Ej, ten troll to nasz pieszczoszek, nie chcemy żeby zdechł z głodu.
        • inny.kwiatek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 19:18
          Chcemy.
          • princesswhitewolf Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 01:19
            No cos ty. Juz bez przesady. Zobacz jak pieknie watek rozrosl sie. I nawet sie nie kloca.

Eh...chcialoby sie zalozyc watek o tym ze w mediach pisalo jak to Rosja wywozi ludzi z okolic elektrowni nuklearnej ale babska sie tak ladnie nie wpisuja jak tu z dowcipem tylko mnie zezrec beda chcialy. A taki piekny watek bylby...( Rozmarzylam sie). I ile bys miala potem kasowania 😮😮 Wszak kolezanek nalezy bronic. 😆
            • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 01:53
              bylby...( Rozmarzylam sie). I ile bys miala potem kasowania 😮😮 Wszak kolezanek nalezy bronic. 😆“

Mysle ze wiem, kto to jest bo tylko ona na forum sobie ubzdurala ze ja jestem z Podhala

• princesswhitewolf Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 09:01
                W zasadzie to bez znaczenia czy jestes z Podhala czy z nad morzauncertain
              • princesswhitewolf Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 09:04
                Zapewne chodzi o to ze kilkadziesiat lat temu polonie chicagowska zalozylo wielu z Podhala co tam pojechali. Ale to bylo dawno. Kolejne fale byly juz z innych regionow i nie kazdy musial byc z jakiejs fali
                • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 15:04
                  Zapewne chodzi o to ze kilkadziesiat lat temu polonie chicagowska zalozylo wielu z Podhala“

Nie chodzi, bo Polonie, ktora masz na mysli, stworzylo Podkarpacie, znaczy wielu z Podkarpacia
    • feniks_z_popiolu1 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:05
      Jak znajomych nie lubisz to im powiedz o kamieniach na Giewoncie i o topielcu pod Warszawą. Po co im fajne wakacje.W bezpiecznym kraju. Dla nich niedrogim, niedużym, łatwym do objechania w miesiąc.

• kachaa17 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:16
      Nie nie wiem, ja mieszkam w Polsce i nie słyszałam o tych rzeczach, o których piszesz. Uważam, że Polska jest stosunkowo bezpiecznym krajem a jakieś incydenty mogą się wszędzie znaleźć. Ty natomiast przytaczasz jakieś jednostkowe przypadki i na tym opierasz swoją opinię
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:23
        Ty natomiast przytaczasz jakieś jednostkowe przypadki i na tym opierasz swoją opinię“

Tu nie chodzi o wystawianie opinii ale o to czy informowac czy zatajac wstydliwe informacje
        To sa dwie rozne rzeczy
        • chococaffe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:26
          Ja myślę, że niczego powinnaś zatajać i widzę u ciebie powazne zaniechanie - tak ubogi zbiór informacji! Zamiast siedzieć na forum opracuj poważny raport i przekaż, komukolwiek.
        • memphis90 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:27
          Absolutnie nie zatajać! Wyślij jeszcze koniecznie paragony grozy z Władysławowa i ten wątek, ze nie można nigdzie zjeść absolutnie nic wege (poza makaronem, pierogami, naleśnikami, pizzą, sałatkami, zupą…).
        • kachaa17 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:28
          Myślę, że to nie są rzeczy, o których TRZEBA informować.
        • hanusinamama Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 10:11
          Nie zatajać. Poszukac lepiej, jeden topielec na brzegu jakoś tak skromnie...
          • inny.kwiatek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 19:19
            Prawda? Na zaścianek wyjdziemy!
        • mizantropka_20 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 22:20
          Koniecznie poinformuj, dość mamy swoich czubków, nie potrzeba nam jeszcze amerykańskich
    • bene_gesserit Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:32
      Uważam, że swoje opowieści powinnaś zacząć od opisania własnych zapasów obronnych świeczników z litego żelaza. Wtedy od razu atmosfera się rozluźni i łykną wszystko z uśmiechem.
      • princesswhitewolf Re: O kalaniu gniazda inaczej 10.05.23, 01:20
        Tak, to bylo wspaniale!
    • heca7 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:35
      Już widzę tych Amerykanów, którzy przyjeżdżają do Polski aby wleźć na Giewont tongue_out A jeszcze mniej prawdopodobne jest, że zabłądzą na jakąś randomową łachę nad Wisłą i akurat tego dnia będzie dwa metry dalej leżał trup sciana
      • bominka Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:42
        Nie mówić to są jakieś incydentalne sytuacje. Mieszkam w PL i tego nie doswiadczylam
    • po_godzinach_11 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:39
      Chcesz powiedzieć, że w Tatrach jedni ludzie rzucają kamieniami w drugich a po plażach wśród kapiących walają się zwłoki?

Interesujące.
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:42
        Chcesz powiedzieć, że w Tatrach jedni ludzie rzucają kamieniami w drugich a po plażach wśród kapiących walają się zwłoki?“

Ja tylko przekazuje Wam informacje z polskiej telewizji
        • po_godzinach_11 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:45
          jackowo.deluxe napisała:

>
          > Ja tylko przekazuje Wam informacje z polskiej telewizji

Aha. Ale po co?
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:56
            Ale po co?“

Bo te info sa powiazane z tematem watku
            • po_godzinach_11 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:59
              jackowo.deluxe napisała:

> Ale po co?“
              >
              > Bo te info sa powiazane z tematem watku

No tak.
              W sumie dziękujemy ci za pośredniczenie między nami a Polsatem.

Pytasz czy masz mówić znajomym o tym co usłyszałaś w Polsacie?

Powiem Ci - rób jak uważasz.
        • eliszka25 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:45
          🤣🤣🤣🤦🏼‍♀️
      • eliszka25 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:44
        Nie wiedziałam, że od ostatnich wakacji tyle się w Polsce pozmieniało. Strach się bać!
        • po_godzinach_11 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 07:45
          eliszka25 napisała:

> Nie wiedziałam, że od ostatnich wakacji tyle się w Polsce pozmieniało. Strach s
          > ię bać!

Strach z domu wychodzic!
    • kafana Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:00
      Hahahahhaa
      Powiedz powiedz - lepiej dostać kamykiem w kolejce na Giewont niż kulkę prosto w serce.
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:05
        Kamieniem tez mozna zabic
        • kafana Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:16
          No i co? W lozku tez można umrzeć.
        • borsuczyca.klusek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:30
          Ile było przypadków, że ktoś zginął od kamienia na Giewoncie?
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:43
            Ile było przypadków, że ktoś zginął od kamienia na Giewoncie?“

Ten rodzaj myslenia doprowadzil do katastrofy smolenskiej: jest mgla, niebezpieczne warunki ale ladujemy bo czy kiedykolwiek rozbil sie jakis samolot prezydencki?
            Polacy w Chicago tez tak mysla: jak sa niebezpieczne warunki atmosferyczne , amerykanskie szkoly odwoluja zajecia, natomiast polonijne szkoly nie odwoluja, nawet gdy nadchodzi tornado
            • borsuczyca.klusek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:08
              jackowo.deluxe napisała:

> Ile było przypadków, że ktoś zginął od kamienia na Giewoncie?“
              >
              > Ten rodzaj myslenia doprowadzil do katastrofy smolenskiej: jest mgla, niebezpie
              > czne warunki ale ladujemy bo czy kiedykolwiek rozbil sie jakis samolot prezyden
              > cki?

Tak rozbił się i to nie jeden.

> Polacy w Chicago tez tak mysla: jak sa niebezpieczne warunki atmosferyczne , am
              > erykanskie szkoly odwoluja zajecia, natomiast polonijne szkoly nie odwoluja, na
              > wet gdy nadchodzi tornado

No to tu jest pole do popisu dla rodziców by rozmawiać z władzami szkół polonijnych.
              • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:11
                No to tu jest pole do popisu dla rodziców by rozmawiać z władzami szkół polonijnych.“

W tych kwestiach nie da rady Im przemowic do rozumu
                • borsuczyca.klusek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:14
                  Czyli chcesz mi powiedzieć, że gdyby wszyscy rodzice zgodnie nie posłali dzieci do szkoły ze względu na zagrożenie tornadem to szkoła by nie odwołała zajęć?
                  • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:21
                    Czyli chcesz mi powiedzieć, że gdyby wszyscy rodzice zgodnie nie posłali dzieci do szkoły ze względu na zagrożenie tornadem to szkoła by nie odwołała zajęć?”

Wiekszosc polskich rodzicow w tych kwestiach tez przejawia idiotyzmsad
              • jednoraz0w0 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:44
                Zasadniczo o tym ze tornado nadchodzi to się człowiek dowiaduje tuż przed tym tornadem, wiec trudno trochę zawczasu odwołać zajęcia, a jak nuz faktycznie tornado jest to w szkole jest bezpieczniej niż w wielu domach.
            • stasi1 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:52
              Ale w Smoleńsku był przecież zamach! Na zdrowy rozsądek ale jednak. Kiedyś w okolicach goclawka w Warszawie łebki rzucali do przejeżdżających pociągów. Oczywiście osobowych.
    • furiatka_wariatka Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:28
      Jeśli chodzi o Giewont, to po prostu odradziła bym im tam wyprawę, na zasadzie jest bardzo tłoczno w wakacje, są kolejki, podobnie jak odradzilabym im nadmorskie popularne miejscowości w szczycie sezonu, i tyle. Możesz ewentualnie polecić mniej znane miejsca.
      2. Takie historie się wszędzie zdarzają, uwierz mi w Stanach mają prawie codziennie jakąś strzelaninę, po co im akurat opowiadać historie o topielcu?

Myślę, że chodzi o rady typu, jak nie przepłacić za taksówkę, czyli np na lotnisku brać z autoryzowanego postoju, itd. I polecić miejscówki mniej zatłoczone. Jeśli chcesz się z nimi licytować na mroczne historie, to obawiam się, że nie wygrasz.

• jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:51
        To nie chodzi aby sie licytowac
        Do znajomego Chinczyka mielismy duzo zalu ze nas nie poinformowal o pewnych rzeczach jakie sie dzieja w Chinach
        • furiatka_wariatka Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 10:10
          A uważasz, że w Polsce topielec na plaży to codzienność?
        • kk345 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 14:40
          A co się dzieje w Chinach?
          • memphis90 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 16:28
            Lajtowo - charkają, smarkają i plują tym gdzie popadnie, głównie pod nogi
            Matki odsikują i odkupują dzieci również gdzie popadnie, jeden podróżnik dał świadectwo odszczania bachora do dużej popielniczki w restauracji

Hardcore - mają autobusy, w ktorych wykonuje się wyroki smierci, wiec uważaj gdzie wsiadasz. Chiny uważają, ze wprowadzenie mobilnych ośrodków do wykonywania wyroków śmierci stanowi zdecydowany krok do przodu w zakresie szanowania praw człowieka. Planują również wprowadzić kiedyś honorowe dawstwo narządów, w zastępstwie narządów aktualnie pozyskiwanych od więźniów (tych z autobusów) 👍
          • heca7 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 16:34
            Shumarii kiedyś opowiadała jak poszła z rodziną do restauracji i obok była babka z małym dzieciakiem uczącym się sikać. Bez pieluchy tylko z klasyczną dziurą w spodniach. No i tak jak stał tak się zlał na podłogę obryzgując moczem nogę Shumarii. Sama przyjemność no nie? wink Szanowna matka nie uznała tego za oburzające tongue_out I o ile lubię sobie czasem obejrzeć chińskie dramy to zdaję sobie sprawę, że są bardziej polukrowane niż tort od Blikle'go tongue_out
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 17:25
            A co się dzieje w Chinach?“

Moze co sie dzialo, bo chinska partia obiecywala zrobic z tym porzadek, z wszechobecna smiercia na chinskich drogach, na chinskich autostradach bylo bardziej niebezpiecznie niz w najgorszych dzielnicach Chicago
    • daniela34 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:37
      Ten pracownik GOPRu się nie zna na tatrzańskich obyczajach, co zresztą jest oczywiste, bo to jakiś ceper z GOPRu a nie prawdzowy góral z TOPRu. Tymi kamieniami to się nie rzuca w tych niżej tylko jak sie czuje, ze w kraju źle się dzieje to ciska się żeby obudzić śpiących rycerzy, żeby zapytali: "Czy już czas?" Wtedy trzeba im odpowiedzieć "Już czas! Powstańcie bronić polskich gór i polskiej ziemi!" I oni wtedy popędzą do Krakowa i uratują Polskę. Ci turyści to po prostu patrioci zaniepokojeni losem Polski.

Trup nad rzeką to taki lokalny polski obyczaj. Jak ktoś umiera to trzy dni powinien leżeć, żeby dusza spokojnie uszła z ciała. No i tej uchodzącej duszy nikt nie powinien zobaczyć, bo wtedy taka dusza może "pociągnąć" kogoś za sobą. Więc to normalne, że się zostawia ciało I idzie zajmowac swoimi sprawami, żeby duszy nie przeszkadzać. Jak znajdziesz kiedyś trupa to zrób to samo - poczekaj 3 dni, tylko broń boże nie patrz na ciało, zajmij się czymś, to że dusza uszła z ciała poznasz po tym, że zrobi ci się duszno. Wtedy szybciutko zmów taką modlitwę:

Du­sza z cie­ła wy­le­cie­ła,
      Na zie­lo­nej łące sta­łe -
      Staw­szy sil­no, ba­rzo rzew­no za­pła­ka­łe.

K ni przy­szedł świę­ty Piotr, a rze­ku­ję­cy:
      "Cze­mu, du­szo, rzew­no pła­czesz?" -
      Ona rze­kłe:
      "Nie wola mi rzew­no pła­kać,
      A ja nie wiem, kam siem po­dzieć".

Rzekł świę­ty Piotr je:
      "Po­dzi, du­szo moje miła!
      Po­wie­dę cie do rej­ski­go,
      Do kro­le­stwa nie­bie­skie­go".

I będzie git
      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 08:55
        Tobie latwo dowcipkowac ale jesli cos by poszlo nie tak podczas wizyty znajomych to ja sie spale ze wstydu,nie mowiac o utracie reputacji
        • daniela34 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:01
          Wszystko pójdzie świetnie. Po prostu jadąc do jakiegoś kraju trzeba poznać lokalne obyczaje. Poza tym jakie "dowcipkować "? Musisz wiedzieć, moja droga, że pierwszy raz do Zakopanego pojechałam mając 10 lat i podczas spaceru po Pęksowym Brzyzku spotkałam starego wąsatego górala, Sabała mu było. I on mi właśnie opowiedział o tych Śpiących Rycerzach. Oni się dawniej budzili na dźwięk Dzwonu Zygmunta, ale teraz tak każdy do wieży z dzwonem się nie dostanie, więc ludzie kamieniami ciskają. Siedzieliśmy i gadaliśmy wtedy dlugo i on mi o wszystkich tych góralskich historiach opowiedział. Mam nawet z nim zdjęcie. Przypomnij mi się za dwa tygodnie to wrzucę tu na forum. Zobaczysz Sabałę i się przekonasz. Więc wypraszam sobie "dowcipkowanie"
          • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:08
            Przypomnij mi się za dwa tygodnie to wrzucę tu na forum“

Za miesiac raczej bo wtedy tu bede nastepnym razem
            • daniela34 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:10
              No to za miesiąc. Zresztą o tego Sabałę możesz też Magdallenę spytać. Kupiła od niego w lecie kożuch i dostała futrzane klapki w gratisie. Pisała tu na forum o tym.
              • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:15
                Wierze Ci na slowosmile
                • virtualnie Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:17
                  W jakim regionie Polski mieszkasz?
                  • daniela34 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:21
                    W Worku Turoszowskim
                    • daniela34 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 09:44
                      Zresztą muszę dopisać, że te 3 dni czekania aż dusza wyjdzie to u nas wszyscy szanują. Policja, prokuratura. Każdy policjant wie, że nie wolno się czepiać ludzi co zawiadamiają o zwłokach dopiero po 3 dniach, bo jak będzie ludziom problemy robić to własna babcia go obrzuci Klątwą Siedmiu Pokoleń i żeby zdjąć tę klątwę będzie musial iść szukać Żywej Wody. Trochę problemów mieliśmy z przyjezdnymi prokuratorami z Lex Super Omnia przeniesionymi za karę z Warszawy, ale wezwało się ich przed Radę Trzech Mędrców i Mędrcy im wszyściutko wytłumaczyli ludową mądrością

Nie krytykuj, nie podskakuj,
                      siedź na du... i przytakuj.
                      Nie przejmuj się swoją dolą,
                      bo i tak ci przypier....
                      Nie przejmuj się swoją pracą,
                      bo i tak ci gó... płacą.
                      Za pięć czwarta kończ robotę,
                      sra... na szefa, kładź kapotę.
                      Tak dożyjesz starczej renty,
                      nawet w du...niekopnięty."

Tak że tak. Takie mamy u nas ekstradycje.
                    • virtualnie Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 10:07
                      To było do tego bytu udającego emigrantkę.
                      • daniela34 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 10:10
                        Aaa, przepraszam, czytam w telefonie i mi się zlewa. Ale nic nie szkodzi - dzięki temu mogłam pochwalić się pięknymi tradycjami mojej Małej Ojczyzny!
                      • inny.kwiatek Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 19:25
                        Byt twierdził poprzednio, że jest z Podhala. I nie odróżnia GOPRu od TOPRu.
                        • daniela34 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 19:27
                          Niemożliwe! I z Sabałą by nie gadała o Śpiących Rycerzach? 😉
                      • jackowo.deluxe Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 20:00
                        To było do tego bytu udającego emigrantkę.”

Zasmiecasz moj watek
                        Wynocha stad
        • memphis90 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 16:32
          >nie mowiac o utracie reputacji
          Ty tam pewnie masz reputację tej mądrej, co wyjechała z Podlasia, co…?
          • daniela34 Re: O kalaniu gniazda inaczej 09.05.23, 16:37
            Aaaaa, koleżanka Jackowo z Podlasia?
            No to znajomi jak wrócą potrzaskani kamieniami i wykąpani w Trupiej Rzece to oni dla niej wszystko opowiedzą.